2022 Katar Dünya Kupası’nın başlamasına iki ay kadar bir süre kaldı. 20 Kasım’daki açılış maçıyla dünyanın en büyük futbol organizasyonu Katar’da başlayacak.

Katar’da 10 yılı aşkın süredir bulunan birisi olarak turnuva öncesi daha yapılacak çok iş olduğunu belirtmem gerekiyor. Sağa sola yerleştirilmeye başlanan reklam panoları ve tanıtım billboardları Dünya Kupası havasını teneffüs etmemize az kaldığını bize hatırlatmada fena iş çıkartmıyor aslında. Ama yeterli değilmiş izlenimini vermekten geri duramıyor. Ülkeyi panayır yerine çevirecek hazırlıkların henüz tam anlamıyla başlamadığına yoruyorum bu durumu.

Cornishe Fan Zone’u ve Genel Organizasyona Dair

Bununla birlikte, şehrin tam merkezi diyebileceğimiz Cornishe bölgesinde kurulacak devasa fan zone’un hazırlıkları için ne kadar zaman ayırdıklarını merak ediyorum doğrusu. Bence vakit kaybetmeden başlamaları lazım. Henüz ciddi bir çalışma yok o bölgede.

Al Fanar, Cornishe’teki ikonik yapılardan birisi. Tam da şehrin ünlü tarihi çarşısı Souq Waqif’in karşısında.

Evet, şampiyona süresince Doha’nın en renkli mekanının Cornishe olacağını tahmin ediyorum. Yeme içme stantları (turnuva boyunca alkollü içki içilmesi konusunda verilen karar doğrultusunda fan-zone’larda içki içilebilecek ama maçlar sırasında stadyumlara sokulamayacak), eğlence ve oyun bölümleri ve daha bir sürü atraksiyon yer alacak Cornishe’te. Buna benzer başka fan zone’ların ülkenin farklı noktalarına ve özellikle stadyumların etrafına açılacağı belirtiliyor.

Bu tarz stantlar yıl boyunca ülkede çok sayıda festival ve etkinliklerde karşımıza çıkıyorlar aslında. Ama bu sefer sayılarının normalden bir miktar(!) daha fazla olmasını bekliyoruz. Umarım tüm bu çalışmaları son ana bırakmazlar. Çünkü yapılması gereken epey iş var. Elektrik, su gibi tüm ihtiyaçların düzgün bir şekilde bağlanması gerekiyor. Hoş, ben buna benzer bir tedirginliği geçen seneki Formula 1 Katar Grand Prix’i öncesinde de yaşamıştım ama tertemiz bir organizasyon gerçekleşmişti. Katar tarihindeki ilk Formula 1 organizasyonunun sorunlardan bu kadar uzak ve keyifli geçmesine epey şaşırmıştım. Dünya Kupası için de benzer bir planlama yapıldığını öngörüyorum. Uluslararası organizasyon firmaları ile anlaşılmış ve onların takvimlerine göre hareket edilmesi kuvvetle muhtemel. (İçeriden gelen bilgi de bu yönde. Umarım programda bir aksama olmaz.)

Katar Sakinleri Dünya Kupası’ndan Nasıl Etkilenecek?

Bizim gibi Dünya Kupası sırasında normal hayatına devam etmeyi uman Katar sakinlerinin kaderinin ne olacağı ise büyük bir soru işareti. Dünya Kupası döneminde okullar tatil olacak. Şehir merkezine araçla giriş ve çıkışlar kapatılacak. Çalışma saatleri sabah 7’den öğlen 11’e kadar sınırlandırılacak. Normal şartlarda akşama kadar çalışan insanların gündüz 11’den sonra ne yapacakları cevaplanmayı bekleyen 100 puanlık bir soru. Normalden az çalışması öngörülen çalışanlarına tam maaş vermek istemeyen ve verimsiz bir döneme doğru ilerleyen şirketlerin nasıl bir strateji uygulayacağı da bilinmiyor. Ücretsiz izinler ve toplu işten çıkarmalar gelebilir şeklinde korkular var Katar’daki yerleşikler arasında. Belki bir çeşit devlet koruması devreye girebilir Dünya Kupası dönemi için. Bunlar şu anda bizim gibi sıradan insanlar için aydınlatılmayı bekleyen konular ve problemler.

West Bay, Doha’nın gökdelenlerle örülü iş merkezi… Görüntüsüyle şehrin modern yüzünü temsil ediyor.

Konaklama ve Ulaşım İmkanları

Dünya Kupası için otellerin tamamen dolu olması bekleniyor. Alternatif konaklama seçenekleri çılgın fiyat etiketleriyle bilinen internet sitelerinde (Booking, Airbnb vb.) göze çarpıyor ve dudak uçuklatıyor. Çölde geçici çadır oteller mi dersiniz, konteyner kabinler mi dersiniz, limanlara yanaşacak cruise gemileri mi dersiniz her türlü alternatif yöntem devreye sokulmuş durumda. İran’ın Körfez üzerindeki adalarında yer alan tatil köylerinde konaklayacak taraftarların gemilerle ve uçaklarla gündelik olarak Katar’a getirilip götürülmesi gibi bir hayli ilginç yöntemler de düşünülüyor. Yine aynı şekilde günübirlik Birleşik Arap Emirlikleri’nden, Suudi Arabistan’dan ve diğer komşu ülkelerden gelecek taraftarlar için, maç bileti olanlara özel şip şak turist vizesi dahil tüm kolaylıklar sağlanmış durumda. Pastadan herkes bir pay kapma derdinde haklı olarak.

Yerel halktan boştaki evlerini Dünya Kupası döneminde kiraya vermeleri de isteniyor. Hatta organizasyon komitesi bizzat kendisi çok sayıda evi ev sahiplerinden doğrudan kiraladı ve Dünya Kupası için hizmete sundu. Bu durum halihazırdaki kiracıların, ev sahiplerinden gelen fahiş kira yükseltme (%20-30) talepleriyle yüzleşmelerine sebep oldu. Çok sayıda kişi piyasa böyle yükselmişken ev aramak zorunda kaldı.

Dünya Kupası finalinin oynanacağı Lusail Stadyumu, sıfırdan inşa edilen Lusail şehrinde bulunuyor. Şehrin marinasından bir görüntü. Bana Abu Dhabi’yi çağrıştırıyor Lusail.

Dünya Kupası Boyunca Gündelik Hayat Etkilenecek

Katar’da halihazırda devam eden çok sayıda inşaat projesi var. Bir kısmı Dünya Kupası’na kadar bitecek ama büyük bir kısmının yıllarca süreceği öngörülüyor. Devam etmesi gereken bu projelerin stadyumlara ve taraftarların yoğun olacağı yerlere yakın olanlarının Dünya Kupası sırasında durdurduğunu göreceğiz. Dünya Kupası boyunca yollarda iş makinası, beton mikseri ve tulumlar içerisinde işçilerin görünmesi istenmiyor doğal olarak.

Fakat açık konuşmak gerekirse benim kişisel gözlemim covid nedeniyle Dünya Kupası organizasyonunun ebadının küçültüldüğü yönünde. Ben çok daha devasa bir hazırlık dönemi görmeyi bekliyordum. Belki de henüz erkendir, bir ay kadar sonra çalışmalar hız kazanacaktır. Bilemiyorum, zamanı gelince göreceğiz.

2022 Dünya Kupası bugüne kadar Ortadoğu’da gerçekleştirilen en büyük spor organizasyonu olarak tarihteki yerini alacak. Bu çok büyük bir olay.

Kilit Öneme Sahip Hazırlıkların Hepsi Tamam

Takımların konaklayacağı oteller ve antrenman tesisleri belirlenmiş ve ayarlanmış durumda. O konuda bir sıkıntı yok. Stadyumların hepsi hazır ve doğruyu söylemek gerekirse harika görünüyorlar. Tarihin en teknolojik Dünya Kupası stadyumları olduklarını tahmin ediyorum.

Kasım-Aralık döneminde Katar’da havalar futbol oynamaya ve izlemeye elverişli olacak olsa da stadyumların hepsinde devasa iklimlendirme sistemleri kuruldu. Efil efil esecek içerisi ve hem oyuncular hem de maçı izlemeye gelenler için serin bir ortam yaratılmış olacak.

Katar gibi görece küçük ve kompakt bir ülkede gerçekleşeceği için Dünya Kupası’nın tarihte eşi benzeri görülmemiş bir futbol festivaline dönme ihtimali de yüksek. Günün her saati ülkenin her bir noktasında futbolla yatılıp kalkılacak. Aynı anda oynanan maçların yanı sıra birinin bitişiyle öbürünün başladığı müsabakalar göreceğiz. İşin güzel yanı bir maçın ardından metroya atlayıp diğer maçı izlemeye gidebilecek olmanız. Bu müthiş bir imkan.

Fakat lojistik konusunda endişelerim var. 2017 yılındaki Körfez Krizi aslında Katar’ın lojistik anlamında yeteneğini ve kapasitesini arttırmış olsa da, Dünya Kupası için gelecek 1 milyon insanın tüm ihtiyaçları karşılanabilecek mi emin değilim. Bir yolunu bulacaklardır sanırım. Komşu ülkelerin gerek konaklama, gerek lojistik gerekse de temel ihtiyaçlar anlamında çok destek olacağını düşünüyorum.

The Pearl Qatar, Katar’ın gözbebeği diyebileceğimiz, gezilip görülmesi gereken yerleşim yerlerinden birisi. Yolunuz Katar’a düşerse uçaktan dikkatinizi en çok çekecek yerlerden birisi olacağına eminim.

Katar’daki Havalimanları

Doha’da iki tane havalimanı var. Birisi eski birisi de yeni. Bu iki havalimanında Dünya Kupası sırasında günde 1600 uçağın iniş kalkış yapması bekleniyor. İnanılmaz bir rakam gerçekten de. Bakalım bu yoğunluğu kaldırabilecek mi havalimanları.

Hamad Uluslararası Havalimanı ülkenin birincil havalimanı ve havalimanı idaresi son hız devam eden genişletme projesini Dünya Kupası’na yetiştirmek için geceli gündüzlü çalışıyor. Eksikleriyle de olsa bir şekilde yetişecektir. Metro ağı gayet kullanışlı, Uber aktif ve efektif, otobüs sistemi gerekli durumlarda devreye girebilir. Yollar kalabalık olacak ama trafik akacak, ulaşım sağlanacaktır. Havaların da güzel olacağını öngördüğümüzü hesaba katarsak keyifli bir turnuva bizi bekliyor diyebiliriz.

Benim en büyük endişelerimden birisi ülkede dönem dönem karşılaştığımız, bir anda bastıran sağanak yağış ve kum fırtınalarının maçlar sırasında patlak vermesi. Umarım bu gibi durumlarla karşılaşmayız ve ülkenin altyapısı en stresli anında bir de onunla sınanmaz.

Dünya Kupası’na üç ay kala durumlar bu şekilde. Dikkatimi çeken gelişmeler oldukça sizinle paylaşacağım. Yazıyı bitirmeden, David Beckham ile hazırlanan Katar tanıtım filmine bir göz atmanızı öneririm. Katar’ın ikonik mekanlarını, tarihini ve kültürel değerlerini anlatan profesyonel ve keyifli bir video olmuş. Ben beğendim.


Dünya Kupası’na geri sayımın başladığı şu günlerde Katar ve Doha hakkında güncel bilgilere ulaşmak için bu yazımı okuyabilirsiniz. Katar’a gelmeyi planlayan kadınların endişelerini gidermeye çalıştığım şu yazım da ilginizi çekebilir.

Bir Cevap Yazın