Sabah sporuna başladım ve Allah sizi inandırsın sayısız faydasını gördüm. Sonra oturdum saydım ve birkaç başlık altında toplayayım dedim. Şaka gibi ama 5 ana başlığa sığdılar.

İnternete girip şöyle bir dolansanız sabah sporunun hem bedeninize hem beyninize hem de ruhunuza ne gibi faydaları olduğunu sıralayan sayısız makale bulabilirsiniz. İnsan bazen sadece onları okuyarak, gerçekten spor yapınca edineceği faydaları alabileceği hayaline kapılıyor. Ama işin aslı pek öyle değil tabi.

Bir sürü kitap alıp kendimizi o kitapları okumuş sandığımız, bir kursa yazılınca daha kurs başlamadan bilgiye ulaştığımız palavrasıyla kendimizi kandırdığımız, spor salonuna yazılır yazılmak kilo vermeye başladığımız gibi rüyalar gören insanlarız hepimiz. Yine de bu ilk adımları atabilmiş olmak bile ortaya bir irade koyduğumuz anlamına geliyor aslına bakarsanız. Bu da azımsanmayacak bir başarı elbette. Peki ya bu ilk adımı taçlandırıp, kitabın sayfasını çevirsek, çantamızı alıp spor salonuna gidip çalışmaya başlasak? Bir de üzerine bunu bir alışkanlık haline getirsek ve düzenli yapsak başımıza kim bilir neler gelir?

Sabah sporu da bu tarz bir aktivite aslında. Bir çoğumuzun yapmak istediği ama o enerjiyi bir türlü bulamadığı, biraz zahmetli bir uğraş. Bir kere sabahın köründe kalkıp giyinip dışarı çıkıp koşmak birçok insana saçmalığın daniskası gibi gelir. Manyak mıyım böyle bir şey yapayım diyenlerinizi gördüm bile… Kendi açılarından haklı olduklarına eminim. Ama olaya bir de benim perspektifimden bakarsanız belki düşünceleriniz değişebilir. Neden mi? Çünkü ben bu psikopat aktiviteyi yapmaya başladım ve inanılmaz faydalarını gördüm. Bambaşka bir adam oldum resmen. Yok hayır, yüz nakli yaptırmadım. Yok hayır, tası tarağı toplayıp dünya turuna da çıkmadım. Piyango da vurmadı, ne alakası var yahu? Ama halihazırda devam eden günlük hayatımda son derece olumlu değişimler gözlemledim.

Şimdi size sabahları işe gitmeden önce sadece yarım saat yapmaya başladığım düzenli egzersizin bana sağladığı 5 faydayı sıralamak istiyorum. Bunlar tamamen benim sübjektif gözlemlerim. İsviçreli bilim insanlarına bu işin aslını astarını sormadım. Eğer siz sabah spor yapıp bir faydasını göremezseniz, sorumlusu dış mihraklardır, ben değil. Sonuçta doktor değilim. Kendi tecrübelerimi aktarıyorum size.

Son olarak, spora başlamaya karar veren herkesin mutlaka bir check-up’tan geçip başlarını derde sokup sokmadıklarını öğrenmelerini tavsiye ediyorum. Bazen çok gizli rahatsızlıklar sporla birlikte tetiklenip sağlığınızdan olmanıza neden olabiliyor. Aman ihmal etmeyin. Burası çokomelli.

Neyse, gevezeliği kesip, sabah daha kargalar kalkmadan spor yapmanın bana neler kazandırdığını anlatmaya başlıyorum. İşte başlıyoruz. 3…2…neyse şova gerek yok…

Sabah güneşi güzele mi vuruyordu zengine mi? Sabah sporuna oradan bir fayda çıkartayım dedim ama biraz zorlama olacak sanırım. Neyse siz yazıyı okumaya devam edin en iyisi, gerçek faydalar orada. Burada gevezelik yapıyorum ben boş boş.

1.    Sabah Sporu ve Daha Zinde Bir Beden

Bunu tahmin etmişsinizdir zaten. Kalp atışınızı arttıran bir aktiviteyi düzenli yaparsanız, bir süre sonra kendinizi daha zinde hissetmeye başlarsınız. Bu aktivitenin ne olduğunun da çok bir önemi yok bana kalırsa. Sabah koşusu, birkaç kulaç yüzme, kardiyo, olduğun yerde zıplama, aerobik vs. artık elinizde ne imkân varsa…

Hayatına hareket katan herkesin hissettiği bu gerçek benim de sabah sporuna girişmemle tecrübe ettiğim somut bir durum oldu. Güne kalp atışımı yükseltmiş ve efor sarf etmiş başlayınca, sanki gece daha iyi uyuyorum. Bu yapay bir durum olabilir ama beni mutlu etti. Gün içinde performansımın arttığını hissettim. Bu zindeliği kaybetmek istemediğim için, sabah sporunu devam ettirmeye çalıştım. O zindelik artık benimdi, my preciousss, bırakmam kimseye seni…

Sabah sporu yapacağım diye sabahın köründe bir yerinizi sakatlamayın da… Görseller temsilidir, sabah sabah pestilinizi çıkartmazsınız umarım.

2.    Güne Bir Şeyi Başarmış Olarak Başlamak

Sabah yataktan kalkar kalkmaz yaptığınız ilk şey nedir? Yatağa geri dönmek mi? O olmaz, onu silin aklınızdan. Yoksa ilk yaptığınız şey yatağınızı toplamak mı? İşte aradığımız motivasyon bu! Peki sabah ilk yapılması gereken şey neden yatağı toplamaktır biliyor musunuz? Çünkü güne bir şeyi başararak başlamak sizi tahmin ettiğinizden daha mutlu eder. Bu eylem yatak toplamak kadar basit bir eylem dahi olsa dahi, başarı başarıdır. O yatağı toplamazsanız gün boyu aklınızın bir köşesinde “yatak dağınık” tabelası yanıp söner. Bu tabela her yanıp söndüğünde, o an başka bir düşünceye yer kalmamış olur. Eğer yatağınızı toplarsanız, artık kafanız rahattır. Güne 1-0 önde başlamışsınızdır. Daha düzenlisinizdir, hayatınızı disipline etmek için adımlar atıyorsunuzdur. Sokaklarda mutsuz mutsuz dolaşan insanlar görürsünüz ya, işte onların hepsi yataklarını toplamamış insanlardır, biliyor musunuz? Salladım bunu ama bir an için mantıklı geldi size de, kabul edin.

“Alt tarafı bir yatak toplamak yüzünden amma yaygara koparttın sen de be!” demeyin. Ya da deyin canım, bana ne. Ama şunu unutmayın; doğru eylemler zincirine ekleyeceğiniz her halka, zincirin daha da uzamasına ve sağlamlaşmasına katkı sağlayacaktır. Bu zincir sizin hayatınızdır. Sabah yatağı topladıktan sonra, elimizi yüzümüzü güzelce yıkayıp üzerimizdeki uyku halini atalım mesela. Güzel olmaz mı? Bir bardak su içelim üzerine. Gece boyu kaybettiğimiz sıvıyı geri alalım, arabaya yakıt koyalım. Ve sabah sporuna başlayalım.

Konumuz sabah sporuysa ve güne bir şeyi başardığımız hissiyle başlamak istiyorsak, sabah sporu yapmaktan daha güzel bir adım olabilir mi? Hem günlük egzersizimizi yapmış olacağız, hem sabah dinçliğini güne yayacağız hem de güne büyük bir başarı hissiyle başlamış olacağız. Yani bundan daha motive edici bir aktivite olamaz bana sorarsanız. İşe giderken merdivenleri bile ikişer ikişer çıkmaya başladığınızı görünce içiniz bir hoş oluyor. Yaptım ondan biliyorum.

3.   Sabah Sporu ve Tavan Yapmış Bir Motivasyon

Sabah sporundan çıkınca kendimi günün geri kalanı için aşırı motive hissediyorum. Sanki “Üzerime her türlü problemi atabilirsiniz ama beni yıkamazsınız, ben sabah yarım saat açık havada koştum, sizden mi korkacağım?” şeklinde bir düşünce yeşeriyor zihnimde. Bu hissi seviyorum. Bana yüklediği özgüveni seviyorum. Bunun altında spor yaptıkça vücudumda salgılanan mutluluk hormonlarının etkisi olduğunu unutmuyorum.

Düzenli sabah sporu sayesinde, vücudumda hem endorfin hem de dopamin patlaması yaşandığını ve bu sayede daha mutlu ve hayattan daha çok keyif alan bir ruh haline büründüğümü çok iyi biliyorum. Bunun geçici bir süreç olduğunu, bu hormonların kaybolmasıyla bu etkinin azalacağını da yazdım bir kenara. Ama düzenli spor yaparak bu hormonların vücudumdaki sürelerini uzatabileceğime inanıyorum. Bu da günü daha enerjik, daha mutlu ve daha motive karşılamamı sağlamış oluyor. Hem de günün daha ilk saatlerinde bunu başarmanın verdiği ekstra etki gerçekten çok değerli.

Dikkat ettiğim bir diğer nokta da, sabah sporu yaptığım günler daha verimli olduğum. Yani sabah sporu ile güne başlarsam daha fazla işi bitirebiliyor ve kafamı kurcalayan birçok işi aradan çıkartabiliyorum. Daha iyi odaklanabiliyor, daha konsantre kalabiliyorum gün içinde. Ve bunların hepsi birbiriyle bağlantılı. Ama başlangıç noktası o sabah sporunu düzenli hale getirip vücudu bu duyguya alıştırmaktan geçiyor.

Kendimi bildim bileli erken kalkan birisiyimdir. Erkan kalkmak benim için bir nevi hobi. Madem kalktık bari bir işe yarasın, değil mi? Hadi o zaman spora gidiyoruz!

4.    Daha Disiplinli Bir Hayat

Bir çoğumuz sporculara özeniriz. Onların başarılarına, paralarına, sahip oldukları üne ve kimi zaman vücutlarına imrenerek bakarız. Ama bu noktaya gelmek için neler yaşadıklarını, ne gibi fedakarlıklar yaptıklarını, ne tarz zorluklardan geçtiklerini bilmek, duymak, görmek dahi istemeyiz. Onların bugün oldukları konuma gökten zembille indiklerini düşünürüz. Ya da ayrıcalıklı insanlar olduklarını düşünmek kolayımıza gelir. Ama işin aslı öyle değildir.

Bugün olimpiyat şampiyonu olmak gibi büyük başarılar elde etmiş birçok sporcunun güne çok erken başlayıp, yoğun antrenman programlarında hayatlarının büyük bölümünü biraz daha güçlü/hızlı/elastik olabilmek için çalışarak geçirdiklerini görürüz. Bunu her güne yaymak ve düzenli bir şekilde yapmak büyük oranda ne kadar disiplinli olduğunuza bağlıdır.

Ben size profesyonel sporcular gibi disiplinli olun demiyorum. Biraz çaba gösterin diyorum. Ve sabah sporunu bu disiplinli hayata geçmeniz için büyük bir fırsat olarak görün. Diğer saydığım faydaları bir kenara, hayatınızda size keyif veren bir düzen oluşmasına yardımcı olacaktır.

Sabah sporunun size katacağı disiplin ve alışkanlık hissini hayatınızdaki birçok noktaya yaymayı deneyebilirsiniz. Daha düzgün yemekler yemek, yatma—kalkma saatlerinizi belirli bir noktaya çekmek, hayatınızdaki önceliklerinizi doğru şekilde sıralayıp onlara vakit ayırmak gibi çok sayıda düzenlemeyi gerçekleştirebilirsiniz.

Sabah sporunun size katacağı bu düzenli ve sağlıklı hayata geçiş fırsatını tüm hayatınıza yaydığınızı bir düşünsenize… Boşa geçen zamanlarınızı, hedefleriniz ve idealleriniz doğrultusunda doğru aktivitelere ayırabildiğinizi… Sabah sporu size bu yolda ilk adımı atıp hayatınızı disipline etme fırsatını verecektir. Sonrası artık sizin iradenize ve hayatınızı nasıl yaşamak istediğinize kalmış.

Bir kere spor yapmaya başladınız mı vücudunuz devamını isteyecektir. Tek oturuşta koca cips paketini bitirmeniz gibi düşünün… Ben öyle şeyler yapmam demeyin, dün gece çöpe attığınız poşet sizi ele veriyor.

5.    Verilen Kilolar ve Şekle Giren Bir Vücut

Gelelim işin kilo verme kısmına. Sabah sporuna başlamak elbette kilo kontrolü için epey faydalı olacaktır. Her gün düzenli spor yapıp ter atarsanız vücudunuz sıkılaşmaya başlayacaktır. Depolanan yağlar yakılacak ve çalışan kaslar gelişecektir. Eğer günlük spora bir de makul bir diyet eklerseniz kilo vermeye başlamanız işten bile olmayacaktır. Vücudunuzun farklı bölgelerini çalıştırabileceğiniz bir program yapabilirseniz bedeninizdeki değişim sizi bile şaşırtacaktır.

Ben sabahları o günkü keyfime göre bir program belirliyorum örneğin. Açık havada koşmak, evde ağırlık kaldırmak, Ring Fit Adventure oynamak, aerobik, yürüyüş, yüzme gibi seçenekler arasından canımın istediğini yapıyorum. Eğer belirli bir kas grubuna fazla yüklendiğimi düşünüyorsam onu biraz dinlendirmek için bir diğer aktiviteye yöneliyorum. Bir süre sonra vücudunuzu tanıyıp kendi ritminizi ve programınızı buluyorsunuz zaten.

Fakat eğer sabah sporuna başlamadaki asıl amacınız kilo vermek ve vücudunuzu şekle sokmaksa bunu bir uzman eşliğinde yapmak sarf ettiğiniz eforun etkisini bir hayli arttıracaktır. Bunu çoğu kişi atlar ama dikkate değer bir konudur. Ben kendim çalışıyorum ama eğer bir profesyonel tarafından yönlendirilmiş olsaydım eminim bugünkü durumdan daha iyi bir noktada olabilirdim.

Son Sözler

Gördüğünüz gibi sabah sporunun bana kattığı bedensel, zihinsel ve ruhsal faydaları 5 başlık altında size aktardım. Aferin bana. Bunun üzerine bir zahmet siz de poponuzu koltuktan kaldırıp bir yürüyüşe çıkarsınız yarın sabah, değil mi? Artık bunlar da sizi ikna etmeye yetmiyorsa, illaha hastanelik mi olmanız lazım spora başlamak için, anlamıyorum ki ben sizi. Hadi bakalım bu kadar tembellik yeter. Hazırlanın yarın sabah sporuna başlıyoruz. Birkaç gün dişinizi sıkın sonrasında zaten her sabah uyandığınızda bedeninizin sizi spora yönlendireceğini görüp şaşıracaksınız. İlk birkaç günlük eşiği aşmak bu yüzden önemli. O sırada etrafınızdan destek istemekten de çekinmeyin. Sizinle spora başlayacak bir tanıdığınız olursa harika olur sizin için. Birbirinizi motive edersiniz. Bunu da bir düşünün derim.

Bu yazıyı okuduktan sonra sabah sporuna başlayıp, yaşadığı değişimleri benimle paylaşmak isteyen okuyucuları yazının altına yorum bırakmaya davet ediyorum. Hadi bakalım, şimdiden bacaklarınıza kuvvet!


Hazır sabah sporuna başlamışken hayatımı rayına oturtmak için başka ne yapabilirim diyorsanız, 19 maddelik hedeflerimize ulaşmak için yapmamız gerekenler listeme göz atabilirsiniz. Hızınızı alamaz ve daha fazlasını isterseniz, kendi üretimim olan çöp bilgi süzgecini daha yakından tanıyabilir ve kafanızı boşaltabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın