Dünyanın en büyük motor sporları organizasyonu olan Formula 1, 19-21 Kasım 2021 tarihleri arasında Katar’daydı. Bu yarış Formula 1 tarihindeki ilk Katar yarışıydı aynı zamanda. Ben de eski bir Formula 1 sever olarak bu yarışı yerinde izlemek üzere Losail Uluslararası Pisti’ne gittim ve F1 Katar GP heyecanını bizzat yaşadım. Bu yazıda organizasyona dair izlenimlerimi paylaşacağım sizinle. Herkes pistteki yerini alsın!

Losail Uluslararası Pisti tarihteki ilk Formula 1 Katar yarışına ev sahipliği yaptı.

Formula 1’in Katar’a Geliş Hikayesi

Tarihin ilk Katar GP’sinin yarış takvimine dahil olma sürecinden başlayalım.

Covid-19 salgını ve ülkelerin uyguladığı seyahat kısıtlamaları nedeniyle çok sayıda ülke yarış takviminden ister istemez çıkmak zorunda kaldı. Bu nedenle FIA takvime dahil etmek için alternatif pist arayışlarına girdi. Bu dönemde Katar’ın ismi ciddi olarak konuşulmaya başlandı. Nitekim 30 Eylül 2021’de FIA’dan yapılan açıklamayla, 19-21 Kasım 2021 tarihleri arasında Katar’ın ev sahipliğinde bir yarışın gerçekleşeceğini ve Katar GP’sinin 2023’ün ardından Formula 1 takviminde düzenli olarak yer alacağını öğrendik. Bu uzun vadeli anlaşma Katar’ın önümüzdeki on yıl boyunca Formula 1’in ana duraklarından birisi haline geleceğini ilan ediyordu. Hem Formula 1 hem de Katar için büyük bir adımdı bu.

Losail Pisti, yıllardır Moto GP yarışlarına ev sahipliği yapan, hızlı virajları ve uzun start-finish düzlüğü ile öne çıkan bir pist.

Yarışa Bilet Alma Hikayem

Kasım ayının üçüncü haftası bir Formula 1 yarışının Katar’da koşulacağını öğrenince önce sevindim. Sonra da, Katar’da bir F1 organizasyonu gerçekleştirmenin epey meşakkatli olacağını düşündüm. İzlemeye gelenlerin trafik çilesi, oturma düzeni problemleri, başarısız organizasyon gibi nedenlerle organizasyon sıkıntılı geçebilirdi. Bu yüzden, çok istesem de yarışı pas geçme yönünde bir fikir oluştu kafamda. Hatta, en uygun biletin 1000 QAR (Güncel dolar kurunu 13.5TL alırsak 4000TL civarı yapıyor) olduğunu öğrenince iyice soğudum yarıştan. Ben, eşim ve oğlum için toplamda üç bilet almamız gerektiğini hesaba katınca, Katar’da Formula 1 yarışı izleme hayalimi bir sonraki seneye atma fikri ağır bastı açıkçası.

Fakat devran döndü, Katar GP yarış günü yaklaştıkça beni bir heyecan sardı ve yarışa gitmek için uygun bilet bulabilirsem gidebilirim belki diye düşünmeye başladım. Nitekim aradığım fırsat ayağıma geldi. Yarışın sponsorlarından Katar merkezli telekomünikasyon firması Ooredoo’nun indirimli biletleri satışa çıktı (kişi başı 500 QAR). Kaçırmadan aldım. Artık yarış havasına girebilirdim.

Piste giriş yaptığımızda yiyecek içecek büfeleri, oyun alanları, Formula 1’e dair hediyelik eşyalar alınabilecek bir mağaza ve fotoğraf çekebileceğiniz bölümler barındıran bir fan zone karşıladı bizi. Ben yeterli ve keyifli buldum.

Yarış Hazırlıkları

Formula 1 Katar yarışı, Moto GP yarışlarına ev sahipliği yapmasıyla tanınan Losail Uluslararası Pisti’nde koşulacaktı. Daha önce bu piste hiç gitmemiştim. Evime 15 dakika mesafedeydi ama Moto GP yarışlarına ilgim olmadığı için pas geçmiştim. Pistin hemen yanındaki Losail Sports Arena’ya ise aşinaydım.

Katar’ın dev organizasyonlarda pek de iyi bir karnesi yoktur normalde. Son birkaç yıla kadar öyleydi en azından. Organizasyonlarla alakalı problemler çok göze batar. Trafik karmaşası, bileti olup da salona ya da stadyuma giremeyenler, son anda iptaller, yetersiz hazırlıklar vb… Bu açıdan, Katar yarışının açıklandığı ve yarışın koşulduğu iki tarih arasındaki iki aylık süre (30 Eylül 2021-19 Kasım 2021) hazırlıklar için yetersiz kalacak diye korkmuştum.

Fakat Katar son dönemde organizasyon konusunda çok yol aldı. 2022’nin Kasım ayında gerçekleşecek FIFA Dünya Kupası öncesi Katar’ın artık büyük organizasyonların altından kalkabilecek kapasiteye ulaştığını söyleyebilirim. Formula 1 Katar GP de ilk gününden son anına kadar gerçekten kusursuza yakın bir deneyimdi.

Antrenman seansları için tribündeki yerimizi aldığımızda, tribünün konumunun pistin büyük bölümüne hakim olduğunu görünce epey sevindik.

Antrenman Seansı

19 Kasım 2021 Cuma, antrenman turlarını izlemek için öğleden sonra piste gittik. Neredeyse hiç trafik yoktu.

Yeri gelmişken belirteyim, Katar küçük ve kompakt bir ülke. Bir yerden başka bir yere gitmek çok fazla zaman almıyor. 2022 Dünya Kupası bu açıdan çok farklı bir tecrübe olacak. Çok az bir hareketle (Hemen hemen bütün stadyumlara metro bağlantısı mevcut) günde üç maç izleyebilecek taraftarlar. Daha önce yaşanmamış bir dünya kupası olacak bu açıdan.

Cuma günkü antrenman seansı için piste geldiğimizde hazırlıkları beklediğimizden iyi bulduk. Araç trafiği iyi yönetiliyordu. Park yerleri yeterliydi. Yürüme mesafesi kısaydı. Giriş çıkışlar nizamiydi. Fan Zone yeterli ve keyifliydi. Tribünlerin konumu ise şahaneydi. 10 numaralı viraja bakan (Turn Ten Grandstand) bölümden almıştık biletlerimizi. Piste hakimiyeti muazzam bir noktaydı burası. Neredeyse pistin %70’ini görebiliyorduk çıplak gözle. İlerleyen yıllarda yarışa gelmeyi düşünenler biletlerini gönül rahatlığıyla buradan alabilirler.

Tribüne oturduğumuzda, benim sayemde (yüzümden) Formula 1’e ilgi duyan, tüm takımları ve pilotlarını ezbere sayabilen dört yaşındaki oğlum bulutların üzerindeydi sanki. Keyifli bir antrenman seansı geçirip, en ufak bir trafik sıkıntısı yaşamadan eve döndük.

Turn Ten Grandstand tribününden inip tribünün arkasına yürürseniz piste işte bu kadar yakın olabilirseniz. Ama dikkat, araçlar çok hızlı olduğu için fotoğraf çekmek bir hayli zor. Adeta pistin içinde gibi hissettiğiniz bu bölümün birazcık da tehlikeli. Zaten sürekli güvenlik gelip geri çekilmenizi istiyor.

Sıralama Turları

Cumartesi aynı planı tekrarladık. Trafik bir nebze vardı ama kabul edilebilir bir seviyedeydi. Park yeri ve fan zone için de aynı şeyi söyleyebilirim. İdare eder bir kalabalık vardı. Sıralama turları güneşin batışına denk geldiği için pist ışıkları da yanmaya başlayınca harikulade bir manzara oluştu pist üzerinde. Keyifli bir sıralama turunu tamamlayıp sıkıntısız bir şekilde eve döndük.

Beş kırmızı ışığın sönmesiyle yarış başladı!

Yarış Günü

Korktuğumuz trafiği yarış günü karşımızda bulduk. Oldukça uzun bir kuyrukta yarım saate yakın kıpırdamadan beklemek zorunda kaldık. Neyse ki trafik sonrasına aktı ve otoparka girebildik. Otoparkta yer kalmadığını anlayınca gerideki boş alana bıraktık aracımızı birçokları gibi. Buradan girişe yürüme mesafemiz 500m kadardı. Gayet makul bir mesafe ve süre bana sorarsanız.

Biletlerimizin olduğu Turn Ten Grandstand tribünün bir diğer güzelliği de tribünün kendisi dışında, aşağı inip piste çok yakın yerlerden fotoğraf çekme ve 200-300 metre kadar piste paralel yürüme şansınızın olmasıydı. Oturmaktan sıkılınca yarışı başka açılardan izlemek ve motor seslerini yakında duyma şansına sahip olmak gayet keyifliydi.

Yarış öncesi havada taklalar atan gösteri uçaklarının şovunu herkes çok beğendi. Katar Havayolları da bu fırsatı değerlendirip birkaç yolcu uçağını tepemizde gezdirmeyi ihmal etmedi.

Tarihin ilk Katar GP’sinde damalı bayrağı ilk sırada Lewis Hamilton gördü. İngiliz pilot tüm yarışı önde götürerek rakiplerine hiç şans vermedi.

Tüm bu güzel organizasyona rağmen, Lewis Hamilton’un sürklase ettiği yarış maalesef pek heyecanlı değildi.  Kimse onun hızına yetişemedi ve yarışı baştan sona üstün götürdü. Televizyonda izlesem kanal değiştirirdim, o derece sıkıcı bir yarıştı.

Yarışın son turuna girildiğinde kalabalığa kalmadan tribünden indik ve aracımıza doğru ilerledik. Trafik sorunu yaşamadan hızlıca evimize döndük.

Sonuç olarak oldukça pürüzsüz bir Formula 1 organizasyonu geçirdiğimizi söyleyebilirim. Katar kısa sürede gayet iyi bir iş çıkartmayı başardı. 2023’ten sonra gerçekleşecek yarışlarda eminim kaliteyi daha da arttıracaklardır. Eğer o tarihlerde Katar’da olursam o yarışları da yerinden izlemeyi çok isterim.

Böylece yarışa dair anılarımı sizinle paylaşmış oldum. Umarım keyifle okumuş ve benim yaşadığım heyecanı bir nebze olsa sizler de yaşamışsınızdır. Damalı bayrağı ilk sırada göreceğimiz daha heyecanlı yarışlarda görüşmek dileğimle!

Tarihin ilk Formula 1 Katar yarışının özetini şuradan izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=CZy-NZF8mEA


Bu yazının ardından yakın zamanda Katar’da gerçekleşmiş bir diğer motor sporu organizasyonu olan Hot Wheels Monster Truck Live Live in Qatar’a dair izlenimlerimi okuyabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın