2022 Katar Dünya Kupası başladı. Bol sürprizli bir dünya kupası tüm hızıyla devam ediyor.

20 Kasım 2022’deki açılış maçıyla başlayan 2022 Katar Dünya Kupası heyecanı tüm hızıyla sürüyor. Bir haftadan uzun bir süreyi geride bıraktık. Son derece profesyonelce organize edilmiş bir Dünya Kupası ile karşı karşıya olduğumuzu kaydetmemiz gerekiyor. Tüm detaylar en ince ayrıntılarına kadar düşünülmüş. Hem takımların hem basın mensuplarının hem de maçları izlemeye gelen taraftarların rahatı her şeyin üzerinde tutulmuş. Bugün itibariyle Katar’ın 2022 Dünya Kupası ile harika bir imtihan verdiğini görüyoruz. Emeği geçen herkesi kutlamak gerekiyor. Ben de bu vesileyle gittiğim iki maça dair deneyimlerimi ve gözlemlerimi, etrafımdan aldığım diğer bilgilerle birleştirip turnuvanın organizasyonu hakkında sizi bilgilendirmek istiyorum.

Yalan Haberlerin Sonu

Fakat gözlemlerime geçmeden önce üzerinde durmak istediğim bir konu var. Hatırlarsanız Katar 2022 Dünya Kupası başlamak üzereyken bir sürü yalan haber çıkmıştı. Birkaçını sayalım: Stadyumlar bomboş kalacak, Katar sahte taraftar ithal edip stadyumları onlarla dolduracak, yeterince kalacak yer olmadığı için insanlar sokaklarda yatacak, her gün onlarca insan tutuklanacak, işçiler eylem yapacak, takımlar perişan olacak, taraftarlar Katar sıcağında eriyecek vs. vs… Sekiz tane stadyum için 16,000 işçinin hayatını kaybettiği palavralarına girmiyorum bile. Maçlar oynandıkça bunların hepsinin çöktüğünü gördük. Artık turnuvaya dair eleştirilerin yerini olumlu söylemlerin almaya başladığını siz de fark etmişsinizdir. Bu sonn derece önyargılı ve hatta ırkçı yaklaşımın değiştiğini görmekten mutluluk duyuyorum.

Khalifa Uluslararası Stadyumu Dünya Kupası için yenilenen ve 2019 Dünya Atletizm Şampiyonası dahil birçok önemli etkinliğe ev sahipliği yapmış bir yapıdır. Yanda gördüğünüz kule de Torch Tower. Oteldir kendisi. En üst katında kendi ekseni etrafında 360 derece dönen bir restoran vardır.

Ekvador-Hollanda ve Kanada-Hırvatistan Maç İzlenimlerim

Şimdi gelelim maç deneyimime. Üstte de belirttiğim gibi şu ana kadar iki maça gittim. Bir maça daha biletim var. Denk gelirse belki birkaç maça daha bilet almak istiyorum. Biletlerin ortalama fiyatı 3000TL diyebiliriz. İlerleyen turlarda maç biletlerinin fiyatları yükseliyor doğa olarak. Fifa’nın Katar 2022 bilet resale platformunu gün içinde sık sık kontrol ediyorum. Bir anda boşa bilet düşebiliyor. Hızlı davranıp başkası kapmadan almak gerekiyor. Biraz şans işi açıkçası. Şu ana kadar gittiğim iki maç da şansıma Khalifa Uluslararası Stadyumu’nda oynandı. Ekvador-Hollanda ve Kanada-Hırvatistan maçlarını canlı canlı izledim. İkisi de ilk andan son ana kadar kusursuz deneyimlerdi. Gelin sürecin nasıl gerçekleştiğini adım adım anlatayım.

Khalifa Uluslararası Stadyumu’na özel araçlarıyla gelecek seyirciler için bunun gibi üç tane otopark hazırlanmış. Otoparklardan stadyumun girişine kadar 10-15 dakikalık bir yürüyüş sizleri bekliyor.

Otopark ve Stadyuma Giriş

Stadyumlara iki sefer için de kendi özel aracımızla gittik. Ben, eşim ve beş yaşındaki oğlumuz stadyuma doğru yola çıktık. Khalifa Uluslararası Stadyum şehrin çok işlek bir caddesi üzerinde (Al Waab Street), ülkenin en ünlü alışveriş merkezlerinden birinin (Villaggio) hemen yanında yer alıyor. Benim de sekiz yıl boyunca çalıştığım ofisim bu stadyuma yürüme mesafesinde olduğu için muhite hakimim diyebilirim. Aracımızla stadyuma yaklaştığımızda yol üzerinde ve trafik levhalarında otopark yönlendirme işaretlerini görmeye başladık. İzleyici otoparkını gösteren işaretleri takip ettik ve stadyuma en yakın olanına aracımızı bıraktık. Otopark ne çok kalabalıktı ne de sakindi. Ama araçları yönlendiren çok sayıda görevli olduğu için herkes son derece düzenli bir şekilde araçlarına yer buluyordu. Bizim seçtiğimiz otoparkın dışında iki otopark daha maçlar için ayrılmıştı. Yani herkese yetecek kadar yer vardı. Bu noktada maça gelecek taraftarların büyük bölümünün turistler olduğu ve onların da toplu taşıma ya da taksi kullanacağını bildiğimiz için araçla gelmenin daha doğru bir tercih olduğunu öngörmüştük. Haklıydık da. Metro ile gelip gidenler uzun kuyruklar beklemek zorunda kaldıklarını söylediler. Birkaç arkadaşıma bu konuda tavsiyelerde bulunup özel araçları ile gitmelerini tembihledim.

Otoparktan stadyuma yürürken maça gelen diğer taraflarlarla sohbet edebilir ve güzel havanın tadını çıkartabilirsiniz. Yürümek maç heyecanınıza da iyi gelir. Tam Pollyyanacılık yapıyorum ama, değil mi? :D Tabana kuvvet dostlar.

Aracımızı park ettikten sonra yavaş yavaş stadyuma doğru yürümeye başladık. İki maçın da başlama saati 19:00’du ve biz 17:40 gibi aracımızı park edip yürümeye başlamıştık. Park yerinde portatif tuvaletler vardı. İyi düşünülmüş bir detay olarak kaydettim bu durumu. Bir maç dönüşü denemek için girdim ve gayet temiz ve kullanışlı olduklarını gördüm.

Stadyuma doğru yürürken hemen hemen her 15-20 metrede bir, elinde renkli ışıklar saçan ok işareti tutan ve size gideceğiniz yönü gösteren güler yüzlü görevliler vardı. Dans ediyorlar, size el sallıyorlar ve hoş geldiniz diyorlardı. Acayip hoşumuza gitti onların bu iyi niyetli halleri. Stadyum alanının girişine kadar yaklaşık 10-15 dakika bu şekilde yürüdük. Bizim gibi yürüyen ve diğer otoparklardan gelen izleyicilerle beraber keyifli bir yürüyüştü diyebilirim. Sıkılmadık, terlemedik, yorulmadık. Stadyuma yaklaştıkça heyecanımız arttı.

Stadyum alanına girişlerde bilet ve güvenlik kontrolü için çok sayıda giriş açılmış. Hiç bir sıraya takılmadan alana giriş yapabiliyorsunuz. Geniş, ferah, düzenli.

Stadyuma alanına geldiğimizde yine ellerindeki işaret levhaları ile sizi yönlendiren görevliler görüyorsunuz. Onların yönlendirmesi ile bilet ve güvenlik kontrolü alanına doğru ilerledik. Bu alan önünde oluşan kalabalığı çok iyi yöneten güvenlik görevlilerine bravo gerçekten de. Yolunuzu kaybetmeniz imkansız. Anında yanınızda bir görevli bitiveriyor ve nasıl yardım edebileceğini soruyor.

Bilet ve güvenlik kontrolü sonrası artık fan zone’a giriş yapmış oluyorsunuz. Koltuğunuza oturmadan fan zone’daki aktivitelere göz atmanızda fayda var.

Yenilikçi Bilet Kontrolü

Bilet kontrolü de bir hayli yenilikçi aslında. Satın almış olduğunuz bilet siz stadyuma yakın bir noktaya gelene kadar aktif olmuyor. Fifa’nın bilet aplikasyonunda beliren biletinize gün içinde baktığınızda “stadyuma git ve bluetooth’unu aktive et” diyen bir uyarıyla karşılaşıyorsunuz. Hakikaten de stadyuma geldiğinizde telefonunuza bildirim geliyor ve bluetooth üzerinden biletinizin aktive edildiğini görüyorsunuz. Aktive olan biletinizi ve Katar’a ve Fifa etkinliklerine girişinizi sağlayan Hayya kartınızı görevliye okutturup güvenlik kontrolüne geçiyorsunuz. Son derece pratik bir bilet kontrol yöntemi olmuş bu. 3-5 saniyede bitiyor işiniz. Güvenlik kontrolü de hızlı ve görevliler yardımsever ve güler yüzlü.

Orayı da geçtikten sonra artık stadyuma özel olarak yapılmış fan zone içinde buluyorsunuz kendinizi. Burada Fifa’nın organize ettiği çok sayıda aktivite alanını ziyaret edebilir, Fifa Store’dan alışveriş yapabilir, yeme-içme bölümünde karnınızı doyurabilir ya da ücretsiz verilen taraftar hediyeliklerinizi alabilirsiniz. Stadyuma girmeden önce Fan Zone’da vakit geçirmeyi unutmayın. Biz bakamadık o kısma çünkü oğlumuz iki seferde de hemen stadyuma geçip yerine oturmak istedi. Oysa ona uygun eğlence alanları vardı ama bakamadık.

Stadyumdaki tribün giriş kapılarına geldiğinizde biletinizi bir kez daha okutmanız gerekiyor. Doğru kapıdan girip girmediğiniz bu şekilde kontrol ediliyor. Yine orada da bir sürü görevli var ve hepsi size iyi eğlenceler diliyor, sizinle ilgileniyor, özel hissettirmeyi başarıyor.

Stadyumun içinde çok sayıda tuvalet ve büfe mevcut. İki konuda da kafanız rahat olsun. Büfede çeşit çok değil ama sıra yok denecek kadar az. Ben her iki maç sırasında da yiyecek ve içecek aldım büfelerden. Toplamda 5 dakikadan fazla zaman harcamamışımdır büfede.

Hollandalı ve Ekvadorlu taraftarlar hep birlikte milli marşlara eşlik ediyorlar. Stadyum bomboş gördüğünüz gibi!

Stadyumlardaki Klima Sistemi

Katar’ın Dünya Kupası için inşa ettiği tüm stadyumlarda klima sistemi mevcut. Dışarıda tshirt ile güzelce dolaşabiliyorsunuz ama stadyumlar serin gelebiliyor. İlk maçtaki koltuklarımız klimalara biraz yakındı, üşüdük açıkçası. İyiki üzerimize bir şeyler getirmişiz. İkinci maçta biraz daha iyiydi. Tshirtle durabildik. Ama bazı maçlarda taraftarların klimaların kapatılmasını istediklerini duydum. Yani sıcaktan eriyecek taraftar beklentileri de fos çıkmış durumda. Millet donuyor dünya kupasında, hadi bunu haber yapın şimdi! :P

Luka Modric korner kullanıyor ve Hırvatistan Kanada kalesine yükleniyor. Hırvatistan maçı 4-1 kazandı ve Kanada’nın Dünya Kupası’nda bir üst tura çıkma ümidini bitirdi.

Bizim izlediğimiz maçlar seyir zevki fena olmayan maçlardı. Bir Fenerbahçeli olarak Enner Valencia’yı Ekvador forması altında izlemek büyük keyifti açıkçası. Maçı Ekvador taraftarları arasında izledik, epey eğlendik doğrusu. Üzerimizde Fener formaları, ellerimizde Ekvador bayrakları, katıldık tribün coşkusuna. İkinci maçta oğlumuz Kanada’ya sempati duyuyor diye onları destekledik. Ücretsiz dağıtılan bayraklardan kalmamıştı o yüzden biraz üzgündük. Neyseki arka koltukta oturan aile kendi bayraklarından birini bize verdi. Bizim oğlan uçtu havalara.

Stadyumu dolduran taraftarların yüzlerine bakınca hemen hemen yarısından fazlasının gerçekten de ülkesini desteklemeye gelen taraftarlar olduklarını gördüm. Geriye kalanlar da bizim gibi Dünya Kupası heyecanını yaşamak için stada gelen kişilerdi. Çoğunun Katar’da yaşadığını ya da çevre ülkelerden geldiklerini düşünüyorum.

Kafamdaki arkadaşın ismi La’eeb. Katar 2022 Dünya Kupası’nın resmi maskotu. Casper benzetmelerini haklı bulmakla birlikte bu arkadaşın farklı bir sempatikliği olduğunu düşünüyorum. Görünce dayanamadım kaptım bir tane, taktım kafama.

İki maçtan da bitime 10-15 dakika kadar ayrıldık. Oğlanı o kadar oyalayabildik açıkçası. Su kaynatınca kalktık ve geldiğimiz yoldan geri döndük. İlk maçın çıkışında Katar 2022 Dünya Kupası’nın resmi futbol topu olan al-rihla’nın küçük ölçeklisini dağıtıyorlardı. Şansımıza kaptık bir tane ve onunla oynaya oynaya arabamıza geçtik. Otoparktan çıktıktan 15 dakika sonra da evdeydik. Kompakt şehrin avantaji işte.

Sanırım organizasyonun ne derece kusursuz işlediğini bu anlattıklarımdan bir nebze olsun anlamışsınızdır. Katar başarılı bir Dünya Kupası geçiriyor. Ben bu kadar iyi geçeceğini beklemiyordum. Bir de her maçın başında nefis bir koreografi yapılıyor. İzlemeniz lazım. Aşağıda videosunu paylaşıyorum, canlı izlemesi epey keyifliydi.

Birkaç Sorunlu Nokta Üzerine

Gelelim gözlemlerime göre geliştirmeye açık birkaç noktaya. Bazı maçlarda stadyumlarda yer yer boşluklar görülüyor. Bunun sebebi o biletin satılmamış olması değil. Satılan biletin sahibinin maça gelmemiş olması. Yoksa bütün maçların tüm biletleri satılmış durumda. Bir söylentiye göre, Katar’ın Katar 2022 dünya kupasına ev sahipliği yapmasından rahatsız olan ve maçlara taraftar gelmiyormuş gibi göstermek isteyen bazı ülke ve gruplar toplu bilet almışlar ve maçlara gitmiyorlarmış. Bunu fark eden organizatörler, eğer bilet sahibi maçtan 24 saat önce Katar’a gelmemişse biletini iptal etme uygulamasını başlatmışlar. Bu sayede o biletler açığa düştü ve maça gerçekten gitmek isteyen birileri tarafından satıl alındı.

Maç çıkışı dağıtılan minyatür al-rihla ile bir gösteri düzenledim. Yeni Messi benim!

Maç çıkışı metroların önünde uzun kuyruklar olduğunu söylüyorlar. Bu son derece olağan ve beklenen bir durum. Yapacak bir şey yok. Bu doğrultuda taksi, otobüs ve özel araç seçeneklerine yönelmek daha mantıklı olacaktır.

Dünya Kupası ayağınıza geldi. Asya, Avrupa, Güney Amerika şampiyonları kapıştırılır, kazanana kupa verilir, hemen şampiyon yapılır.

Evet, benim şu ana kadarki Katar 2022 Dünya Kupası maç deneyimim bu şekildeydi. Hayatımın geri kalanında bir daha Dünya Kupası görebilir miyim emin değilim. Bu fırsat bu kadar yakınıma gelmişken imkanım olduğu kadar sömürmek istiyorum. Kısmetse bir maça daha gideceğim ve o maç Education City stadyumunda oynanacak bir ikinci tur maçı olacak. Ona dair izlenimlerimi de size aktarmayı umuyorum. Dediğim gibi, ayağımıza kadar gelmiş bir Dünya Kupası varken etinden sütünden faydalanmak lazım.

Dünya Kupası’nı Düşlerden Gerçeğe’de takip edin anacım! Byeeee!


Bu yazının ardından Dünya Kupası başlarken Katar’daki gelişmeleri aktardığım yazımı okuyabilir ya da Katar’a dair önemli bilgileri derlediğim yazıma göz atabilirsiniz. Daha fazlası için Düşlerden Gerçeğe sayfalarında turlamaya devam edebilirsiniz!

Bir Cevap Yazın