Toplamda 145 saatlik oyun süresinin ardından bitirdiğim bir oyunu anlatmaya nereden başlayabilirim emin değilim. Belki de en doğrusu “Ne maceraydı be!” diye söze girmek olacak.

Baldur’s Gate II ile İlk Tanışmam

Baldur’s Gate II: Shadows of Amn 2000 yılında piyasaya çıktığında ben henüz Lise 1’e gidiyordum. Yaşımızı belli ettik ama olsun. O dönem canım okulum Kabataş Erkek Lisesi’ndeki sınıf arkadaşlarımla Baldur’s Gate II çıkar çıkmaz rapor alıp oyunu girişme planları yaptığımız günleri dün gibi hatırlıyorum. (Saygın & Hüseyin siz de hatırladınız mı?) Bu hayalimi gerçekleştiremedim ama lise yıllarımdan bugüne böyle bir anımın hafızamda kalmış olması bile Baldur’s Gate II’nin benim için ne kadar özel bir oyun olduğunu anlatmama yetecektir diye düşünüyorum.

Baldur’s Gate II’yi gençlik dönemimde oynarken oyunun İngilizce seviyesi benim için biraz ağır gelmişti. İngilizcem bugün haliyle daha iyi ama o dönem Baldur’s Gate oynarken aldığım keyifle bugün oynarken aldığım keyif neredeyse aynı. Yani kötü yıllanmamış bir oyun ile karşı karşıyayız. E tabi bunda oyunun cilalanmış Enhanced versiyonunu oynamış olmamın etkisi büyük.

Bunun yanında, önceki yıllardaki denemelerimde oyunun sonuna kadar gelmiş olmama rağmen bitirmeyi bir türlü başaramamıştım. Oyunun bitimine birkaç saat kala bilgisayara virüs girmiş, save dosyalarımı kurtaramamıştım. Benim için tam bir yıkım olmuştu. Saatler harcayıp sonuna geldiğim oyundaki kayıt dosyamı kaybetmenin üzüntüsüyle uzun yıllar Baldur’s Gate II topraklarına geri dönmeye cesaret edememiştim.

Fakat bu bekleyiş Baldur’s Gate Enhanced Edition sayesinde Unutulmuş Diyarlar havasını tekrar soluyup, ardından bir kez daha Baldur’s Gate II için kolları sıvamamla son bulmuş oldu. Oyunun ilk çıkışının üzerinden geçen yirmi yılın ardından gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki bu oyun bugün bile bir baş yapıt.

Baldur’s Gate II’de en sık uğrayacağınız ekranların başında envanter ekranı geliyor. Basit arayüzüne kısa sürede alışacağınıza eminim.

Baldur’s Gate II Karakterleri ve Hikayesiyle Öne Çıkan Bir Oyun

Baldur’s Gate, Dungeons and Dragons külliyatından beslenen, Unutulmuş Diyarlar topraklarında geçen, Wizards of the Coast lisanslı, hikâye ve karakter odaklı bir RPG oyun serisidir. Dolayısıyla beklentilerinizi bu tanıma göre belirleyebilirsiniz.

2000 çıkışlı orijinal Baldur’s Gate II BioWare tarafından geliştirilmiş bir oyundu. BioWare’ın BioWare olduğu zamanlardı o yıllar. Baldur’s Gate II Enhanced Edition ise, Baldur’s Gate Enhanced Edition’da olduğu gibi Beamdog’a bağlı Overhaul Games tarafından geliştirilen ve Atari tarafından dağıtılan bir oyun.

Selefi Baldur’s Gate gibi Baldur’s Gate II de izometrik bakış açısına sahip ve aynı oyun motorunu kullanan bir yapımdı. Bu ortak noktalar Enhanced Edition için de geçerli. Orijinal BG ve BG II’de kullanılan Infinity Engine, Enhanced sürümünde Infinity Enhanced Engine adıyla güncellenmiş ve günümüz sistemlerine uygun hale getirilmiş.

Klasik izometrik kameraya sahip bir oyun Baldur’s Gate II. Enhanced Edition ile grafikler günümüz ihtiyaçlarını karşılar noktaya getirilmiş. Fakat o da 2013 yılından kalma olduğu için haliyle eskimiş durumda. Ama biz macera için buradayız, grafikler için değil.

Yıllanan Mekanikler ve Grafikler

Her ne kadar kapsamlı bir yenileme sürecinden geçirilmiş olsa da, Baldur’s Gate II Enhanced Edition’ın halen “nostaljik” ve “old-school” göründüğünü kabul etmek gerekiyor. İzometrik bakış açısına sahip yeni nesil oyunlarla kıyaslandığında bu durum daha da net bir şekilde kendini belli ediyor.

Ama biz buna takılmıyoruz. Çünkü biz grafik için değil; hikâye, karakterler ve eşsiz bir macera için buradayız. O yüzden 2013 yılında piyasaya sürülen Baldur’s Gate II Enhanced Edition’ın grafiklerinin bugün nasıl göründüğünü tartışmak yersiz. Biz asıl odaklanmamız gereken yere bakalım: Oyun halen inanılmaz keyifli. Bir rol yapma oyunundan arayacağınız hemen her şeyi barındırıyor.

Enfes Yan Karakterler ve Onların Gerçekçi Kişilikleri

Baldur’s Gate II’nin belki de selefinden en üstün geldiği yönü yan karakterlere verdiği önemdir. Her bir karakterin tutarlı bir kişiliği olduğunu; oyunu uzatmak için değil, gerçekten oyunu derinleştirmek için yazılmış diyalogları olduğunu, onlara özel görev zincirlerine daldığınızda ve onlarla etkileşime girdiğinizde çok daha iyi anlıyorsunuz. Muazzam bir diyalog, hikâye ve senaryo yazımı var oyunun arka planında. Bu kadar sağlam bir yaratım süreci üzerine pek fazla bir şey söylemeye gerek kalmıyor işin açıkçası. Kendinizi maceraya kaptırıp gidiyorsunuz.

Aksiyon Odaklı Throne of Bhaal

Baldur’s Gate II Enhanced Edition’a gömdüğüm 145 saatin büyük bölümü büyük keyif alarak geçti diyebilirim. Ve fakat, ana hikâyeye ayırdığım 100 saatin ardından son 45 saati gömdüğüm The Throne of Bhaal ek paketinin boss savaşlarının beni epey zorladığını eklemem gerekiyor. Orijinal hikâye olan Shadows of Amn nispeten rahat bir şekilde geçerken, ek paketin görece zorlu dövüşlere odaklanan yapısı pek bana göre değildi. Ben aksiyondan çok, macera ve keşif için gelmiştim halbuki.

Oyunda beni sinir eden buglar ile karşılaştım. Birkaç kez baştan başlatmak zorunda kaldım. Birkaç kez de oyun tamamen çöktü ve beni masaüstüne attı.

Beni Yoran Kısımlar

Baldur’s Gate II Enhanced Edition orijinal oyunun senaryosuna sadık kalıp, yan karakter ve onlara dair görev zincirleri ekleyen bir sürüm. Bu açıdan oyunun derinleştiğini ve geliştiğini söyleyebiliriz.

Baldur’s Gate II klasik bir rol yapma oyunu olarak size sayısız şekilde ilerleme olanağı sunuyor. İster ortalığı birbirine kata kata ilerlersiniz isterseniz de iyilik timsali bir karakter olarak tüm insanlığa huzur getirmeye çalışırsınız. Yaptığınız seçimlerin evren üzerindeki etkilerini kısıtlı olanaklarda görme fırsatınız da olur. Bu noktada bir Witcher 3 seviyesi beklemeyin elbette. 2000li yıllarda henüz oyun dünyası sebep sonuç ilişkisini merkeze koymuyor, yan rolde tutuyordu.

Bug Bug Bug

Baldur’s Gate II Enhanced Edition’da karşıma çıkan rahatsız edici buglar oldu. Açılmayan kapılar, takılı kalan karakterler, yok olan eşyalar bu buglardan bir kaçıydı.

Ayrıca Shadows of Amn bittiğinde, oyun haritası içerisindeki çeşitli sandıklarda bıraktığım eşyalarımı The Throne of Bhaal’a taşıyamadığımı fark ettiğimde ne yapacağımı bilemedim. Birçok önemli ve değerli eşyamı kaybetmiştim. Siz siz olun oyun bitmeye yakın envanterlerinizi organize edin. Zaten oyun boyunca en çok vakit harcayacağınız aktivitelerin başında envanter yönetimi gelecek. Oyunun sonlarına doğru artık bu konuda son düzenlemelerinizi yapmayı sakın atlamayın.

Baldur’s Gate II en az bir kez tercübe etmeniz ve atmosferini hissetmeniz gereken bir yapım. Devasa bir evrenda geçen derin bir hikayenin parçası olmak acayip keyifli bir his.

Efsanevi Bir Maceranın Parçası Olmak

Baldur’s Gate II Enhanced Edition, unutulmaz bir maceranın parçası olma fırsatını tüm ihtişamıyla sunmayı başarıyor. Oyunda yeni şeyler keşfetmek, büyük hikâyenin çözümlenmesini izlemek ve bilinmezleri ortaya çıkarmak büyük keyif. D&D evreninde geçen bir oyunda bunu yaşamak bambaşka. Bu açıdan iyi ki Baldur’s Gate II’ye Enhanced Edition ile geri dönmüşüm ve pes etmeden bitirmeyi başarmışım.

Baldur’s Gate II’nin ardından çok uzaklara gitmeyeceğim. Icewind Dale Enhanced Edition ile maceraya devam edeceğim. Bakalım Icewind Dale nasıl bir deneyim sunacak bana.

Eğer siz de benim gibi izometrik RPGlere ve nostaljik deneyimlere bayılıyorsanız Baldur’s Gate II Enhanced Edition aradığınız romantik eğlenceyi size verecektir. Sinir bozucu bugları da olmasa tam torunlara bırakmalık oyun olurmuş.

Ufuk’un Notu: 8.5/10


Baldur’s Gate II sizi yorduysa daha kısa ve daha farklı bir deneyim arıyorsanız Contradiction’a göz atabilirsiniz. Onda da aradığınızı bulamazsanız Orwell’i deneyebilirsiniz. O da sarmazsa sitede biraz dolanıp ilginizi çekecek başka bir oyun/film/dizi/kitap bulmayı deneyebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın