Bu yazıda size bir filmden, yok hayır bir oyundan, yok hayır aslında bu iki türün evliliğinden doğan FMV (Full-motion movie) tarzı bir yapımdan bahsedeceğim. Düşlerden Gerçeğe inceleme sayfalarının bugünkü konuğu; Contradiction.

Türkçe’ye “çelişki” olarak çevirebiliriz bu kelimeyi. Contradiction, gerçek oyuncularla çekilmiş canlı aksiyon (live action) bir film aslında. Basitçe anlatmak gerekirse, biz oyuncular, verdiğimiz kararlarla interaktif bir şekilde bu filmin kurgusunu ilerletiyoruz. Bu da Contradiction’ın bir oyuna dönüşmesini ve bizim onunla filmle etkileşime girmemizi sağlıyor.

FMV türü günümüzde çok popüler bir tür değil ama bir kez tadını aldınız mı, sürekli gözünüz yeni FMV oyunlarına kayıyor. Contradiction bu türün iyi örneklerinden birisi.

Gizemli Bir Ölüm

Contradiction gizem dolu bir dedektiflik hikayesi. Bizler, şüpheli bir ölümü araştırmak için küçük bir İngiliz kasabası olan Edenton’a gelen dedektif Jenks’i yönetiyoruz. Kasaba sakinlerine sorular sorarak, köy içerisindeki ve çevresindeki mekanlara uğrayarak ipucu bulmaya ve esrarengiz ölümün perde arkasını aydınlatmaya çalışıyoruz. Bu noktada klasik point&click türü macera oyunlarından alışık olduğumuz bir bulmaca çözme mekaniği devreye giriyor. Bulduğumuz bir nesneyi doğru kişiye götürmemiz ya da doğru yerde kullanmamız gerekiyor.

Oyun boyunca çok sayıda repliği tekrar tekrar okuyup ilk başta göremediğiniz bağlantıları fark etmeniz gerekiyor. Basit bir arayüze sahip oyunda bu işlemi yapmak nispeten kolay.

Çelişkiler

Klasik point&click mekaniğine ek olarak, oyunda incelemeler yapan bir dedektifi kontrol ettiğimiz için, kasaba sakinlerine sorular sorarak verdikleri cevaplarda gizlenen çelişkileri bulabiliyoruz. Oyunun en temel ilerleme mekaniği olarak işte bu, çelişkileri ortaya çıkartma mekaniği dikkat çekiyor.

Örneğin, cinayetin gerçekleştiği yere dair bir soru sorduğumuz bir köy sakini, ilk başta mekanı bilmediğini söylese de, daha sonra ona soracağımız başka bir soruda sık sık o mekana gittiğini ağzından kaçırabiliyor. İşte bu noktada bu iki yanıtı eşleştirip karşımızdaki kişinin yalanını ortaya çıkartabiliyoruz.

Oyun büyük oranda bu çelişkileri ve yalanı konuştuğumuz kişinin yüzüne vurma mekaniği üzerinden ilerlediği için, kendinizi sık sık çok sayıda yanıtın içerisinde bir çelişki ararken buluyorsunuz. Bu da tüm replikleri didik didik etmenize ve aynı şeyleri tekrar tekrar gözden geçirmenize neden oluyor. Neyse ki yapımcılar bunun sıkıcı olabileceğini öngörmüşler ve takılan oyunculara yol gösterecek olanaklar eklemişler.

Bulduğunuz nesneleri nerede kullanacağınızı bulmanız gerekiyor. Bu basit macera oyunu mekaniği Contradiction’da da kullanılmış.

İpucu Düğmesi ve Amirime Soruyorum Joker Hakkı

Mesela oyunda bir ipucu butonu var. Size “Bak Ayşe’ye sormadığın sorular var, git onları sor,” diye tavsiyede bulunabiliyor. Ya da “Kesin birisi ağzından bir şey kaçırdı git bir daha konuş onunla,” diye yol gösterebiliyor. Bir diğer yardım mekaniği de Dedektif Jenks’in komiserini aramasıyla gerçekleşiyor. Kasabanın merkezindeki telefon kulübesinden amirini arayıp son gelişmeleri aktarıp ondan tavsiye alabiliyor karakterimiz. Fakat bu seçenek sürekli aktif değil. Bir yerde takıldığınız zaman çareyi komiseri aramakta bulup, amirinizin telefonu açmadığı durumlarla karşılaşabiliyorsunuz. Bu durumda ipucu butonunu tekrar tıklayıp tavsiye almak ya da haritayı açıp gitmediğiniz bir yer olup olmadığını kontrol etmek faydalı olabiliyor.

Hileli Hayat Oh Ne Rahat!

Oyunda hile kullanmak da mümkün. Sizi hileye teşvik etmiyor ama bu imkânı da sunuyor Contradiction. Ben hiç hile kullanmadan oyunu bitirmeyi başardım. Sizin de ihtiyaç duymadan bitirebileceğinizi düşünüyorum. Bulmacalar zorlu değil. Komiserin ve ipucu tuşunun yönlendirmeleri de faydalı. Bazı anlarda konuşmalar içerisindeki çelişkileri yakalamak zor olabiliyor ama bir süre sonra fark ediyorsunuz.

Oyuncu kadrosu yapımın hakkını vermiş. Hiç sıkılmadan oynamaya devam etmemde önemli payları var.

Oyunculuklar

En üstte de bahsettiğim gibi Contradiction bir FMV, yani tüm karakterler gerçek oyuncular tarafından canlandırılmış. Doğal olarak onların oyunculuk performansı oyunda önemli bir yer tutuyor. En başta Dedektif Jenks’i oynayan Rupert Booth olmak üzere oyunculukların böyle bir yapım için yeterli olduğunu söylemek lazım. Paul Rand’ı oynayan Paul Darrow da çok iyi bir iş çıkartmış. Genel olarak ben oyunculukları beğendim. Atmosfere uymuş. Ne kasıntı, ne beceriksiz, ne de abartı bir oyunculuk söz konusu. Oyuna sarmamda oyunculukların etkisinin büyük olduğunu söyleyebilirim.

Derinleşen Bir Hikaye

İlk başta bir intihar, bir kaza gibi görünen ölümün, gittikçe derinleşen ve karmaşıklaşan bir hal alması ve ölümün sebebini ortaya çıkartma çabamız başarılı bir şekilde kurgulanmış. Mantıksız bir durumla karşılaşmıyorsunuz oyun boyunca. Oyunun kurgusu ve hikaye anlatımı bu açıdan birbirini iyi tamamlamış. Bu da hikâyenin sonuna dair merak duygunuzun canlı kalmasına neden oluyor. Ben son ana kadar büyük bir heyecanla ilerledim. Çelişkileri buldukça kafam daha da karıştı ve kendimi Dedektif Jenks’in yerine koyarak parçaları birleştirmeye çalıştım. Keyifli bir deneyimdi doğrusu.

Böyle bir yapımın finansmanı için Kickstarter’dan faydalanmak çok akıllıca olmuş. Ekip bu sayede çekim maliyetlerini karşılayıp post prodüksiyona yoğunlaşabilmiştir.

Fikrin Ardındaki İsim Tim Follin

Son olarak Contradiction’ın mimarı Tim Follin’den bahsetmemiz gerekiyor. Yönetmenlik, sanat yönetmenliği, müzik prodüktörlüğü, yazarlık gibi çok sayıda şapkası olan Follin, Contradiction üzerine kafa yormaya 2012 yılında başlamış ve 2015 yılında da piyasaya çıkartmayı başarmış. 2014 yılında açtığı Kickstarter kampanyası da çekimlerin başlaması için gereken finansal desteği sağlamış.

Toparlarsak, oynaması da izlemesi de keyifli bir dedektiflik macerası olarak karşımıza çıkıyor Contradiction. Küçük bir ekibin kocaman yüreği ve hiç bitmeyen azmiyle yapıldığı belli olan düşük bütçeli ama profesyonel bir iş.

Contradiction’ın türe aşina olanları tatmin edeceğini, FMV türüne yakın olmayanlar için de iyi bir başlangıç noktası olduğunu düşünüyorum. İndirimde yakalarsanız kaçırmayın derim.

Ufuk’un Notu: 7.5/10


Contradiction’ın ardından bir diğer başarılı bulduğum macera oyunu olan Gemini Rue‘ya dair düşüncelerimi okuyarak Düşlerden Gerçeğe yolculuğunza devam edebilirsiniz. Ya da gözünüze takılan başka bir içeriğe kayabilirsiniz pekala. Keyfiniz nasıl isterse.

Bir Cevap Yazın