Doha-Katar'ın başkenti.

Beş yıldır bilfiil yaşamış ve halen yaşamakta olan birisi olarak Doha hakkında bir çift laf etme hakkına sahip olduğumu düşünüyorum. Böylece hem Doha’ya gelmeye niyetlenip fikir almaya çalışanlara nacizane bir yol gösterme, yardımcı olma görevini de üstlenmiş olurum diye umuyorum.

Doha’nın Medeniyet (!) Testi

Filmi beş yıl geriye alarak benim geliş sebebimden başlayalım. Böylece hikayenin başı ile sonu arasındaki his farkını siz de yakalamış olursunuz. 2011 yılında Libya’daki iç savaştan zar zor Türkiye’ye geri dönen inşaat mühendisi kitlesinin bir üyesiyim. Türk Havayolları’nın operasyon müdürünün bizzat kendisinin uçurup, Türkleri tahliye etmek için Tripoli’ye getirdiği uçakla dönerken “bir daha yurtdışı falan yok otur oturduğun yerde,” demiştim kendi kendime. Yine ve yeniden bir arap ülkesine çalışmak için hatırı sayılır bir maaş ve olanakların önüme serilmesini bekliyordum. Bir kez daha içerisinde içecek bir damla su, yiyecek bir topkek bile olmayan bir havalimanında elli saat uçak bekleme düşüncesi pek keyifli gelmiyordu. Tekrar aynı şeyleri yaşamak istemiyordum. Libya dediğiniz akdenize muhteşem kumsalları olan yerde Mcdonald’s bile yoktu mesela. Bilmeyenler için o dönemki algım McDonald’s = Medeniyet‘ti. Mcdonald’s’ın girdiği yere medeniyet de girmiş demektir. Bu önermeyi sadece benim yaptığımı düşünmüyorum. Hak verecek bir sürü insan vardır. Bunu bir kenara yazın. İleride yurtdışına çalışmaya gidecek olursanız birincil kriterlerinizden birisi olduğunu göreceksiniz.

Türkiye’deki şartların pek de matah olmadığını anlamamla Libya sonrası alternatif yurtdışı olanaklarını tekrar değerlendirmeye başladım. Kısa süre içerisinde kendimi Katar’ın başkenti Doha’da göreceğimi anlayınca internette araştırmaya başladım. Evet Doha’da McDonald’s vardı. Hem de bir taneden fazlaydı. Bildiğin medeniyetin beşiğiydi yani. Aşağıdaki fotoğraf da ispatı.

Doha'da bir medeniyet göstergesi olarak McDonald's görmek mümkün.
Doha’da bir medeniyet göstergesi olarak McDonald’s görmek mümkün.

Doha en önemli kriterimi geçtiği için gözüm arkada kalmadan yola çıktım. Şehir merkezindeki Mushaireb semtinde iki odalı bir apartman dairesinde Doha macerama başladım.

Merhaba Doha!

En önemli gerçekle ilk anda yüzleşmeniz lazım. Ne kadar çabuk kabullenirseniz, o kadar acısız olur. Doha’nın yazları bayağı (!!!) sıcaktır. Bilmeyenler bilsinler çok geç olmadan. Bu cümleyi yazdığım şu saniyelerde dışarıda hissedilen sıcaklık 55 derece. Belge ile konuşuyorum, atıp tutmak yok:

Gördüğünüz gibi Doha'da hava bu aralar biraz sıcak.
Gördüğünüz gibi Doha’da hava bu aralar biraz sıcak.

Hep tekrarladığım bir söz vardır; Doha’da üç mevsim yaşanır. İlkbahar, yaz ve cehennem. Haziran, temmuz, özellikle ağustos ve eylül cehennem aylarıdır. Gündüzleri 40-45 derece arası sıcaklık ile yaşamak durumundasınızdır. Ekim, mayıs ve nisan ile kasım’ın yarısı yazdır. 30-40 arası takılır. Aralık, ocak ve şubat ise ilkbahardır. Akşamları üstünüze birşey almazsanız üşürsünüz. Beş yıl boyunca en düşük sıcaklık olarak 8 derece gördüm. O da bir kez. Bu bilgiler ışığında on iki ayın sekizinde yaşanabilir bir havası vardır Doha’nın. Dört ay ise dediğim gibi cehennemdir.

Doktor bu ne? #doha

A photo posted by @gurlo on

Havanın sıcak olmasının yanında bazı günler kum fırtınaları yüzünden göz gözü görmez. İnanılmaz bir deneyimdir. İleride ufuk çizgisinden toz bulutu şeklinde usul usul gelir, evin asla girilemez sanılan en ücra köşelerine kadar girer o kum taneleri. Bir keresinde beklenmedik anda vuran bir fırtına yüzünden yeni temizlettiğim evin her yeri kum olmuştu. Tozdan bahsetmiyoruz ahali. Bildiğin plajda eline alıp oynadığın, ayağını bastığın kum. Meğer pencerenin birini açık unutmuşum ve fırtına tam benim apartmanımın bulunduğu yerden geçmiş. Manzara dehşetti. Hatırlaması bile beni o güne götürdü. Ağzımda kum tadı vardı evde dolaşırken. İki gün geçmedi. Neyse.

Doha'da kum fırtınası varken bu tarz manzaralar hiç şaşırtıcı değil.
Doha’da kum fırtınası varken bu tarz manzaralar hiç şaşırtıcı değil.

Hava durumu böyle Doha’da. Peki durum buysa nasıl yaşıyor o kadar insan, değil mi? Klima arkadaşlar. Yüzyılın icadı. Cep telefonu, araba ya da atom bombası değil. Yüzyılın icadı klimadır. Size bunu söyletebilecek bir yer Doha. O 50 dereceden 16 dereceye fikslenmiş klimaların buzhaneye çevirdiği kapalı alana girince iliklerinize kadar donuyorsunuz ya, ilk iki saniye klimanın yüzyılın icadı olduğunu söylüyorsunuz. Sonra mı? Zaten sıcaktan sırılsıklam olmuş bir şekilde klimanın altına girip 10 saniye kalan herkes gibi şifayı kapıyorsunuz. Doha’ya yeni gelen herkesin mutlaka yaşayacağı bir deneyim de klimadan hasta olmaktır. Katar’da tüm kapalı mekanlar 16 dereceye ayarlı klimalarla dolu. Alışveriş merkezi, devlet dairesi, banka, ofis her yerde durum böyle. O yüzden nereye gidersem gideyim yanımda mutlaka bir hırka taşıyorum. Herkese de hazırlıklı olmalarını tavsiye ediyorum. Dışarısı bu kadar sıcakken bir hafta hasta yatmak istemezsiniz sanırım.

#doha some kind of an utopia #westbay #sheratonpark #night

A photo posted by @gurlo on

Bekar, para biriktirme hevesi ile dolup taşan genç bireyler için Doha biçilmiş kaftandır. İşten eve, evden işe geçen günlerde kendinize ayırdığınız kısa vakitlerde o kazandığınız parayı harcamanız gerizekalı değilseniz mümkün değildir. Son dönemde sayıları artan alışveriş merkezleri vakit geçirmek için en çok tercih edilen mekanlardır. Bilinen hemen hemen bütün giyim-kuşam, yiyecek-içecek, alet-edevat ve teknolojik zamazingo markalarının bu alışveriş merkezlerinde mağazaları vardır. O açıdan Doha’da istediğiniz birşeyi bulamamanız küçük bir ihtimal. Efendime söyleyeyim, kitap-cd-müzik-oyun-teknoloji için Virgin Megastore iyi bir tercihtir mesela. Giyim kuşam için Marks and Spencer, H&M, Pull & Bear, Mango, Zara vb. tüm mağazalar Doha’daki alışveriş merkezlerinde yer alırlar. Ayrıca beş yıldızlı otellerin pub, club ve disco’ları da strest atmak birkaç kadeh birşey içmek için idealdir. Haftanın yorgunluğunu atmak için keyifli tercihlerdir. Efendim? Alkol yasak mı sanıyordunuz? Değil arkadaşlar. Beş yıldızlı otellerin içerisinde ve evinizde ne halt ederseniz edebiliyorsunuz. Ne zaman ki evinizden ya da otelden çıktınız topluma karıştınız, hele bir içkili yakalanın o zaman sizi Katar’ın öteki yüzü ile tanıştırırlar . Otelde içki içebilmek için bir şart yok. Sadece içki içilen mekana girerken kimlik kartınızı ya da pasaportunuzu girişte göstermeniz gerekiyor. Kaydınızı alıyorlar. Fişleme demek istemiyorum, kayıt işlemi diyelim daha hoş duruyor. Evinizde içki içmek için şirketinizden bir izin belgesi almalı ve ülkedeki tek yasal içki dükkanı olan QDC‘ye gitmeniz gerekiyor. Aldıklarınızı evinizde zulalayıp afiyetle içebilirsiniz.

İtalyan konseptli Villagio Mall, ülkenin en çok tercih edilen alışveriş merkezidir. Onun dışında artık eskimiş olan City Center, Landmark, Ezdan Mall, Gate Mall ve Gulf Mall en bilinen alışveriş merkezleridir. Yakın zamanda açılması planlanan Twar Mall, Festival City Mall, Mall of Qatar ve AlHazm gibi alışveriş merkezleri ile bu sektörün pike ulaşacağını söyleyebiliriz. Katar piyasasına girmemiş bazı ünlü firmalar da bu yeni alışveriş merkezleri ile piyasaya giriş yapacaklar. Dediğim gibi Katar alışveriş açısından size sıkıntı yaşatmayacaktır. IKEA‘mız bile var, a dostlar!

Villagio italyan konsepti ve Venedik çakması kanalları ile Doha'nın en tercih edilen alışveriş merkezidir.
Villagio italyan konsepti ve Venedik çakması kanalları ile Doha’nın en tercih edilen alışveriş merkezidir.

Katar teoride şeriatla yönetilir. Pratikte ise şeriata getirilen liberal bir bakış vardır. Örneğin, idam kararı en son on üç sene önce verilmiştir. Kanunda yer alır ama uygulanmaz. Trafik kuralları sıkıdır. Kırmızıda geçen 12000 riyal yani yaklaşık 3500 Amerikan Doları cezayı o ana ait yakışıklı bir fotoğrafı kendisine gösterilirken öder. Kamuya açık çoğu yerde kimse kimseye karışmaz. Abartı, rahatsız edici bir çıplaklık ya da saçmalık ile sokakta dolaşmadığınız sürece size kimse müdahale etmez. Türkiye’de nasıl bir hayat yaşıyorsanız, Katar’da kendinizi birçok açıdan benzer ve hatta daha özgür ve güvende hissedersiniz.

Güvenlik… Katar’ın belki de Türkiye’den ayrılan en özel yanı kendini güvende hissetme duygusudur. Katar ortadoğunun göbeğinde olmasına rağmen dünyanın en güvenli ülkelerinden birisidir. Bunun nedeni de nüfusunun %80’lik kısmının sadece ekmek parasını kazanmak için Katar’da olması ve en ufak sorun çıkaranın anında ülkeden şutingen edilmesidir.

Güvenlik konusunu örneklemek gerekirse; bir arkadaşım laptopunu Starbucks’ın bahçesindeki masanın üzerinde unuttuğunu anladığında olayın üzerinden dört saat geçmişti. Apar topar mekana geri döndüğünde bıraktığı yerde laptopu duruyordu. Ne Türkiye’de ne de Dubai’de bunun olması mümkündür. Doha’da insanlar arabalarını kapısı kilitli olmadan çalışır vaziyette süpermarket otoparkında bırakıp gidebilirler. Adam alışverişi bittikten sonra arabasında pişmek istemediği ve kimsenin arabayı çalmaya kalkışmayacağını bildiği için güven içinde arabasını çalışır bırakır.

Katar’ın nüfusu açıklanan son rakamlara göre yaklaşık 2.4 milyondur. Bunun taş çatlasın 350 bin kadarı Katarlı‘dır. Geriye kalan kısım ekmeğini kazanmak için bu ülkeye gelmiş expat’lardır. Yani bizim tabirimizle gurbetçilerdir. Büyük kısmı mavi yaka iş gücüne dahil kişilerdir. Nepal, Hindistan, Filipinlerden gelen göçmenler mavi yaka iş gücünde ve hizmet sektöründe başı çekmektedir. İngilizlerin Katar üzerinde büyük bir gücü vardır. Büyük şirketlerin önemli pozisyonları ya Katarlı birisi tarafından ya da İngiliz bir kodaman tarafından tutulmuştur. İngilizlerin Business konusundaki yatkınlıklarını tuttukları pozisyonlardan gözlemleyebilirsiniz.

Ülkede bu kadar fazla mavi yaka olunca kontrol etmesi de zor oluyor elbette. Katar’ın insan hakları konusunda sınıfta kaldığını söyleyen makalelerden birine internette denk gelmişsinizdir. Batı bu tarz haberleri arada sırada pompalamayı sever. Tabi işin gerçek yüzünü saklamaya gerek yok. Mavi yakaya mensup ağırlığı güney doğu asya ülkelerinden gelmiş çalışanlar büyük işçi kamplarında pek de ferah sayılmayacak koşullarda yaşarlar. İçeri girmek dahi istemeyeceğiniz kamplar da vardır. Son dönemde gerek FIFA’dan gerekse de dünya genelindeki tepkilerden kamplarda ciddi iyileştirmeler yapıldığını söyleyebilirim. Bu tarz sıkıntılar maalesef ortadoğunun bir gerçeği. Sırf Katar’a mal etmek doğru değil. Peki size daha üzücü birşey söyleyeyim mi? Bu kampların bir çok işçinin kendi ülkesindeki evinden daha konforlu olduğunu biliyor musunuz? Katar’a insan gücü sağlayan acentalardan birinden adam istediğimde en çok adam getirdiği Nepal’deki şehre kaplanların saldırdığını o yüzden adam getiremediğini söyledi. Şehre kaplanlar saldırmış adam gelemiyor, siz neden bahsediyorsunuz? Katar cennet bu insanlar için. Yine de o sıcakta siz klimalı arabanızda giderken yanınıza işçi taşıyan ve içinde küçük vantilatörler dönen bir otobüs gördüğünüzde içiniz cız ediyor.

Benzer bir örnek de Filipinliler için verilebilir. Bu güler yüzlü ve hayattan keyif alan çekik gözlü kardeşlerimiz Manila’da bir evde on beş kişi yaşamak zorundayken burada bir evde dört kişi kalıp altlarına Türkiye’de görsek salyalarımızı akıta akıta bakakaldığımız arabaları çekebiliyorlar. Katar’ın bir diğer yüzüne doğru yol alıyoruz. Gelir-gider dengesi…

Maaş Skalası ve Gelir Gider Dengesi

Saklamanın lüzumu yok. Doha’da yaşarken Türkiye’de kazandığınızdan çok daha iyi paralar kazanacaksınız. Yalnız değişmeyen tek şey konaklama, yemek ve diğer giderlere harcayacağınız paranızın maaşınıza göre yüzdesidir. Doha’da ev kirası için maaş skalanıza göre gelirinizin %40’ını ayırmanız gerekiyor. “Oturulabilir” tek odalı bir evin kirası yaklaşık 6500 Qatar Riyali’dir. 5000 TL olarak çevirebilirsiniz. Demekki bir kişinin burada en az 10,000 TL (15,000 Riyal) para alması gerekiyor ki o “oturulabilir” evde yalnız başına kalabilsin. Tabi ev arkadaşı bulmak, evi paylaşmak vb. seçenekler ile daha uygun bütçeli güzel yerler bulabilirsiniz. Bir grup arkadaş Kempinski Hotel’de oda tuttu mesela. Dört kişi 6000 riyal veriyorlar adam başı. Kempinski diyorum alooo? Yiyecek, içecek ve eğlence gibi konulardan dolayı da maaşınızın %20’sini yok sayın. Odur şudur budur derken sizin cebinizde maaşınızın %20’si gibi bir paranın kalmasını sağlayabilirsiniz. 15000 Riyal alsak 3000 Riyal yani yaklaşık 2000TL aylık net birikim yapabilirsiniz demektir. Geliriniz daha iyiyse ve daha aza tamah edebilecek birisiyseniz az harcarsınız ve birikiminiz de buna göre değişebilir.

Aileniz ile Doha’ya yerleşmeyi düşünüyorsanız okul konusu buradaki en büyük baş ağrılarından birisidir. Başarılı İngiliz ve Amerikan okulları vardır. Çocuğunuz daha yeni yürümeyi başarmışken aksanlı İngilizce konuşmayı öğrenir. Fiyatlar ise ateş pahasıdır. Gelirinizin iyi olması ya da okul harcamalarını şirkete kitlemeniz gerekmektedir. Herşeye rağmen çocuğunuzun aldığı eğitimi görünce “biz Türkiye’de çocukların beyinlerini saçmalıkla dolduruyormuşuz ya” diye düşünmeye başlamanız işten bile değil. Eklemek gerekir ki Büyükelçiliğin ve TAV İnşaat’ın emekleriyle bir Türk okulumuz bu yıl ilk öğrencilerine merhaba diyerek eğitim ve öğretim hayatına başlayacak. Facebook sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz.

Atlamadan Katar ile ilgili şu önemli detayları madde madde sıralamak istiyorum:

  • Katar’da cuma ve cumartesi devlet daireleri ve bankalar için haftasonu tatilidir. Haftanın resmi ilk günü pazardır. Özel sektörün büyük bölümü ise sadece cuma tatil yapar.
  • Cuma namazı önemlidir. Cuma namazı sırasında bütün dükkanlar, mağazalar iki saatliğine kapanır. Namaz sonrası tekrar açılır.
  • Katar’da resmi dil Arapçadır ama gerçekte herkes birbiri ile İngilizce konuşur. İngilizceniz yoksa burada yaşamanız çok zordur.
  • Türk ehliyetinizi sadece bir göz muayenesi sonrası 30 dakika içerisinde Katar ehliyetine çevirebilirsiniz.
  • Katar’a vize yoktur. Bir pasaport bir de uçak bileti ile buraya gelebilirsiniz.
  • Türk Hava Yolları, Qatar Airways, Pegasus ve son dönemde aktif olan Atlas, Katar-Türkiye (şimdilik sadece İstanbul ve Ankara’ya) arasında direkt uçuşlara sahiptir.
  • Türklere karşı Katar’da olumlu bir yaklaşım vardır.
  • Arap mutfağı Türk mutfağına benzer. Yine de o bizim akdeniz tatlarımızı (zeytinyağlılar gibi), hamur işi lezzetlerimizi ve yöresel tatlarımızı bulmak hiç kolay değildir. Arapça konuşabilen Hatay’lı Türklerin açtığı kebapçılarda lezzetli kebaplar yiyebilirsiniz. Son dönemde açılmaya başlayan başarılı Türk lokantaları ile Türk mutfağının farklı tatlarına erişme şansınız Doha’da artık mevcuttur.
  • Türk mutfağı dışında tüm dünya mutfaklarının sayısız örneğine Doha’da ulaşabilirsiniz. Fast-food, Çin, Japon, İtalyan, İspanyol, Lübnan, Hint yemeklerini deneyebilirsiniz.
  • Türk ürünlerine Katar’da ulaşabilirsiniz. Mesela benim zulada bir kutu Ülker Çikolatalı Gofret, buzdolabında Yörsan Dil Peyniri ve Tat Salça var.
  • Yemek konusunda en büyük sıkıntıyı yoğurt konusunda yaşarsınız. Bizim en dandik yoğurtlarımız bile buradaki yoğurtlardan iyidir.

Yavaş yavaş toparlamaya çalışacağım. Doha gayet yaşanılası bir yerdir. Buradan ayrılıp, sonrasında pişman olup geri dönmek isteyenlerin hikayelerini çok duyarsınız. Ben bunca zamandır iyisiyle kötüsüyle burada olmaktan memnunum. Benzer şeyleri çoğu kişiden duyuyorum. Elbette memnun kalmayıp dönen çok insan da oldu. İstanbul’un cıvıl cıvıllığını, renklerini arıyorsanız çok yanlış yere gelmişsiniz demektir. Burada yapabileceklerinizin seçeneği Türkiye ile kıyaslandığında azdır. Kendinizi işinize verir, para biriktirmeye bakar ve tecrübe kazanmaya çalışırsanız Doha da size istediğinizi verecektir.

Atladığım, eksik kaldığım bir nokta varsa tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Sorularınız varsa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Esenlikle…

282 YORUMLAR

        • Merhaba Dilek Hanım,

          Doğruyu söylemek gerekirse öğretmenlik konusunda bilgim oldukça sınırlı. Katar Türk Okulu’nun Milli Eğitim Bakanlığı üzerinden öğretmen aldığını biliyorum.

          Katar’daki diğer okullara doğrudan başvuru yapmayı deneyebilirsiniz. E-posta yolu ile bilgi isteyebilir ve niyetinizi açıklayabilirsiniz.

          • Ufuk bey merhaba, ben katara çocuk giyim satmak istiyorum. Sadece sormak istediğim şudur. Bunların facebookta bir grupları falan varmı. Konu hakkında yardım ederseniz gerçekten çok memnun olurum. Cevabınızı emrsigorta@hotmail.com adresine iletirseniz sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim. Hoşçkalın.

          • Merhaba Mehmet Bey,

            Çocuk giyimde Mothercare, Carter’s, Mamas & Papas gibi markalar pazarda oldukça kuvvetli. Facebook grupları olduğunu tahmin ediyorum.

  1. Ufuk bey hala doha damisiniz?internette yazildigi gibi doktor maaslari 10000 dolar dan mi basliyor.Tanidik doktor arkadasiniz var mi?bilginiz varsa aydinlatirsaniz sevinirim.

  2. Ufuk Bey Merhabalar , Şuan suudi arabistanda çalışmaktayım. Önümüzdeki ay doğuş inşaat ta çalışmak üzere doha’ya geliyorum. Eşimle beraber geleceğim. Şirket aile compound’larında kalacağımızı söyledi. Compound’ların durumu nasıldır orda ? yardımcı olursanız sevinirim.

    • Merhaba Şehmuz Bey, hayırlı olsun öncelikle. Doğuş’un aile kampının konumu şöyle: https://goo.gl/maps/1v3Eu2KUEXL2
      Kampı Doğuş’tan önce Baytur kullanıyordu. Katar’da yaşayan Türklerin çoğunun yolunun geçtiği, bildiği ve beğendiği, yeşillikler içerisinde, spor salonu olan, kendi yemekhanesi, futbol sahası, tenis ve basketbol kortları olan bir kamptır. En büyük sıkıntısı şehir merkezine olan uzaklığıdır. Şehir merkezine (Doha) ulaşabilmek için en az 30-40 dakikalık bir yol katetmek gerekir. Kamp, yeni yapılan ve Katar’ın en büyük alışveriş merkezi olan Mall of Qatar’a çok yakındır. Eşinizin bir süre sonra kampta sıkılma durumları oluşabilir. Buna hazırlıklı olun. Alışma döneminin ardından şirketten, kamptan ve genel olarak Katar’dan memnun kalırsanız, şirketle kounuşup şehir merkezinde bir ev tutmak istediğinizi belirtebilirsiniz. Olumlu görüş bildirip size ev yardımı yapacaklarını düşünüyorum. Bu konuyu Doğuş ile Katar’a gelmeden de görüşebilir ve imkanları öğrenebilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  3. Ufuk Bey son bir sorum olacak. Katar’a geldiğimde araç satın almak istiyorum fakat yazılarınızda gördüğüm araç kiralamak daha mantıklı yazıyordu. Araç kira fiyatlarına baktığımda 5 aylık araç kirası nerdeyse bir araç fiyatına denk geliyor. Araç satın aldığımızda tekrar satmak istediğimizde satışı zor mu olur ?

    • Şehmus Bey,

      İkinci el piyasası oldukça aktiftir. Eğer piyasası olan bir araç satın alırsanız satışı kolay olacaktır. Ben Katar’a yeni gelecek kişilere ilk bir kaç ay içerisinde araç satın almamalarını öneriyorum. Düzeninizi kurup, ileriye dönük Katar’da kalıp kalmayacağınıza karar verdikten sonra araç satın almanız daha mantıklı olacaktır.

      İlk aşamada şirketten araç temin etmesini talep edebilirsiniz. Ya da kiralık araç ile hem kaza sıkıntısı yaşamadan trafiği tanıyabilir, hem de nasıl bir araç satın almak istediğini görebilirsiniz.

  4. Merhaba ufuk bey ben 20 yasinda bir turk genciyim yurt disinda yasayip tecrube ve para biriktirmek istiyorum ve bunun icin en ideal ulke katari tespit ettim suan uludag universitesinde emlak ve emlak yonetimi okumaktayim universitem bittiginde katara gitmeyi istiyorum , sorum ise katarda is bulmak zormu ve bu konuda yardimci olabilecek internet sitesi vb seyler varmidir ? maaslar ortalama ne kadar en ufak bir insaat iscisi ne kadar kazanir ? Son olarak ise dil konusu beni dusunduruyor arapcami ingilizcemi daha cok lazim olur bana orada ona gore simdiden dil calismayi dusunuyorum

    • Merhaba Fatih Bey, öncelikle hakkınızda hayırlısının olmasını dilerim. Katar’da yaygın olarak kullanılan üç tane kariyer sitesi var:

      http://www.monstergulf.com
      http://www.gulftalent.com
      http://www.bayt.com

      Bu üç adres de ilk başlangıç için doğru kaynaklardır. Linkedin de iş ilanı takip etmeniz açısından faydalı bir servistir. Katar’da alacağınız maaş iş tecrübenize ve vatandaşı olduğunuz ülkeye göre değişkenlik gösterir. Türkiye’den tek başınıza Katar’a gelip işçi olarak çalışamazsınız.

      Katar’da resmi dil Arapça’dır ama İngilizce en yoğun kullanılan dildir. Tek kelime Arapça konuşmadan sadece İngilizce ile Katar’da uzun yıllar yaşayabilirsiniz.

      Umarım sorularınıza cevap verebilmişimdir.

      Esenlikle,

  5. Ufuk Bey merhaba, öncelikle bilgilendirici yazınız için çok teşekkürler. Şu an Almanya’da mimarlık yüksek lisansı yapıyorum. Bitirdiğimde seçeneklerimden birisi Katar’da çalışıp para biriktirmek. İnşaat sektöründe & genel olarak günlük yaşamda kadınlara karşı tutum nasıl? Bilgi verirseniz çok sevinirim.

    • Merhaba Esra Hanım, nazik sözleriniz için teşekkür ederim.

      Katar’da hiç bir sorunla karşılaşmadan yaşayabilirsiniz. Türkiye’den çok daha huzurlu ve güvenli bir hayatınız olacağını da söyleyebilirim.

      İnşaat sektöründe yer alan bir çok şirkette bayan çalışanlar aktif olarak görev alıyorlar. Benim çalışmakta olduğum şirkette de gerek Türk, gerek Yunanlı, gerek İngiliz, gerek Filipinli, gerekse de Hintli bayan çalışanlar mevcut.
      Ülke genelinde de kadınlara karşı bir pozitif ayrımcılık var. Katar’a dışarıdan bakınca “Ben burada kadın başıma nasıl yaşarım?” diye düşünebilirsiniz ama işin aslı kesinlikle öyle değil.

      http://www.dohanews.co http://www.qatarliving.com gibi sitelerden de Katar’da yaşam hakkında bilgiler alabilirsiniz.

      Ben fırsat bulursanız, Katar’a bir şans vermenizi öneririm. Yine de Almanya sonrası, yaşam tarzınıza bağlı olarak Doha’da sıkılma durumunuz olabilir. Bu açıdan Dubai daha doğru bir seçenek olacaktır. Malum, orada hayat daha rahat ve imkanlar daha geniş. Dubai’deki çeşitliliğin para biriktirme şansınıza zarar vereceğini de hesaba katmak gerekiyor.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir. Spesifik sorularınız varsa elimden geldiğince cevap vermeye çalışırım.

  6. Merhaba Ufuk Bey,

    Hazırlamış olduğunuz aydınlatı bloğunuz için çok teşekkür ederim.

    Benim size sormak istediğim bir kaç sorum vardı;

    Doha’dan bir firma ile bir iş görüşmesi yaptım ve bir hafta içinde ikinci bir görüşme yapacağım. 28-30.00 Katar Riyali arası bir teklif var ama henüz tam netleşmedi.

    Net karar verebilirsem ve onlarda olumlu değerlendirme yaparlarsa önce ben gideceğim, belli bir süre sonra da eşimi ve oğlumu da yanıma aldırmak istiyorum.

    Eşim ev hanımı ve ingilizcesi pek yok, oğlum da seneye anaokula başlayacak yaşta olacak. Üç kişilik bir aile olarak Doha’da yaşayacağız ve oğlum okula gidecek.

    Genel yaşam masrafları bir aile olarak ayrıca çocuğun okul giderlerini düşününce sizce verilen bu teklif üzerinden Doha’ya gitmek mantıklı olur mu? Ben iyi bir birikim yapamayacaksam gitmek istemiyorum ama azami çocuklu üç kişilik bir ailenin masrafı nasıl olur onu da bilemiyorum.

    Türkiye’de ki şartlarım orta halli, kazancık Doha’daki teklifle kıyaslanamaz. Sizin yorumlarınız karar vermemde çok etkili olacaktır.

    Çok teşekkür ederim, iyi çalışmalar diliyorum Ufuk Bey.

    Saygılarımla.

    • Merhaba Ali Bey,

      Teşekkür ederim nazik mesajınız için. Elimden geldiğince size yardımcı olmak isterim. Öncelikle iş görüşmenizin sizin açınızdan hayırlı şekilde neticelenmesini umarım. Belirtmiş olduğunuz 28,000QR-30,000QR toplam paketin içerisinde nelerin dahil olduğunu belirtirseniz daha doğru bir değerlendirme yapabiliriz. Ben mesajınızdan anladığım kadarıyla yaptığım kabuller çerçevesinde düşüncelerimi paylaşayım sizinle:

      Katar’da en büyük iki gideriniz ev kirası ve okul masrafı olacaktır. Görüştüğünüz şirket size ev ayarlıyorsa (Tekfen ve Doğuş’un aile kampları var mesela), bu üzerinizden büyük bir mali yükün kalkması anlamına gelir ki, bu durumda 30,000QR paketi gayet makul bir teklif olacaktır. Çocuğunuzun okul masrafı için aylık en az 3,000QR-4,000QR gibi bir miktarı gözden çıkarmanız gerekecek. Okullar ve ücretleri hakkında daha fazla bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz: http://www.expatwoman.com/qatar/monthly_qatar_guide_school_fees_6129.aspx Şirketinizin belirli okullarla anlaşması da olabilir. Bu durumda özel indirimler alabilirsiniz. Katar’da bir Türk Okulu olduğunu da hatırlatmak isterim. Ona da bir göz atabilirsiniz.

      Eğer şirketiniz ev konusunda yardımcı olmuyorsa, Katar’da eşinizin ve sizin rahat edeceğiniz bir ev için aylık 10,000QR kira öngörebilirsiniz. http://www.propertyfinder.qa adresinden ev seçeneklerini ve kiraları inceleyebilirsiniz.

      Katar’da birinci dil ingilizcedir. Eşinizin ingilizce bilmiyor oluşu ilk başlardaki alışma döneminde sıkıntı yaratabilir. Benim tavsiyem Katar’a gelmeden önce hızlandırılmış bir kursa yazılması ve en azından derdini anlatabilecek bir noktaya gelmesidir. Aksi durumda, Katar’da çok çabuk sıkılacaktır.

      10,000 kira, 5,000 genel harcamalar, 2,000 ulaşım, 4,000 de çocuğunuz için harcadığınızı farz etsek, belirttiğiniz rakam üzerinden en az 5,000QR gibi bir miktar her ay biriktirebilirsiniz diye düşünüyorum. Tabi bu miktar sizin kemerlerinizi biraz sıkmanız ile ciddi şekilde artabilir. Ulaşım konusunda şirketten size araç sağlamasını isteyebilirsiniz. En azından o maliyetten kurtulmuş olursunuz. İlk aşamada biraz daha uygun fiyatlı bir ev de bakabilirsiniz. Bu da bir tercih olabilir. Tüm aile bireyleri için özel sağlık sigortası, yılda iki adet tüm aile bireyleri için gidiş dönüş uçak bileti gibi detayları mutlaka konuşun. Bunlar olmazsa olmazlar.

      Toparlarsam; üstte belirttiğim koşullar çerçevesinde, 30,000QR size para biriktirme imkanı sağlayacak bir ücrettir. Eğer bazı maliyetleri şirkete yükleyebilirseniz, daha fazla para biriktirme fırsatınız olacaktır. İlk sizin gelip ortamı görmeniz, koşullar aklınıza yatarsa ailenizi Katar’a getirmeniz çok doğru bir yaklaşım olacaktır.

      Umarım bir nebze de olsa kafanızdaki resmin netleşmesine katkı sağlamış olabilmişimdir. Başka sorunuz varsa, çekinmeden sorabilirsiniz. İyi akşamlar, güzel günler dilerim.

      • Merhaba Ufuk Bey,

        Verdiğiniz bilgiler alacağım kararda çok etkili olacak. Ekstra maliyetler yükleyebilirsem şirkete sanırım olumlu bir karar vereceğim gitme yönünde.

        Yakın zamanda durumum netleşmiş olacaktır, sizi de süreç hakkında bilgilendireceğim.

        Umarım güzel bir anlaşma yapabilirim.

        Detaylı dönüşünüz için çok teşekkür ederim Ufuk Bey.

        Saygılarımla.

        • Günaydın Ali Bey,

          Ben genelde insanlara Katar’a bir şans vermeleri gerektiği şeklinde, olumlu yönde görüş bildiriyorum. Elbette beklentiler gerçekler ile ters düşebilir. Hayatın içinde var bu maalesef. Umarım alacağınız karar sizin ve aileniz için hayırlara vesile olur.

          Bildirimlerinizi bekliyor olacağım.

          Sağlıcakla kalın, Ufuk

  7. Merhaba uçuş personeli olarak gelmeyi düşünüyorum ama aklıma takılan bazı noktalar var. Havayolu şirketi maaş olarak 7600 QAR öneriyor ilk 2 yıl için. Sağlık sigortası, mobilyalı konaklama, işe gidiş gelişi kendileri sağlıyor. Telefon hariç elektrik, su vs. faturalarını da şirket ödeyecekmiş. Yıllık izin 30 gün, ayda en az 8 gün off. Ben bu maaşla ayda 4500-5000 QAR birikim yapabilir miyim acaba ne dersiniz?

    • Merhabalar, mesajınız için teşekkürler.

      Bildiğim kadarıyla cevap vereyim size; Katar Havayolları katı kuralları olan bir kuruluş, öncelikle onu bilmeniz gerekiyor. Disiplinli bir çalışma düzenleri vardır. Bununla birlikte, çalışanlarını Doha’da son derece merkezi ve kaliteli evlerde konaklatırlar, iş-ev arası ulaşımı sağlarlar. Herkes imrenir Qatar Airways’in evlerine. O açıdan içiniz rahat olsun. Size önerdikleri maaş benim bildiğim maaş skalasının biraz altında. Ben 10,000 QAR civarı veriyorlar diye biliyordum. Belki bu rakama iki yıl sonra çıkacak olabilirsiniz. Bu sektöre çok yakın olmadığım için yanlış bilgi vermiş olmak da istemem. Maaş düşük gibi gözükse de kendi cebinizden çıkacak masraflar çok az olacağı için ben ayda 4000-4500 QAR gibi bir rakamı biriktirebileceğinizi düşünüyorum. İlk aylarda alışma döneminde biraz daha fazla para harcayabilirsiniz ama 6 aydan sonra para biriktirme hedefi ile hareket ederseniz, istediğiniz birikimi elde edebilirsiniz.

      • Ben şirkete henüz başvuruda bulunmadım oradaki yaşam koşulları hakkında fikrim olmadığından biraz temkinli yaklaşıyorum. Şu an Doha hakkında bilgi topluyorum. Yukarıda yazdığım miktarlar eski bir blogdan ve ek primler (dış ülke harcırahları, uçuş primleri vs.) eklendiğinde dediğiniz miktara çıkıyor. Cevap için teşekkürler.

  8. Ufuk bey selamlar,

    Ben Doha`da Dogus insaatta 15 ay kadar bir sure calistim. Bazi aksakliklardan dolayi kendi istegimle ayrildim. Ancak ben Doha`yi sevdim. Burada bilgi arayan arkadaslara oneririm. Ufuk bey cok kapsamli bilgiler vermis. Uzun zamandir tekrar donmek istiyorum. Oradaki insaat sirketleriyle (yerli, yabanci) bir baglantiniz var mi ? Varsa yardimci olabilirseniz sevinirim.

    Iyi gunler dilerim.

    • Merhaba Onur Bey,

      Mesajınız için teşekkür ederim. Doha hakkında yazılması gereken daha çok şey var. Vakit buldukça onları da yayımlamaya çalışacağım. Doğuş, maalesef ki çalışan sirkülasyonunun yüksek ve şartların ağır olduğu bir şirket. 15 ay orada devam etmiş olmanız önemli. Tebrik ederim.

      Doğrudan ilişki içinde olduğum bir kaç firma var. Benim size önerim Linkedin, bayt.com, gulftalent.com ve monstergulf.com siteleri üzerinden iş arayışına yönelmeniz. Bunun dışında, arzu ederseniz öz geçmişinizi bana gönderebilirsiniz, ben de ilgili şirketlerdeki arkadaşlara iletirim.

      Güzel bir gün geçirmenizi dilerim.

  9. Merhaba Ufuk Abi ben 20 Yaşında bir gencim hayırlısıyla bir gelecek kurmak için para biriktirmem gerekiyor Türkiyede bu bir hayli zor sizce Dohada nasıl bir iş le başlayabilirim önerebileceğiniz şeyler nelerdir Arapça biliyorum ingilizcede öğrenme aşamasındayım

  10. Merhaba, Yarın Akşam katar’a geleceğim. Ülkeye alkol sokmak yasak mıdır halen? valizim xray den geçiriliyor mu? yoksa rahat çıkış yapabiliyormuyum? İstanbul duty free den alıp getireceğim. katar da baktım, aynı dubai tarifesi örn: 1 bira 40-50 TL Civarında.. bu nedir arkadaş? son olarak da en kötü ihtimalle katar içindeki alkol satış yerinden alkol almak için yardımcı olacak bir tanıdığınız var mı? içmeden duramam :))

    • Merhaba, gecikmiş cevap için kusura bakmayın. Evet yasak halen geçerli. Doha’ya indiğinizde içkilere el koyulacak. Paranızı çöpe atmama adına, içki getirmemenizi tavsiye ediyorum. :)

      Katar’da içki içmek lüks otellerin hemen hepsinde serbest. İçkisiz kalma gibi bir durum olmaz. Ama “Dry season” Ramazan ile birlikte başlıyor. İçki satımı ve içimi tüm Ramazan boyunca yasak. Qatar Distribution Center’dan (Katar’ın tekel dükkanı diyebiliriz) içki alımı konusunda maalesef yardımcı olamayacağım. Katar’da yaşayan Türklerin kurduğu Facebook gruplarının üyeleri ile temasa geçip size yardımcı olacak birisini bulmaya çalışabilirsiniz. :)

  11. Merhaba, Cevabınız için teşekkürler :) birkaç saat önce giriş yaptım katar’a, evladıma el koydular (1 litre yeni rakı) :) fakat bir belge verdiler, çıkışta tekrar kavuşacaksın dediler. en azından bu bile sevindirici..

  12. Ufuk bey bizi bilgilendirdiginiz için çok teşekür ederim bir sorum var ben türk vatandaşıyım hanımim suriye vatandaşıdir kendisi ıngilizce öğretmeni dir benimde meslek lahmacuncuyum ikimizede iş imkanı olurmu.saygilarimla

    • Merhaba Ali Bey, rica ederim. Elimden geldiğince insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Umarım bir faydam oluyordur.

      Katar’da en rahat iş bulacak sektörlerden ikisidir gıda ve eğitim. Çok sayıda Türk lokantasının (ve diğerlerinin) mutfaklarında tecrübeli usta eksikliği çektiğini çok rahat gözlemleyebiliyoruz. Arapça konuşabilen ingilizce öğretmeni de el üstünde tutulur diye düşünüyorum.

      Selamlar,

  13. Merhaba Ufuk Bey.
    Oncelikle bilgilendirici yaziniz icin tesekkur ederim. Nasip olursa temmuz basi katara yerlesecegim. Yabanci bi sirketle anlastim. Muhtemelen kamplarda kalacagim… benim ogrenmek istedigim konu giyimle ilgili olacak. Inanilmaz sicak bir yerde beyaz yakali kilik kiyafetle ilgili nasil bi tutum saglamali :) neler goze batar neler batmaz hem ortam hem isverenlerin gozunde.

    • Merhaba Semih Bey, yeni işinizi tebrik eder, size başarı getirmesini temenni ederim. Giyim konusunda gittiğiniz şirketin standart prosedürlerini sormanızı önereceğim. Genellikle kot üzerine uzun kollu açık renk gömlek inşaat şirketlerinde en çok tercih edilen ofis çalışanı giyim şekli. Saha ziyaretlerinin yoğun olacağı günler polo yaka kısa kollu t-shirt’ler de tercih ediliyor. Belirttiğim gibi, şirketten şirkete sektörden sektöre değişiklik gösteren bir konu.

  14. Ufuk bey sizin gibi türk vatandaşları azdır bu dünyada işinizi birakmişsiniz bize yardımcı olmak için çalışıyorsunuz bilgileriniz çok yardımcı oldu bize.önceki mesajim da bildirdigim gibi eşim suriyeli ben ise türk vatandaşıyım katara nasıl yerleşebiliriz nasıl istek alırız.

    • Ali Bey,

      Elimden geldiğince insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu blog’u da cebimden para ve vakit harcayarak yapıyorum. Maddi bir kazancım yok. Öyle bir beklentim de yok. İnsanların mutlu olması, onlardan olumlu geri dönüşler almak bana yetiyor. :)

      Suriye vatandaşları için durumu bilmiyorum ama siz buraya turist vizesi ile gelip iş araştırabilirsiniz. Türk vatandaşlarına turist vizesi 30 güne kadar konaklama fırsatı sunuyor. O 30 gün içerisinde muhakkak iş görüşmeleriniz olur. Uygun bir şey yakalarsanız da Türkiye’ye döner, çalışma vizeniz çıkınca da Doha’ya gelir, işe başlarsınız. Eşinizin Doha’daki okulları araştırıp başvuru yapması ilk adım olarak doğru olacaktır diye düşünüyorum.

  15. Ufuk bey merhaba , ben Türkiye de yol baraj ve gölet işlerinde anahtar teslim taşeronluk yapmaktayım ancak akaryakıt fiyatlarının artması nedeniyle 1 yıldır iş tutmuyorum. Buradaki ana firmalarda para kazanmıyor 10 temmuzda doha ya gelecem İngilizcem %15 ancak var Arapça hiç Yok ve ben orada yabancı bir ana firma bulup iş makinası, damperli kamyon ve sanat yapıları ekibimi götürme hayali kuruyorum. Hem tercuman bulma konusunda hemde yabancı firma isimleri hakkında yardımcı olabilirmisiniz

    • Merhaba Mehmet Bey, açık konuşmak gerekirse eğer ingilizceniz yeterli değilse burada tutunmanız gerçekten çok zor. Arapça devlet işleri için gerekli olacaktır. Onu bir şekilde çözersiniz ama ingilizce şirket kurma ve iş geliştirmek için olmazsa olmaz. Buna rağmen şansınızı denemek isterseniz burada yerleşik Türk müteahhitleri ile temasa geçmenizi öneririm. Doğuş ve Tekfen ile iletişime geçerek ilk adımı atabilirsiniz.

    • Rica ederim Mehmet Bey. Tercüman konusunda Doha Büyükelçiliği Ticaret Ateşeliği’nden yardım isteyebilirsiniz. Tercüman ile iş geliştirme yapmanın çok zor olacağını tekrar hatırlatmak isterim.

  16. ufuk bey allah sizden bin defa razı olsun çok güzel bilgiler verdiniz ,, ben sizden bir konuda yardım isteyeceğim .. benim mesleğim kaynakçıyım oraya kendi imkanlarımla gelsem iş bula bilirmiyim ..türkiyeden bir çok firmaya başvuru yaptım cvp vermediler ,,, işe çok ihtiyacım var oraya gelsem nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olursanız allah sizden razı olsun verdiğiniz bilgiler içinde çok teşekür ederim saygılarıma … ismim .. Mustafa .. YÜCEL .. TEL 0542 323 16 28 … UMUT FAKİRİN EKMEĞİDİR

    • Merhaba Mustafa Bey, Teşekkür ederim kıymetli sözleriniz için.

      Kaynakçı olarak Katar’da çalışabilmeniz için uluslararası bir kurumdan alınmış geçerli bir kaynakçı sertifikanızın olması gerekiyor. Sertifikasız kaynakçıların Katar’da iş bulması oldukça zor oluyor. Tekfen ve Doğuş firmalarının halihazırdaki projelerinde kaynakçı ihtiyacı olabilir. Kendileri ile temasa geçip ilginizi belirtebilirsiniz. İngilizceniz varsa, bayt.com, gulftalent.com, monstergulf.com ve Linkedin üzerinden ilanlara bakabilir ve kendinize uygun gördüklerinize başvurabilirsiniz. Selamlar, saygılar…

      • çok teşekür ederim ufuk bey sizin gibi değerli insaları tanımak çok güzel .. uluslar arası belgem var .. oraya geldiğimde iş bula bilirmiyim ingilizcem az seviyede

        • Mustafa Bey, Yardımcı olabildiysem ne mutlu.

          Açık olmak gerekirse iş görüşmesi ayarlamadan buraya kaynakçı olarak iş aramaya gelmenizi önermem. Hem ciddi bir masraf yapmak zorunda kalırsınız hem de ne ile geri döneceğinizi bilemezsiniz. Belirttiğim sitelerden başvurular yapıp, bildiğiniz firmalarla, tanıdığınız Katar’da çalışan kişilerle iletişime geçerseniz daha doğru olacaktır. Katar yaşamın pahalı olduğu bir ülkedir. Sonucunu bilmeden buraya gelirseniz hem zaman hem de para yatırmanız gerekir.

          Elbette karar sizin sonunda ama ben sizin iş dalınız için bunu önermem.

    • Merhaba Fatih Bey, Katar’da iş yeri açabilmeniz için Katarlı bir şahıs ya da şirket ile ortak olmanız gerekiyor. Şirketin %51’inin kağıt üzerinde Katarlı ortağa ait olması gerekiyor. Yan anlaşmalar ile bu oran değiştirilebiliyor ama resmi evrakta %51’inin lokal ortağa ait olması lazım.

      Yabancı bir şirketin Doha şubesi olarak da şirket kurabilirsiniz ama çok zorlu ve maliyetli bir yöntem olduğu için büyük şirketler haricinde pek tercih edilmiyor.

      Eğer Katar’da bir şirket kurma planınız varsa Katar’da yerleşik bir şirket ya da şahıs ile iletişime geçmenizi öneririm. Doha Büyükelçiliği’nin Ticaret Ateşeliği detaylı bilgi konusunda size yardımcı olacaktır. Ateşelik ile E-posta üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

  17. Merhaba Ufuk bey,
    Ben 23 yaşında, 2016 yılında İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun olmuş birisiyim. 1 yıldır bulunduğum şehirdeki bir dil okulunda öğretmenlik yapıyorum. Şu an uluslararası geçerliliği olan bir öğretmenlik belgesi almak için dersler alıyorum. Arapça’yı hiç bilmiyorum. Anadili İngilizce olanlar kadar olmasa da İngilizce konuşabiliyor, iletişim kurabiliyorum. İngilizce dışında da kalifiye olduğum bir konu yok açıkçası. Katar’da bu durumumla bir iş bulabilme ihtimalim var mıdır acaba? Ya da sektörde bir talep var mı? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba Burak Bey, Katar’da okullarda eğitim büyük oranda ingilizce olarak veriliyor. Spesifik olarak ingilizce öğretmenliği ne kadar geçerli ondan tam emin değilim. Sonuçta sizin ingilizce öğretmenliğiniz türkçe-ingilizce arasında. Size tavsiyem daha önceki yorumlarda belirttiğim internet sitelerindeki iş ilanlarını takip etmeniz ve internet üzerinden Katar’daki okullar ile temasa geçmeniz. Ayrıca Katar’daki Türk Okulu ile de iletişime geçip bilgi alabilirsiniz.

  18. merhaba Ufuk abi. şuanda inşaat mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim ve mezun olduğumda katarda çalışmak istiyorum ancak deneyimim olmayacağı için şirketler bunu kabul eder mi acaba ? Ya da mezun olduğumda iş imkanlarına nasıl ulaşabilirm ? Ve bi kadın için yaşam orada nasıl bilgi alabilir miyim

    • Merhaba, isminizi belirtmemişsiniz o yüzden isminizle hitap edemiyorum. Katar’da çalışabilmeniz için ilk olarak ingilizcenizi geliştirmenizi öneriyorum. Yeni mezun olduğunuz için buraya ilk adım atmada Türk firmalarını kullanmanızı önereceğim. Daha sonra tecrübe kazanıp uluslararası bir firmaya geçebilirsiniz. Daha önceki yorumlarda belirttiğim internet sitelerinde iş ilanlarına özgeçmiş göndermek ile işe koyulabilirsiniz.

      Kadınlar için Katar’da yaşam Türkiye’den rahattır. Herhangi bir baskıyla karşılaşmazsınız. Bunu sırf Türkiye açısından değil uluslararası da düşünebilirsiniz. Çok sayıda ülkeden gelmiş bayan, yalnız başına Katar’da yaşarken kendi ülkesinden daha güvende ve huzurlu hissettiğini söyler. Son dönemde yaşanan politik gerilim biraz tedirginlik oluşturmuş olsa da, şu an hayatı etkileyen bir durum yok.

  19. Ufuk bey Merhabalar,
    İsmim Ali, inş. y. mühendisiyim C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgem var , ing. mevcut ancak mezun olalıdan beri Türkiye de olunca biraz gerilemiş olması muhtemel, 2 sene özel sektörde kontrol mühendisi-şantiye şefi pozisyonlarında çalıştıktan sonra, kamuya geçiş nasip oldu son 4 senedir 657 li mühendis kadrosunda çalışıyorum, malum mühendislik bölümlerinden mezun olanlar için iş garantisi ve az da olsa sabit geliri dışında çok da tercih edilen birşey değil kamu da çalışmak :) biraz ailevi nedenler birazda nasip diyelim Türkiye de kalmamız gerekti, ancak şuan için şartlar olgunlaştı ve kamu da ki atıl hale gelmeye yakın mesleki bilgi beceri durumumda bıçağı kemiğe dayandırdı :) hem fikrinizi almak hemde bu şartlar altında öncelikli olarak birikim yapmak ve kendimi geliştirmek adına sizce kurumu bırakıp Katar a göçmek doğru bir hareket olacak mıdır ? Şayet öyle olur ise sizce Tr yada diğer firmalarda iş bulma ihtimalim nedir , elime geçen ücret ne olacaktır ve ne kadar zamanda güzel bir birikim yapabilirim, iş-güç arasında vakit ayırıp okuduğunuz ve birde üzerine cevap verdiğiniz için şimdiden çok teşekkür ederim :) iyi çalışmalar dilerim..

    • Merhaba Ali Bey,

      Mesajınız için teşekkür ederim.

      Maalesef biz inşaat mühendisleri için Türkiye’deki iş hayatı mesleki tatmin açısından sınıfta kalıyor (İstisnalar hariç). Yurtdışına çıktığınızda vizyonunuzun, mesleki donanımınızın ve ufkunuzun da büyük bir hızla açıldığını hayretle izliyorsunuz.

      Bununla birlikte sizin durumunuzu biraz farklı değerlendirmek gerekiyor. Artık devlet memuru olmuşsunuz ve o yolu seçmişsiniz. Büyük konuşmamak gerekir ama benim kolay kolay seçemeyeceğim bir yol. Bu noktada “Her şeyi bırakın ve Katar’da şansınızın deneyin” demek sadece ve sadece sizin kendi kendinize öğütleyebileceğiniz kadar iddialı bir laf. Ben öyle bir tavsiyede bulunamam.

      Yurtdışı mesleki tatmin, gelir ve birikim yapma konularında elbette Türkiye’nin misliyle önünde. Katar’da , tecrübenizi gösterebileceğiniz bir işte aylık en az 25,000 riyal full paket geliriniz olur. Bunun en az 10,000 riyalini her ay birikim olarak kenara koyabilirsiniz.

      Gerek Türk firmalarında gerekse de yabancı firmalarda iş bulma şansınız elbette var. Tüm olay kendinizi nasıl pazarladığınız ile alakalı.

      Saygılar,

      Ufuk

      • Cevapladığınız için tekrar teşekkür ederim Ufuk bey, şu pazarlama konusu ile ilgili tavsiyeleriniz olursa eğer onlarıda öğrenmek isterim, full paket dediğiniz imkanlar kalacak yer yeme içme giderleri dahil gibi birşey olsa gerek diye düşünüyorum, Tr de ki iş bulma sitelerinde biraz araştırma yaptım ( kariyernet, secretcv vs gibi ) ancak katar için pek ilan bulamadım , sizin tavsiye edeceğiniz bir yer var mıdır ? Bu arada yaşım 30 bununla ilgili bir problem olma ihtimali var mıdır :) 25 bin riyalin harcadığım 15 riyali asgari ihtiyaçlar için mi yada mesela 5 bin riyal harcayarak yaşama ve daha çok birikim yapma imkanım olabilir mi ?

        • Ali Bey, ne kadar para biriktirebileceğiniz sizin yaşam şartlarınızı ne kadar kısabileceğiniz ile alakalı bir durum. Ben bir Türk’ün ortalama yaşam standartlarını koruyan bir tablo çizdim size. 6 Hintli ile aynı odayı paylaşıp, 3 öğün pirinç yiyip, işe de otobüsle giderek daha fazla para biriktirmek sizin elinizde. :)

          Belirttiğim paket maaş + yemek + konaklama + ulaşım + sağlık sigortası + yılda 2 adet gidiş dönüş uçak bileti gibi en gerekli hakları kapsar.

          Türkiye’deki kariyer siteleri size aradığınızı vermekte yetersiz kalacaktır. Bu başlık altında gelen diğer yorumlara verdiğim cevaplara bakarsanız yabancı kariyer sitelerine yaptığım referansları görebilirsiniz. O siteler yeterli olacaktır.

  20. Merhaba Ufuk bey.
    İsmim İbrahim adanalıyak kebap ustalığı, inşaat sıva ve boya ustasıyım Oray’a gelebilirsek iş bulabilirmiyiz? Bize kucak açan Türk şirketleri bulabilirmiyiz? Zaman ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba İbrahim Bey,

      Maalesef burada size kucak açacak, havalimanında çiçeklerle karşılayacak Türk şirketleri yok. Oldukça zorlu ve meşakkatli bir pazar Katar. Uçak bileti + konaklama ücretini göze alıp, bir haftalığına Katar’a gelip yeteneklerinize ve tecrübelerinize uygun bir şirkette pozisyon kovalayabilirsiniz. Bu bir risktir ve ben herkesin bu riski almasının doğru olmadığını düşünüyorum. Sizin için de fazla riskli bir durum olacaktır diye düşünüyorum.

      Eğer buralarda çalışan bir tanıdığınız varsa onunla konuşup yardımcı olmasını istemeniz en doğru başlangıç olacaktır. Hem inşaat hem de lokanta tecrübenizin olması seçeneklerinizi arttıracaktır.

      Yazımı okuyup mesaj atarak katkıda bulunduğunuz için ben teşekkür ederim.

      Saygılar,

      Ufuk

  21. Merhaba ufuk abi gerçekten bilgi edinmem gereken bir çok bilgiyi vermisiniz ellerinizden öperim. Öncelikle abi ben 20 yaşındayım grafik tasarım programları reklam ve digital baskı sektöründeyim oraya gelip hem kendimi geliştirip hemde güzel tecrübe ler edinmek gibi hayalim var sizce ben bu sektörde orada rahatlıkla bı iş bulabilirmiyim.

    • Merhaba Mehmet, senin sektörün için Katar’ın doğru bir hedef olmadığını düşünüyorum. O konuda yurtdışı hedefliyorsan ideallerinin Avrupa, Amerika, Japonya hadi bilemedin Dubai olması lazım. Katar her türlü tasarım içerikli üretim konusunda çok geri. Daha yaşın genç, kendini eğitmeye ve öğrenmeye devam et. Eminim ki başarılı olacak ve ideallerine uygun bir iş bulacaksın.

    • Yasin Bey, Her iki sektöründe Katar’da şansı yüksek. Son dönemde tekstil firmalarımız burada boy göstermeye başladılar. Yemek konusunda Türk lokantaları hep popüler.

      Size doğrudan Doha Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği ile temasa geçmenizi önereceğim. İlginizi belirtirseniz aynı oranda bilgi vereceklerine eminim.

  22. Ufuk bey merhabalar;
    Dohada yapı merkezi adlı şirketin yapmış olduğu raylı sistem-metro sistemi için işletme bölümünde çalışmayı düşünüyorum. 16 yıllık iş tecrübem var ve bu yolda da koşturuyorum. Evli ve 3 çocuğum var ailemle gelip orada çalışacaksam metro firması ile nasıl bir anlaşma yapmalıyım. Birikimde yapmak istiyorum. Önerileriniz nedir?

    • Merhaba Cem Bey,

      İşletme bölümü ile ne kastettiğinizi tam anlayamadım. Projenin inşaat işleri halen devam ediyor ve metronun işletmesinin 2020’den önce başlaması zor görünüyor.

      Katar aileniz ile birlikte rahatça yaşayabileceğiniz bir ülke. Buna rağmen ilk aşamada sizin gelip ortamı, koşulları görmeniz ve en az 3-4 ay tutunduktan sonra ailenizi getirmeniz daha doğru olacaktır. Eşiniz ve üç çocuk ile geliyorsanız, maaş paketinizi de ona göre talep etmeniz gerekiyor. Katar’da okul masrafları cüzdan yakıcıdır. Gelmeden okullar hakkında bir araştırma yapmanızı öneririm.

  23. Ufuk bey işletme derken; yapı merkezi firması işi bitirip katar devletine metroyu devrettikten sonra metro işletmesinin kuruluş aşamasında çalışmayı hedefliyorum. Metro sürücülüğü, eğitmenliği, sinyalizasyon, kontrolörlük, tarife planlama, döküman çizelge hazırlama gibi tüm işleri yaptım ve bunlarda o işin olmazsa olmazı. işin özü Doha da metronun bitmesine yakın iş başvurusunu bitirip cevap bekliyor olmam gerekir. Bunun için sizce öncelikli nereye başvurmalıyım. Türkçe mi Arapça mı ingilizce mi başvuru yapmalıyım.

  24. Merhabalar Ufuk bey,
    Gelecek planı yapan her yaştan bireye ilham verecek paylaşımlarınız sayesinde o “garip gelecek hayali heyecanını” hissetmemize tekrardan vesile oldunuz :) Tanımadığınız insanlara bu kadar yardımsever olmanız takdire şayan. Blogunuz oldukça faydalı ve etkileyici ellerinize sağlık..
    24 yaşındayım inşaat müh. İngilizce okuyorum 1.5 senem daha var . Nişanlım da 24 yaşında ve diş hekimliği okuyor lakin 3 senesi var daha. İyi derecede İngilizce biliyorum ve az biraz Arapça. Nişanlım Suriyeli; Arapca ve İngilizce biliyor. Dubai Katar gibi yerlerde yaşamak en azından 5-10 yıl süre bunu yapmak isterim. Zira okulumun İngilizce olmasından dolayı bu dili öğrenmem bu kadar vaktimi aldıysa bunu da sonuna kadar kullanmak istiyorum.
    Ben ve nişanlım için orada başlangıç olarak nasıl bir iş hayatı bekler bizi? Nasıl bir yol izlenmeli özellikle nişanlımın diş hekimliliği olduğunu göz önüne alırsak nasıl iş imkanları onu bekler? Ayrıca tıp alanı olduğu için diplomasında farklı bir işlem gerekiyor mu orada da geçerli olması için. Henüz mezun olmasak da planları şimdiden yapmak en makulü sanırsam. :)
    Saygılar efendim teşekkürler şimdiden :))

    • Merhabalar,

      Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Hiçbir maddi kazancım olmadığı halde bu blog üzerinden insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Yazdıklarım ile bir kişinin kafasındaki soru işaretlerini azaltabiliyorsam, amacıma ulaşıyorum demektir. Beni motive eden şey, bu hususta sizden gelen olumlu geri dönüşlerdir.

      Sorunuza gelirsek, bence ikinizin de Katar/Dubai gibi ülkelerde/şehirlerde çalışma fırsatı bulması gayet mümkün. Siz yeni mezun bir inşaat mühendisi olarak hedeflerinize uygun gördüğünüz ilanlara başvurabilirsiniz. Nişanlınız da İngilizce ve Arapça bilen Türkiye’de eğitim almış bir diş doktoru olarak tercih sebebi olacaktır. İkinizin birden iş bulup körfeze gelmesi durumunda son derece rahat bir hayatınız olur ve güzelce de para biriktirirsiniz diye düşünüyorum. Kesinlikle tavsiye ederim.

      Katar’daki normal prosedür Türkiye’deki üniversiteden alınmış diplomanın Büyükelçilik onayıdır. Anlaştığınız şirket bu konuda size yardımcı olacak, sizi yönlendirecektir. Merak etmeyin.

      Diş Hekimliği için ayrı bir uygulama var mı emin değilim. Arzu ederseniz sosyal medya üzerinden Doha’da bulunan German Dental Center’da çalışan Dr. Burak Gökdeniz (http://german-dental-centre.qa/team) ile temasa geçmeye çalışın ve yardım rica edin. Yakın zamanda kendisinden tedavi maksadıyla randevu alacağım, isterseniz kendisine sorup cevabını buraya da yazabilirim.

      Şimdiden bu şekilde gelecek planı yapıyor oluşunuz, içinde bulunduğunuz durumu görüp geleceğe dair adımları atmaya başladığınızı gösteriyor. Bu bilinçli tavrınızdan ve kararlılığınızdan sakın vazgeçmeyin.

      Her şey gönlünüzce olsun.

      • Merhabalar tekrardan,

        Çok teşekkür ederim detaylı cevabınız için.
        Dr. beyle birebir görüşme fırsatınız varsa siz sorabilirseniz daha net olur gibi. :)
        Takipdeyim efendim.

        Görüşmek üzere.

        • Tekrar merhaba, Dr. Burak Bey ile görüştüm. Kendisi Katar’da diş doktoru olarak çalışmanın oldukça zorlu bir süreç olduğunu belirtti. Kendisinin işlemlerinin tamamlanması 8-9 ay kadar sürmüş. Hemen herkes için durum böyleymiş. Mutlaka uzman doktor olma şartı aranıyormuş. Pratisyenlere izin vermiyorlarmış. Prosedür ve dokümantasyon ihtiyacı da oldukça katıymış. Bilgilerinize… :)

          • Merhaba Ufuk bey,
            Her ne kadar uzun zamandır sık sık blogunuzu takip etsem de cevabınızı şans eseri yeni fark ettim biraz geç oldu :)
            Çok teşekkür ederim gerçekten hayati bilgiler oldu bunlar. Neyse ki öğrenmemiz için geç olmadı. Sanırım uzmanlık işlemleri hakkında düşünmek gerek. Veya orada uzmanlık yapmak için ne kadar ücret ödemek gerek ve benim maaşım bunlara yeter mi hesaplamak lazım.
            Gerçi orada eğitimin oldukça pahalı olduğunu duymuştum. Muhtemelen bu bahsettiğimin mümkün olması için uygun bir ücrette yüksek lisans eğitimi veren diş hekimliği fakültesi bulmak gerek.
            Tekrardan görüşmek dileğiyle :)
            Bu arada staj yapmak için şimdiden araştırıyorum doğrudan Türk firmalarına başvursam Katar için olur mu yoksa ilanları mı beklemem lazım zira pek staj ilanları göremedim. Bizim okulda stajlar 4 aylık dönem dersi olarak geçiyor biraz farklı da.
            NOT: Bu defa ” Yeni yorumları bana e-posta ile bildir.
            Eposta yoluyla yeni yazıları bana bildir” seçeneklerini işaretledim.
            Saygılar :)

          • Umut Bey,

            Mesajınız ve ilginiz için tekrardan teşekkür ederim. Bilgilerin faydalı olmasına sevindim. Hakkınızda hayırlısı.

            Staj için Türk şirketlerine doğrudan başvurun derim. Hatta ben sizin yerinizde olsam ilgilendiğim şirketlerin insan kaynakları çalışanlarına Linkedin’den mesaj atıp sesimi duyurmaya çalışırdım. :)

          • Merhaba Ufuk bey,
            Sanırım öyle yapacağim. Linkedin e biraz yabancıyım keşfetmeye başlasam iyi olacak :) İlk sizi takip etmistim aslinda blogunuzu incelerken ordan merak uyandırmıştı üye olmuştum :)
            Bilgilendirmeleriniz için tekrardan teşekkür ediyorum. Faydaları azımsanmayacak derecede.
            İyi günler dilerim.

  25. Ufuk Bey selamlar benim babam Doğuş İnşaat’ta çevre ve iş güvenliği müdürü. Yorumları okudum Doğuşta şartların ağır olduğunu yazmışsınız ayrıca kampını da tanıtmışsınız :) Doğru, çalışan çok işçi var ve iş gerçekten zor. Mesela bugün kaza olmuş. Yüksek sıcaklıklardan dolayı çok fazla bayılmalar oluyor hatta bir tane Trük çalışan bu yüzden vefat etti birkaç hafta önce. Şu anda Doğuş İnşaat compoundundan yazıyorum aynı dediğiniz gibi. Mesela burada çok sayıda kültürle tanışma imkanı buldum. Daha önce babam Kuveyt STFA Liman Projesi’nde çalışmıştı orayı da tanıma fırsatım olmuştu. Neden bilmem oranın havası bir başka gelmişti. Aklıma sürekli Kuveyt’teki anılar geliyor mesela :) Ama burası da bir başka. Özellikle kaldığımız kampta bir sürü imkan var sizin dediğiniz gibi. Havuz, futbol, basketbol, tenis ve voleybol oynamak için alanlar, spor merkezi… Ama uzak doğulu yabancılar için yapılan özel yemekhaneler de çok güzel. Uzak Doğu yemeklerini oradan tatmayı düşünüyorum mesela :) Libya’da McDonald’s yok demiştiniz ya aslında İzlanda’da bile şimdi yokmuş: https://en.wikipedia.org/wiki/File:McDonaldsWorldLocations.svg Son olarak nerede çalıştığınızı da söyler misiniz mümkünse. Değilse sıkıntı değil. Şimdiden iyi günler efendim :)

    • Merhabalar, beni doğrulayan ve Doğuş’un olanaklarını daha da açıkanlatan açıklamanız için teşekkürler. Mutlaka faydalanacaklar olacaktır. Sıcaklarda çalışmak gerçekten zor. Özellikle Temmuz ve Ağustos ayları çok ağır. Günde 3-4 tshirt çok rahat değiştiriliyor.

      Ben metro projesinde çalışıyorum. Proje bazlı kurulan konsorsiyumlar oldukları için bir firmaya bağlı değilim ama STFA’dan çok sayıda tanıdığım var. Gerek burada, gerekse de Kuveyt’te.

  26. Merhaba.
    Ben tekstil ürünleri imalatcısıyım. Müşterilerimin çoğunluğu Araplar. Arapların tarzını daha iyi öğrenebilmek için arap ülkelerine gitmeye karar verdim. Bazı müşteriler ile görüşmek ürün verdiğimiz mağazaları yerinde görmek ve bir sonraki sezona neler yapabiliriz diyerek fikir edinmeye çalışıyorum. İlk tercih tabiki dubai oldu ve tabiki serin havalarda gitmek gerekiyordu subat ayinda 10 gun oradaydım. İkinci secenek kartar cezair yada yemen olacakti. Yemen içten içe karışık diye onu hep sona bırakıyordum. Libya ile mısır zaten listede bile yok ( en çok bu saydığım ülkelere satışım oluyor)
    Derken katarı da karıştırdılar. Cezairmi katarmı derken cezair ithalatta sorunlar çıkarmaya para trafiğinde sorunlar çıkarmaya başladı. Son dönemde de katar haberlerden hiç eksik olmayınca ufak biraraştırmadan sonra ibre katara döndü ve tabiki dohaya. Ucuş otel araba kiralama işleri kolay dubaiden farkı yok hatta vizesi dahada kolay direkt girişte al gülüm ver gülüm. Yazı biraz uzun oldu özür dilerim sorularımı sormadan böyle açıklayıcı bir yazı yazmak istedim. Sorularım içinde şimdiden özür dilerim cevaplama nezaketinde bulunursanız çok memnun olurum şimdiden teşekkürler.
    1. Dubaide avm dışında araba parketme olayını çözememiştim. Katlı otoparklar biletli olduğundan basit ama yol kenarların park yerlerinde oranj park metreleri çözememiştim. Uzaklara park edip yürüyordum bazen. Burada sistem nedir nasıl kullanılıyor? Bir çok kişi gibi taksi tavsiye etmeyin ben arabasız yapamam kurallara çok uyarım dubai de tek sorunum olmadı araba şart bana.
    2. Dubaide benzin istasyonlarında sıra oluşuyordu özellikle akşamları burada da oluyormu?
    3. Kasım ortası gelmek istiyorum nette yaptığım araştırmalarda en düşük 30 en yüksek35 diyordoğrumu ? Kasımmı aralıkmı tavsiye edersiniz? Ocakta gelemem ıcaktan sonrada çok geç oluyor dubaide bunu gördüm.
    4. Türklerin çalıştığı yada çalışanlarının türkçe bildiği bir otel biliyormusunuz? Dubaideki otelimde bir özbekistanlı vardı her işimi haletti sağolsun çok işe yarıyor öyle biri. (Türkçeden başka dil yok bende :(( )
    5. Doha dışındaki şehirlere gitsek sorun olurmu? Dubai de sadece abudabi ye gitmiştim. Diğer şehirler daha sıkılar yabancılara pek sıcak bakmıyorlar demişlerdi. Hepsine değilsede doha dışında gitmek istediğim bir iki şehir daha var
    6. İphone ucuzmu? Ben pasaportuma 1 tane işlettiğim için alamam ama getir biz ayarlarız diyenler var. Ben şubat ayınde tr de 4800tl olan iphone 7 plus jetblack telefonu 3100tl ye almıştım. Dubaide ucuz olan tekşeydi zaten.
    7. Otel dışında İçki satılıyor denen o tek yere gitsem ben alabilirmiyim? Malumunuz pasaportu otel alıyor dubaide müslüman olmadığınızı söylemeniz gerekiyor demişlerdi bende o özbek olan arkadaşa aldırttırmıştım.
    8. Tavsiye edeceğiniz lokanta. Mutlaka şunu ye diğeceğiniz bir lezzet? Türkiyede tadamıyacağımız bir lezzet?

    Çok çok uzun oldu yeter daha sormuyayim utandım. Tekrar teşekkürler

    • Merhaba,

      İlginiz için teşekkürler.

      Sorularınıza kısaca cevap vermeye çalışayım:

      1. Yol kenarındaki otoparklar Katar’da ücretsiz. AVM’lerin bazılarında (City Center mesela) ise ücret alıyorlar. Katlı otopark sistemi Katar’da mevcut değil. Boş bulduğunuz yere bırakabilirsiniz. Yol, kaldırım vs. kapatırsanız polis ceza keser. Ona dikkat etmek gerekiyor.
      2.Evet aynı sıkıntı burada da var. Sayılarını arttırıyorlar ama benzin istasyonları hâlâ yetersiz.
      3.Ben gezip-görme açısından Kasım ayını tavsiye ederim. İş ziyareti için Aralık derim. Kasım’da gündüzleri 35’i görürüz. Sürekli bir yerlere giderken, arabaya in-bin yaparken rahatsızlık verebilir.
      4.Shangri-La Otel’de Türk bir Hanımefendi var. W Hotel’de de bir kaç tane Türk var. Ama İngilizce olmadan geriye kalan çalışanların %99’u ile iletişim kurmanız çok zor.
      5.Doha dışında başka bir şehre gitmenize gerek yok. Al Khor ve Al Wakra en yakın şehirler ama sizi cezbedecek bir şey bulamazsınız. “İlla gideceğim” diyorsanız da Al Wakra’ya gidebilirsiniz. Deniz kenarındaki Al Wakra Souq gezilebilir.
      6.Evet, iPhone’lar burada da ucuz.
      7.Bu konudan emin değilim ama benzer bir uygulamanın olduğunu tahmin ediyorum.
      8.Souq Waqif’teki Iraq lokantasına uğrayabilirsiniz. Mezeleri ve nane-limon içeceği süperdir. Kuzu pirzolası da iyidir. Katara’da yer alan Sukhar Pasha Türk lokantası da farklı konsepti ile ilgiyi hak ediyor. Mutlaka The Pearl Qatar’a gelip bir dolaşmayı ihmal etmeyin.

      Saygılar

  27. cevapların güzelliğine bakın.elinize sağlık.
    dün bu soruları sorduktan sonra nette araştırmaya devam ettim ve katar hakkında ne kadar az bilgi olduğuna şahit oldum. sizin yazınız bile 1 yıl öncesinin ve o yıla için tek soru var geri kalan bütün sorular katarın ismi tv lerde duyulmaya başlandıktan sonra. belki bu yazınız 1000 görüntüleme bile almamıştır lakin şimdi 5100 ve artıyor. gezi rehberleri neredeyse hiç yok. video sitelerinde bir iki tane video var saçma sapan. dünyayı geziyorum programı daha yeni bir program yapmış ki oda bu malum olaylardan sonra. o yüzden burasının büyük bir kaynak olduğunu düşünüyorum. sorular sorular verilen cevaplar ile bu kaynak büyüyecektir.
    Al Khor mecbur gideceğim galeri var orada lakin Al Wakra sırf siz dediniz diye gideceğim. tamam iş için geliyorum ama gelmişkende bir kaç yer göreyim dimi. bu dediğiniz yer akşam mı aktiftir gündüz mü?
    şuanki gidilecek listem :

    katara – altın kaplama camii
    safari – çöl ile denizi bileşimi — Sealine Beach
    souq waqif – tarihi çarşı – (ırak lokantası)
    İnci Adası – the pearl doha
    İslam Eserleri Müzesi – islamic museum
    Al Wakra Souq

    liste araştırdıkça uzayacaktır avm lerin tamamını gezmem gerekiyor özellikle Ansar Group ile ilgili olanları mutlaka gezmem gerekiyor. sorulara devam edeyim.

    9. dubai de 1 tane bile dilenci görmedim burada durum nedir?
    10. dubai de dolar kuru sabitti o yüzden yanımızda dolar götürmüş orada bozdurmuştuk. şu an orada dolar kuru nedir? avm lerdeki döviz bürolarınımı yoksa hava alanındakinimi tavsiye edersiniz sabit değil ise?
    11. oradaki mağazalarda çikolata kaplı hurma var mı? dubai de o kadar çok sevmiştim ki gelirken bir valizi komple doldurmuştum.
    12. inci almak için nereyi tavsiye edersiniz? yoksa farketmez nereden görürsen al sahte olmaz çin işi olmaz burada mı dersiniz?
    13. uçak biletleri. thy atatürk hava alanından 1850tl ye uçuyor şu an alırsam ve kasım ayının sn haftasına. katar air aynı yerden yada Sabiha gökçen hava alanından farketmiyor aynı tarih 1600tl civarında. lakin Sabiha gökçen hava alanından pegasus ile aynı tarihler 750 tl gidiş geliş. ne dersiniz bu konuda? sonuçta 4 saatlik uçuş değer mi iki katına yoksa farketmez mi.
    14. türklerin olduğu o otelleri beni çok aşıyor. ben sabah erken çıkıp akşam yatmaya geleceğimden otele çok para vermek istemiyorum. yemeklerimide sürekli farklı yerlerde yemek istiyorum o yüzden otel kahvaltıda istemiyorum. otoparkı ve odalarda wifi olsun yeter. var mı tavsiye edebileceğiniz sadece yatmak için rahat bir otel?
    15. madem katara geldin llaki şunu yap bunu dene bunu almadan gitme diyebileceğiniz birşey var mı? ben olsaydım gelmişken ….. ?

    • Hakan Bey,

      Teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Gerçekten Katar ile ilgili Türkçe kaynak sayısı oldukça az. Bu yüzden bana gelen her soruya imkanım olduğu kadar cevap vermeye çalışıyorum. Umarım bir faydam dokunuyordur.

      Sorularınza gelirsek:

      9- Ben sanırım sadece bir tane dilenci gördüm Katar’da. Onu da polis aldı götürdü demişlerdi.
      10-Katar’da da dolar sabit. Her yer döviz bürosu., her yer banka. Bir çok dükkan (Carrefour dahil) dolar da kabul ediyor. Hangi döviz bürosu kolayınıza gelirse onu kullanın. Doğal olarak havalimanında kesilen komisyon daha fazla.
      11-Evet. En çok tercih edilen yiyeceklerden birisi. Sürüsüne bereket bulabilirsiniz.
      12-Souq Waqif en doğru yer olacaktır inci almak için.
      13-Bütçenize en uygunu hangisi ise ondan alın. Pegasus genelde yemek dahil bile alsanız en uygunu olur. İniş kalkış saatleri biraz terstir ama bütçesine dikkat edenler için en iyi tercihtir. Gece uçuşu oldukları için uyursunuz zaten.
      14- Ben kesinlikle K108 Hotel’i öneririm. Hem uygundur nispeten, hem odaları ve servisi çok güzel. Tam da şehrin göbeğinde, her yere yürüyüş mesafesinde.
      15- Souq Waqif, Katara, The Pearl, Cornishe, Museum of Islamic Arts gidip görmeniz gereken yerler. Çölde safariyi de öneririm. Otelin kapısından alıp yine kapısına bırakıyorlar. Büyük keyif, denemek lazım. Kalanı sizin vaktinizi nasıl değerlendirmek istediğinize kalmış. Alışveriş merkezi, yeme-içme vs.

  28. Selam aleykum Ufuk bey,ilk once bizleri bilgilendirdiginiz için teşekkur etmek ederim.sorum şu; Doha’da bir butik açmak istesen benim yapmam gereken prosedur ve harcamalarim asagı yukarı ne kadar olur(çalışma izni,dukkan kirasi,vergi ve s) ?

    • Aleykümselam Nijat Bey, Bu sorunuzun cevabına ne desem yalan olur. Açacağınız dükkanın konumuna, büyüklüğüne, lokal ortağınız ile yapacağınız anlaşmanın şartlarına, çalıştıracağınız elemanlarınızın kalifiyeliğine kadar çok sayıda bilinmeyen var. Keşke size verebileceğim bir rakam olsa ama maalesef böyle bir dünya mevcut değil. :(

  29. Merhabalar ufuk bey , Katar’da üniversite eğitimini , öğrenci yaşamını vs çok araştırdım ama yeterli bir bilgi edinemedim. Bu yıl liseden mezun oldum sınavlara tekrar hazırlanacağım ama yurtdışını düşünüyorum açıkcası , sistem Türkiye’ye benzer mi ? Ne gibi negatifleri pozitifleri var bildiğiniz kadarıyla anlatırsanız çok sevinirim Teşekkürler şimdiden

    • Merhaba,

      Eğer Katar’da yerleşik bir düzeniniz yoksa burada üniversite okumanız oldukça maliyetli olacaktır. Katar hayatın pahalı olduğu bir ülke. Aynı oranda geliriniz de yüksek olduğundan çok etki etmiyor ama düzenli bir geliriniz yoksa sırf okumak için buraya gelmek, ne kadar mantıklı bir yatırım olur tartışılır. İyi üniversiteler var ama dediğim gibi sırf burada okumak için tek başınıza buraya gelmeniz yerine başka ülkeleri tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.

  30. Ufuk Bey,

    Öncelikle yazın için ve cevaplarınız için teşekkürler. İnşaat Mühendisliğinden bu yıl mezun oldum. Doha’da çalışmaya gidiyorum. Saha mühendisi olarak başlayacağım. Benim en büyük çekincem sıcak. Sıcağın altında sahada olanlar nasıl dayanıyorlar? Kapalı ortam klimayla çözülebiliyor ancak saha için bu durum geçerli değil. Bir diğer sorum ise Türk bir inşaat firmasıyla geliyorum tecrübe kazandıkça uluslar arası bir firmaya geçebilir miyim? Benim gibi mühendislere sıcak bakıyor mu yabancı firmalar?

    Teşekkür Ederim

    • Merhaba, hayırlı olsun yeni işiniz. Bol şans dilerim. Sıcaktan elbette etkileneceksiniz. Gerekli soğuk su ve serin dinlenme alanlarının sahada oluşturulmuş olması lazım. Bunlara dikkat edersiniz. Günde 2-3 t-shirt ıslatırsınız. Alışmanız imkansız ama katlanmaya çalışırsınız. Eylül sonu havalar düzelmeye başlar.

      Yabancı şirketler Türk mühendislerden genelde memnun kalıyorlar. O yüzden Türk mühendis almaktan çekinmiyorlar.

      Türk şirketinden yabancı şirkete geçiş, şirketinizin size nasıl davranacağına bağlı. Eğer onlar izin vermezse sözleşmeniz bitene kadar başka bir şirkete geçemezsiniz kanun gereği. Eğer böyle bir hedefiniz varsa, şirket yönetimi ile aranızı iyi tutmak faydalı olacaktır.

    • Merhaba Sema Hanım, bankacılar hem yüksek maaş alıyorlar hem de şartları gayet iyi oluyor. Benim gözlemleyebildiğim kadarıyla 35k-40k arası bir rakamdan alt limit öngörebilirsiniz. Üst limit size, pozisyona ve şirkete bağlı olacaktır.

      • Merhaba,
        Sizin kadar tecrubem yok burada daha yeniyim ama benim bankalarla ilgili gozlemledigim gise ve ticari veya bireysel musteri temsilcilerinin o rakamlari alamadigi gorusundeyim. O pozisyonlarda gordugum bircok hintli ve filipinli calisan var ve biliyorsunuz hicbir sekilde o paralari odemiyorlar bu milletteki insanlara… tabi bir turk ya da diger avrupa ulkelerinden gelen calisanlarin maaslari baya farklilik gosteriyor.
        Ama katarin yerlisi calistigi zaman bu dediginiz rakamlari alabiliyorlardir tahminim.
        Kusura bakmayin nacizane bi fikrimi sundum :)
        Bu arada blogunuzu buraya yerlesmeden once takip etmeye baslamistim ve hala devam ediyorum cok guzel paylasimlariniz oluyor. Bu ozveriniz icin tesekkurler…

        • Merhaba Erdem Bey,

          Görüşlerinizi bildirdiğiniz için teşekkür ederim. Blog’umu bir süredir takip ediyor oluşunuz beni ayrıca mutlu etti. Paylaşımlarımı beğenmenize ve bunu benimle paylaşmanıza müteşekkirim. Umarım insanlara bir faydam dokunuyordur ve devamını getirebilirim.

          Sema Hanım’a cevabımı yazarken 15 yıllık deneyimi olan bir bankacının Katar’a gelip gişede çalışmayacağını, merkezlerde müdür/kıdemli uzman gibi pozisyonlarda çalışacağını öngörmüştüm. Sizin de belirttiğiniz ve her kâr amacı güden kurumda olduğu gibi, bankalarda da daha az yetenek/bilgi/tecrübe gerektiren pozisyonlarda daha ucuz işçi çalıştırılıyor. Sema Hanım’ı ben bir bankanın üst düzey yönetici pozisyonuna uygun gördüğüm için o maaş skalasını söyledim. O pozisyonlar için geçerliliğini koruduğunu düşünüyorum.

          Bu arada eklemeden edemeyeceğim, “50k’dan aşağı maaş veriyorlarsa Katar’a gelme” şeklinde akıl verilen insanlar var içimizde. Artık nasıl bir hayat yaşıyorlarsa bu insanlar, merak içerisindeyim. :)

          Katarlı yeni mezun bir kişi 35k-40k bandında maaş için evinden dışarı çıkmaz. 50k-75k maaş alan yeni mezun Katarlılar biliyorum. Tecrübelisini varın siz düşünün. :)

  31. ufuk bey mrblar oncelikle cok tesekkur ederiz bu guzel paylasmlari yapip insanlari aydinlattiginiz icin herkse aradigi cevabi bulmuştur ben serkan istanbulda yasiyorum ve mobilya koltuk döşemecisiyim son gunlerde katarda cok yogun iş yemposu var bende katarda koltuk mobilya imalati yapsam şartlari nasildir nelere dikkat ediyorlar ne gibi şart istiyorlar katar hukumetin yeni is yeri acana teşvikleri varmi katarda koltuk ve mobilya iş nasil gidiyor el işciligine deger veriyorlarmi simdiden cok tesekkur ederim

    • Merhaba Serkan Bey,

      Teşekkür ederim güzel sözleriniz için.

      Kaliteli mobilya ve koltuk işi her ülkede olduğu gibi Katar’da da alıcı bulacaktır. Buradaki zorluk sektörü parsellemiş firmalardan kendinizi diğerlerinden farklılaştırmaktır. İnsanlar genellikle mobilya ihtiyaçlarını IKEA ya da Home Centre, Zara Home gibi yerlerden karşılıyorlar. Lüks peşindekiler de yurtdışından özel yapım ürünlere yöneliyorlar. Mesela Koleksiyon firması uzun zamandır Katar’da faal ve fena da gitmiyorlar diye biliyorum. Daha alt seviyelerde ise oldukça kalitesiz, rüküş ve yüzüne bakmayacağınız ürünler kapış kapış gidiyor. Bundaki birincil neden evlerin çoğunun mobilyalı kiralanıyor oluşu. O evleri de ev döşemekten anlamayan insanlar döşediği için tercihler dehşet verici. Burada bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Uygun fiyatlı kaliteli ürünler tercih edilecektir.

      Katar’da bir şirket açmak için Katarlı bir ortakla anlaşmanız lazım. Şirketin kağıt üzerinde %51’i de o Katarlı şahısa ya da kuruma ait olmak durumunda. Teşvik yok. Sermayenizi kolunuzun altına, riskleri de göze alıp uçağa atlamanız ve Katarlı, güvenebileceğiniz bir ortak aramanız ilk adım olacaktır.

      Saygılar.

  32. Merhabalar,
    Katara direk gelip orada is bulma imkani varmidir?
    Ingilizce ve Korece bilmekteyim. universiteyi yurt disinda okudum dis ticaret (ithalat,ihracat,lojistik) HR ve GA konularinda baya bir tecrubeliyim.

    • Merhabalar, ben öncelikli olarak iş başvuruları ayarlayıp, yanıt almanız durumunda Katar’a gelip, bu fırsattan istifade piyasayı tanıyıp iş başvurularınız yoğunlaştırmanız taraftarıyım. Elinize çantanızı alıp kapı kapı dolaşmanın doğru bir yaklaşım olmadığını düşünüyorum.

      Katar’da çok sayıda Kore firması var, onlarla temasa geçip ilginizi ve arzunuzu belli etmenizi öneriyorum. Hem Türk olmanız, hem de Kore ve İngilizce bilmeniz fark yaratacaktır.

  33. Ufuk bey merhaba ben Türkiye’de şuan sağlık üzerine diyaliz teknikerligi binevi hemşire gibiyim acaba oraya nasıl Gelebilirim işim İcin merak ediyorum hemşire maaşları ne kadar biliyor musunuz

    • Ahmet Bey, Hemşire ve hastane teknikerlerinin maaşları hakkında maalesef bir bilgim yok. Türk Hastanesi ile temasa geçebilir ve onlardan bilgi almaya çalışabilirsiniz.

  34. Merhaba Ufuk Bey. Adım Arzu Şu an antalyada 5 yıldızlı bir otelde resepsiyonist olarak çalışıyorum. İngilizce çevirmenlik mezunuyum ve şu an turist rehberliği son sınıf öğrencisiyim ama uzaktan eğitimle okuyorum. Ayrıca almanca biliyorum. Dolayısıyla orda bir otelde çalışabilirmiyim. Ne kadar kazanabilirim. Kapanma zorunluluğu varmı bayanlar için. Yardımcı olabilirseniz minnettar kalırım. Şimdiden elinize emeğinize sağlık.

    • Merhaba Arzu Hanım,

      Tecrübeniz Katar’da bir otelde görev alabilmeniz için gayet yeterli görünüyor. Tavsiyem tüm otellere tek tek başvuruda bulunmanız. Grand Hyatt, W ve Shangri-La gibi otellerde çalışan Türkler de mevcut. Maaş konusunda bir şey diyemeyeceğim. Pozisyona göre değişecektir. Katar’da kadınların kapanması gerekmiyor. Herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadan çalışabilirsiniz.

      Kadınların Katar’daki yaşamları ile ilgili bir yazı yazmayı planlıyorum. Bu konuda çok soru geliyor. Toplu bir cevap gibi olacaktır.

  35. Ufuk bey selamlar bende bir alım için başvurdum.5 yildizli bir otelde barlar şefi olarak. Universite mezunutum ingilizce almanca ve ruscam var 8000 katar riyali teklif ettiler.arti konaklama ulaşım yeme içme sağlık ve bilet giderlerimi de karsiliyorlarmis.nasil sizce ilk gidiş için iyi midir?nasıl degerlendirmeliyim?
    Şimdiden çok teşekkür ederim. Sevgiler saygılar…

  36. Ufuk bey merhaba. İnşaat teknikeri Yen’i muzunuyum. Arapça ve İngilizcem yok ama oraya gelmek istiyorum. Linklerden başvuru yapicam birazdan ama nasıl bi sürede dönüş alabilirim ve bu şartlarda gelmem çok mu zor ?

    • Merhaba Ömer,

      İngilizce bilmeden gerçekten zor. Ben derdini anlatabilecek seviyede İngilizce bimeyenlere Katar’a çalışmak için gelmelerini önermiyorum. Türkiye’de hızlandırılmış kurslar var, internette dil öğrenmek için sayısız kaynak var. Duolingo bunlardan birisi mesela. İlgili yazımda okuyabilirsin: https://duslerdengercege.com/2016/12/19/duolingo/

      Biraz dilini geliştirip başvurular yapman daha doğru olacaktır.

      Hakkında hayırlısı.

  37. Merhaba Ufuk bey. Ben de öncelikle teşekkür ediyorum bilgilendirmeniz için. Ben de önümüzdeki ay aldığım bir iş teklifi üzerine Katar’a geliyorum. Barınmayı, ulaşımı şirket karşılıyor. 3000 dolar da maaş veriyorlar. Sizce bu parayla orada rahat yaşar mıyım? Aslında amacım para biriktirmek ve dilimi geliştirmek. Objektif bir gözden fikre ihtiyacım var. Teşekkür ederimmm :)

    • Merhaba Şebnem Hanım,

      Rica ederim. Amacım insanlara yardımcı olmak.

      Barınma ve ulaşımı şirketin sağlaması güzel. Nasıl imkanlar verdiklerini iyice araştırın. Ayarladıkları ev ve araç sizi memnun edecek mi? Tek başınıza mı kalacaksınız yoksa ev arkadaşınız olacak mı? Araç size özel mi tahsis edilecek? Bunlar önemli konular. Ev ve araba konularını düşerseniz mutfak masrafı ve özel harcamalar kalıyor. Bence ilk aşamada fazla olmasa da, ilerleyen sürede para biriktirebilirsiniz. Zaman geçtikçe düzeni iyice oturtur durumu tekrar değerlendirirsiniz.

      Şirketi ve görevinizi iyice araştırdığınız ve görüştüğünüz kişilerin sizde bıraktıkları izlenimin olumlu olduğu kabulü ile, ben sizin yerinizde olsa bu riski alır ve fırsatı değerlendirirdim.

      • Evet iş verene güveniyorum. Ayrıca oldu ki gidip beğenmezsem hiç bir kaybım olmicak. Çünkü pasaport, yol masraflarını da onlar karşılıyor. En kötü Katar’ı görmüş olacağım :) Daha ayrıntılı görüşmelerde bu soruları da soracağım. Bir de ehliyetim yok. Katar da ehliyet almak ne kadar sürüyor son olarak bu konuda da bilgi alabilirsem şahane olur. :))) şimdiden teşekkür ediyorum :))

        • Şebnem Hanım, kararınızı vermiş görünüyorsunuz. Hakkınızda hayırlısı şimdiden.

          Türk ehliyetinizi, Katar oturum izniniz çıktıktan sonra sadece göz muayenesi ile aynı gün içerisinde Katar ehliyetine çevirtebiliyorsunuz. Son uygulama bu şekilde ama dönem dönem uygulamada değişiklikler oluyor.

  38. Merhabalar Ufuk Bey
    Bugun inşaat sektorunde buyuk bir turk firmasinda mali işler ve finans uzman yardimcisi gorevi icin arandim .. katar-doha da merkezi.. bu pozisyonda bir calisanin minimum alicagi ucretler hakkinda hic bir bilgim olmadigi icin 2000 dolar dedim ( bunu degistirme sansim var bidahaki gorusmede ) .. Sirket Ev – yemek gibi giderleri karsiliyor.. Maaşlar hakkinda bilginiz varsa bilgilendirirseniz cok mutlu olucam .. iyi günler..

    • Merhaba Ersin Bey, Ev, gıda, ulaşım gibi giderler şirket tarafından karşılanıyorsa uçuk bir maaş söylemek doğru olmayacaktır. Yine de 2000 dolar bana biraz düşük gibi geldi. Bir sonraki görüşmenizde “sehven” o rakamı söylediğinizi belirtip arttırmanızı öneriyorum. “Ne kadar söylemeliyim?” derseniz buna bir şey demem doğru olmaz. Onun kararını siz vereceksiniz. Size önerilen pozisyona, sizin şu anki koşullarınıza ve sizi Katar’a getirecek minimum rakama bağlı bir durum. Yaş, tecrübe, önceki pozisyonlar, ailevi durum, yurt dışı deneyimi gibi çok sayıda parametreye de bağlı bir durum. Bu noktaları iyice düşünüp ikinci görüşmeyi yapmanızı öneriyorum.

      Hakkınızda hayırlısı.

  39. Merhaba Ufuk bey,
    Muhsin Güngör ben.
    Konyada Görsel Sanatlar öğretmeniyim.
    Oğlum bu yıl ortaokulu bitirecek.Seneye Lise öğrenimine Katarda başlasa nasıl olur.
    Neden Katar derseniz; ilk amacım oğlumun yabancı dil öğrenmesi.
    Müslüman bir ülke olduğu için ortamın ve yediği içtiğinin bize uygun olduğunu düşünüyorum.
    Oğlum siyah kuşak teakvandocu. Henüz müsabakalara çıkmamış olsada geleceği olan bir sporcu.
    Sporuna burda devam edebilir mi, Katar da kendisine herhangi bir avantajı olur mu?
    Ben de kurumumdan bir yıl izin alabilirim. İlk yıl ona desdek amacıyla yanında olabilirim.

    • Merhaba Muhsin Bey,

      Katar yaşamak için çok pahalı bir yer. Türkiye’deki geliriniz ile burada çocuk okutmanız maddi olarak imkansız bir durum. Sizin gelip burada iş bulmanız, ardından oğlunuzu getirmeniz daha doğru olacaktır.

      Selamlar,

  40. Ufuk bey öncelikle verdiğiniz bilgiler muazzam çok etkileyici kendi adıma teşekkür ederim ben mobilya imalat ustası yım iki gün önce GAUTİER QATAR ŞİRKETİNİN şubesi olan LİVEXQATAR FİRMASINDAN iş teklifi aldım kalacak yer uçak bileti pasaport ücreti 8 saat iş 5 ayda 20 gün izin bu şirketi duydunuz mu bir bilginiz varmı varsa benimle paylaşmanız mümkün müdür acaba şimdiden Teşekkürler

    • Merhaba Yılmaz Bey,

      Blog’umu beğenmiş olmanıza sevindim. Umarım faydalı olabilmişimdir.

      Belirttiğiniz şirketleri tanımıyorum. Gautier’in büyük bir mobilya firması olduğunu biliyorum ama Katar’daki varlıkları hakkında ne desem yalan olur. Kafanızdaki soru işaretlerini giderme adına tüm sorularınıza cevap almaya çalışın ve aklınıza yatana kadar soruşturun derim. 5 ayda 20 gün izin, günde 8 saat çalışma gayet iyi görünüyor. İnşaat sektörü için gerçek ötesi koşullar bunlar :)

      Hakkınızda hayırlısı.

  41. Ufuk Bey merhaba. Ocak Ayı sonunda Doha aktarmalı uçuşumuz var. Doha aktarmasını uzun tuttuk(8saat). Gece 12’den sabah 8’e kadar vaktimiz olacak. taksi ile Doha’nın belli başlı yerlerini gezmeyi planlıyoruz. Taksilerin çalışma sistemi nasıl? Saatlik taksi kiralanır mı?

    Teşekkürler

    • Merhabalar,

      Hava limanındaki resmi taksileri kullanabilirsiniz. Onlar sizi bir yerden bir yere götürür. Sonrası meçhul tabi. Ayrıca hava limanı çıkışında sağa sola boş boş baktığınız anda etrafınızı korsan taksiciler saracaktır. Onlarla sizi çok sayıda lokasyonu gezdirme konusunda anlaşabilirsiniz. Siz gezerken onlar beklerler hatta. Bir diğer seçenek de Uber kullanmak. Ben ihtiyaç durumunda taksi olarak Uber kullanmayı tercih ediyorum.

      Açıkçası gece 12 sabah 8 arası Doha’da yapacak çok bir şey olmayacaktır. Bunu bilerek hareket ettiğinizi düşünüyorum.

      Şimdiden iyi tatiller sizlere.

  42. Ufuk Bey iyi haftasonlari. Oncelikle bu platform icin tesekkurler. Ben 2 hafta icerisinde Doha ya tasiniyorum. Turk bir firma ile (Dogus degil :) HSE Manager pozisyonu icin 1.5 yilligina anlastim. Uzun yillar (15 yil) Los Angeles’ta yasadiktan sonra oraya adapte olabilirmiyim? Sirket ev, araba ve yemek isini karsiliyor ama ilerisi icin nereden ev tutabilirim ailemi goturmek istersem? Yada herhangi bir konu da bana fikir verebilirmisiniz? Orayi begenirsem proje bitiminde baska sirketlere gecme adina nasil bir yol izlememi tavsiye edersiniz? Ayrica Amerikan vatandasligim ve HSE alaninda uluslararsi gecerli NEBOSH, OSHA gibi belgeler ile resmi OSHA egitmenlik sertifikam da var. Ilginiz icin tesekkurler…

    • Merhaba Murat Bey,

      Öncelikle yeni işiniz hayırlı olsun. HSE Manager Körfez bölgesinde son derece değerli bir pozisyon. Yeni başlayacağınız projenizi tamamladıktan sonra başka şirketlerde sıkıntı yaşamadan iş bulabileceğinizi düşünüyorum. Tabi Katar’ın NOC sistemine dikkat etmeniz koşuluyla. Şu anki işvereniniz, sizin Katar’da başka bir şirkette çalışabilmeniz için No Objection Certificate (NOC) vermelidir. Eğer şirketiniz ile kötü ayrılırsanız bunu aleyhinize bir koz olarak kullanıp, vermeyebilirler. Buna dikkat etmeniz gerekiyor.

      Los Angeles sonrası Doha sizi tatmin etmeyecektir. Maalesef bu bir gerçek. Hoş, Los Angeles sonrası neresi tatmin edebilir onu da bilmiyorum. :) Yine de Doha’yı kendi artıları ve eksileri ile değerlendirdiğinizde memnun kalacağınızı umuyorum. Güvenli, sakin, kompak ve kozmopolit bir şehirdir Doha.

      Ev konusunda, aileler için benim önerim The Pearl Qatar’dır. Hem şehrin dışında başka bir hayat sunduğu için, hem de aileler için sıkılmadan vakit geçirme imkanı sunduğu için.

      Kafanıza takılan başka bir konu olursa çekinmeden sorabilirsiniz.

      Selamlar,

      Ufuk

      • Ufuk Bey çok teşekkürler. Daha fazla sorum olur ise umarım onları Katar da karşılıklı sohbet eder iken sorarım. Verdiğiniz bu çok değerli bilgiler için tekrardan teşekkür eder iş hayatınızda başarılar dilerim..

  43. Ufuk Bey merhaba,
    Ben Tuba,

    Sizin için söylenecek çok başarılı övgüler yakışır ama abartılı gözükeceği için kısaca belirtiyorum :)) bloğunuz yazılarınız, insanları herkonuda aydınlatmanız takdir edilecek bir durum gerçekten emeğinize sağlık…

    Tüm yazınızı ve tüm yorumları açıklamaları atlamadan okudum ama bazı sorularımın cevabı yok o yüzden sormak durumundayım. Sorulmuş soruları sormak istemedim hepsini okudum o yüzden. İşyeri açmak için katarlı birinle ortak olma zorunluluğundan bahsetmişsiniz. Bir arkadaşım ulusal haberde yayınlanan bir link paylaştı benimle.selçuk akpınar türk avm sinde türklere ofis kiraladığı yazıyordu. Bu avm nin adını yazmamış. Türkler için avm olduğu yqzıyor Dohada. Hangi avm olduğunu biliyormusunuz. Danışmanıyla görüşüp şartları öğreneceğim ama sizin bahsettiğiniz katarlıyla ortak olma zorunluluğu varsa burayı kiralayıp bir işletme açmak mümkün gözükmüyor gibi…
    Bunun yanında böyle bir girişimde bulunmak mümkün olursa presedür nasıl bir süreçten geçer? Oturum çalışma izni yada işyeri açma vb direk gelip bu süreci başlatabiliyor muyuz yoksa süreç var mı?
    Bir başka konu ise, türk okulları var diye belirtmişsiniz bu okullarda eğitmenlik yapabilmek için ülkemizdeki üniversitelerden diplomalarımız katar da geçerli mi? Verdiğiniz kariyer sitelerine mi başvuru yapıyoruz. Bildiğiniz başvurabileceğim türk okullarını öğrenmek isterdim ya da varsa linkini belirmeniz mümkün mü? Eğitmenlerin ortalama gelirini de öğrenmek isterdim.
    Teşekkürler

    • Merhaba Tuba Hanım,

      Nazik sözleriniz için teşekkür ederim. Sizlerden bu geri dönüşleri almak beni daha da şevklendiriyor. Oturup somurtmak yerine birbirimize destek olsak her şeyi çözeceğiz ama sorumluluk almak zor geliyor hepimize.

      Konumuza dönersek, Katar’da lokal bir şirket kurmak için şirketinizin hisselerinin %51’inin Katarlı bir kişiye ya da şirkete ait olması gerekiyor. Bu kanun.

      “Türk Alışveriş Merkezi” hakkında bir bilgim yok. Bir dönem bir Türk sokağı yapma planları vardı ama gelişmelerden haberdar değilim. Alışveriş merkezi bana biraz gerçek dışı göründü. Bana çok sayıda mesaj geliyor “Katar’da dükkan kiralıyorum, ilgilenen olursa bilginize” diye ama daha şehrin, semtlerin isimlerini düzgün yazamıyorlar. Bu açıdan her söylenene hemen inanmamak gerektiğini düşünüyorum.

      Eğer daha fazla detay elde edip benimle paylaşırsanız ben de size geri dönüş yapmaya çalışırım.

      Katar’da herhangi bir sektörde bir dükkan açmak için çok ciddi bir süre gerekiyor. Ben diyeyim minimum 8 ay, siz diyin 12 ay. Bu süreyi gözden çıkartmanız lazım ilk müşteriyi dükkana kabul edene kadar. Kiralar çok yüksek, maliyet yükleri ağır… Dikkatli adım atmak gerekiyor. Prosedür de oldukça zahmetli ve yıpratıcı, herkese göre değil yani anlayacağınız. Ciddi bir gelir ve potansiyel görmüyorsanız, riski göze alarak hareket etmeniz gerekiyor.

      Katar’daki Türk Okulu Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı. Öğretmenler Türkiye’den atama ile geliyorlar. Kariyer sitelerinden başvuru yapma şansınız olacağını sanmıyorum. Öğretmen maaşları hakkında ne desem yalan olur. Okuldan okula, dilden dile, daldan dala değişiklik gösteriyor. Lojman vereni var, vermeyeni var, ulaşım sağlayanı var sağlamayanı var… Elinizde bir teklif olursa değerlendirme şansı bulabiliriz. Şu aşamada bir şey söylemem bol keseden sallamak olacaktır.

      Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar, başka sorunuz olursa çekinmeden sorabilirsiniz.

      Selamlar, saygılar,

      Ufuk

  44. Ufuk Bey,
    Emeğinize sağlık yine hoşgörüyle bilgilendirmişsiniz teşekkür ederim.

    http://ulusalhaber-ulusalajans10.blogspot.com.tr/2017/11/quatar-katarda-turk-firmalari-turk.html?m=1

    Bahsettiğim link i paylaştım. Hatta bu haberi yayınlayan kişiylede görüştüm ama sağlıklı bir durum gözükmüyor. Meb e bağlı atamalarla türk okulu var okumuştum onun dışındaki özel okullara alım için düşünmüştüm.

    Araştıracağım bakalım. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler

  45. Merhaba Ufuk bey Kismet olursa aralik ayinda istanbuldan doha aktarmali guney afrikaya ucacagim. Bir bucuk saat zaman araligi var ve ben turkce haric hic dil bilmiyorum. Cok endiseliyim istanbul ucagindan inince bana yardim eden bir hava limani personeli olurmu. Iner inmez ne yapmam lazim. ne yone gitmem lazim. wife baglanabilirmiyim. Oglum bana tlf yol gosterecek ama yeterli olurmu sizce. Indigim ucagin hostesleri yardim edermi. Ve birbucuk saat johannesburg ucagina binmem icin yetermi. Simdiden cok tesekkur ederim.

    • Merhaba Aynur Hanım,

      Hem İstanbul-Doha hem Doha-Johannesburg? uçuşunuzun Qatar Airways ile olduğu kabulüme göre cevap vereceğim. Havalimanı size yardımcı olacak çok sayıda personel barındırıyor. Uçaktan indikten sonra “Transit” ya da “Transfer” yazan tabelaları takip edip, gördüğünüz görevlilere “Transit to South Afrika” diyerek biletinizi gösterirseniz sizi yönlendireceklerdir. Havalimanında ücretsiz wifi mevcut. Kolayca bağlanabilirsiniz.

      Doha’ya gelecek uçağınızın bir gecikmesi olmadığı takdirde 1.5 saat aktarma için yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

  46. Ufuk Yasin bey cevabiniz icin cok teşekkür ederim. Aynen dediginiz gibi uçuşumu Qatar Airways ile yapacagim. İnşaAllah bir gecikme olmaz da bende panik yaşamam. Önemli bilgileriniz icin tekrar cok tesekkur ederim.

  47. Ufuk Bey
    Öncelikle verdiğiniz tüm detaylı güzel bilgiler için (sabırla ve aynı özenle her soruya verdiğiniz cevaplar içinde) teşekkür ederim.
    Birdahaki pilot alımlarında başvuru yapmayı düşünmekteyiz.Fakat herkesten duyduğumuz pahalılık beni korkutmakta.Daha öncesinde merkezi ve güzel bir ikame sağladıklarından bahsetmiştiniz.Havayolları da villa tarzı bir tahsis yalıçapkını söylemekte.Barınmada sorun yok bu durumda fakat geçirdiğim rahatsızlık nedeniyle buradaki çeşitlilikte bile fazla fiyatlar ödeyerek organik beslenmekteyim.Aynı beslenme tarzını oradada yakalamak zorunda olduğumu düşünürsek mutfak masrafı nedeniyle para biriktirememe durumuyla karşılaşıp boşu boşuna bu kadar köklü bir değişiklik yapmış olur muyuz sizce?

    • Merhaba Ayşenaz Hanım,

      Katar genel olarak pahalı bir ülke. Bununla birlikte organik ürün seçenekleri mevcut. Fiyatlar daha yüksek doğal olarak ama abartı bir fiyat politikası uygulandığını düşünmüyorum. Tamamen organik beslenen birisi için maliyetler hangi mertebelere gelir, işte onu tam kestiremiyorum. Tüm kazancınızı organik ürünlere verip, para biriktirememe riski ile karşı karşıya kalmanız hoş olmaz. İnternette, sosyal ağlarda ilgili gruplarda araştırma yapıp sorunuza cevaplar almaya çalışabilirsiniz. Katar’da aktif Facebook grupları var, onlardan birisine bir soru bırakırsanız yanıt vereceklerini düşünüyorum.

  48. Merhabalr Ufuk Bey,
    Öncelile değerli zamanınızı ayırıp insanlara, insalık adına sergilemiş olduğunuz bu tutumu cani gönülden takdir ediyorum. Benim size bir kaç sorum olacakt otellerle ilgili. Önümüzdeki şubat ayında Polonyalı kız arkadaşımla Doha’ya 3 gece 4 günlük kısa bir ziyaret gerçekleştireceğiz. Uçak biletlerinide aldık her şey tamam. Ancak hem ucuz otel bulma konusunda sıkıntı çekiyoruz hemde otelde çift kiişilik bir odada kalmanın koşulları arasında evli olma veya evlilik cüzdanı isteniyor.Tabi bazı otellerin koşulları arasında bunu görünce emin olmak istedim.Ayrıca okuduğum bazı bloglarda otelde konuklamış kişilerin yorumlarıda hiç iç açıcı değil. Sizden ricam bu koşulu istemeyen, temiz ve ayrıca ucuz bir otel veya otel tarzı bit yerde kız arkadaşımla birlikte kalabilecek bir yer bulma konusunda bize yardımcı olursanız sevinirim. Bu kız arkadaşıma yapacağım balayı tarzı bir jest olacak.
    Şimdiden teşekkürler.
    En içten saygı ve sevgilerimle..
    Esen kalın.

  49. Selamun aleykum Ufuk abi butun yazilarini okudum lakin universite hakkinda bkraz daha bilgiye ihtiyacim var ben de diger arkadas gibi cok arastirdim hatta katar universitesi paraliymis galiba ama turkiyeye karsi politikalardan dolayi yazilanlari yanlis anlamadiysam ucretsiz ve 400 QR burs ve konaklama uc ögüun yemek ve yilda birkez gidis gelis ucak bileti diye bir not dusulmus simdi kayitlar 21 ocakta basliyor bunun icin universitenin turkler uzerine izledigi hukuku ve paralimi parasizmi turklere universite kabul konusunda hangi insiyatifler var bunlari aciklarsaniz sevirim
    Size de hayatinizda daha ustun basarilar dilerim

    • Aleykümselam Nur, Katar Üniversitesi’nin eğitimi ve Türklere karşı uygulanan kuralları konusunda maalesef pek bir bilgim yok. Sana tavsiyem Katar Üniversitesi’nde görevli Türk akademisyenler ile temasa geçip bilgi alman.

      Ufak bir araştırma ile İnşaat Fakültesi’nde görev alan Türk öğretim üyeleri buldum. Eposta gönderip yardımcı olmalarını rica edebilirsin.

      http://www.qu.edu.qa/engineering/civil/faculty/FacultyDetails.php

      Hakkında hayırlısı olsun. Şimdiden bol şans.

  50. Merhaba Ufuk Bey,
    Öncelikle herkes gibi tanıtıcı anlamda kişilerin gelecek planlarına yapmış olduğunuz olumlu etkilere bende size teşekkür etmek istiyorum.

    İnternet üzerinden Avrupalı bir firmanın Qatar (Doha)’da açmış olduğu pozisyon için ön başvuru yaptım ve benden detaylı öz geçmiş istediler. Qatar hakkında biraz araştırma yapmaya başladım ve bu bilgileri kendi süzgecimden geçiriyorum. tecrübelerinize dayanarak aşağıdaki sorularıma cevap verirseniz sevinirim:

    1. Pozisyon İşletme Müdürlüğü sizce bunun için ne gibi taleplerde (ev, araba, sağlık sigortası, uçak bileti…vb) bulunmalıyım?

    2. İngilizce, Arapça, Kürtçe ve birazda Almanca biliyorum. Sizce bu dillerin nasıl bir etkisi olur?

    3. Bahsi geçen pozisyon için ödenen maaşlar QR mi USD mi?

    4. Ailemi götürmek için oturma izni ne kadar sürede alınabiliyor? Birde sponsor olayını biraz daha açıklayabilir misiniz?

    5. En az 3 yıl yaşama talep ediyorlar. Benim 1 yaşında çocuğum var ve ailemi de götürmeyi düşünüyorum. Eğitim masraflarının biraz külfetli olduğunu yazmışsınız. Sizce okul öncesi eğitim ve olası anlaşma durumu ve 3+ yıl çalışma imkanı yaşama durumu olursa çocuğun eğitim masraflarını da talep etmeli miyim?

    6. Olası mülakatta sizin eklememi veya mutlaka göz önününde bulundurmamı tavsiye edebileceğiniz başka hususlar var mı?

    Şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim.

    Saygılar

    • Merhaba Şakir Bey, Nazik sözleriniz için teşekkürler. Sorularınıza sırasıyla cevap vereceğim:

      1- Ben Katar’da full paket anlaşmanın en hayırlısı olduğuna inanıyorum. Maaş+ev+ulaşım+uçak bileti+sigorta hepsini paket halinde ekletip ona göre bir rakamda anlaşmaya çalışmanızı önereceğim.
      2-İngilizce ve Arapça konuşabiliyor olmanız çok önemli. Mutlaka size avantajı olacaktır. Almanca da Alman şirketleri için tercih sebebi olabilir.
      3- Katar’da tüm maaşlar Qatar Riyali olarak Katar’daki bir bankaya yatırılır. Qatar Riyali – Amerikan Doları kuru 3,64 olarak sabittir.
      4-Size çalışma vizesi çıktıktan ve siz Katar’da oturumunuzu aldıktan sonra, ailenizi getirmeniz için gereken belgelere sahip olduğunuz kabulü ile 2 hafta gibi bir sürede ailenizi Katar’a getirebilirsiniz. Şirketiniz size vize veren kurum olarak size devlete karşı sponsor olur. Profesyonel çalışanlar için sponsorluk konusu büyük bir sıkıntı değildir. Ne zaman problem olur derseniz, Katar’da başka bir şirkete geçmek isterseniz sponsor firmanızın size izin vermesi lazım. Bazen bu izin verilmeyebiliyor. Bu da problem yaratabiliyor.
      5-Çocuğunuzun okul masraflarını mutlaka talep edin. Maaşa ekletin.
      6-İlk bir ay kalacak yer ayarlamalarını talep edin. Siz istediğiniz gibi bir ev bulana kadar önemli bir husustur bu. Maaşların yatma gününü öğrenin, gecikme oluyor mu onu sorun. Ailenizi getireceğinizi mutlaka belirtin. Kısa süreli değil, uzun süreli düşündüğünüzü de ekleyin.

      Şimdiden kolay gelsin, başarılar dilerim.

  51. Ufuk bey merhabalar, Hasan ben. Katara 2 ay oldu geleli, Bu samrada havuz projelerimizi yapmaktayız. 20 kişilik Türk personel kadormuz var. kamplarımızı kurduk, şimdi yemekhanemizide kurduk, yemekhanede kullanılacak el aletlerini Dohada nerede bulabilirim, öneriniz ve tavsiyenizi rica edecektim. ( Benvari, evye tencere, catal bıcak kasık ekmeklik tezgah et tahtaları yani yemekhanede kullanılacak herseyi ala bileceğimiz yer ). Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba Hasan Bey,

      Souq Waqif’te ve Gold Souq’ta çok sayıda mağaza var, aradıklarınızı dükkanların birinde bulabileceğinizi düşünüyorum. Örnek vermek gerekirse, Gold Souq’ta Bye Bye Restaurant’ın yanında iki katlı bir mağaza var. Ben bugüne kadar aradığım ne varsa orada bulabildim. Bir bakabilirsiniz.

  52. Ufuk bey bilgilendirmenizden dolayı tesekkur ederim öncelikle ben katarda calışmak istiyorum börekçi ustasıyım meslegimle ilgili iş bulabilirmiyim bulamassam da insaatta vasıfsız calışsam da olur aylık maaş nekadar veriyorlar demeniz gi 3 ögün prinç yesem aylık birikim ne kadar olur .

    • Merhaba Murat Bey, Katar’da şubesi olan Türk lokantalarını araştırıp onlarla temasa geçebilirsiniz.

      Tek başınıza, vasıfsız inşaat işçisi olarak Katar’a gelmenizi önermiyorum.

  53. Selamun Aleykum Ufuk bey önümüzdeki günlerde eğitim için Katara gideceğim Yanimda ufak bir model olan KATLANIR BİSİKLET i mi de götürmek istiyorum Oradaki farklı il ve ilçelere seyahat yapıp gezmek için. Bu mesele ile alakalı herhangi bir tavsiyeniz olurmu? Ek olarak yanimda DRON gotursem Katar da DRON ile cekim yapmama müsaade ederler mi? Bilginiz varsa yardımcı olabilir misiniz? Teşekkür ederim

    • Aleykum Selam, Katar’da bisikletle seyahat etmenizi önermiyorum. Taksi ya da Uber en mantıklısı olacaktır.

      Katar’da drone kullanımı yasaktır. Getirirseniz havalimanından içeri sokamazsınız diye tahmin ediyorum.

  54. ufuk bey katar türk okuluna öğretmen olarak görevlendirilmek için sınava girmeyi düşünüyorum. açıkcası kazanırsam en uygun seçenek katar gibi duruyor. eşim de öğretmen ama o muhtemelen ücretsiz izne ayrılacak ve bir çocuğumuz var. onca araştırma yapmama rağmen meb görevlendirmesiyle gelen öğretmen maaşlarını bulamadım. sizin bu konuda bilginiz var mı acaba? bir de katar’daki türk okulu doha’ya çok mu uzak? türk okulunda görevlendirilen için de şirketlerin yaptığı gibi kalacak yerler var mı yoksa kendimiz mi bir ev kiralamak durumundayız? cevaplayabilirseniz çok sevinirim. gerçi torpil olmadan gelmek zor ama bir umut bakalım :)

    • Merhaba Ahmet Bey, Katar Türk Okulu ile son yaptığım görüşmede kontenjanların en az 2-3 yıl dolu olduğunu, öğretmen alımına ihtiyaç olmadığını söylemişlerdi. Maaşlar hakkında maalesef bir bilgim yok. Okul, Doha’nın içinde. Şehir merkezine uzak değil. Bildiğim kadarıyla öğretmenler için lojman ayarlıyorlar. Görüştüğüm öğretmenler görevlendirme sınavının hakkaniyetli yapıldığını söylediler. Bir torpil durumu yok gibi anladım ama siz işin benden daha fazla içindesinizdir, daha iyi bilirsiniz. Saygılar.

  55. Ufuk Bey Merhaba

    Bir pozisyon için katar’a gelme durumum var. Teklif henüz verilmedi. Firma QNB ve IT sektörü. Yazılarınızdan az çok şekillendi oradaki yaşam fakat daha detaylı bilgi için benimle iletişime geçip yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

  56. SELAMUN ALEYKUM ufuk bey faydalı yazınız için teşekkür ederim. mesleğim mobilya imalatı Allah nasip ederse şubat ayının ortasında doha yolcusuyum şirket yok tanıdık yok ve dil yok sizce bir mobilya firmasında iş bulabilme şansım nedir ve kazanç olarak umduğumu bulabilir miyim teşekkürler. Saygılar

    • Aleykümselam Nihat Bey,

      Bahsettiğiniz gibi, hiç bir bağlantı ya da bilgi sahibi olmadan Doha’ya gelinip iş aranmasını ben doğru bulmuyorum. Belki bir iş yakalarsınız ama size huzur getireceğini sanmıyorum. Yine de karar sizin. Saygılar.

  57. Ufuk Hocam
    Ben Katar da yeni bi is kurdum. 8 subata kadar buradayim ve sık sık gelip gidecegim bi muddet. Musait oldugun bi ara arayabilirsen bi kahve icip sohbet etmek isterim.
    33617361

  58. Ufuk Bey,

    Katar’da bir müzeden iş teklifi aldım. Bir süre sonra taşınacağım. Ancak aklıma bir şey takıldı. Ben oraya taşındığımda erkek arkadaşım zaman zaman yanıma gelip kalacak, zira arkadaşlarım ve ailem de gezmek için geldiklerinde benim evimde kalacaklar. Siz evli olmayan kadın ve erkeğin aynı evde yaşaması yasak demişsiniz. Erkek arkadaşım bir front office manager marriotta ve o da ben düzenimi kurduktan sonra doha ya yerleşmeyi düşünüyor. Elbette birlikte yaşamak gibi bir planımız vardı. Nüfusunun %80 i yabancı ve bu kadar çok Avrupalı’nın yaşadığı bir ülke de bu durum nasıl mümkün olabiliyor? Ve bu kural ne kadar işliyor?

    • Merhaba Burcu Hanım,

      Sizin de belirttiğiniz gibi çoğunluğu expat olan bir ülkede yasaların biraz esnetildiğine tanık olabiliyoruz. Evlilik dışı birlikte yaşam konusu da bunlardan birisi. Kanunen yasak ama daha önce de belirttiğim gibi, başkalarına (komşular mesela) rahatsızlık (gürültü gibi) vermediğiniz sürece sıkıntı yaşayan görmedim. Polis ev ev gezip evlilik cüzdanı sormuyor anlayacağız. :)

    • Merhaba Yusuf Bey,

      Çok mantıklı değil derim. Hem hayat çok pahalı hem de üniversitelerinin kuruluşu çok yeni. Oturmuş bir düzeni olup olmadığına dair şüphelerim var. Türkiye’deki iyi bir üniversiteyi tercih etmek daha doğru olacaktır düşüncesindeyim. Tabi bunlar tamamen benim kişisel düşüncelerim, yanılıyor olabilirim. Doğrudan bağlantılı olduğum bir sektör değil. Söylediklerim, benim subjektif gözlemlerimin sonucu.

      Ama eğer aileniz buradaysa ve gelir düzeyiniz uygunsa burada eğitim almayı düşünülebilirsiniz bence.

      Belki aramızda bu konuda bizi aydınlatabilecek birileri vardır. Yorum yazarlarsa memnun oluruz.

  59. Merhabalar abi. Ben 26 yaşındayım ve evliyim. Eşim Hemşire ve Memur statüsünde şuanda. Ben ise eşim ile ortalama 1 yıldır Katar’a gelebilme imkanlarını araştırıyoruz ve bu Blogunuzu gördük ve çok teşekkürler mutlu olduk bu denli bi ilgiliyi görünce. Gerek eşimin Mesleği üzerinden gerek ise benim inşaat veya başka iş sektöründen gelmek isterim oraya. Yardımcı olmanız durumunda çok mutlu edersiniz bizi. Hastanede eşim için bir bağlantı veya benim için inşaatta bir bağlantı kurma şansınız var mıdır? Çok teşekkür ederim şimdiden. Şayet yardımcı olabilirseniz Mail adresimi yazabilirim oradan irtibata geçebiliriz.

    • Merhaba Mustafa Bey, ilginiz için teşekkür ederim. Elimden geldiğince herkese yardımcı olmaya çalışıyorum ama ben doğrudan sizin adınıza iletişime geçemem maalesef. Sizin o insanlara ulaşıp kendinizi tanıtmanız ve niyetiniz doğrultusunda adımlar atmanız gerekiyor. Eposta gönderin, Linkedin’den insan kaynakları birimlerine ve yöneticilere mesaj atın, şirketlere doğrudan başvurularda bulunun derim. Böyle böyle size ve eşinize uygun birer pozisyon bulabileceğinizi düşünüyorum. Saygılar, selamlar.

  60. yusuf merhaba size bir sorum olacak katarı gayet güzel anlatmışsınız benim meslegim oto tamirciligi bmw üzerine yaşım da 38 katar da iş bulmak para kazanmak açısından ayrıcalıklımı sizce sonuçta benim meslegimde kalifiye eleman oluyor birde bu sektörde çalışanların maaş ortalaması nedir teşekkürler

  61. Merhaba Ufuk bey,öncelikle aydınlatıcı bilgilerinizden dolayı teşekkür ediyorum.Ben Konya’da pide üzerine Restaurant işletiyorum 2 şubem var fakat bu şubeleri devredip bu işi katar’da Yapmak istiyorum Konya’nın meşhur etliekmeğini katar a taşımak istiyorum bu konuda. Araştırmalar yapıyorum.Ben kendi adıma şirket Katar’da şirket kurup yağabilirmiyim yoksa ordan bir vatandaşla ortaklık mı kurmak gerekiyor.veyahutta bana ordan bir sponsor bulup işi kurdurup işletmeciliğini ben yapsam bu tür ortaklıklar mevcutmu bunları sormak ve bu fikrimin Katar,Dubai ve Suudi Arabistan olarak 3 ülkeden birinde yapmak istesem sizce hangi ülke daha mantıklı olur.vereceğiniz bilgiler konusunda şimdiden teşekkür ederim

    • Merhaba İbrahim Bey,

      Katar’da lokanta açabilmeniz için Katarlı ortağınızın olması gerekiyor. Size tavsiyem Doha Büyükelçiliğe Ticaret Müsteşarlığı ile temasa geçmeniz. Onlar yardımcı olabilirler.

      Belirttiğiniz üç ülkenin kendine göre artıları ve eksileri var. Katar daha küçük bir ülke ama iyi bir lokanta her zaman müşteri bulur. Dubai daha büyük ve rekabet daha yoğun. Suudi Arabistan’da iş yapmak hakkında pek fazla bilgim yok ama kulağıma gelenlere göre iş yapması zor bir ülkeymiş.

      İlginiz ve mesajınız için teşekkürler.

  62. Merhaba Ufuk bey.
    Katar hakkındaki bu bilgilendirici çalışmanız ve yorumlara sabırla cevap vermeniz takdire şayan. Sizi tebrik ediyorum.
    Yeni mezun bir makine mühendisi Katar’da ne kadar maaş alır ve ne iş yapar? Çevrenizde tanıdığınız makine mühendisi varsa somut örnek verebilir misiniz?
    Teşekkürler.

    • Merhaba Emrullah Bey,

      Şirkete, pozisyona, projeye göre değişen bir durum maaş skalası. Full paket 15000-20000 arası bir beklenti makul olacaktır. Ev ve ulaşım şirketten sağlanırsa, belirttiğim rakamı ikiye bölebilirsiniz maaş olarak.

  63. Merhaba Ufuk bey ben 1 aylığına okulum vasıtasıyla ilahiyat fakültesinde arapça dil eğitimi alacağım orad dolar mı kullanmak daha mantıklı yola katar riyali mi? Birde her şey çok mu pahalı bütçe olarak 1 aylık aşağı yukarı TL olarak ne kadar alınabilir?
    Şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba Beyaz Hanım, Katar’a gelirken Dolar ile gelip buradaki döviz bürolarında Riyal’e çevirmenizi öneririm. Alışverişlerde Royal tercih ediliyor. Dolar da kabul ediliyor tabi. Sonuçta kur sabit.

      Katar yaşaması pahalı bir ülke. Size sağlıklı cevap verebilmem için ne gibi harcamalarınız olacağını öğrenebilir miyim? Ulaşım, konaklama, yeme-içme vb.

      • Mesela hediyelik düşünüyorum sevdiklerim için ayrıca orada farklı lezzetler de tatmak istiyorum az da olsa, konaklamayı üniversitemiz ayarlıyor zaten, bir yerden bir yere ulaşımı nasıldır 1 ayda gezebildiğimiz kadar artık

        • Hediyelik eşyalar için herhalde 500 riyal gibi bir rakam öngörebilirsiniz. Hurmadır, incik boncuktur hepsine yeter diye düşünüyorum.

          Uber kullanabilirsiniz ulaşım için. En pratiği o. Gidiş dönüş 100 riyal düşünebilirsiniz her sefer için.

          Yemek konusuna gelirsek: Bugün öğlen yemeğinde 2 kişi bir porsiyon makarna bir porsiyon salata için 100 riyal verdik mesela. O seviyeleri öngörebilirsiniz.

          • Yani 1 ay için 250 dolar yeterlidir sanırım riyale dönüştürdüğümüzde 900 civarında yapıyor bir öğrenci için idealdir herhalde :)

          • Ben olsam biraz daha fazla getirirdim Beyza Hanım. En az 1000 dolar bulundururdum yanımda. Ne olur, ne olmaz. Ayrıca acil durumlar için mutlaka bir kredi kartı da getirmenizi öneriyorum.

  64. ufuk bey merabalar yazilarinizin hepsini okudum ve gercekten yuzde 80 fikir sahibi oldum dohayla ilgili artisiyla eksisiyle, cok tesekkur ederim.
    ufuk bey ben lise mezunuyum ve kalifiye bi meselegim yok acikcasi 27 yasindayim . ingilizce a2 seviyesinde var yani en azindan azda olsa anlasabilecek kadar konusabiliyorum.
    guvendigim bi abimiz orada bir dogalgaz sirketi bulmus 25 kisilik turk isci ekibi kuruyo kendisi . bende istekli bi sekilde benide goturmesini soyledim. evet insaat ve dogalgaz sektorunde bi tecrubem yok ama montaj ve benzeri konulara elim yatkin meslek lisesi mezunuyum . oda zaten yardimci elemanda oluyo aliniyo vasifsiz dedi. allah izin verirse 1 aya kadar gelicez bizde oraya. sirket pasaport tum masraflari karsiliyomus . kalicak yerde dahil. bende bekar bi türk olarak orada 2 sene calisip para biriktirip sonra turkiyeye donup ticaret yapmak istiyorum ufuk bey allah nasip ederse :))
    kafama takilan tek konu 2000 dolar la baslicaksn vasifsiz bile olsan dedi bana abi. yani turk parasiyla 8bin 400lira yapiyo. bu dogrumudur abi sence ? vasifsiz türk islerine dogalgaz veya insaat sektorunde o kadar para (2000 dolar ) veriliyomu gercekten ?

    • Merhabalar, Türk ustalar bu parayı alırlar evet. Ama vasıfsız işçi için biraz yüksek geldi bana. İmzaladığınız sözleşmeye dikkat etmenizi öneriyorum. Size başka söyleyip sözleşmede düşük yazmasınlar. Kalacak yer, yemek, ulaşım gibi olanakların beklentinizi karşılayacağınızdan emin olmanızı öneriyorum. Kolay gelsin, Ufuk

  65. Ufuk Bey Merhabalar,

    Katar ile ilgili tüm yazılarınızı okudum, gerçekten çok güzel bilgiler vermişsiniz. Hayalimi gerçekleştirmek adına tüm görüşmeleri gerçekleştirip, belgelerimi toparladım tam gidiyorum derken öyle bir engel çıktı ki karşıma ne yapacağımı bilemiyorum belki bir fikriniz vardır.. Ritz Carlton’da kabul edildiğim pozisyon için sağlık raporu istendi. Ve bu rapoda PPD Deri Testi (Tüberküloz(TB)) istendi. Her şey normal Verem Savaş Dispanserinde bu testi olduktan sonra doktor bende herhangi bir verem aşısı olduğunu rapora işlemedi ve Türkiye’de işe gireceğimi düşünerek 12mm çıkan sonucu Negatif olarak raporladı. Benim tabi hiç bir bilgim olmadığı için raporu yolladım. İnsan kaynakları 12mm sonucun uluslarası standardlara göre pozitif olduğunu ve herhangi bir aşı olduğma dair bir bilgi olmadığı için beni işe alamayacaklarını belirttiler ve o noterlere yaptığım 1000 küsur lira masraf boşa gitti diye düşündüm.. Onlara durumu açıklayıp bir şans daha istedim ve aşılandığıma dair rapor getireceğimi belirttim. Aynı hastanede testi tekrarlamamı istediler..

    Şimdi sorum şu;

    Test sonucu aynı çıkabilir.. Fakat burada iki kez aşılandığımı belirtirsem test sonucu negatif kabul edilir mi? Çünkü verem aşılı insanlarda limit 15mm’ye kadar çıkıyor. Buna inanmamaları gibi bir durum söz konusu olabilir mi? Aşı kartım ve 2000 yılında aşıyı uygulayan doktordan rapor göndermeyi düşünüyorum..

    Yoksa hayallerim körfezin sıcak sularına mı düştü? Çok teşekkürler şimdiden.

    • Merhaba Kerem Bey,

      Çok ilginç bir durum gerçekten. Daha önce hiç duymamıştım böyle bir testi. Mesleğinize özel olsa gerek. Bu testi Katar’da yapamıyorlar mı? Geldiğinizde yaptırsanız olmuyor mu? Ya da Türkiye’de başka bir verem savaş merkezine gidip durumu izah edip o şekilde rapor alsanız? Konuyu vakit kaybetmeden, Hotel sizin yerinize başkasını almadan çözmenizi önereceğim. Doha’daki Türk Hastanesi ile de temasa geçip yardım isteyebilirsiniz. Belki bir katkıları olur.

      Umarım sorununuzu en kısa sürede çözebilirsiniz.

      • Merhaba Ufuk Bey,

        Hızlı geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim. Evet mesleğimle ilgili ( aşçı olarak gidicektim, hala şansım var:) ) Bu testleri Katar’da tekrar yapacaklar fakat herhangi bir sıkıntı olması durumunda ülkeye baştan almamak gibi bir politikaları varmış.. Raporu aynı hastaneden istiyorlar, aşı belgelerimi de gönderdikten sonra yapabileceğim başka bir şey kalmıyor açıkçası. Türk Hastanesi’ne cumartesi günü ulaşabilir miyim sizce? Teşekkürler.

        • En kısa zamanda sorununuzun çözülmesini ümit ediyorum. Samimi bir şekilde işveren ile konuşursanız halledebilirsiniz diye düşünüyorum. En kötü atlayıp gelin bir iki gece için, testi burada yaptırın olmadı. :)

          Evet Türk Hastanesi’ne bugün ulaşabilirsiniz. Cumartesi çalışma günü onlar için.

          • Ufuk Bey inanın ben de, her şeyimi planladım kıyafetlerimi bile hazırlamışken, üstelik verem hastalığım veya mikrobum olmamasına rağmen böyle bir yanlış anlaşılmanın düzeleceğini umuyorum fakat Katar bu konuda çok çok sıkı diye biliyorum (ne güzel), fakat Türkiye’de BCG aşısının zorunlu olduğunu bilmedikleri için böyle bir karar aldıklarını düşünüyorum.

            Türk Hastanesi’ni telefonla arasam, Türkçe konuşan birilerini bulabilir miyim dersiniz? :) Teşekkür ederim.

          • Katar sağlık konusunda oldukça katı gerçekten. Buraya çalışmaya geldiğinizde de bir dizi sağlık kontrolünden geçirileceksiniz zaten.

            Ben sıkıntınızın çözüleceğini düşünüyorum.

            Hastane açıktır, Türk çalışan da bulabilirsiniz.

            Ayrıca Katar’da çalışan çok sayıda Türk aşçı ile de temasa geçip onların tecrübelerinden faydalanabilirsiniz.

  66. merhaba ufuk bey 44 yaşında arapça grameri iyi olan ve bunu geliştirip tercümanlık yapmak isteyen üniversite öğrencisi bir anneyim katarda bunu geiştirebileceğim bir üniversite varmış ama ben ulaşamadım sizin bu konuda benzer bilgileriniz varmı

    • Merhaba Ayça Hanım, Maalesef konu hakkında bir bilgim yok. Qatar University’nin internet sitesini araştırabilir, orada görev alan Türk öğretim görevlileri ile temasa geçip sorularınızı onlara iletebilirsiniz.

  67. ufuk bey merhaba ; ben qatar’a 4-5 günlük bir tatil planladım acaba tax free hakkında herhangi bir bilginiz var mıdır? Hangi avmerde yada bölgelerde mevcuttur yardımlarınızı rica ediyorum.

  68. Merhabalar,

    Size bir soru sormak istiyorum. Ben bu yıl üniversiteden mezun oldum (İngilizce Öğretmenliği) Katar’da çalışmak istiyorum İngilizce öğretmeni olarak. Çoğu yere mail attım cevap gelmedi. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?

    Şimdiden teşekkür ederim

  69. Merhaba Ufuk Bey,

    Ben Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum ve 10 senedir yazılımcılık yapıyorum. Aynı zamanda son bir senedir de Proje Yöneticisi olarak çalışıyorum. Eşimle birlikte Katar Doha’da çalışmayı planlıyoruz. O da meslektaşım. Maaş skalası olarak ve yaşamsal harcamalarımızı da göz önüne alarak değerlendirirsek birikim yapma konusunda şansımız yüksek olacak mıdır? İş bulmak için önerebileceğiniz siteler mevcut mudur? Yazınız oldukça bilgilendirici ve ufuk açıcı. Çok teşekkür ederim.

  70. Selamınaleyküm kardeşim. Ben devlet memuriyetimi sonlandırarak Katar da bir imalat fabrikası kurmak istiyorum. katar da bana sponsor olacak zenginler bulabilirmiyim. Makina departmanı kendileri ile beraber alıp kurmak istiyorum. Netice de 12 ay gibi bir sezon var ve inşaallah.Katar da elimden tutacak bir katarlı bulabilirmiyim.Teşekkürler

    • Aleykümselam Oktay Bey,

      Eğer hedeflerinizi ve planlarınızı ikna edici bir şekilde aktarabilirseniz Katar’da size sponsor olacak Katarlılar bulabileceğinizi düşünüyorum. Yalnız ilişkilerde ve sözleşmelerde son derece dikkatli olmak gerekir. Size tavsiyem Doha Büyükelçiliğimiz’in Ticaret Müşavirliği ile temasa geçmenizdir.

  71. Merhaba ufuk bey ben araç kaplama ustasıyım wrapstyle katar firması ile bir görüşme yaptım ağustos 28 gibi 1 haftalığına beni oraya davet ettiler masrafları kendileri karşılamak sureti ile 6500 dolar maaş ulaşım konaklama ve yemek ailemize götürmek istiyorum 3 yaşında bir oğlum ve eşimi sözleşme imzaladıktan sonra onlarıda yanıma alabilirmiyim veya ne kadar süre beklemem lazım

    • Merhaba Emre Bey, şirkete ailenizi getirmek istediğinizi söylemeniz lazım. Ona göre konaklamanızı ayarlamaları gerekiyor.

      Siz geldikten ve oturum işlemleriniz bittikten bir ay sonra eşinizin ve çocuğunuzun işlemleri bitmiş olur.

  72. Ufuk bey cevabınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim. bir misal vermek istiyorum. örneğin facebook sayfamdan ankara alım satım diye aratınca bir sürü alım satım grubu çıkıyor. ben sadece şunu öğrenmek istedim. illaki bunlarında böyle grupları vardır. ama facebooktan nasıl aratılıyor nasıl bulunuyor onu çözemedim. şayet sadece bu konu hakkında bir kaç grup ismi var ise benimle paylaşabilirmisiniz. değerli vaktinizi aldım özür dilerim. Allah a emanet olun.

  73. Merhaba, tamamen yaşanmışlıklara dayalı dolu dolu bilgiler içeren bu blog ile çok önemli bir boşluğu kapatıyorsunuz. Teşekkür ve tebrikler…

    Doha’daki iş ve sosyal hayata ilişkin birkaç hususta bilgi ve tecrübelerinizden istifade etmek isterim. Tüm okuyucuların da soru işaretlerine yardımcı olması açısından merak ettiğim birkaç soru sormak istiyorum:

    1. Doha özelinde Katar genelinde ülke sıkıcı mı? Yorum ve tanıtıcı videolara bakılınca sanki ev-araba-avm üçgeni içinde sıkışmış bir hayat var gibi. Deniz kıyısında yürümek

    2.Çalışma vizesi ile Katar’a giden biri için üç ay oradan ayrılması mümkün değil deniyor. Bu doğru mu?

    3.Yazılarınızın birinde “bütün klimalar 16 dereceye ayarlı” demişsiniz. Ülkemizde 40’ı bile zor gören sıcaklıklarda 18 lik klimalar insanı kolaylıkla hasta edebiliyor. O kadar sıcak bir memlekette hop diye 16 derece ile ani sıcaklık değişimi içinde nasıl sağlıklı kalabiliyorsunuz?

    4. Doha’da canı sıkılan biri komşu ülkelere (Kuveyt/B.A.Emirlikleri/İran) rahatlıkla gezmeye gidebiliyor mu?

    5. Şatafatın lüksün zirvede olduğu Katar’da vakit geçirmek için mütavazi mekan alternatifleri var mı?

    6. Deniz kıyısında bulunan ülkede denizcilik ne durumda? Gemi feribot vs.. ile seyahat mümkün mü?

    7.Bazı ülkelerin işçilerinin bazı avm lere giremediklerini okudum bir yerde bu doğru mu? Türkler için sosyal
    hayatta herhangi bir sınırlama var mı?

    • Merhabalar Şinasi Bey,

      Sizin de belirttiğiniz gibi kendi yaşadıklarımdan yola çıkarak bir şeyler yazıyorum. Herkesin aynı şeyler ile karşılaşacağını iddia etmiyorum. Amacım, bir şekilde insanlara yardımcı olabilmek, daha fazlası değil. :) Umarım birileri yazdıklarımdan faydalanıyordur.

      Sorularınıza gelirsek:

      1- Haklısınız. Doha özellikle yaz aylarında Türkiye’deki büyük şehirler ile kıyaslandığında aktivite çeşitliliği anlamında zayıf bir şehir. Havaların serinlemesi ile çeşitlilik artıyor ama asla bir İstanbul seviyesine çıkmasını beklememek lazım.

      2- Ben öyle bir şarttan haberdar değilim. Bana biraz şüpheli geldi. Geldiği günün ertesinde apar topar ülkesine gönderilen insanlar olduğunu duymuştum.

      3- Sağlıklı kalamıyoruz. Dönemsel grip salgını oluyor, ofiste herkese bulaşıp yatırıyor. :) Ben klimayı zaten sevmeyen birisiyim o yüzden en sıcak günde bile, kapalı mekana gireceğimi biliyorsam üzerime bir şey alıp çıkıyorum evden.

      4-Maalesef o artık kısıtlı. 2017 yılında yaşanan diplomatik kriz nedeniyle BAE, Bahreyn ve Arabistan ile aralar limoni. Oralara seyahat edebilmeniz için öncelikle Umman ya da Kuveyt’e gitmeniz ve aktarma yapmanız gerekiyor. Direkt uçuş yok. İran’a sıkıntısız gidebilirsiniz.

      5- Elbette var. Doha’daki yemek çeşitliliği muazzamdır. Her bütçeye her mutfağa uygun bir yer bulabilirsiniz.

      6- Neredeyse hiç yok. Zaten küçük bir ülke olduğu için gemiyle gidecek bir yer de yok.

      7-Güneydoğu Asyalı mavi yaka erkeklerin gruplar halinde avm’lerde dolaşmasına pek izin verilmiyor. Rahatsız olan aileler oluyormuş. Türkler burada gayet el üstünde tutuluyor. Herhangi bir sınırlama yok. Son dönemdeki ikili ilişkilerde yaşanan gelişmeler en çok Türklere yaradı diyebilirim.

      Umarım aradığınız yanıtları verebilmişimdir. Saygılarımla…

  74. ufuk bey açıklama için çok teşekkürler . biz yumurta toptancılığı yapıyoruz.bu işi katarda şirket kurarak yapmayı düşüyouz sizce piayasa nasıl ne düşünürdünüz böyle bir fikir hakkında . tabi amacımız sürekli orda yaşamak yani sadece ticaret değil yerleşmek istiyoruz .yumurta toptancılığı ve tavuk eti toptancılığı .satışda sorun yaşarmıyız acaba müşteri bulma pazar hususları filan ?

    • Merhaba Onur Bey,

      Toptancılık derken üretim tesisi kurma hedefi ile mi söylüyorsunuz yoksa Türkiye’den ürün getirip Katar’da satmak mı var kafanızda? 2017 yılında yaşanan ambargo sonrası Katar’da yumurta temini konusu bir dönem sıkıntı olmuştu. Son zamanlarda kendi üretimlerini arttırdılar ve Umman’dan ithal etmeye yöneldiler. Şu an piyasada bir yumurta eksikliği hissedilmiyor diyebilirim. Ama rekabetçi bir fiyatla piyasaya girilirse, para kazanılabilir diye düşünüyorum. Benim gözlemlerim bu şekilde.

  75. Merhaba Ufuk Bey,

    Ben de bloğunuzun Katar’a gitmeyi düşünenler için çok muazzam faydalı olduğunu düşünüyorum. Size de fahri bir elçilik verilmeli bence… :)

    Uçak mühendisiyim ancak beyaz eşya sektöründe 16 yılı aşkın süredir geliştirme ve şimdi de teknik ürün yöneticisi olarak çalışıyorum. Bir akrabamızın tavsiyesi üzerine Katar’da çalışmanın cazip olduğunu düşünüyorum. Katar Havayolları’na başvurdum ve değerlendirmeye aldıklarına dair bir bilgi gönderdiler.

    Katar Havayolları hakkında bildiklerinizi paylaşabilir misiniz?

    1- Full paket mi sunarlar?
    2- Aylık ne civarda bir maaş beklemeliyim? (Pozisyon: Process and Content Officer. Benim talebim “aylık 30.000 QAR ama yan haklar ile değişiklik gösterebilir” şeklinde…)
    3- Katı kuralları var demişsiniz. Bu konuyu biraz daha açabilir misiniz? Nelere dikkat etmeliyim?
    4- Evcil hayvanlar konusunda bir bilgi bulamadım. Pug cinsi bir köpeğim var. Sıcak haricinde, zorlanacak bir durum var mıdır?

    Şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba Çağrı Bey,

      Blogumu faydalı bulmanıza sevindim. Fahri elçilik için başvurdum, KPSS istediler (Şaka elbette:)).

      Qatar Airways’te çalışan çok sayıda Türk var. Linkedin üzerinden yapacağınız ufak bir araştırma sonrası kendileri ile temasa geçebileceğinizi düşünüyorum. Sorularınızı onlara da yöneltebilirsiniz.

      Benim yanıtlarıma gelirsek:

      1. Muhtemelen öyle olur.
      2. Bence 30,000 QAR gayet makul.
      3. Siz benden daha iyi bilirsiniz, havayolu şirketlerinin çalışma sistemleri biraz farklıdır. Qatar Airways de disiplin anlamında taviz vermeyen bir firma. Çalışma saatleri, dinlenme saatleri hep belirlenmiş. Profesyonel bir yapı.
      4. Katar’da evcil hayvan besleyebilirsiniz. Benim de bir kedim var. Katar’da ve Türkiye’de yaşadı. Şu an Katar’da. Bir problem yaşamadım. Köpek için biraz daha farklı tabi. Yaz aylarında zorlanıyorlardır diye düşünüyorum.

  76. Ufuk bey merhaba,

    Sizi gerçekten canı gönülden kutluyorum burada bulunup sizin değerli bilgilerinizi okuyarak nitekim hayal eden yada yaşamayı kesinleştirmiş olan insanlar olarak ciddi bilgi sahibi oluyoruz ve siz bizlere Katar maceramızda ışık oluyorsunuz, çok uzatmak istemiyorum kısaca çok müteşekkiriz.
    Ben 25 yaşında ilk üniversite eğitimimi inşaat teknikerliği bölümünü bitirerek tamamladım, sonrasında 4 yıllık mimarlık eğitimimi tamamlayarak 2017 yılında mezun oldum,yani ben yeni mezun biri sayılırım şuanda kendi mimarlık ofisim var ve ünv. okuma süresince de kendi ofisimi açıp çalışmaya başlamıştım. fakat Türkiye’deki çalışma şartlarında ki zorluklar beni maddi ve manevi anlamda yıprattı ve emeklerimin karşılığını alamadığım düşüncesine kapılamama neden oldu.Şuan mesleki açıdan çok tecrübeli olmasam da teknik çizim programlarına hakimiyet ,3 boyutlu tasarım ve programları anlamında kalifiye bir mimarım Konuya gelirsek benim kafama takılan birkaç soru olacak bunları sıralamak istiyorum daha düzenli olacaktır diye umuyorum..
    1. İngilizce anlamında çok akıcı olmak şart mı yoksa orada insanlar biraz aksak konuşmaya alışık veya katlanabilir durumda mı?
    2.Sponsorluk ve kafala sistemi, ülkeden sponsor izini olmadan çıkamama durumu, modern kölelik gibi bir çok şey yazan çizen arkdaşalarımız var. Benim araştırmalarıma göre bu sponsorluk sistemi biraz çarpıtılıyor gibi gelmekte, size zahmet vermezssem detay detay bu durumu anlatabilir misiniz bizlere?
    3.Genç,dinamik ve çalışma azmine sahip bir mimar olarak sizce çalışacağım şirketten maaş beklentim ne olmalıdır? Barınma, araç, yemek ve sigorta verilirse kaç demeliyim ? verilmezse kaç demeliyim ?
    4.İşimi ayarlamadan gitmek bana riskli bir hareket gibi gelmekte sizce de böyle mi ? yani gitmeden işimi ayarlasam bile sanıyorum ki işveren firma benimle bir yüz yüze görüşme yapmadan işe alım gerçekleştirmeyecektir ve her ihtimalde bir masraf riski söz konusu olacakıtır yada yanılıyor olabilir miyim ?
    5.Çalışma vizesi en erken ne zaman çıkar ?
    6.Oturma izni ile çalışma vizesi arasındaki fark tam olarak nedir ?

    • Merhaha Veysel Bey, sizlerden bu şekilde güzel sözler duymak benim en büyük motivasyonum. Bu tarz geri dönüşler benim için çok önemli. Nazik sözleriniz için teşekkür ediyorum. Sorularınıza gelirsek:

      1- İngilizce konusundaki akıcılık takıntısı bir tek bizim millete mahsus bir problem olsa gerek. Özgüvenle, hiç çekinmeden, hata yapmaktan korkmadan konuştuğunuz sürece kimse sizin İngilizcenizin dilbilgisi olarak mükemmel olup olmadığına bakmaz.
      2- Sponsorluk sistemi hakkında çok fazla yalan haber dolaşıyor. Son dönemde kanunda ciddi iyileştirmeler yaptılar. Durumunun çalışan açısından biraz daha rahatladığını söyleyebilirim. Tabi sağda solda problem yaşamış kişilerin haberlerini duyuyoruz (ne kadar gerçek bilmiyorum) ama işinde gücünde profesyonel bir çalışanın bu gibi problemlerle karşılaşacağını sanmıyorum. Yani sponsorluk sistemi yüzünden Katar’da çalışmayı reddetmek bence fazla korumacı bir tutum olur.
      3- 25 yaşında sizin iş deneyiminize sahip birisi full paket (maaş, ulaşım, yemek, konaklama vs. dahil) 20,000-25,000 QAR bir paket talep edebilir sonra pazarlıkla aşağı bir rakama çekebilir diye düşünüyorum. Katar’daki ilk deneyim sonrasında bu rakam hızla artacaktır.
      4-İşinizi ayarlamadan gelmenizi tavsiye etmem. İş arama süreci çetrefillidir ve Katar yaşamak için ucuz bir ülke değil.
      5- Tüm evrakların şirkete tesliminden sonra en geç iki hafta içinde çıkar.
      6. Çalışma vizesi ile ülkeye giriş yaparsınız ve hemen oturma izni işlemleri başlar. O da iki hafta gibi bir sürede biter.

  77. Çok teşekkürler süper faydalı bilgiler biriktirmiş ve paylaşmışsınız. Ben sözleşmeli olarak 6-9 ay arası çalışmaya apar topar acil geldim. Bana bir iş vizesi aldı çalıştığım şirket ancak havaalanında pasaport ve bu vizeyi vermeme rağmen sonradan anladık ki vize kullanılmamış ve turist vizesi ile girmişim. Malum turist olarak gelince de banka hesabı filan açamaz duruma düştüm. Bu konuya dikkat edilmesi faydalı. Eğer çalışacağınız şirket bu konularda çok ilgili değilse sıkıntı. Banka hesabı açtırabilmek için iş vizesi ve oturma izni gerekiyor. Oturma izni konusunda bilgi ekleyebilirseniz faydalı olabilir.

    • Merhaba Uğur Bey,

      Pasaport görevlisinin sizin vizeyi işleme almaması mümkün değil. Siz kağıdı vermeseniz dahi sistemde vizenin görünür olması lazım. Size çıkartılmış çalışma vizesinin tarihi geçmiş ya da bilemediğimiz bir nedenle iptal edilmiş olmasın?

      Ülkeye çalışma vizesi ile giriş yapmadıysanız oturum işlemlerine de başlanamaz doğal olarak. Sizin de belirttiğiniz gibi şirketin idari işler ekibinin hatası var gibi görünüyor. Umarım sorununuzu problemsiz çözebilirsiniz.

  78. Ufuk bey merhaba,

    Verdiğiniz bilgiler gerçekten Doha’ya gelmek isteyenler için mükemmel. Ayrıca sadece yazı değil, zamanınızı ayırıp her soruya teker teker özenle cevap vermeniz ne kadar iyi bir insan olduğunuzu gösteriyor. çok teşekkür ederim bizzat.

    Benim de kişisel bir sorum olacaktı, cevabınız gerçekten çok çok önemli benim için.

    Yaklaşık 1 yıl önce mezun olmuş bir inşaat mühendisiyim. Yani kariyerimin başındayım.
    Şu an için Türkiye’de inşaat sektörü için durum çok kötü, iflas eden edene. İnanın ben İstanbul’da yaşamama rağmen, halen doğru düzgün bir iş bulamadım.
    Bu yüzden şansımı Doha’da denemeyi düşünüyorum. İngilizcem oldukça ileri seviyede olduğu için (ekstra teknik terimler hariç) kendime bayağı güveniyorum. Yani böyle bir avantajım var ve bunu kullanmak istiyorum.
    Yazınızda verdiğiniz kariyer sitelerine üye olup bayağı bir yere iş başvurusu yaptım online olarak, ama geri dönüş olmadı.
    Ek olarak da Doha’da ki bazı Arap inşaat şirketlerini telefonda aradım ve genel olarak aldığım cevap “Cv’nizi gönderin,incelemeye alalım” şeklindeydi.

    Ancak bu şekilde de geri dönüş olmadı. Bu yüzden de bizzat oraya gelip, en azından 3 ay boyunca orada yaşayarak, şirketlere elden Cv vermeyi düşünüyorum. Bu yöntemin daha etkili olacağına inanıyorum çünkü yüz yüze görüşüp enerjimi ve çalışma isteğimi görürlerse belki olumlu yanıt verebilirler.

    Ayrıca anladığım kadarıyla Türklere orada, diğer milletlere göre daha fazla değer veriliyor, özellikle de şu zamanlarda Katar ile aramız bayağı iyi. Bu da ekstra bir avantaj.
    Bu yüzden de tecrübesiz olmama rağmen bile olsa, en azından başlangıçta düşük maaşa razı olursam (temel gereksinimlerimi karşılayabilecek kadar) Doha’da iş bulabileceğimi düşünüyorum.

    Planlarım genel hatlarıyla bu şekilde.

    Bunca senedir orada çalışmış birisi olarak siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? Sizce başarılı olabilir miyim?

    Şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba Ahmet Bey,

      Benim için söylemiş olduğunuz güzel sözler için teşekkür ederim. Amacım insanlara yardımcı olabilmek. Bunu başardığımı görmek beni mutlu ediyor.

      Doha’ya gelip iş aramak son derece maliyetli bir hareket olacaktır. Günlük yaşam, yeme-içme çalışmayan birisi için sıkıntı olabilir. Bunları da göz önüne almanız gerekiyor. Ben insanlara en azından bir kaç iş görüşmesi ayarlamadan Doha’ya gelmemelerini öneriyorum. İş başvurularına devam etmenizi, Linkedin üzerinden firmaların insan kaynakları ve yönetici kadrolarına ulaşmanızı önereceğim. Yarışı yarıda bırakan asla şampiyon olamaz.

      Hakkınızda hayırlısı olsun.

      Ufuk

      • Belli bir süre daha dediğiniz gibi yapacağım, umarım bir fırsat çıkar.
        Gerçekten belirttiğiniz gibi önemli olan yarışı bırakmamak sanırım. Şu an da yaşadığım zorluk bazen canımı sıkıyor ama aynı zamanda da mental olarak gelişmeme yardımcı oluyor.

        Hakkımızda hayırlısı dediğiniz gibi.

  79. Ufuk bey merhabalar. Şu an Türkiye’de otomotiv sektöründe çalışıyorum. Fakat takdir edersiniz ki, gelir düzeyi düşük. Ve bir abimizin Doha da açacağı bir restaurantta çalışmayı planlıyorum. TL olarak 15-20 bin arası maaş olacağını söyledi. Net birşey de konuşmadım gerçi daha. Eşim ve çocuğumla gelmeyi planlıyorum. Oğlum daha bebek okul vs yok o masraflardan muafız:) aylık bu kadar kazanç ile birikim yapmam mümkün mü?

    • Ömer Bey, öncelikle bir çok mecrada azimle bana ulaşmaya çalışmanızı takdir ettiğimi söylemek isterim.

      Sorunuza gelirsek, bekar olarak birikim yapmanız mümkün ama Katar’da hayat gerçekten pahalıdır. Aileniz ile içinize sinerek kalabileceğiniz bir evin kirası maaşınızın yarısını alabilir. Geriye kalan ile geçinip birikim yapmanız gerekir. Bahsettiğiniz rakama ev kirası, ulaşım, uçak biletleri vs. dahil ise bana aileniz ile yaşamak için limitlerde bir rakam gibi geldi. Bu konuyu işveren ile konuşup ev kirasını onlara ödetebilirseniz birikim yapabilirsiniz diye düşünüyorum.

  80. Ufuk bey merhaba, 2 yıldır bıkmadan tüm sorulara cevap verdiğiniz bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.

    Tekfen firmasıyla Katar’a gelme planım var Öncelikli sorum eşim Türkiye’de petrokimya sektöründe, Tekfen firması Katar’da devam eden rafineri için gelmek istiyorum, rafineri inşaatı bittiğinde orda kalıcı işe girme şansım nedir ?

    Tabi ben işe girdiğimde mesleği üzere eşimide firmaya başvuruyla aldırmak gelecek adına planlarımda bu mümkünmüdür?

    Son olarakta duyduklarımıza göre maaş olayı 2000$ + mesai şeklinde bunun doğruluğu hakkında bilginiz varmıdır? Ayrıca Maaşın küçük bir bölümü biz oradayken elimize kalıp büyük kısmı Türkiye’deki hesabımıza geçiyormuş ! Bunun doğruluk payı nedir şimdiden ilginize teşekkür ediyorum saygılar güzel günler dilerim.

    • Merhaba Barış Bey,

      Öncelikle ben teşekkür ederim. Sizlerden gelen geri dönüşler benim için çok önemli.

      Tekfen Katar’da yerleşik olmuş ve düzenli iş alan bir firma. Tekfen’e gelirseniz Tekfen iş aldığı sürece sizin de burada bulunma şansınız yüksek.

      Eşiniz de iş bulabilir diye düşünüyorum.

      Beyaz yaka çalışanlar için mesai genelde verilmiyor. 2000 dolar maaş bana biraz düşük geldi. Katar’da maaşlar Katar Riyali olarak Katar’daki bir bankaya yatırılır. Kanun bu şekilde.

      Selamlar, Ufuk

  81. Merhaba
    Ben Türkiye’de bir firmada çalışıyorum . Qatarda CARREFOUR mağazalarına dolap satıyoruz .onların bakım ve servis işleri için beni Qatar’a yerleştirdiler. Burada bir sponsor firma ile anlaştık.maaşım ve sigortam onlar karşılıyor . 2 yıldan beri yaşıyorum . Şimdi eşimi yanıma almaya karar verdim. 3 ay kalıyor sonrasında çıkış giriş yapıyor. Tekrar geliyor. Duyduğuma göre 1 yıl içinde 180 gün kalabilirmiş dediler ? Bu doğrumu ? Yoksa sürekli Türk pasaport ile sürekli 3 ayda bir çıkış giriş yapabilir mi ? Yada eşime ben sponsor olup ıd çıkartabilirmiyim?
    Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardım istiyorum
    Teşekkürler .

  82. Ufuk Bey,

    Oncelikle gercekten boyle guzel bir paylasim yapip insanlari onceden bilgilendirdiginiz icin tesekkurler.

    Bu yadiklariniza ektra olarak sormak istedigim bir kac soru var;

    5 yildizli luks bir otel ile is gorusmelerim devam ediyor Spa Manager pozisyonu icin. 1,5 yasinda oglum var onunla beraber gelecegim;

    1-Nasil bir maas beklentisinde olmaliyim? (konaklama-ulasim is verenin karsilamasi icin israrci olacagim)
    2-Kolaylikla bir bebek bakicisi bulabilir miyim? veya anaokullari – kres konusunda bir bilginiz var mi? kac yas siniri var-aylik odeme ucretleri nasil v.s gibi)
    3-Calisma ve oturma iznini is veren yapabiliyor mu? yoksa kisinin bizzat kendisimi yapmasi gerekiyor bununla ilgili detayli dogru bilgiyi nerden edinebiliriz?
    4-Bebekler icin de oturma izni verilen ebeveyinler uzerinden onlarda bu haktan yararlanabiliyor mu? yoksa bebekler icinde ayrica basvurulmasi gerekiyor mu?
    5-Elektrik-su-internet-tv yayini gibi masraflara harcanan ucret ne kadar ortalama?

    Simdiden tesekkur ederim :)

    • Merhaba Bihter Hanım,

      Yazılarım ile yardımcı olabildiğime memnun oldum. Hemen sorularınıza geçiyorum.

      1- Maaş için kesin bir şey söylemem zor. Sizin sektörü pek tanımıyorum. Çocuğunuz ile birlikte geleceğiniz kabulü ile en az 30,000 QAR gibi bir maaş isteyebilirsiniz diye düşünüyorum. Bence konaklama ve ulaşım için para istemek bunları şirkete bırakmaktan daha mantıklı. Bu şekilde kendi tercihlerinize göre bir yerde kalıp, araba sahibi olabilirsiniz.

      2- Bakıcı bulabilirsiniz. Kreşler de yaygın. Bir problem yaşayacağınızı sanmıyorum. Arzu ederseniz acentalar üzerinden yatılı bir Filipinli bir bakıcı da getirtebilirsiniz. Fiyatlar değişken. Kreşlerde 1-1.5 yaşında bebeklere dahi bakıyorlar. Fiyatlat için araştırma yapmanız lazım. Bayağı değişken çünkü.

      3- Çalışma iznini sizin adınıza şirket alacak. Sizin sadece onların sizden isteyeceği belgeleri göndermeniz lazım.

      4- Bebeklerin oturumlar ebeveyn üzerinden çıkartılıyor. Önce sizinki çıkacak sonra da bebeğiniz için başvurmanız lazım.

      5- Hepsi için aylık 1000 QAR gibi bir rakam öngörebilirsiniz.

  83. Ufuk bey öncelikle yazınız için çok teşekkürler gerçekten faydalı oldu. Sormak istediğim şey geçen gün Doha’da açılacak olan büyük bir Avm için Müşteri danışmanı veya satış departmanında çalışmak için iş teklifi aldı. Maaş 800-1000 dolar ben daha önce hiç gitmedim, bu maaş orada barınmak için yeterli mi yani ekonomik anlamda çok mu pahalı, ekmek domates su ve birikim yapmak istiyorum

  84. merhaba Ufuk bey ben Harun. elektrik ve elektronik mühendisliğinde yeni mezun oldum. İngilizce ve Arapça orta düzeydedir.Sizin bu fedakarlığınız beni ve bu ortamı gerçekten mutlu ediyor. Ayrıca sizi tebrik ederim.
    Size birkaç sorum olacak. Cevabınız beni çok memnun edecek.
    1- katara yakın bır şirket ile çalışmaya geleceğim sanırım bana verilecek maaş artı diğer imkanlar olacak bu imkanlar ne kadar olacak bilmiyorum. net maaş aralığı riyal birimi üzerinden ne kadar olur?
    2- iki yıl tecrübeden sonra maaş durumu nasıl olur ve evlilik olayı katarda yaşamı zora koyar mı?
    3- katarda sadece şahsım adına apple bilgisayar ve telefon alma gibi bir durum söz konusu olur ve ileriki zamanda ülke sınırları giriş çıkışlarında bana herhangi bir zorluk çıkarır mı?
    4- yıllık izin kaç gündür?
    5- uluslar arası şirketlerde çalışma konusunda biraz ayrıntılı açıklayabilir misiniz? kaç yıl sonra international company’ de çalışma imkanım olur?

  85. Selamın aleyküm önceliklebilgileriniz için teşekkürler benim bir sorum olucak 3 günlük kendi imkanlarım ile tatil yapmak istiyorum. Vize almadan direk uçak ile gidebilirmiyim. Amacım sadece Katar’ı görmek gezmek.3 günlük tatil için katar da ne kadar bir bütçe gerekir ve uygun kalacak yerler varmı

  86. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler .birkaç sorum olacak size.
    1-bu ülkede Türkiye’deki gibi 2.el ile ilgili bir internet sitesi var mı? ( tenis raketi -müzik enstrümanı vs. )

    2-oldu da şezlong ve şemsiye kiralama ve denize girme ( gitmişken bakalım diyorum )
    Nerde oluyor sistem ne dir?

    3-oldu da canımız sıkılırsa vizesiz en kolay nereye geçeriz ?
    Şimdiden çok teşekkürler ☺️

  87. Selamlar Ufuk Bey,
    Kısa süre içerisinde hayatım için dönüm noktası sayılabilecek bir karar vermek zorundayım.
    40 yaşında ve yaklaşık 18 yıl Telekomünikasyon sektöründe tecrübe sahibiyim. Şu an inşaat sektöründe kuvvetli ve zayıf akım tesisat aynı zamanda Güneş Enerji sistemleri montaj işleri yapmaya çalışıyorum fakat malum Türkiye şartlarında sermayesizlik sebebiyle iş sıkıntısı çekiyorum, böyle bir durumda bir Türk firmasından Katar,da 2 yıllık Telekomünikasyon projesinde ekip şefi olarak iş teklifi aldım, detaylar daha tam netleşmedi fakat hem görev hem ücret (konaklama ve yemek giderleri karşılandıktan sonra bana kalan muhtemelen 1500 dolar olacak) olarak alt seviyede çalışmak zorunda olacağım.Ayrıca şu an Türkiye’de 2-3 ay içerisinde alma ihtimalim olabilecek cazip 2-3 projeden de doğal olarak vazgeçmiş olacağım. Tam bu noktada kararımı etkileyecek birkaç konuda fikrinizi almak istiyorum.
    1-Normal şartlarda konaklama,ulaşım dışında Yemek+Diğer aylık giderlerim ne olabilir?
    2-Türk şirketi ile proje bazlı çalışmaya geldiğimde belli bir zaman sonra niteliklerime uygun aynı veya farklı sektörde daha cazip bir işe geçme şansım ne olur? Bunun önünde yasal yada başka bir engel var mıdır?
    3-Yine belli bir zaman sonra Türkiye’de ki şirketim ile yada farklı şekilde (Elektrik,Elektronik, Güneş Enerji alanlarında) Katar’da Türk yada başka bir şirkete alt taşeronluk işi yapma şansı yakalayabilir miyim?
    Vereceğiniz bilgiler, öngörüler benim için çok kıymetli fakat bu konuda bir sorumluluk hissetmenizi asla istemem, sonuçta bir çok noktada olay benim yeteneğime,iletişim gücüme,girişimciliğime v.s dayanıyor, cevabınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum.
    saygı ve sevgilerimle

      • Selamlar,
        Şuan için gelişimi beklemeye aldım ancak kapıyı tamamen kapatmış değilim.
        Değerli düşünceleriniz benim için çok önemli. Cevaplayabilirsenin mutlu olurum teşekkürler.

    • Orkun Bey, sorularınıza şu şekilde yanıt vereyim:

      1. Uçak bileti, eğlence, mutfak giderleri, internet, elektrik-su, sağlık gibi giderleri hesaba katabilirsiniz.
      2. Katar’da NOC olarak tanımlanan bir uygulama var. Eğer şirket değiştirmek isterseniz çalıştığınız şirketin size NOC (No Objection Certificate) vermesi gerekir. Bunun farklı uygulamaları mevcut ve her durum için farklı değerlendirmek gerekiyor. Neticede böyle bir uygulama var maalesef.
      3. Evet. İstediğiniz anda çalıştığınız şirketten ayrılıp kendi şirketinizi kurabilirsiniz. Fakat kendinize bir lokal ortak bulmanız gerekiyor. Lakin son zamanlarda yapılan teşvik uygulamaları ile bazı sektörlerde ve belirli koşullarda lokal ortak zorunluluğu kaldırıldı diye biliyorum. İnternette yapacağınız kısa bir araştırma ile detaylı bilgilere ulaşabileceğinizi düşünüyorum.

      Başka bir sorunuz olursa memnuniyetle yanıtlamaya çalışırım.

      Saygılarımla.

  88. size naçizane birşey sormak istiyorum.Yaklaşık olarak 3 yıl sonra katar’a gitmek istiyorum,aynı koşullar devam edermi? iş olanakları o zaman nasıl olur (sağlıkçı olmak istiyorum.Yazınızda aydınlatıcı oldu

  89. Merhaba Ufuk bey. Ben üniversite mezunu biriyim. Orta seviye(insanlarla anlaşabilecek kadar) ingilizce biliyorum. Arapça bilmiyorum. Katar’a gelip 1-2 ay orada kalıp iş bulabilir miyim acaba? Avmde satış elemanı, otelde temizlik görevlisi vs. hiç farketmiyor.

    • Merhaba Hasan Bey, Eğer spesifik (aşçı, usta, berber vb.) bir uzmanlığınız yoksa Katar’a gelip 1-2 boyunca bahsettiğiniz gibi bir pozisyonda iş arayıp, çalışma şansınız bence çok az. Hintliler ve Nepalliler bizden çok daha ucuza çalışıyorlar ve aynı evde çok sayıda kişi kalıp para biriktirmeyi başarıyorlar. Tek başınıza gelip bunu Katar’da yapmanız bence oldukça zor. Size tavsiyem yeteneğinize ve tecrübenize uygun bir iş bulup öyle Katar’a gelmenizdir.

      • Merhaba, ben Burak. Blogunuzla, nette gezinirken karşılaştım. Harika bir iş çıkarmışsın, tebrik ediyorum. Benim de naçizane bir sorum olacaktı. İngilizce öğretmenliği mezunuyum ve aktif olarak 10.yılımı çalışıyorum. Daha önce Amerikada yaşamış ve çalışmışlığım da var. Sizin daha önce ki cevaplarınızdan, büyük ölçüde sorularımın yanıtlarını aldım. Merak ettiklerim,
        – Bir kaç hafta tatile gelip, o arada okullarla görüşme gerçekleştirip, şansı mı arttırabilir miyim?
        – Herhangi bir okulda çalışan bir öğretmen tanıdık edindiyseniz, iş konusunda yardımcı olabilir mi?
        Şimdiden çok değerli deneyimlerinizi paylaşmanızdan ötürü teşekkür ederim.

        • Merhaba Burak Bey, blogumu beğenmenize sevindim. Teşekkür ederim desteğiniz için.

          Sorularınıza gelirsek, Katar’a gelip okullarla görüşmenizin mutlaka bir faydası olacak ve şansınızı arttıracaktır. Fakat maliyetini de göze almış olmanız gerekiyor. Katar’da barınma ve yiyecek gibi temel ihtiyaçlar bir hayli maliyetlidir.

          Öğretmen tanıdıklarım var ama size doğrudan yardımcı olabileceklerini sanmıyorum açıkçası.

          Selamlar,

          Ufuk

  90. Merhabalar Ufuk Bey bu bilgilendirici blog için ne kadar teşekkür etsek azdır. Ben Türkiyeden Katara 10 dolara mükemmel bir parfüm pazarlamayı düşünüyorum. Şimdilik kargo ile örnek ürünümü gönderip sonraları hesabıma gelen ödemeye karşılık gönderim yapmayı düşünüyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz.

    • Merhaba Ömer Bey, Katar’a parfüm ihracatı yapan ve Katar’da alışveriş merkezlerinde stand açmış çok sayıda firma var. Onlarla temasa geçip fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Ben sektöre hakim olmadığım ve gündemdeki Covid-19 krizi yüzünden tüm alışveriş merkezleri kapalı olduğu için sizi Doha Büyükelçiliğimizin Ticaret Müşavirliği’ne yönlendirmekten daha fazlasını yapamayacağım maalesef. Onların size yardımcı olacağını düşünüyorum.

  91. Merhabalar Ufuk bey gerçekten güzel bir blog yeni keşfettim burayı ben Uludağ üniversitesi Veteriner fakültesinden mezun olmak üzereyim. Katarda çalışmak istiyorum inglizce bilgim güzel seviyede ve inşallah bunu ielts veya toefl ile kanıtlayacağım. Veteriner hekimlikle ilgili katarda bildikleriniz nelerdir.Katarda yaşamayı ingilizcesi olan çoğu kişiye önermişsiniz.Acil bir durum olduğunda Türkiyeye dönmemiz gerekirse hemen dönebilir miyiz (hastalık cenaze vs olduğunda)?Ülkeden para çıkarma sorun oluyor mu mesela ben paramı biriktirmeyi düşünüyorum yada bir kısmını aylık olarak aileme göndermeyi düşünüyorum.Trafik çok tehlikeli mi? Yemekler de sıkıntı çektiniz mi ? Çalışma saatleri nasıl? İnternet kullanımı nasıl hızı ve abone olma işlemleri vs. sorularımı cevaplarsanız çok memnun olurum şimdiden teşekkürler

    • Merhabalar, blogumu beğenmenize sevindim. Katar’dan Türkiye’ye istediğiniz anda dönebilirsiniz. Tabi iş yerinizden izin alacağınızı kabul ederek söylüyorum bunu. Katar’daki bankacılık sisteminin gayet iyi çalıştığını söyleyebilirim. Hesaptan hesaba cep telefonunuzdan Türkiye’ye para transferi yapabilirsiniz. Trafik, bana sorarsanız Türkiye’den daha sakin ve güvenlidir. Yemekler konusunda da her türlü mutfağa ve damak tadına uygun yemek bulabilirsiniz. Mado, Sütiş, Simit Sarayı gibi Türk firmalarının şubeleri Katar’da mevcut. Çalışma saatleri şirketten şirkete değişiklik gösteriyor. İnternet Türkiye’den daha hızlı, daha özgür ama daha pahalıdır. Üyelik işlemleri gayet pratik. Katar’da çok sayıda veteriner hekim hizmet veriyor. Her ülkeden insan mevcut. Biraz araştırıp, açık pozisyonları kontrol edebilirsiniz. Gerekli kriterleri maalesef bilemiyorum. Biraz araştırıp önemli bilgilere ulaşabileceğinizi düşünüyorum.

  92. Merhaba Ufuk Bey, blogunuzu Katarla ilgili araştırma yaparken keşfettim, çok faydalı ve güzel yazılar yazıyorsunuz, tüm faydalı bilgileriniz ve emeğiniz için teşekkür ederim. Ben Türkiye’de 3-4 yıllık tecrübeye sahip bir fizyoterapistim. Orada çalışan bir kaç yıl önce de görüştüğüm ( ancak kişisel olarak tanımıyorum) biri oradaki küçük bir kurumda iş teklif etti. Ben 3000 euro gibi bir maaş beklentimin olduğunu söyledim ama sanırım bana verebilecekleri miktar 1500-1600 Euro + kalacak yer + elektrik,su,internet, uçak biletleri yılda 1 kez. Türkiye’deki maaşlara göre kat be kat fazla kalıyor ama ben tek bayan olarak gelmeme rağmen oradaki yaşam stantartlarına göre ancak denk düşeceğini çok fazla para biriktiremeyeceğimi düşünüyorum. Bana tanıdığım kişi buradaki masraflarımın çok ekstra harcamadığım sürece 2000-3000QR ı geçmeyeceğini söyledi ama açıkcası tam emin olamadım. Genel olarak gezmeyi yeni şeyler denemeyi de sevdiğim için daha fazla olabilir gibi geliyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sİzce tek kişinin abartı olmayan, ulaşım(araba almak veya kiralamak da olabilir), yeme-içme, az da olsa gezme masrafı ne kadar olur aylık? Ayrıca oradaki klinikte istediğim kadar yıl süresince kontrat yapabileceğim söylendi. Sizce 1-2 yıllık sözleşme yapıp orada daha yüksek kazançlı daha büyük bir şirkete geçmek mümkün olur mu? Sorularım için yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim

    • Merhabalar Yeşim Hanım, yazılarımı faydalı bulmanıza sevindim. Katar’da ne kadar harcayacağınız biraz size ve hayat standartlarınıza kalmış bir durum. 1500 Euro, yaklaşık 6000 Riyal yapıyor. Sizin sektörün skalasını bilemediğim için bir şey diyemiyorum. Ama, konaklama, yemek ve ulaşımın (sizin standartlarınıza uyacak bir şekilde) şirket tarafından karşılanacağı kabulüyle; yeme-içme gezme gibi kişisel ihtiyaçlarınız için yeterli olabilecek bir rakam. Ne kadar para biriktirebileceğiniz ise bence biraz sıkıntılı. Ama şu coronalı günlerde para biriktirme şansınız daha fazla olacaktır. Yine de eğer Türkiye’deki şartlarınız bunun çok çok altındaysa belki değerlendirebilirsiniz.

      Katar’da iş değiştirmek maalesef çok kolay değil. O konuda bir şansınız elbette olacaktır ama bir risk olduğunu da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Sizi getirecek şirketin olanaklarının da iyi olup olmadığını iyice inceleyin derim. Vadedilen şeylerin hiçbirini bulamazsanız Katar’daki yaşantınız sıkıntılı bir hal alabilir. Küçük şirketlerin böyle de bir riski var.

  93. Öncelikle bu kadar çabuk cevap vermenizi beklemiyordum, çok çok teşekkür ederim. Sanırım bizim sektörde 2 – 5 yıllık deneyim için 2500 – 3250 Euro gibi bir ücret veriyorlar normalde hatta üstüne konaklama +ulaşım+uçak bileti veren yerlerin ilanını da gördüm internette. Bu bağlantıda olduğum kişi bu işletmenin küçük bir yer olduğu için bu kadar verdiğini söyledi ama yine de aradaki farkı fazla buldum. O nedenle emin olamadım. Ama eğer dediğiniz gibi para biriktirmek zor olacaksa güvenli olsa da saçma bir fikir. Bir de aklıma bu kişinin komisyon vb. tarzı benim maaşımdan kesinti yaparak kazanma olasılığı geldi. Yani ben bu kişiyi 3-4 yıldır tanıyorum ama internetten tanıştım sadece. Siz hiç bu tarz bir şey duydunuz mu?

  94. Ufuk Bey merhabalar. Öncelikle bilgilendirici ve çok detaylı bir yazı olmuş teşekkürler. Sorum şu, Ben üniversite okuyan bir gezginim. Katara yeşil pasaport ile gelip 90 gün kalma iznimden yararlanaraktan 1-2 ay gibi çalışıp geri kalan zamanda gezmek istiyorum ama acaba bunu yapmak ne derece mümkün ve mantıklıdır? Yani böyle bir çalışma iznim var mı bir Türk olarak. Eğer bu iş biraz sıkıntıysa katara 1 hafta gelip gezmek için( belli başlı yerleri heryeri değil) yanıma ne kadar katar riayali almalıyım?

    • Merhabalar, ilginiz için teşekkür ederim. Sorularınıza gelirsek; maalesef Katar pandemi sebebiyle turist vizesi vermeyi durdurdu. Yani şu aşamada Katar’a turist olarak gelmeniz mümkün görünmüyor. Ancak pandemi sonrası için bir planlama yapabilirsiniz.

      Bu durumdan bağımsız olarak konuşmak gerekirse; Katar’da turist vizesi ile çalışmak yasaktır. Bu şekilde kaçak yollarla çalışanlar çok düşük maaşlar almaktadır ve bu maaş bir Türk’ün orta halli konaklama ve temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyecektir. Katar, “hem çalışır para kazanırım, hem de gezerim,” tarzı bir planlamaya uygun bir ülke değildir bu anlamda.

      Katar’da gezmek, dolaşmak konaklamak için yanınıza riyal almanıza gerek olduğunu düşünmüyorum. Geldiğinizde siz de fark edeceksiniz: Ülkede her yer döviz bürosu, her yer banka. Dolar ve kredi kartı bir çok probleminizi çözmeye yeterli olacaktır. Yanınıza riyal almanıza gerek yok bu anlamda. Küçük işletmeler hariç her yerde kredi kartı geçiyor ve dolar ödeme yöntemi olarak kabul ediliyor. Riyale ihtiyacınız olduğunda bankalarda bozdurabilirsiniz ya da ATMlerden çekebilirsiniz… Katar gezinizdeki en maliyetli kalemler konaklama ve yeme-içme olacaktır. Uber ve Careem uygulamaları aktif ve efektif çalıştığı için ulaşımı da kredi kartınız ile çözebilirsiniz.

      Konaklama ve yeme içme için her bütçeye uygun olanaklar bulabilirsiniz. Net bir rakam vermem gerçekten zor. Bütçenize göre araştırmanızı ve planlamanızı yapmanız gerekiyor.

  95. Merhabalar Ufuk Bey,
    Ben yeni inşaat mühendisliğinden mezun oldum ve Katar da iş aramaktayım. Tunus ta staj yaptım. İngilizcem de iyi seviyededir. Olursa ilk iş tecrübem Katar da olucak inşallah.
    Asıl amacım para biriktirmek olduğu için Katar a gitmek istiyorum. İş bulma olasılığımı nasıl değerlendiriyorsunuz? Ne kadar parayla Katar a gelmeliyim?
    Bir de son olarak bişey daha sormak istiyorum. Benim kız arkadaşım da inşaat mühendisi. Beraber para biriktirmek için burayı tercih ediyoruz. Bazı kuralları okuduğumda bekar kadın ve erkeğin aynı evde yaşamasının yasak olduğunu gördüm. Bu kural gerçekten sıkı bir şekilde uygulanıyor mu acaba bizim gibi yabancı ülkelerden gelenler için. Bunu da merak ediyorum.
    Şimdiden yardımşarınız için çok teşekkür ederim

    • Merhabalar,

      Öncelikle, Katar’a işinizi ayarlamadan gelmemelisiniz. Katar buraya gelip birkaç gün iş arayışı sonrası ertesi gün işe başlayabileceğiniz bir ülke değildir. Katar kşartlarına göre gelir elde edemiyorsanız Türkiye ile kıyaslandığında temel ihtiyaçlar anlamında pahalı bir ülkedir.

      Diğer taraftan, yeni mezun inşaat mühendisleri için Katar gerçekten çok değerli tecrübeler vadeder. Eğer aklınıza yatan ve koşulları içinize sinen bir fırsat yakalarsanız risk almaya değebilir. Para konusunda bir şey diyemeyeceğim açıkçası. Yeni mezun mühendislerin, kariyerlerinin ilk birkaç yılında kendi koşulları çerçevesinde suyun üzerinde kalabilecek kadar gelir elde etmeyi hedeflemelerini ve konsantrasyonlarını tecrübe kazanmaya vermelerini öneriyorum.

      Katar’da evli olmayan çiftlerin beraber yaşaması kağıt üzerinde yasaktır. Fakat ben bu kuralın uygulandığını ne gördüm ne duydum. Bu durumdan, ortalığı ayağa kaldırıp insanları rahatsız etmediğiniz ve hakkınızda şikayet olmadığı sürece bir problem olmayacağı sonucuna varabiliriz.

      Son bir not: Eğer iki kişi Katar’a gelip beraber yaşar ve masrafları paylaşırsanız para biriktirme şansınızı arttırmış olursunuz.

      Hakkınızda hayırlısının gerçekleşmesini dilerim.

  96. Merhaba ufuk bey. Eşim Türk katar hastanesinde doktor olarak işe başlayacak. Ben anasınıfı öğretmeniyim ve şartları çok zorlayarak geleceğim katara. (Ücretsiz izin alarak). İngilizcem yok denecek kdr az. Bu durumda orada Türk kreşler var mı varsa çalışma şansım sizce olabşlşr mi. Diğer sorum ise ev kiraları ortalama kaç dolar.

    • Merhaba Zehra Hanım, Öncelikle hayırlı olsun hem sizin, hem de eşinizin adına. Zor bir karar olduğuna eminim. Bildiğim kadarıyla Katar’daki Türk Okulu’nda anaokulu açılma durumu vardı. Onu bir sorgulamanızı öneriyorum. Onun dışında benim bildiğim bir Türk kreşi yok. Bu sürede İngilizcenizi geliştirip gerekli formasyonları tamamlayıp Katar’da anaokullarında iş aramanızı öneriyorum. Onları tamamladıktan sonra Katar’da bir Türk anaokulu öğretmeninin nispeten kolayca iş bulabileceğini düşünüyorum. Fakat pandemi koşullarını da hesaba katmak gerekiyor.

      Ev kiraları çok değişken. Aşağıdaki bağlantıda uygun kriterlerdeki evlerin kiralarını karşılaştırabilirsiniz.

      https://www.propertyfinder.qa/

  97. Ufuk bey merhaba,
    Biz istanbulda profosyonel motorlu araç ( araba, tekne, uçak vs ) kaplama işi yapıyoruz. Katarda da tam profosyonel bir iş yeri açmayı planlıyoruz. Araçların lükslüğü aşikar ama halk olarak merak var mıdır veya bildiğiniz iş yerleri var mı Katar’da bu tarz cevap verirseniz sevinirim

  98. Ufuk bey merhaba. Biz istanbulda profosyonel motorlu araç ( otomobil, tekne, uçak vs ) kaplama işi yapıyoruz. Katarda böyle bir iş yerinin cazibesi sizce nedir cevrenizde var mıdır sizce kazançlı bir iş midir bilgi verirseniz sevinirim

    • Merhaba Salih Bey, Katarlılar çok severler böyle işlemleri. Onlara yönelik lüks/elit bir servis sunabilirseniz müşteri bulabileceğinizi düşünüyorum. Eğer böyle bir niyetiniz varsa, Katar’a birkaç gün için gelip piyasa araştırması yapmanız faydalı olacaktır.

    • Merhaba Ebru Hanım, araba yardımı konusu tamamen işveren ile yaptığınız anlaşmaya bağlı bir durum. Her Türk’e otomatik araba verilir gibi bir saptama doğru olmayacaktır. Çalışacağınız pozisyonun gerekliliklerine, işverenin imkanlarına ve sizin pazarlık gücünüze göre değişecektir.

  99. […] Katar ve Başkenti Doha Hakkında Bilmeniz Gerekenler ve Faydalı Bilgiler başlıklı blog yazımı yayınlayalı neredeyse altı yıl olmuş. O blog yazım bugüne kadar 80,000’den fazla kişi tarafından ziyaret edilmiş. Ekşi Sözlük’te yazdığım entry’nin üzerine Ekşi Şeyler’de paylaşılan hali ise 170,000 kez görüntülenmiş durumda. Ekşi Sözlük’teki entry’nin kaç kez okunduğunu ben değil Ekşi Sözlük botları bilir ancak. […]

  100. Merhaba ufuk bey değerli bilgileriniz için emeğiniz için teşekkürler.. benim bir sorum yakın zamanda doha ya gelmeyi düşünüyorum oradan dönüşte bir cep telefonu satın almayı düşünüyorum belki bikaç cihaz daha ve merak ettiğim elektronik cihazları satın aldıktan sonra kullanıma açmadan ödediğimiz ürün üzerinden alınan vergileri iade gibi bir şansımız varmı buna sanırım diğer ülkelerde tax free deniliyor doha da böyle bir uygulama varmı varsa neler yapmamız gerekir birde kazıklanmamak adına elektronik cihazları en uygun fiyata nerden satın alabiliriz elden almak mı mantıklı yoksa bazı internet siteleri var kampanya yapıyor bunlar aracılığıyla almak mı mantıklı dönüş yaparsanız sevinirim kalın sağlıcakla

    • Merhabalar, beğeninizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

      Bildiğim kadarıyla Katar’da tax-free uygulaması yok, çünkü Katar’da gelir vergisi ya da katma değer vergisi benzeri bir yöntem uygulanmıyor. O yüzden tax free geri ödemesi yapabileceğinizi hiç sanmıyorum, yapan da duymadım.

      Elektronik cihazları ben genelde büyük bir alışveriş merkezine gidip (Villagio ya da Doha Festival City genelde) tüm dükkanları dolaşıp içime en çok sineni seçme yöntemiyle satın alıyorum. Carrefour, Virgin Megastore ve Emax en çok ürün aldığım mağazalar. Oralara bakabilirsiniz.

    • Yusuf Bey, açıkçası net bir rakam söylemek çok zor. Projeye, organizasyona ve pozisyona bağlı olarak maaş skalası değişiklik gösterebiliyor. Yanlış bir yönlendirmede bulunmak istemem.

  101. Merhabalar ufuk bey şuan babam katarda gelirken 3 adet telefonla gelmeyi düşünüyor kutuları açıp getiricek hepsini , el konulmasın diye başka bir öneriniz var mı ? Bir de katarda tax free yapabilir miyiz ? 1-2 mağazaya gittiğinde tax free nin olmadığını söylemişler olan mağazalar varsa hangileridir yardımcı olursanız çok sevinirim. Saygılar

    • Merhabalar, Katar’dan alınan telefonun Türkiye’ye sokulmasındaki uygulamaları maalesef bilemiyorum. Ben bugüne kadar hep yolcu sayısı kadar telefon aldım.

      Tax-free benim de bildiğim kadarıyla Katar’da yok. Daha önce yararlanan kimseyi duymadım.

  102. Merhabalar, Ufuk Bey.Size aldığım iş teklifi ile ilgili bir sorum olacak.
    Ben 27 yaşında 1 yıllık iş tecrübesi olan bir makine mühendisiyim.Lusail’deki bir AVM’de bakım onarım teknisyeni olarak bir iş teklifi aldım.Teklif edilen maaş 6000 riyal ve kalacak yerimi de kendim ayarlamam gerekecek.Sizce bu maaşla Katar’da geçinebilir miyim? Ya da bu konuyla ilgili herhangi bir tavsiyeniz var mı? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    • Merhabalar, öncelikle hakkınızda hayırlısı olsun. Eğer evi sizin tutmanızı istiyorlarsa 6000 Riyal bana düşük bir ücret gibi geldi. O paranın yarıdan fazlasını ev kirasına vermeniz gerekecek. Kiradan geriye, ulaşım, yeme içme ve biriktirmek için size pek bir şey kalmıyor. Bu koşullardan daha iyisini bulabilirseniz daha doğru bir tercih olur sizin için düşüncesindeyim.

  103. Cevabınız için çok teşekkür ederim.Açıkcası hâlâ kararsızım.Bu maaştan elime çok bir şey kalmayacağının da farkındayım.Gözüme Türkiye şartları gelince, orada 1 yıl dişimi sıkıp belki başka fırsatlara ulaşma şansımın olabileceğini düşünüyorum.Dediğiniz gibi hakkımızda hayırlısı olsun.İyi akşamlar.

    • Ben genelde insanlara Katar’a bir şans vermelerini söylerim ama sizin durumunuzda maaş ve şartlar biraz ağırmış gibi geldi. Bu şekilde gelip sıkıntı yaşayacağınıza, daha iyi bir fırsat kovalamak ya da teklif aldığınız firma ile pazarlık yapıp paketi yükseltmeye çalışmak daha doğru bir adım olacaktır diye düşünüyorum.

      Hakkınızda hayırlısının gerçekleşmesini dilerim.

  104. Merhaba ufuk bey katardan fazla sayıda telefon getirmek istesek katar havalimanında sıkıntı yaşar mıyız katar hükümeti bu duruma sıkıntı çıkarır mı birde katarda alışveriş yapabileceğimiz güvenli elektronik mağazalar hakkın bilgi verir misiniz

Bir Cevap Yazın