Erkek çocuğu olanlarımızın yakından tanıyacağı bir oyuncak markasıdır Hot Wheels. Oyuncak araba deyince ilk akla gelen firmalardan olan Hot Wheels, Mattel çatısı altında bir şirkettir aynı zamanda. Peki kimdir bu Hot Wheels’ın sahibi Mattel?

Mattel, Lego’nun ardından dünyanın en büyük ikinci oyuncak üreticisidir desem yeterli olur sanırım. Aynı Mattel, kız çocuklarının bir numaralı favorisi Barbie’yi de üretmektedir. Duyunca hemen tanıyacağınız daha bir sürü alt markası vardır. Herhangi bir oyuncakçıya giren birisi, Mattel’in sektördeki ağırlığını anlayabilir.

Hot Wheels’ın Back to the Future ve Superman için özel ürettiği arabalarını oğluma almıştım. Evet oğluma, kendime değil…

Hot Wheels’ı Tanıyalım

Hot Wheels rengarenk oyuncak arabalar, onların gittiği yollar ve türlü akrobatik hareketler yapabildiğiniz düzenekleriyle benim bile ilgimi çekmeyi başaran oyuncaklar çıkartan bir markadır. Özellikle sinema ve tv evrenlerine özel çıkarttıkları arabalar çok hoşuma gidiyor açıkçası.

Hot Wheels sadece oyuncak arabalardan ibaret bir marka değil. Kapitalizmin egemen olduğu günümüz ekonomik düzeninde yalnızca oyuncak üretip köşelerine çekilmiyor firmalar. Büyük şirketler artık farklı kulvarlarda da tüketiciyle buluşmaya gayret ediyor. Bu doğrultuda, Hot Wheels gerek video oyunları ve gerekse de sahne şovlarıyla dünyanın dört bir köşesinde çocukları peşinden sürüklemeyi başarmış durumda.

Hot Wheels Monster Truck Live dünya turnesinde ülke ülke şehir şehir gezerek canavar kamyon heyecanını ayaklarınıza getiriyor. Hizmette sınır yok.

Hot Wheels Monster Trucks

Hot Wheels’ın ürettiği oyuncak arabalar içerisinde monster trucklar epey meşhurdur. Bildiğiniz gibi, o oyuncakların esinlenildiği monster truckların ya da Türkçe ismiyle canavar kamyonların yer aldığı gösteriler Amerika’da oldukça popüler bir motor sporudur. Burada bir potansiyel olduğunu gören Mattel o talebe yönelik bir oyuncak kamyon seti çıkartıp turnayı gözünden vurmuş yani. Hatta Hot Wheels o monster truck oyuncaklarının gerçeklerinin yer aldığı bir gösteri yapmış ve bunu uluslararası bir turne haline getirmiş. Adını da Hot Wheels Monster Trucks Live koymuş, ülke ülke dolaşmaya başlamış. Önce çocuklara oyuncaklarını sat, sonra gerçek kamyonlarla turne düzenle ve onun biletlerini sat… Kabul edelim çok iyi fikir, tam Amerikan işi.

Hot Wheels Monster Truck Live, Qatar Live 2021 kapsamında 8-11 Aralık 2021 tarihleri arasında Katar’daydı.

Canavar Kamyonlar Katar’da!

Hot Wheels Monster Trucks Live adıyla dünyayı dolaşan bu şovun Katar ayağı, 8-11 Aralık 2021 tarihleri arasında Lusail Arena’da seyirciyle buluştu. Açık konuşmak gerekirse dört yaşındaki bir oğlan çocuğunu bundan daha fazla mutlu edecek bir şov bulmak zor. El mahkûm kapitalizme boyun eğdik, biletimizi aldık ve yollara düştük.

Öncelikle Lusail Arena’nın harika bir tesis olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Daha önce 2015 yılında düzenlenen Dünya Hentbol Şampiyonası’nın finaline ev sahipliği yapmış bu spor kompleksi gerçekten de birinci sınıf bir yapı. Hemen her türlü salon organizasyonuna ev sahipliği yapabilecek yeterliliğe sahip.

Biz şovun Katar ayağının son gösterisine bilet almıştık. 11 Aralık 2021 Cumartesi akşam 6’da başlayacak şov için 17:30’da yerlerimizi alacakmış gibi planlayarak evden çıktık. Salona gitmeden önce bir şeyler atıştırmamızın yararlı olacağını düşünüp Pearl Qatar’ın girişinde Lagoona Mall’da yer alan McDonald’s’tan hamburger aldık ve yolda bir güzel yedik.

Salona vardığımızda trafiğin epey sakin olduğunu gördük. Üç hafta önce Lusail Arena’nın hemen yanındaki Losail Circuit’te Formula 1 yarışları vardı. O günkü felaket trafikten tecrübeli olduğumuz için Monster Truck şovu için yola erken çıkmıştık. Ama hiç gerek yokmuş, trafik yok denecek kadar azdı. Hatta son anda bir çakallık yapıp güvenlik ile konuşarak aracımızı VIP kısmına bıraktık. Yürüyüş mesafemizi epey kısalttı bu uyanıklığımız. Salona yiyecek ve içecek sokulmayacağını tahmin ediyorduk. Ki haklıydık. Kapıdaki güvenlik çantadaki atıştırmalıkları kabul etmeyeceklerini söyledi. Ben de kıyamadım doğal olarak ve koşa koşa arabaya geri bıraktım hepsini. (Evet biraz abartmıştık.)

Lusail Arena’nın zemini gösteri için özel olarak ayarlanmıştı. Biz salona girdiğimizde tribünler boştu ama şovun başlamasıyla birlikte tribünler dolmaya başladı.

Şov Başlıyor

Biz salondaki yerimizi aldığımızda salon henüz boştu. Monster trucklar salonun ortasında özel olarak oluşturulmuş platformda bekliyorlardı. Karşılarında üzerlerinden atlamaya çalışacakları –ve başaramayıp parçalarına ayıracakları- hurda araçlar vardı. Gördüğümüz manzara oldukça gürültülü ve tozun dumana karışacağı bir gösterinin bizi beklediğini işaret ediyordu. Aynen de öyle oldu. Hatta şov öncesinde arzu edenlere ücretsiz kulak tıkacı dağıtıyorlardı. Gürültülü bir şovun işaretleri ard arda geliyordu anlayacağınız. Şov başlayınca gördük ki monster trucklar gerçekten bayağı ses çıkartıyordu. Birkaç tanesi aynı anda hareket ettiğinde ortalık inliyordu resmen.

Şovun bir parçası olarak sahne kumlanmıştı. Kamyonlar hareket ettikçe toz kalkıyor ve göze daha hoş gelen, yaptıkları hareketlerin etkilerini arttıran bir görüntü oluşuyordu. Ama Lusail Arena gibi kapalı bir mekanda bu kadar toz kalkınca hepimizin burnu tıkandı, gözlerine kum kaçtı elbette. Açık bir alanda yapılsa daha iyi olmaz mıydı acaba?

Şovun kendine gelirsek; oldukça eğlenceli bir gösteri olduğunu söyleyebilirim. Özellikle çocuklar büyük keyif aldılar. Bizim oğlan da hemen hemen bütün Hot Wheels arabalara sahip olduğu ve çoğunun ismini bildiği için bütün monster truckları ismiyle çağırdı. Favori kamyonunun kazanması için tezahüratta bulundu. -Ertesi gün okula gittiğinde öğretmenine bile anlatmış.- Monster truck yarışmaları dışında, motosikletlerle akrobatik gösteriler yapıldı şovun bir parçası olarak. Gösterinin interaktif bir hal alması için tribündeki izleyiciler arasında dolaşan sunucu, sorular sorarak ödüller dağıttı. Fakat adamcağızın üst üste şovlarda bağırmaktan son şova sesi kalmamıştı maalesef.

Canavar kamyonlar epey gürültü çıkartıyormuş. Bir de ortalık toz toprak oldu tabi. Ama epey eğlendik doğrusu. İyi ki gitmişiz.

Bir Şovun Daha Sonuna Geldik

Son derece medeni bir şekilde yerimizi alıp izlediğimiz gösteri aynı şekilde olaysız bir şekilde dağıldı. 15-20 dakika sonra da evdeydik. Gerçekten profesyonelce hazırlanmış bir organizasyondu. Katar’ın sevilen Fransız kafe ve pastanelerinden Paul bile büfe açmış kahve, kruvasan falan satıyordu. Fiyatlar normalden yüksekti elbette ama makul sayılabilecek seviyedeydi.

Sonuç olarak bu gibi şovları kaçırmamak lazım. Katar’da böyle şovların seyircisi her zaman vardır. Video Games Live bunun güzel bir örneğiydi mesela.

2022’de Hot Wheels Monster Truck Live gibi şovların ve gösterilerin sayılarının artacağını düşünüyorum. Katar 2022 Dünya Kupası öncesi gerçekleştirdiği hemen her organizasyonda alnını akıyla çıkıyor. Hot Wheels Monster Trucks Live in Qatar da bunlardan biriydi. Henüz blog yazısını yazamadım ama Formula 1 Katar GP de trafik dışında aynı oranda başarılıydı. Vakit bulur bulmaz ona dair düşüncelerimi de sizinle paylaşmak istiyorum.


Bu yazının üzerine, Katar Ulusal Müzesi’ne dair düşüncelerime göz atabilir ya da Katar’da düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası’ndan aldığım notları okuyabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın