Bugün bir tavsiyede bulunacağım sizlere. Çok işinize yarayacağını ve belki de uzun zamandır başınıza gelmiş en güzel şey olacağını düşünüyorum. Evet bu konuda oldukça iddialıyım. Hadi başlayalım!

Zaman Kullanımı

Zaman hepimiz için sınırlı bir kaynak, öyle değil mi? Keşke tüm zamanımızı bize fayda sağlayacak aktivitelere harcayabilsek. Öyle yapabilsek hepimiz küçük birer Einstein olmuştuk. Ama hayatın gerçekleri pek öyle çalışmıyor. Zamanımızın (büyük) bir kısmı boşa gidiyor. Ne kadarının boşa gittiğinden bir çoğumuz gayet haberdarız aslında. Kimimiz bundan şikayetçiyiz hatta. Bir kısmımız bunu bir sorun olarak görmüyor, göremiyor. Allah sizin… Neyse… Sahip olduğumuz zaman isimli bu kısıtlı kaynağın daha verimli bir şekilde kullanılabileceğine inanıyorum. Hem de son derece basit bir yöntemle…

Gündelik hayatlarında huni takanların bir süre için hunilerini rafa kaldırmalarını rica edeceğim.

Süzgeç – Huni Ayrımı

İster inanın ister inanmayın ama bu böyle gelmiş böyle giden düzeni değiştirmek için gündelik hayatınızda büyük bir farklılık yapmanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken, kafanıza bir süzgeç takmaktan ibaret. Hayır, huni değil, süzgeç. Evet, doğru duydunuz, süzgeç dedim. Gündelik yaşamında huni takmayı alışkanlık haline getirenler bir süre için süzgeç ile devam edebilirlerse memnun olurum. Bu yazı sizi tatmin etmezse huninize geri dönebilirsiniz. O sizin keyfinize kalmış bir şey.

Sizi bilmiyorum ama ben tv’de hep belgesel seyrediyorum. Evet.

Peki ne tip bir süzgeçten bahsediyorum? Kısaca anlatayım.

Diyelim ki TV seyretmeye karar verdiniz. Neden böyle bir şey yapıyorsunuz, neden kendinize bu işkenceyi reva görüyorsunuz bilmiyorum ama şeytana uydunuz ve oturdunuz TV karşısına diyelim. Kanepeye uzanıp elinize kumandayı aldığınız andan itibaren ne kadar süre TV izleyeceğinizi neye göre belirliyorsunuz, hiç düşündünüz mü bunu? Mesela bir maçı başından sonuna kadar mı izleyeceksiniz? Üzerine maç sonrası röportajlarını da ekleyip öyle mi kapatacaksınız TV’yi? Yoksa maç ve röportajların üzerine futbol tartışma programlarını da ekleyip 4-5 saat kendinizi futbola adadıktan sonra mı bu geceyi tamamlamayı planlıyorsunuz? (İnsan hiç mi sıkılmaz tüm bunlardan? – Sıkılmadı…)

Maç örneği size hitap etmediyse, bunun haber versiyonuna da geçebiliriz. Aperatif olarak ana haber bülteni izleyip, ara sıcak olarak birkaç yorum ve görüş alıp, ana yemeği hararetli bir tartışma programıyla mideye indirip, tatlı olarak gece yarısı bültenini de afiyetle gömebilirsiniz. Etti mi temizinden bir 4-5 saat.

Tavşan temalı çöp bilgi süzgeçlerimiz stoklarımıza gelmiştir.

Çöp Bilgi Süzgecinin Özellikleri

Tam bu noktada duralım ve az yukarıda bahsettiğim süzgeçlerimizi kafamıza takalım. Ne süzgeci bu? Çöp bilgi süzgeci. ”O da nesi?” dediğinizi duyar gibiyim. Çok haklı bir soru. İzah edeyim.

Çöp bilgi süzgeci maruz kaldığınız bilgi bombardımanının sizin için artık faydasız olduğunu hissettiği anda devreye giren son derece önemli bir aygıttır. Bilincinizi, zihninizi ve aklınızı (Bunlar aynı şey değil mi ya?) odaklayıp, devam etmekte olduğunuz aktivitenin artık size hiçbir katkısının olmadığını ve çok acil bir şekilde son vermeniz gerektiğini hatırlatan mucizevi bir icattır.

Mesela ana haber bülteninin haberden çok penguen belgeseline döndüğünü hissettiği anda süzgeç sizi son derece zayıf bir elektrik akımıyla uyarıp, devam etmenize mâni olacaktır. Futbol maçı eğer iki takımın da futbol oynamaktan çok çimleri biçmek için sahaya çıktığı bir müsabakaya döndüyse, süzgeç yine devreye girecek ve sizi bu kara delikten çıkartacaktır.

Hemen hemen her aktivitede gönül rahatlığı ile kullanabileceğiniz bu süzgecin hayatınızda boş geçen zamanı daha verimli kullanmanız için sizi eğiteceğini garanti ediyorum. Sosyal medyayı abartınca, oyun oynamanın cılkını çıkartınca ve geyik muhabbetinin dibini vurunca sizi uyaracak bu süzgeç. Ne kadar muazzam bir icat olduğunu siz de fark etmişsinizdir sanırım. Herkesin kendi hayat tarzına göre kişiselleşebilen bu süzgeç, bir anlamda üstün yapay zekasıyla kendi kendine öğrenme yetisine sahip diyebiliriz. Patenti tamamen bana ait olan bu teknolojiyi gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

“Benim derdim bana yetiyor” temalı süzgeçlerimiz aşırı ilgiden dolayı tükenmiştir.

Farklı Uygulama Teknikleri

Peki diyelim ki süzgeç fikri beğendiniz, böyle bir süzgecin kullanımını mantıklı buldunuz ama kafanıza bir süzgeç takıp gezme konusunda çekinceleriniz var. Bence çok anlamsız çekinceler bunlar ama varsayalım ki geçerli olsun. Bu durumda size süzgeçsiz bir çözüm yolu sunacağım. Bu ikinci metodu pek önermiyorum -çünkü bana bir faydası yok- ama bilginiz olması açısından sizinle paylaşacağım. (Ne kadar yardımsever bir insan olduğumu görüyorsunuz)

Eğer siz de zamanınızın kıymetini bilmeyi öğrenmek istiyorsanız yapmanız gereken çok basit: Zamanınızın kıymetini bilin. Bu kadar kolay. Baktınız zaman akıp gidiyor ve o an yapmakta olduğunuz aktivite zamanı öldürmekten ibaret, hemen reaksiyon gösterin. Ne kendinize, ne başkasına faydanızın olmadığı bir ortamda, çöp bir bilgiyi özümsüyorsanız, bırakın o işi! Hemen şimdi!

Kalkın kanepeden ya da masanın başından! Kütüphaneden daha önce okumadığınız bir kitap alın ve okumaya başlayın. Dışarı çıkın ve uzun zamandır yürümediğiniz bir sokakta yürüyün. Ya da uzun zamanda konuşmadığınız bir arkadaşınızı arayın. Halini hatırını sorun sebepsiz.

Panik yapacak bir durum yok, hallederiz.

Madem mucizevi süzgecimi takmaya yanaşmıyorsunuz, o zaman aklınızı ve iradenizi çöp bilgi süzgeci olarak kullanmak zorundasınız. Kendi kendinizin süzgeci ve uyarıcısı olun. Bunu yapmaya başladığınızda boş işlere ne kadar çok vakit ayırdığınızı anlayıp, boşa giden zamana yakınacaksınız. Ama üzülmeyin. Önünüzde bu geçen zamanı telafi edecek bir sürü zaman var. Yeter ki o güzelim aklınızı ve mutluluklara gebe geleceğinizi çöp bilgiler ile doldurmayın.

Son teknoloji çöp bilgi süzgecimi denemek ister misiniz? Yoksa kendi iradenizi kendiniz mi kontrol etmeyi tercih edersiniz? Karar sizin.

Maçı izledikten sonra yorumları dinlemek yerine tv’yi kapatıp birkaç sayfa kitap okumak şimdi daha mantıklı gelmedi mi size de?


Bu yazının ardından, çöp bilgi süzgecinin size kazandıracağı boş zamanları çok daha faydalı aktivitelerle doldurmak için yaptığım günlük takip listeme bakabilir, ya da sosyal medya bağımlılığının zararlarına dikkat çektiğim yazımı okuyabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın