cesur yeni dünya

Adı: Cesur Yeni Dünya / Brave New World
Yazar: Aldous Huxley
Yayım Yılı: 1932

Cesur Yeni Dünya ya da özgün adıyla Brave New World, Aldous Huxley’in 1931 yılında yazdığı ve 1932 yılında yayımladığı distopik bir romandır. Karanlık bir geleceğin tasvir edildiği kitapta, insanların gelişen teknoloji ile birlikte belirli özelliklere göre sınıflara bürünmüş bir şekilde fabrika benzeri üretimhanelerde tüplerde üretildiği, sürekli mutlu olmaya şartlandırıldığı ve “ne kadar az bilirse o kadar mutlu olur” felsefesinin daha embriyo iken genlerine işlendiği gibi günümüzde bile tartışılabilecek bir düzen yer alır. Huxley’in yaptığı Amerika seyahatlerindeki gözlemleri, bu kitaptaki tasvirlerinde çok önemli yer tutmaktadır. Huxley’in gözlemlediği Amerika ve kafasında canlandırdığı gelecek bu romanın temelini oluşturur.

Cesur Yeni Dünya, yazıldığı tarihin çok ilerisinde olmakla birlikte distopik edebiyatın en önemli eserlerinden biri olarak anılmaktadır. Karakterlerin bebeklikten beri şartlandırıldığı dünyada, gerçekleşen olaylara verdikleri tepkilerin robotluğu ve sahteliği okuyucuyu karamsarlığa ve düşünmeye sürükler. Hissetme, düşünme, konuşma, yaşama ve özgün bir birey olma gibi yaşamın temel haklarının olmadığı bir düzenin nasıl olacağını hayal etmemizi sağlar. Bu da elimizdekini koruma içgüdümüzü tetikler.

Cesur Yeni Dünya, sizi kendisi hakkında düşünmeye zorlar. Hayal kurmanızı ister. “Düşünün, hayalini kurun ki gerçekleşmemesi için gerekenleri yapın” der. Sırf bu açıdan bile okunması gereken bir eserdir.

Özellikle bilimkurgu, distopik gelecek tasvirleri ve dünyanın ilerleyen süreçte nasıl bir yer olacağı konularında kafa patlatan birisi iseniz bu kitabı atlamanız imkansız. Türü sevin ya da sevmeyin bence her okurun mutlaka okuması gereken bir kitap.

Kitabı çok kopuk kopuk okuduğum için hikayenin sürükleyicliği konusunda bir yorumda bulunmam doğru olmaz. Yine de kendini okutan bir kitap olduğunu düşünüyorum. Benim kopuk kopuk okumam tamamen benim suçum. Anlattığı konunun bilim, felsefe ve psikoloji de içerdiğini düşünerek dilinin biraz ağır olmasını elbette anlayışla karşılıyorum. Böyle bir konu basit bir şekilde anlatılsaydı bu kitap bugün olduğu noktada olamazdı.

Kitabı merak edip almak isteyenler bu bağlantıdan idefix üzerinden alabilirler. İdefix daha önce alışveriş yaptığım ve memnun kaldığım bir site. Tavsiye ederim.

Audiobook’ları sevenler aşağıdaki videoda kitabın ingilizce versiyonunun okunmuş halini dinleyebilirler. Evden işe ya da okula yolculuk ederken dinleyebilirsiniz.

Cesur Yeni Dünya’nın henüz büyük bütçeli bir filmi yapılmadı. 1980 yılından kalma BBC yapımı bir televizyon filmi yapılmış. Aşağıda o filmi izleyebilirsiniz.

Aldous Huxley ve düşünceleri ile alakalı biraz daha bilgi isteyenler ise 1958 yılında çekilmiş olan aşağıdaki röportajını dinleyebilirler. Gelecek tahmin ettiğimiz kadar uzak değil gibi, ne dersiniz?

8/10

Bir Cevap Yazın