Neil Gaiman - Günümüzün önemli yazarlarından birisi.

Günden Kalanlar 6 Ağustos 2016 tarihli notlarım ile devam ediyor. Farklı konularda, değişik kaynaklardan edindiğim izlenimleri bu kategori altında size aktarmaya devam edeceğim. İyi okumalar.

 

  • Neil Gaiman ve Neden Kitap Okuduğumuza ve Okumanın İnsan Üzerindeki Etkisine Dair 
Neil Gaiman - Günümüzün önemli yazarlarından birisi.
Neil Gaiman – Günümüzün önemli yazarlarından birisi.

Maria Popova‘nın Brainpickings.org sitesi müthiş bir yer. Her gün farklı konularda yazılmış birbirinden güzel yazılar ile beyninizi aynı anda onlarca kaynaktan besliyormuş gibi hissettirebiliyor. Aşırı yüklenme yaşamanız hayli olası. Sitenin ingilizcesi biraz ağır. Ben mutlaka Seslisözlük ya da Tureng gibi bir çeviri sitesini açık tutuyorum ki bilmediğim kelimelerin Türkçe’lerini öğrenebileyim.

Maria Popova bugün, ünlü yazar Neil Gaiman‘ın kitap okumanın nedenleri ve okuduğumuz kitapların bizler üzerinde bıraktığı etkiler üzerine anlattıklarını derlediği bir yazı yayınlamış.  Kitap okumayı seven, hayalgücünün önemine inanan herkesin faydalanacağı bir yazı olmuş. Keyifle okudum. Neil Gaiman’ın çocukluk döneminin yaz tatillerini şehrin kütüphanesinde kitap okuyarak geçirmiş olduğunu imrenerek öğrendim. Bugün geldiği noktaya şaşırmamak gerekiyor.

  • Paralel Bir Evrene Kaçmamız Gerekirse Kugelblitz Kara Deliği Kaçışımızı Sağlayabilir Mi?
Kugelblitz - Işıktan yapılma kara delik.
Kugelblitz – Işıktan yapılma kara delik.

Astrofizik ve Kuantum Fiziği muhteşem şeyler. İnceledikçe, detaya girdikçe mest olmamak imkansız. Enerjinin ve yaşamın parçacıklarının oluşumunu araştırmak insanın varlığını ve varoluşunu daha iyi anlamasını (ya da kafasının daha da karışmasını) sağlıyor. Kozan Demircan’ın daha önceden bahsettiğim kişisel blog’u khosann.com gayet net ve konudan uzak insanların bile anlayabileceği şekilde bu konulara değiniyor. Okuduğum şu yazısında insanoğlunun içinde bulunduğumuz evrenden başka bir evrene yerleşmesi gerekirse, bunun nasıl olacağına ve Kugelblitz Kara Deliklerinin bunun için kullanılıp kullanılamayacağına dair değerlendirmeler bulunuyor. İnsan aydınlandığını hissediyor. Sık sık güncellenen bu blog’u düzenli takip etmenizi öneririm.

  • Yekta Kopan ve Bodrum / Gümüşlük Üzerine

Yekta Kopan Bodrum’un Gümüşlük ilçesinin geleceğine (ve diğer tüm sahil kasabalarının) ilişkin kaygılarını blog’unda anlatırken müthiş bir tanım yapmış. Boğazım düğümlendi:

“Balıkçılar çok kazık olmuş” dertlenmesi ile balıkçıda çekilmiş günbatımı selfie‘sini Instagram’a koymak arasında bir hayat…

  • PS4’e Özel olarak geliştirilen God of War, E3 2016’da yayınlanan aşağıdaki  oyun içi tanıtım videosu ile ortalığı ayağa kaldırmıştı. Santa Monica Studios’un Yaratıcı Yönetmeni ve God of War’un Oyun Yönetmeni Cory Barlog‘dan gelen son açıklamalar, “Last of Us’ı almışlar God of War diye bize satıyorlar” diyenleri ters köşe yapacak cinsten. Ben tanıtım fragmanını sevdim. God of War olsun taştan olsun yine oynarım.

Suicide Squad - olumsuz eleştirilere rağmen film gişede iyi gidiyor gibi...
Suicide Squad – olumsuz eleştirilere rağmen film gişede iyi gidiyor gibi…
  • Dün objektif bir şekilde eleştirmeye çalıştığım Suicide Squad gişede Warner Bros.’un yüzünü güldüreceğe benziyor. Amerika’dan gelen 20,5 milyon dolar perşembe gecesi hasılatı ile Marvel’in Guardians of Galaxy’sini geçerek en başarılı Ağustos ayı açılışını gerçekleştirmiş. Bu gidişle kendisi yerine izlemenizi önerdiğim Deadpool’u da gişede geçecek gibi görünüyor. Tabi Deadpool’un R Rated bir film olduğunu unutmayalım. Bakalım Suicide Squad olumsuz eleştirilere rağmen gişede nereye kadar gidebilecek. Bu arada Jared Leto kesilen The Joker sahneleri hakkında dert yanmaya devam ediyor.
  • Bu yıl 12-20 Kasım tarihleri arasında 35’incisi yapılacak olan İstanbul Kitap Fuarı’nın bu yılki teması Felsefe ve İnsan’mış. En son ne zaman bir kitap fuarına gittim hatırlamıyorum.
  • En sevdiğim yazarlardan Murat Gülsoy, yazmaya nasıl başladığı ve neler yaşadığına dair blog’unda bir yazı paylaşmış. Mutlaka okuyun. Ben yazısında kendimden benzerlikler yakaladım.  Lise ve üniversitede kompozisyon olarak sürekli öyküler yazmam gibi… Kimbilir belki siz de yakalarsınız.

Bir Cevap Yazın