2016 yılı uzun süredir sinemaseverler arasında geek yılı olarak anılıyor. Bu şekilde tanımlanmasının sebebi, çizgi romana, video oyunlarına, sinemaya ve edebiyata meraklı herkesin yakinen olmasa da öyle ya da böyle aşina olduğu efsane kahramanların ve hikayelerin filmlerinin bu yıl içinde vizyona girecek oluşu. Bu filmlerin çoğundan haberdarsınızdır diye düşünüyorum. Haberdar olmadığınız konu, bu filmlerin hepsinin 2016 yılında vizyona girecek oluşu. Şimdi 2016’da vizyona girmesi öngörülen bu filmlerden benim heyecanla beklediğim ilk 15 filmi sıralıyorum. Okudukça “yok artık! Bu da mı 2016’da vizyona girecek?” diyeceksiniz. Fragmanı görücüye çıkmış olanların fragmanlarını da ekliyorum ki kaçıranlar izleme fırsatı bulsun. İşte başlıyoruz;

1) Warcraft

warcraft poster

Blizzard’ın sanateseri olan strateji oyunu Warcraft‘ın bugün geldiği noktayı anlatmaya başlarsam bu yazının amacından tamamen çıkmış olurum. O yüzden olabildiğince kısa tutmaya çalışacağım. Birkaç yıl öncesine kadar on milyon kayıtlı oyuncusu olan World of Warcraft’ın bu muazzam başarısı sonrası Warcraft evreninde geçen bir film zaten bekliyorduk. Bu beklentilerimize karşılık veren Blizzard yönetmenlik koltuğunu Moon ve Source Code ile yeteneğini kanıtlamış ve aynı zamanda bir World of Warcraft oyuncusu olan Duncan Jones’a emanet etti. Oyuncu kadrosunda Hollywood’un bilinen simalarından çok, yıldızı yeni yeni parlayan oyunculara yer veren Blizzard ve Legendary Pictures, ekibi Travis Fimmel, Paula Patton, Daniel Wu, Ben Foster, Toby Kebbell gibi isimlerden oluşturdu.

Bilmeyenler için belirteyim; Blizzard oyunları çok başarılı CGI videolar barındırırlar. Bu yüzden Warcraft filminin yapılacağını duyan sinemaseverler “Acaba tamamen CGI bir film gelebilir mi?” diye düşünmeye başlamıştı. Blizzard’ın iki dakikalık bir oyun içi video için bile yıllar harcadığını düşünürsek bunun gerçekleşmesi pek mümkün değildi. Sonuç olarak mantıklı bir karar verilip, CGI destekli ama tamamı CGI olmayan bir film ortaya çıkartıldı. Gerçek oyunculardan modellenen animasyonlar eklendi. Warcraft evreninin geçtiği gezegenlerden birisi olan Dreanor ve Azeroth’un son derece başarılı yansıtıldığını fragmandan görebiliyoruz. Bu da içimize su serpmiyor değil.

Dört gözle beklediğimiz, uğruna sinema salonlarına çadır kurulacak Warcraft’ın Türkiye’de 10 haziran 2016’da vizyona girmesi bekleniyor. Şu ana kadar yayımlanan tek fragmanı aşağıda izleyebilirsiniz. Warcraft’ın “video oyunlardan iyi film çıkmıyor ya!” argümanını yıkmasını dört gözle bekliyorum. Olur da film kötü çıkarsa o Blizzard’ı yakarlar abicim!

2) Batman v Superman: Dawn of Justice

batmanvsuperman

Biliyorsunuz hem Batman hem de Superman DC Comics çizgi romanlarının karakterleridir. Şimdi “Kimlerdi DC Comics karakterleri bana bir anlatıversene” diyenlere bir kıyak yapmak istiyorum. Ahanda DC’nin tüm karakterlerinin sıralı tam listesi. Bu listede saatlerinizi harcarsınız, boş vaktinizde bakın bari.

Konumuza dönersek, Marvel’ın Marvel Cinamatic Universe adımının başlangıcı bildiğiniz gibi Iron Man‘di. 2008 yılında yayınlanan film öyle büyük bir başarı elde etti ki, Marvel’ın gözleri açıldı ve arka arkaya filmler yapmaya, bu kahramanlarının hepsinin birden cirit attığı Avengers’ları ekrana salmaya kadar gitti. İyi ekmek yediler orası kesin. Şimdi aynısını DC Comics yapıyor. Christopher Nolan’ın 2005 yılında seyirciyle buluşan yeniden çevrim Batman filmi Batman Begins büyük beğeni topladı ama asıl pik Dark Knight ile yaşandı. Dark Knight, Batman’ı tekrar seyirciye sevdirmekle kalmamış, DC’nin de yüzünü güldürüp kafasında tilkiler dolşatırmıştı. Daha sonra Dark Knight Rises ve Man of Steel ile DC Cinematic Universe’in iyice içine girmiş olduk.

Batman v Superman: Dawn of Justice ile DC Cinamatic Universe’in nereye doğru şekilleneceğini göreceğiz. Christopher Nolan’ın filmlerinden kopuk, Man of Steel’ın devamı tadında bir yapım ile karşılaşacağımızı düşünüyoruz. Hoş, filmin izleyeceği yol ile ilgili farklı teoriler de havada uçuşmuyor değil. Biz yine de eldeki bilgiler ışığında ilerleyelim. Batman rolünde Ben Affleck ilk kez seyirci karşısına çıkacak. İlk açıklandığında büyük tepki çeken bu seçim, zamanla seyirciler tarafından benimsendi. “Ben Affleck’ten fena Batman olmamış be ya” şeklindeki görüşler ağırlık kazanmaya başladı. Man of Steel’da Superman’i canlandıran Henry Cavill kaldığı yerden devam ederken ekibe bu film ile birlikte katılan Wonder Woman’ı Gal Gadot, Aquaman’i Jason Mamao ve Lex Luthor’ı Jesse Eisenberg seyirciyle buluşturacak. Yönetmenimiz de Watchmen ile “iyi gibi sanki” dediğimiz, 300 ile burun kıvırdığımız ve son olarak da Man of Steel ile DC Comics’in geminin komutasını verdiği Zack Snyder.

Beklenti yüksek. Ortaya kötü birşey çıkarsa DC Cinematic Universe daha emekleme adımlarında kafayı sehpaya çarpar ve Justice League’in geleceği tartışılır.

İlk fragman San Diego Comic-Con sırasında yayınlandı ve aşağıdaki gibiydi:

İkinci fragman 2 Aralık 2015’te Jimmy Kimmel Live’da yayınlandı ve ortalığı karıştırdı:

Batman v Superman: Dawn of Justice 25 Mart 2016’da vizyonda olacak.

3) Captain America: Civil War

civil-war

Civil War çizgi roman fan’ları tarafından en sevilen serilerden birisidir. Marvel evreninde kim var kim yok herkesin ya Iron Man’in ya da Captain America’nın tarafını seçtiği süper kahraman hakları üzerinden başlayıp arkadaşlıkları bitiren, büyük bir savaşa dönüşen bir olaydır. Bu kadar geniş kapsamlı bir çizgi roman serisinin Marvel Cinematic Universe içerisinde anlatılması da hiç kolay değil. Yayın haklarının Marvel’da olmadığı karakterleri de düşündüğünüzde Marvel evrenindeki en büyük olaylardan birisinin çizgi romandaki hikayenin aynısı olarak sinema perdesine iki saatlik bir film olarak düşmesi beklenmezdi.

Marvel bir karar verdi ve Civil War hadisesini Captain America serisi içinde anlatmayı seçti. Bunda Captain America serilerinin diğer Marvel filmlerine kıyaslandığında daha sert ve daha homojen bir kurguda olduğu değerlendirilmiş diye düşünüyorum.

Bu film ile Avengers: Age of Ultron tayfasının hemen hemen hepsi (Thor, Hulk filmde yok diyorlar ama olabilir de mi acaba ki!!!), Marvel’ın haklarını Fox’tan “ver ver bir haltı beceremedin” diyerek aldığı  ünlü kahramanı Örümcek Adam, ayrıca Black Panther gibi yeni bir karakter ve son filmi ile beğeni kazanan Ant-Man beyaz perdede boy gösterecek. Kadro devasa. Daha gelemeyenler, işi çıkanlar, çocuğu okula bırakıp gelecekler de cabası. Oyuncu kadrosu da aynen korunmuş. Şimdi bana tek tek sıralatmayın hepsini lütfen.

Bu film ile birlikte Marvel, Avengers: Age of Ultron’da aldığı tepkileri bir nebze yumuşatmaya çalışacaktır. Yönetmenlik koltuğu Captain America: The Winter Soldier ile büyük bir sükse yapan Anthony Russo ve Joe Russo kardeşlere emanet. Captain America: The Winter Soldier’da gösterdikleri başarının bir benzerini bekliyoruz Russo kardeşlerden.

marvel-cinematic-universe-phase-three

Marvel Cinematic Universe’in üçüncü fazının filmlerinin vizyon tarihlerini üstteki görselde görebilirsiniz. Önümüzdeki üç yıl inanılmaz filmler yolda. Marvel Cinematic Universe’e doyacağız demek abes kaçmaz, di mi?

Gümbür gümbür fragman aşağıda. Filmin vizyon tarihi 6 Mayıs 2016.

4) Deadpool

deadpool

Hiç lafı çevirmeye gerek yok, Deadpool‘dan beklentim büyük. Bu kadar absürd, acımasız, komik, kuvvetli ve özel bir karakterin olduğu filmin kötü çıkmaması lazım. Ne yapsanız tutar çünkü. Yönetmenliğini henüz kendini kanıtlayamamış Tim Miller’ın üstlenmiş olması bile morallerimizi bozmuyor. Ryan Reynolds Deadpool rolünde karakterle resmen bütünleşti. Başarılı olması lazım. Üstteki filmler kadar büyük bir patlama yapması beklenmiyor belki ama bu listenin en absürd filmi olacağı kesin.

deadpooltedy

Şu tipteki bir süper (anti) kahraman karakterin başarısız olması durumunda Fox tüm sinema birimini kapatsın gitsin. Deadpool’un da bir Marvel karakteri olduğunu belirtelim. Adamlar seri üretim süper kahraman yaratıyor. İnanılmaz gerçekten.

12 Şubat 2016’da Deadpool ile randevumuz var gençler. Komikli şakalı fragman aşağıda (evet adam tek mermi ile 5 kişi öldürüyor, sıkıntı yok):

5) Suicide Squad

suicide squad

Neden 2016’nın geek yılı olduğunu anlamaya başlıyor muyuz? İki Marvel çizgi roman konseptli film sonrası tekrar DC dünyasına dönüyoruz. Bu sefer DC’nin en psikopat serilerinden birisi olan Suicide Squad ile tanışacağız. İzin verin sizi kendileri ile tanıştırayım: Dünyalar tatlısı(!) Harley Quinn (Margot Robbie), cadı Enchantress (Cara Delevingne), attı mı vurur Deadshot (Will Smith), sol açık Captain Boomerang (Jai Courtney), timsah-adam Killer Croc (Adewale Akinnuoye-Agbaje), deli El Diablo (Jay Hernandez), samuray-ninja kızımız Katana (Karen Fukuhara), lider karakter Rick Flagg (Joel Kinnaman) ve son olarak efsane The Joker (Jared Leto).

the joker

Özellikle Jared Leto’nun Joker performansı merakla bekleniyor. Çizgi romanlara paralel bir karakter oluşturulmaya çalışılmış. Daha önceki Joker performanslarından ve karakterinden farklı bir Joker bizi bekliyor olacak.

The Suicide Squad bu çizgi romandan türeyen filmler furyasında kendine farklı bir konum arayacak. Bir grup anti-kahraman dünyayı kurtarmaya çalışacak… Gel de inan… 12 Ağustos 2016. Not edelim.

Fragmanın havası bile üstte sıraladığımız filmlerden ne kadar farklı, değil mi?

6) X-Men: Apocalypse

x_men_apocalypse

“Allah sonumuzu hayır etsin nedir bu çektiğimiz kötü adamlardan” isimli bir diğer filmimiz de X-Men: Apocalypse.

X-Men: Days of Future Past ile reset atılan X-Men serisi başarılı bir şekilde devam edeceğe benziyor. Hemen her filminin ortalama üstü olduğu hatta bazılarının bayağı bayağı iyi film olduğu seride bu sefer X-Men’ler yeniden hortlayan ilk mutant Apocalypse ile baş etmek zorunda. Bryan Singer Days of Future Past’ı yönetmesinin ardından Apocalypse için de aynı görevde. Oyuncu kadrosunda değişiklikler var. X-Men: Days of Future Past ile resetlenen evrendeki bazı yeni oyuncular şunlar: psişik Psylocke (Olivia Munn), en kuvvetli mutantlardan Jean Grey (Sophie Turner), Cyclops (Tye Sheridan), teleporter Nightcrawler (Kodi Smit-McPhee), Halle Berry sayesinde en sevilen mutantlardan olan Storm (Alexandra Shipp), Jubilee (Lana Condor) şeklinde liste uzuyor.

Ben bu filmin başarılı olacağını ve serinin bizi sinema salonlarına çekmeye devam edeceğine inanıyorum. 19 Mayıs 2016’da görüşürüz.

Fragmanı beğenen de var yerden yere vuran da? Siz ne dersiniz?

7) Doctor Strange

Doctor_Strange

Elimizde Nepal’deki film setinden araklanmış bir kaç paparazzi fotoğrafı ve filmin logosu dışında hiçbir şey olmayan Doctor Strange, bu senenin en büyük süprizi olabilir. Kadrosunda Dr. Strange rolünde Benedict Cumberbatch, The Ancient One olarak Tilda Swinton, Rachel McAdams, Mads Mikkelsen ve Chiwetel Ejiofor gibi usta oyuncuları barındıran filmin daha kısa fragmanı bile yok. Yönetmen Scott Derrickson, korku gerilim sinemasına olan yatkınlığı ile bilindiği için Doctor Strange‘in karanlık bir film olmasını umarsak hata yapmayız.

Yine bir Marvel karakteri olan Doctor Strange fan’ları şimdiden karşılaştırma görselleri yapmışlar bile.

benedict-cumberbatch-doctor-strange

Vizyon tarihi 4 Kasım 2016 olarak görülüyor. Hadi bakalım bir fragman çakın yakın zamanda da ilgi artsın filme. Poster de olur be kanka.

8) Independence Day: Resurgence

resurgence

Independence Day benim çocukluğumun en unutulmaz filmlerinden birisidir. Arşivimin olmazsa olmazı, nerede görsem, nerede karşıma çıksa oturur izlerim o derece öenmlidir benim için. İlk filmin üzerinden yirmi sene geçmiş, dile kolay. Bunun farkında olan yapımcılar eski ekipten toplayabildiklerini toplamış ve yeni bir Independece Day filmi yapmaya karar vermiş. Ne kadar da doğru bir karar! Jeff Goldblum, Bill Pullman telefonu açar açmaz kabul etmişler. Başrol için Chris Hemsworth’ün kardeşi Liam Hemsworth olur vermiş. Independence Day: Resurgence bu günlerde post-production evresinde IMDB’ye göre. Yirmi yıl önce yendiğimiz uzaylılar, rövanş için geri geliyorlar. Konu bu kadar basit, zorlamaya gerek yok.

Elimizde hepi topu birkaç fotoğraf var ama uzaylıların teknolojisinden yararlanılarak üretilen aşasağıdaki uçak fena görünmüyor.

inde

Herşeye rağmen beklentiyi düşük tutalım ki felaket filmlerinin demirbaş yönetmeni Roland Emmerich gençliğimizle oynarsa çok üzülmeyelim. Film iyi olsun ama lütfen. 1 Temmuz 2016’da vizyonda!

Gelecekten Not: 

Fragman geldi. Kaçırmayın gençler.

9) Ghostbusters

ghostbusters

Yeni Ghostbusters filmi ile ilgili elimizdeki bilgiler oldukça kısıtlı. Poster yok, fragman yok. Birkaç fotoğraf var sadece. Eski kadrodan Sigourney Weaver, Bill Murray, Dan Aykroyd ve Ernie Hudson minik olsa da filmde rol alacaklar. Yeni kadronun tamamının kadınlardan oluşmasının nasıl bir etki yaratacağı ise henüz kestirilemiyor. 29 Temmuz 2016’da vizyona girecek filmde Andy Garcia ve Chris Hemsworth da perdede boy gösterecek. Beklenti ölçer koyamıyoruz çünkü ölçecek veri yok. Filme de az kaldı. Bir poster falan, hani?

10) Fantastic Beasts and Where to Find Them

fantasticbig

David Yates, yeni bir Harry Potter projesi ile karşımızda olacak. Bu sefer geçmişe gidip filmle aynı isimli kitabın yazım dönemine tanıklık edeceğiz. Fantastic beasts and Where to Find Them ile yeniden Harry Potter evrenine dönmek muhteşem olacak, muhteşem! Colin Farrell, Jon Voight, Ron Perlman, Eddie Redmayne gibi isimler şu an kadroda görülüyor. Sürprizlere de açık olalım.

fantastic-beasts

18 Kasım 2016 vizyon tarihi.

Gelecekten gelen fragman:

11) Assassin’s Creed

Assassins-Creed-movie-poster

Warcraft’ın ardından bir diğer video oyunu uyarlaması da bu sene sinema salonlarındaki yerini alacak. Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons gibi ünlü oyuncuların yer alacağı Assassin’s Creed‘e Ubisoft oldukça güveniyor. Flmin yönetmenliğini Snowtown ile tanınan Justin Kurzel üstleniyor. Michael Fassbender’in aşağıdaki kostümünün fena görünmediğini söylemek lazım. Vizyon tarihi olan 23 Aralık 2016’ya daha var. Kısa fragman gelse de bir görsek nedir ne değildir, yenir mi yenmez mi?

assassinscreed

12) Alice Through the Looking Glass

Alice-Through-the-Looking-Glass

Bitmiyor bitmiyor. Şu ana kadar saydığımız tüm filmler sinemada izlemeyi hak ediyor gerçekten. Alice Through the Looking Glass da bu ekibin bir parçası. Tim Burton’un fantastik Alice in Wonderland denemesinden sonra Alice Through the Looking Glass ile maceraya kaldığımız yerden devam edeceğiz. Tabi geçmişe gitmek zorunda oluşumuz dışında…

Johnny Depp, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Sacha Baron Cohen ve Alice rolünde Mia Wasikowska filmin başrol oyuncularını oluşturuyor. Yönetmenlik koltuğu bu sefer Muppet filmleri ile tanıdığımız James Bobin’a emanet. 27 Mayıs 2016’da vizyonda. Fragmanı ilk filmden sonra biraz daha heyecanlı ve ilgi çekici geldi bana. İlk filmi çok beğenememiştim. Umarım bu daha güzel çıkar.

13) Rogue One: A Star Wars Story

rogue one

Star Wars: Force Awakens 2015 yılında vizyona gireceği için 2016 geek yılı bünyesinde değerlendiremiyoruz. Ama Disney sağolsun “Her yıl Star Wars çekeceğiz bundaon sonra!” dedikleri için Rogue One: A Star Wars Story 2016‘nın son günlerinde sinemaseverlerle buluşacak. Death Star’ın planlarını çalmakla görevli özel ekibin macerasını konu alacak olan bir spin-off olarak konumlandırabiliriz. Felicity Jones, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk başlıca karakterleri canlandıracaklar. Yönetmenimiz 2014 yapımı Godzilla‘nın yönetmeni Gareth Edwards. Vizyon tarihi 16 Aralık 2016.

rogue

14) The Jungle Book

 

The_Jungle_Book

Disney’in yeni Jungle Book uyarlaması da 15 Nisan 2016’da bizlerle buluşacak. Müthiş bir oyuncu ve seslendirme kadrosu barındıran film ilgi çekici görünüyor. Kadroyu kısaca sayarsak; Scarlett Johansson, Idris Elba, Bill Murray, Lupita Nyong’o, Christopher Walken, Ben Kingsley var daha ne olsun? Yönetmen Jon Favreau. Kendisini Marcel Cinamatic Universe’in başlangıcı kabul ettiğimiz Iron Man‘i çeken adam olarak tanıtsak yeter sanırım.

Fragman şöyle;

15) Star Trek Beyond

star trek beyond

Star Trek Beyond ile ilgili elimizde çok az bilgi var. Ne bir görsel, ne ciddi bir haber hiçbirşey yok. Boşa konuşmak da anlamsız. 22 Temmuz 2016’da vizyona girmesi öngörülen filmin ileri bir tarihe alınması şaşırtıcı olmaz. JJ Abrams ile yola devam etmeyip yönetmenlik koltuğunu fast and Furious serisinin yaratıcılarından Justin Lin‘e devreden yapım, kendinden önceki filmlerdeki kadrosunu büyük ölçüde koruyacak. Zoe Saldana, Chris Pine, Simon Pegg, Zachary Quinto, Karl Urban, ve ekibe yeni katılacak Idris Elba ve Kingsman: The Secret Service‘da başarılı bir portre çizen Sofia Boutella ile ekibin kimyasının tutacağını umuyorum.

Gelecekten Gelen Fragman:

İlk 15’i tamamladık. Üstte saydıklarım dışında Pixar’ın sevimli balık hikayesi Finding Nemo’nun devamı olarak anılan Finding Dory, çok kötü bir ilk film sonrası toparlamaya çalışan Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows ve Legend of Tarzan ilgiyi hakeden diğer yapımlar olacak. Hakkında hemen hemen hiçbir gelişme olmayan Gambit filminin erteleneceği neredeyse kesin. O yüzden onu pas geçtim.

Umarım yazı hoşunuza gitmiştir. Eklemek istediğiniz birşey varsa ya da atladığım bir konu varsa lütfen buraya mesaj atın konuşalım. Anlaşabiliriz.

4 YORUMLAR

  1. […] 2016 geek yılının ikinci bombası BvS, bu yılın ilk süper kahraman filmi olan Deadpool (hey Allahım, gülesim geliyor, ne biçim süper kahramansa artık) ile kıyaslandığında maalesef sönük kalıyor. Senenin sonuna dek önümüzde çok sayıda büyük beklenti ile beklediğimiz film olduğu için, BvS’nin insanlar üzerindeki etkisinin kısa süreceğini düşünüyorum. […]

Bir Cevap Yazın