Amazon‘un kurucusu Jeff Bezos, Yüzüklerin Efendisi’nin dizi hakları için 250 milyon doları masaya koyduktan ve anlaşma resmileştikten sonra, herkes şöyle bir arkasına yaslandı ve ortaya çıkacak yapım hakkında görüş bildirmeye başladı.

Yanlışlık olmasın, 250 milyon dolar sadece dizinin küresel telif hakları için verilen para. Bunun bir de prodüksiyon, reklam, tanıtım ve yayınlama maliyetleri olacak, bunları düşününce Yüzüklerin Efendisi dizisinin Amazon’a hediyesi ne kadara gelecek bunu bugün hiçbirimiz bilmiyoruz. Sezonluk 150 milyon dolarlık bir maliyet öngörüldüğüne dair söylentiler dolaşıyor. Elbette yapımla ilgili bütçesel çalışmalar yapılmıştır ama Yüzüklerin Efendisi öyle bir eser ki, “şunu ekleyelim, bunu çıkartmayalım” diye kafa patlatmaktan, maliyeti ikinci plana almak durumunda kalırsınız. Bu yüzden hesaplar şaşabilir, beklenenden yüksek bir maliyet ortaya çıkabilir. Zenginin malı bizim çenemizi yoruyor gördüğünüz gibi.

Amazon’un ücretli servisi Amazon Prime üzerinden gösterilecek dizinin şimdiden reyting rekorlarını kıracağını söyleyebiliriz.

Yüzüklerin Efendisi
Amazon ve Yüzüklerin Efendisi birlikteliği umut vadediyor. (Görsel: Betanews.com)

Yüzüklerin Efendisi evreninde, Yüzüklerin Efendisi’nde yaşananların evvelinde geçen olayları inceleyeceği açıklanan dizi ile ilgili herkesin farklı bir beklentisi var. Bu farklı düşüncelerin doğması, gayet doğal bir durum. Yüzüklerin Efendisi hem kitap olarak hem de sinema filmi olarak milyonlara ulaştı ve büyük beğeni kazandı. Sevenlerinin bu evrene dair çıkacak yeni yapımlara ilişkin çekimser yaklaşım göstermesi ve mesafeli yaklaşması anlaşılır bir tepki. Ben ortaya çıkacak dizi hakkında bu gruptan daha pozitif düşünceler içerisindeyim. Açıklayayım.

Amazon ve Yüzüklerin Efendisi Birlikteliği

Bir kere Amazon son derece yenilikçi bir firma. Telif hakları için anlaşma yapılana (Ki bu yarışta HBO ve Netflix gibi en büyük rakiplerini alt ettiklerini de unutmayalım) kadar çok ciddi görüşmeler ve beyin fırtınaları yapıldığı belli. Yani kafada bir yol haritası var ve tüm taraflar (Tolkein Vakfı, Warner Bros. ve diğer hak sahipleri) bu yol haritasından memnun kalmışlar gibi görünüyor (Aksi durumda anlaşma olmazdı). Amazon böylesi büyük bir lokmayı yutmaya karar verdiyse, cüzdanları açtığını ve en iyisini hedeflediğini düşünebiliriz. Bu bilgiler ışığında, Amazon’un başarı kazanmak için her detaya özen göstereceğini bekleyebiliriz. Arkasına alacağı ciddi bir yazar, çizer ve kafa patlatır ekibi ile birlikte önce tutarlı bir senaryo, ardından da Game of Thrones ayarında bir prodüksiyon ortaya çıkardı mı, görün siz eğlenceyi. Ne Game of Thrones kalır ne başka bir şey. Ortalık yıkılır. Yüzüklerin Efendisi’nden bahsediyoruz sonuçta…

Yüzüklerin Efendisi
Yüzüklerin Efendisi dizi oluyor! (Görsel: LA Weekly)

Tabi bunlar olumlu beklentiler. Telif için bu kadar para bayılıp, sonrasında kötü yönetmenler ile çalışıp, vizyonsuz yazarlara senaryo yazdırıp üzerine beklentilerin altında bir prodüksiyon ile karşımıza çıkarlarsa Amazon kendi sonunu hazırlamış olur. Bir daha da zor toparlarlar bu durumu.

Anlayacağınız, Amazon gözünü yükseğe dikmiş ve belki de televizyon dizisine uyarlanması hem zor hem de başarılı olması durumunda tarihe geçecek bir yapıma girişmiş durumda. Ben Amazon’un bu işi kıvırabileceğini düşünüyorum yazımdan da anlayabileceğiniz gibi.

Dizi sektörü özgünlük ve yaratıcılık anlamında sinema sektörünü geride bırakmak üzere (bence bıraktı bile), Yüzüklerin Efendisi bu durumu resmileştirecek eser olabilir. Gelişmeleri bekleyip görelim bakalım.

Bir Cevap Yazın