KBR

KBR (eski adıyla Kellogg Brown & Root) ENR’ın 215 listesinde dünyanın en büyük 12. inşaat şirketi olarak yer alan Houstan, ABD merkezli bir şirkettir.

KBR-Design

Management’ını yaptıkları Katar Expressway Programı’na ilişkin bilgilendirici haberlerini Linkedin’deki paylaşımları sayesinde gördüm. KBR’ın yönettiği bu program farklı farklı fazları olan çok büyük bir proje. Türk müteahhitlik şirketlerinin de bu programda müteahhitlik yaptıklarını belirtelim. KBR’ın verdiği bilgiye göre toplamda 51 ayrı projeden oluşan bu büyük programda, 26 proje henüz dizayn aşamasında bulunuyor. İnşaat halindeki proje sayısı ise 14.

KBR, Katar’ın bayındırlık bakanlığı olarak adlandırılan Ashghal (Public Works Authority) adına Qatar Expressway Programı’nı yönetmektedir.

KBR-Ex

Program kapsamında 2017 yılında 91,000 kişinin Katar’da istihdam edilmesi öngörülüyor. Rakamlar gerçekten inanılmaz. Bunlar Katar’ın altyapı yatırımlarının ebatlarını anlamak adına da önemli veriler.

KBR’a dönersek, Saddam’ın devrilmesini takiben Irak’ın yeniden yapılanması döneminde çok sayıda projede yer alarak ABD’nin bölgedeki inşaat gücünü temsil ettiler desek yanlış olmaz sanırım. Yaklaşık 14,000 KBR personelinin o dönem Irak’da görev yaptığı bilgisine KBR’ın wikipedia sayfasında görebiliyoruz (Elbette bilginin doğruluğu tartışılır).

Burnumuzun dibinde olan şeylerden ne kadar da az haberdar olduğumuzu düşünmeye başladınız mı?

KBR’ın bulunduğu yerlerin ABD açısından stratejik bölgeler olduğunu düşünüyorum. Bu açıdan KBR’ın adımlarını takip etmemiz faydalı olacaktır.

Bir Cevap Yazın