Stephen Curry - Üçlük atarken mesafe tanımayan adam.
Stephen Curry - Üçlük atarken mesafe tanımayan adam.
Stephen Curry – Üçlük atarken mesafe tanımayan adam.

Ritüel sabah genel eposta ve bildirim okumalarımı yaparken New Yorker’da NBA’in dört sayı çizgisi eklemeyi değerlendirdiğine ilişkin ilginç bir makaleye denk geldim. NBA’in 1979 yılında oyunun kurallarına eklediği üç sayı çizgisinin basketbolu nasıl değiştirdiğini Larry Bird şöyle anlatmış:

“O zamanlar herkes Magic Johnson gibi uzun boylu point guardlar ile oynardı. Benim çaylak sezonumda üç sayı kuralı geldi ve oyuncular üç sayı denemelerine başladı. Top sahaya daha iyi dağıtılır oldu. Üç sayılık basketleri gördükçe “Vay be! Gerçekten atabiliyorlar” diyorduk.”

NBA’in Hall of Fame üyelerinden benim de en sevdiğim basketbolculardna olan Indiana Pacers efsanesi Reggie Miller üç sayı çizgisinin basketbolu “ya pota altına in, ya üçlük at ya da serbest atış kullan” noktasına evirdiğini düşündüğünü belirtmiş. Dört sayı çizgisinin de kendisini güldüreceğini ve olası bir gerçekleşme durumunda saolunun en ön sırasında oturup gülenlerden biri olacağını belirtmiş.

Dört sayı çizgisi uygulamaya konsa bunun gibi birşey olurdu sanırım.
Dört sayı çizgisi uygulamaya konsa bunun gibi birşey olurdu sanırım.

Dört sayı çizgisini konuşuyor oluşumuzun ana sebebi Stephen Curry bence. Bir çok oyuncunun serbest atış attığı yüzdeden daha iyi üç sayılık yüzdesine sahip. Uzun mesafe üçlükleri o kadar eforsuz sokabiliyor ki, gözlerinize inanamıyorsunuz. Formula 1 Michael Schumacher’i durdurmak için nasıl kuralları değiştirdiyse, NBA de dört sayı çizgisini tartışmaya açarak günümüz basketbolunun gerçeklerine göre değişime açık olduğunu gösteriyor.

Atlanta Hawks emektarı Kyle Korver olası bir dört sayı çizgisi uygulamasında izleyicilerin ne kadar çok oyuncunun bunu başarabildiğini gördüklerinde şaşıracaklarını eklemiş.

Ben basketbolun, futbolun ve tüm spor branşlarının kurallarının günümüz metalarına göre evrilmelerine karşı değilim. Oyuncular evriliyorsa, oyun evriliyorlar kurallar da uyum sağlayabilir. Dört sayı çizgisi bir sene denenip tepkiler ve oyunun yapısının nasıl etkilendiği incelenebilir.

Bu fikre ek olarak ben de basketbol kural kitabına olası bir ekleme önerisinde bulunmak istiyorum. Serbest atış adı üzerinde serbest bir atış ise, neden serbest atışları faulün yapıldığı yerden yapmıyoruz? Ya da serbest atışı nereden yapmak istediği oyuncunun kendi seçimi olsun. Mesela, Curry’nin tüm serbest atışları üçlük olarak kullanmasından korkan rakip oyuncular ona faul yapmaktan çekinecektir ve oyun hızlanacaktır.

Nasıl fikir?

Son olarak, Stephen Curry’nin şunları sokabilen bir insan üstü android olduğunu unutmayalım:

Bir Cevap Yazın