James Veitch hepimizin muzdarip olduğu scam e-posta konusunda keyifli bir konuşma yapmış.
James Veitch hepimizin muzdarip olduğu scam e-posta konusunda keyifli bir konuşma yapmış.

Sanırım herkes en az bir defa ne zaman üye olduğunu bilmediği bir mağazanın tanıtım ve dolandırıcılık amaçlı scam e-postalarını e-posta kutusunda görmüştür. Gördüğü gibi de ya silmiştir ya da gözardı etmiştir. Ya da “Nijerya devlet başkanı’nın kızıyım 50,000,000 USD paramı ülkeden çıkartmama yardım eder misin?” tarzı dolandırıcıların talepleri ile karşılaşmıştır. Peki ya “bu e-postalara cevap versek ne olurdu?” diye hiç düşündünüz mü?

Yazar ve komedyen James Veitch iki ayrı TED videosunda scam e-posta konusunda başından geçenleri kendine has uslübuyla anlatmış. Videoların birisi 8, diğeri de 10 dakikacık. Biraz gülmek ve internetin hayatımıza soktuğu trajikomik gerçekleri görmek için izlemenizi öneriyorum. Konuşmasının ve başından geçenlerin tamamı hayal ürünü dahi olsa, güzel tespitleri var.

İnternet bizi herşeye ulaşabilir yaparken, biz de herkesin ulaşabileceği bir noktada olduk.

İlk konuşmasında kendisine gelen süpermarket tanıtım mesajlarına kafayı takıyor. Maalesef konuşmanın türkçe altyazısı yok. Anlamak için İngilizce bilmeniz gerekecek.

İkinci sunumunda ise elindeki altınları yurtdışına çıkarmak isteyen birisinin yardım talebine cevap veriyor. Türkçe altyazı seçeneğini açtım, rahatça izleyebilirsiniz.

Ted bu tarz keyifli konuşmaları ile günde bir doz alınması gereken vitamin gibi birşey. Henüz keşfetmediyseniz yumulun. Elif Şafak’ın TED konuşmasını daha önce sizinle paylaşmıştım. Oradan başlayabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın