Assassin’s Creed Revelations, 2011 yılında Fransız Ubisoft firması tarafından Playstation 3, Xbox 360 ve Microsoft Windows platformları için piyasa sürülmüş bir aksiyon macera oyunudur. Oyun 15 Kasım 2016 tarihinde Playstation 4 ve Xbox One konsolları için de oynanabilir olmuştur.

Revelations, Ubisoft’un fikr-i mülkü olan Assassin’s Creed serisinin dördüncü ve aynı zamanda oyunseverlerin favorisi olan Ezio üçlemesinin (Assassin’s Creed II, Assassin’s Creed Brotherhood ve Assassin’s Creed Revelations oyunlarında yönettiğimiz karakter olan Ezio Auditore’ye ithafen) son oyunudur.

Tanımlara devam edelim: Assassin’s Creed, hikayesi ve tarihi atmosferi ile sizi içine çeken ve karakterin üçüncü kişi bakış açısıyla yönetildiği bir oyun serisidir. Oynayanlar bilirler, serinin önceki oyunlarında, Kudüs, Floransa ve Roma gibi şehirlerin çatılarında akrobatik hareketlerle dolaşmış ve şehrin havasını soluma şansı edinmiştik. Assassin’s Creed, açık dünya temalı bir oyun olduğu ve mekan tasarımları gerçek şehirlerin oyunun geçtiği tarihe göre tasarlanmış versiyonlarından oluştuğu için, oyunun temposunun düştüğü anlarda kendinizi bir çatı tepesinde manzara seyrederken bulursanız hiç şaşırmayın. 

Tarihi İstanbul sokaklarından dolaşmak büyük keyif. Assassin’s Creed Revelations sırf bunu tatmak için bile oynanabilir.

Revelations’a gelirsek, oyunun büyük bölümü Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan 16. yüzyıl İstanbul’unda (Constantinople) geçmektedir. Bu açıdan bize çok tanıdık gelecek Ayasofya, Topkapı Sarayı, Galata Kulesi ve Kız Kulesi gibi yapıları görmek, onlara tırmanabilmek oyun boyunca size büyük keyif verecektir. Ezio Üçlemesi olarak adlandırılan serinin final oyunu olduğu için de ayrı bir değeri vardır Revelations’ın. Bir diğer önemli nokta da Assassin’s Creed serisinin Revelations sonrası düşüşe geçtiğinin oyuncuların büyük bölümünün ortak kanısı olduğudur.

Revelations’ı bizim için diğer Assassin’s Creed oyunlarından farklı kılan nedeni üstteki paragrafta yazdım. Oyun Osmanlı İmparatorluğu İstanbul’unda geçiyor. Sultan Selim, Sultan Süleyman, Prens Ahmet gibi Osmanlı tarihinde yeri yadsınamaz kişilikleri oyunda görmek, onlarla etkileşime geçmek gurur verici bir durum. İstanbul sokaklarında dolaşırken sağdan soldan gelen Türkçe konuşmaları duymak da hoş bir detay oluşturuyor.

Assassin’s Creed serisinin oyun mekaniği yeni gelen her oyunda biraz değişir ama temelde aynıdır. Açık dünya haritada yapmak istediğin görevi seç, görevin başlayacağı yere git, çatıların üzerinde dolaş, atla zıpla, düşmanla etkileşime girince türlü silahlarla savaş ve görevi tamamla. Genel prensip bu şekilde. Yan görevler, silah seçenekleri, zırh seçenekleri vs. de cabası elbette. Assassin’s Creed Revelations için yapımcı Ubisoft “bomba üretme ve fırlatma” mekaniğini oyuna eklemiş. Oyunu 17 saat oynamış ve ana hikayeyi bitirmiş birisi olarak bomba kullandığım çok az yer olduğunu belirtmeliyim. Bence son derece gereksiz bir mekanik olmuş. Olmasa eksikliğini hiç hissetmezmişim.

Her yeni Assassin’s Creed oyununda grafiklerin geliştiği bir gerçektir. 2011 yapımı Revelations için bir farklı bir durum söz konusu değil. Brotherhood sonrası grafikler göze daha hoş görünür olmuş. Buna karşın, müzik konusunda akılda kalıcı bir tını bırakılamamış. Oyunun açık dünya konseptli bir oyun için kısa sayılabilir ana hikayesi de ağızda kekremsi bir tat bırakıyor. Yan görevlerin de pek ilgi çekici olmaması dolayısıyla oyunun ömrü maalesef benim açımdan beklediğimden kısa sürdü.

Assassin’s Creed Revelations’da İstanbul birebir olmasa da başarılı bir şekilde oyuna aktarılmış.

Ubisoft’un Brotherhood’ı bitirdikten sonra bir yıl kadar Revelations üzerine çalıştığını biliyoruz. Belli ki bu süre oyunun gerçek potansiyeline çıkması için yeterli olmamış ve bir ek paket izlenimi uyandıran bir Assassin’s Creed oyunu üretilmiş.

Daha önce de belirttiğim gibi, oyunun geçtiği İstanbul’da dolaşmak gerçekten keyifliydi. Bire bir benzetilmiş diyemeyeceğim ama Ayasofya gibi tanınmış yapıların olabildiğince aslına uygun aktarıldığını söyleyebilirim.

Assassin’s Creed II ve sonrasında Brotherhood ile keyifli bir oyun deneyimi sunan Ubisoft başarılı olduğu noktaları Osmanlı motifleri içerisinde bir kez daha bize sunmuş. Benim açımdan zaman zaman sıkıcı, zaman zaman keyifli ama genelde ortalama üstü bir deneyim sunduğunu söyleyebilirim. 

Assassin’s Creed Revelations’ın ardından seriyi oynamaya devam ediyorum. Sıradaki hedef Assassin’s Creed III. Herkes Assassin’s Creed serinin bu oyunla birlikte düşüşe geçtiğini söylüyor. Oynayıp düşüncelerimi sizinle paylaşacağım. İçim dışım Assassin’s Creed oldu ama günceli yakalayana kadar devam edeceğim. Haydi bakalım.

Son olarak, Assassin’s Creed Revelations’ın muhteşem fragmanını şuraya bırakıyorum. Ubisoft’un yaptığı en iyi fragmanlardan birisi.

Ufuk’un Notu: 7.5/10

1 Yorum

Bir Cevap Yazın