Spotify ile olan münasebetim Türkiye ziyaretim sırasında başladı. Katar’da bir kaç kez üye olmaya ya da giriş yapmaya çalışmama rağmen sürekli aşağıdaki resimdeki Spotify’ın Katar’da bulunmadığı mesajını alıyordum. Üye olamamamın verdiği hayal kırıklığı ile uçurtmasını ağacın tepesine takmış çocuk gibi kaderime razı olmuştum. Bu depresif ruh halim Spotify’ın Türkiye’de aktif olduğunu öğrenmemle normale dönmeye başlamıştı.

Spotify Katar'da henüz aktif değil

Burada bir s verip yakın zamanda hangi servisleri kullanıp müzik dinlediğimi biraz anlatmak istiyorum. Uzun zamandır, tam emin olamamakla birlikte en az 3-4 sene Grooveshark en çok kullandığım müzik dinleme platformuydu. Özellikle kullanıcıların kendi listelerini çaldıkları radyo özelliği benim için bulunmaz bir nimetti. İstediğim tarzda bir sürü şarkıyı hiç sıkıntı çekmeden dinleyebiliyordum. Ve hatta, benim gibi aynı kullanıcının yayınını dinleyen insanlarla chat üzerinden konuşabilmek (Bugüne kadar hiç yorum dahi yapmamış olduğumu şu an fark ettim. Demekki çok da gerekli birşey değilmiş.) hoşuma gidiyordu. Bir diğer sevdiğim özellik de çalınması için istek şarkı seçip, diğer kullanıcıların da oylaması ile bir sonraki şarkının benim şarkım olmaını sağlayabilme yetisiydi. Ne yazık ki her güzel şey gibi Grooveshark da telif hakkı savunucularının gazabına uğradı ve arkasında sade bir not bırakıp internetin çöplüğündeki yerini aldı.

Grooveshark dışında Last.fm, fizy, çeşitli radyo kanallarının internet siteleri (örneğin Radyo Voyage, OFFradio vb.) calm.com, noisli gibi platformlardan o anki ruh halime göre uygun müziğimi dinliyordum. Hepsinin de bende bir anısı, bir geçmişi vardır. Hepsine bana kattıkları ve müzik yelpazemi genişlettikleri için teşekkür ediyorum. Buradan sonra onlardan aldığım müzik çeşitliliğimi Spotify ile genişletmeye çalışacağım.

Spotify ile ilgili ofiste arkadaşlardan edindiğim genel bir fikir vardı. Üstteki paragrafta belirttiğim kaynaklardan ne farkı olduğunu kullanmaya başladığım ana kadar bilmiyordum.

Spotify nedir diye sorarsak şöyle kısaca özetleyebilirim:

Spotify 2006 yılında Daniel Ek tarafından kurulan menşesi İsveç olan bir müzik streaming platformu. İster bilgisayardan, ister tabletten, istersek telefondan ve hatta Playstation 4 üzerinden telif hakları alınmış müzik dinlemenize olanak veren başarılı bir servis. Ücretli premium ve ücretsiz üyelikleri mevcut. Premium üyeliği Türkiye’de aylık 9.99TL. Hemen söyleyeyim, bu paraya aldığımız hizmet inanılmaz. Fiyat/performans açısından tavanı delip gökyüzüne uçuşa geçen bir hizmetten bahsediyoruz.

Spotify her türlü teknolojik hırdavatta sorunsuz çalışıyor

Sevdiğimiz sanatçıları dinlemek değil sadece olay. Onların tüm albümleri zaten var ve shuffle’a takıp dinleyebiliyoruz. Bunun yanında Spotify’ın kendi içinde oluşturduğu müthiş playlist’ler var. Her ruh haline, her duruma, bulunulan her ortama ve her türlü ihtiyaca uygun İsviçre Çakısı gibi müzik seçip veriyor size. Grooveshark’ta kullanmayı çok sevdiğim bu “sanal radyo” olayı Spotify ile başka bir boyuta geçmiş. Olayı o kadar abartmış durumdayım ki gece yatarken Spotify’ın uykuya yardımcı olan rahatlatıcı şarkılarından oluşan “iyi geceler” playlist’ini shuffle’a alıyorum, sabah kalktığımda playlist’i “have a nice day” playlist’ine çevirip enerjisi yüksek uyandırma servisi görevi gören şarkılara geçiyorum. Muazzam birşeyden bahsediyoruz burada, neden biliyor musunuz? Bunların hepsini tüm teknolojik zamanzingolarımızda dinleyebiliyoruz. Eğer Premium alırsak bu şarkıları telefona indirip offline bile dinleyebiliyoruz. Of ki ne of. Sanırım durumu biraz anlatabilmişimdir.

Spotify.interface

Spotify bugünün müzik dinleme platformu. Burası kesin. Daha iyisi çıkana kadar en iyisi bu. Elbette Spotify da Web 2.0’dan etkilenip sosyal ağ bağlantıları ile Facebook arkadaşlarınızın dinledikleri şarkıları görmenizi ve sizin dinlediğiniz şarkıları arkadaşlarınızla paylaşmanızı sağlıyor. Bunlar zaten olmazsa olmaz durumda.

Spotify Premium ilk ay için kredi kartınızdan ödeme almıyor ve servisi ücretsiz denemenize fırsat veriyor. Ben şu an deneme sürecindeyim ama servisi kullanmaya başladığım beşinci saniyede Premium üyeliğimi daha iyisi çıkana kadar devam ettirmeye karar vermiştim.

Bir kullanın sonra gelin burada beraber değerlendirelim, nereleri geliştirilebilir, nereleri eksik kalmış, daha neler yapılabilir ve bir sonraki jenerasyondaki müzik servisi nasıl olur konuşalım…

3 YORUMLAR

Bir Cevap Yazın