Bayrak

Bir kere Suudi Arabistan Kralı’nın ölümü dünyadaki her ülke için önemli bir haberdir. Özellikle müslüman çoğunluklu bir ülke iseniz daha da önemlidir.

Milli yas ilan etme, bayrakları yarıya indirme olayı ise daha çok ülkelerin, halkların ve milletlerin kendi bütünlükleri içinde gelişen olaylarda uyguladıkları bir eylemdir. Suudi Arabistan Kralı’nın ölmüş olması Türkiye gibi çoğunluğu müslüman olan bir ülke için yas ilan etme sebebi olmalı mıdır bunu tartışmamız gerekiyor.

Bence yas ilan edilmesi olayının nedenlerini ve sonuçlarını değerlendirmek en doğru yaklaşım olacaktır. Nedenleri arasında müslümanlık için önemli bir konumda olması ilk sebep olarak değerlendirilecektir. Bunun dışında dost ve müttefik bir ülkenin bizimle olan ilişkilerini göreceli iyi tutmuş bir liderine karşı saygı davranışı olarak yapılmış da olabilir. Açık konuşmak gerekirse Türkiye’nin yas ilan etmesi noktasında hepimizin hissiyatı olayın tamamen dini bir nedene dayandığı şeklinde olacaktır. Bunun sebebi de hükümetteki AKP’nin muhafazakar bir parti olmasıdır. Peki aynı saygı ve değer verme hadisesini başka hangi ülkenin lideri vefat ettiğinde göstermişiz? Ya da ilerleyen süreçte hangi ülkenin lideri vefat ederse tekrardan yas ilan edeceğiz? Bu konuda bir devlet politikamız, bir prosedürümüz var mı?

Turkiye-Suudi

Konunun bir diğer yönü de ilan edilen yasın ileriye dönük ne gibi etkileri olabileceğidir. Sonuçta laik bir ülkede yaşıyoruz, devlet tüm dinlere aynı mesafede. Gerçekte öyle olmasa da hadi teoride öyle diyelim, bu durumda tam karşılığı olmasa da papa ölünce de yas ilan edecek miyiz? Hiç sanmıyorum. Bu ne gibi sonuçlar doğurur? Laikliğin gerçekten yaşanmadığı, devletin istediği zaman istediği şekilde davranmakta hükümetin keyfine göre hareket ettiği ve kontrol edilemediği gerçeğini gösterir. Bu sonuç, günümüz laik demokrasileri içerisinde olmaması gereken bir durumdur. Eğer ülkenizde farklı dinlere mensup halklar ve milletler barındırıyorsanız onları kaybetmemek, üzmemek, sıkıntı içinde dışlanmış hissettirmemeniz gerekir. Bu yas ilanına Hristiyan inançlarına sahip bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı nasıl yaklaşır acaba?

Suudi Arabistan Kralı’nın ölümü nedeniyle Katar’da da üç günlük yas ilan edildi. Birçok müzik ve eğlence aktivitesi iptal edildi ya da ertelendi. Pek göze batacak bir durum da değil hani.

Peki Uğur Mumcu’nun vefat yıldönümü olan bu günde sadece Suudi Arabistan Kralı’nın ölümünden dolayı yas tutmak Türkiye Cumhuriyeti için ne kadar doğrudur? Devlet Uğur Mumcu için törenler düzenlese ne güzel olurdu, değil mi?

Bir Cevap Yazın