Poster

Filmin Adı : Lucy
Türü : Aksiyon, Bilimkurgu
Yapım Yılı : 2014
Süre : 89 Dakika
Yönetmen : Luc Besson
Senaryo : Luc Besson
Oyuncular : Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Min-sik Choi, Amr Waked
Bütçe : 40,000,000 USD
Gişe Geliri : 114,000,000 USD (26 Ağustos 2014 itibariyle)
IDMB Puanı : 6,6

Evet, yaklaşık iki aylık bir aranın ardından Düşlerden Gerçeğe yine bir film eleştirisi ile yayın hayatına devam ediyor sevgili okuyucular. Gün geçmiyor ki bir garip filmimiz daha vizyona girip ortadan kaybolmasın.

Bu sefer ki filmimiz olan Lucy’nin hem yönetmenliğini yapan hem de senaryosunu yazan Luc Besson, filmle ilgili ilk düşüncelerini yirmi sene önce şekillendirmeye başladığını söylemiş. Buradan ne sonuç çıkarmalıyız? Hiçbirşey. Adam başka şeylere öncelik vermiş bu film de ancak yirmi sene sonra çekilebilmiş. Bu kadar basit.

Luc Besson benim gözümde Leon ve Fifth Element ile kariyer rekorunu kırmış, daha sonra da kendi tarzından taviz vermeden ortalama üstü filmlerde yönetmenlik yapmış bir isimdir. Hele ki Leon birçokları tarafından sinema tarihinin en iyi filmlerinden birisi olarak kabul edilir. Yönettiğinden çok filme de yapımcı olduğunu künyede verdiğim IMDB bağlantısından görebiliyoruz. Ben baktığım anda yüzonaltı filme yapımcılık yaptığı yazıyordu.

Luc Besson perspektifinden Lucy filmini değerlendirmeye başlarsak… Ya aslında bir konuya parmak basmak istiyorum. Film eleştirilerinde kaçırılan bir husus var. Eleştirileri üç tip insan okuyor. Birincisi filme gitmemiş, gitmeyi düşünen ama para boşa gitmesin diye film hakkında önceden bilgi almak isteyenler. İkincisi filme gidip ya iyi ya kötü bir yoruma sahip olup “dur bakalım millet ne demiş” diye öğrenmek isteyenler. Sonuncusu da torrentte filmi görüp “Bu ne ki şimdi?” diyenler. Film eleştiri yaparken bu kitlelerin hepsini hedeflemek ya da hedeflememek eleştiriyi yapan kişiye kalmış bir karar. Ben bu üç çeşit okuyucuya da hizmeti bir borç bilip, oylarını kapmaya çalışacağım. Yeni bir film eleştiri türü yaratıyor bile olabilirim, du bakalım.

Poster2

Lucy güzel film mi kanka, gidelim mi?

Lucy, insanın beyninin kapasitesinin sadece yüzde 10’unu kullandığı fikrinden yola çıkıp “ya %100’ünü kullansak neler olurdu acaba?” sorusunu sorduran bir aksiyon, bilimkurgu filmi. Konu ilginç mi? Evet ilginç. Yakın zamanda çekilmiş Limitless filmi vardı, izlemiş miydiniz? Konu benzerliği düşünülürse “onu seven bunu da sevdi” diyebilirim. Tabi Lucy’nin varmak istediği yere gidişi biraz daha farklı. Bilimsel dayanak arayışı, tanrı inancı sorgulanışı, çare bilimde temalı replikler… Bunlar da enteresan tabi.

Lucy size müthiş oyunculuk performansları sunmayacak. Scarlett’in donuk suratı ve Morgan Freeman’ın artık default rolü olan Harvard profesörü oyunculuk namına pek birşey veremiyor ne yazıkki. Bu iki oyuncudan birine tapılası bir hayranlık varsa onu ben bilemem doktorunuz bilir.

Luc Besson filmlerinin olmazsa olmazı araba kovalamacası da var mesela. Oldboy ile gönüllere taht kuran Min abi de eğlenceli ve karikatürize bir rolle filmde yer almış. İlginizi çekti mi tüm bunlar?

Benim çekmişti ve ben gittim. Bence siz de gidebilirsiniz bir deneyin bakalım.

Coms

Hocam bu ne biçim film? Sen ne düşünüyorsun bu hususta?

(Ufuk bacak bacak üstüne atar, öne eğilip çayından bir yudum alır. Fincanı masaya geri bırakıp ellerini dizinde birleştirir ve konuşmaya başlar)
Ben filmden ilk çıktığımda din ile dogmatik inanılan tanrı varlığı, insanın ve insanlığın sınırları gibi konularda günümüz insanının sorduğu soruları cevaplamaya yönelik bilim alternatifinin çok ön plana çıkarıldığını hissetmiştim. Bu da nedense beni irite etmişti ve filmin bende yarattığı bu histen hoşlanmamıştım. Bunda Lucy’nin beyninin sınırlarını açtıkça tanrısallaşan gücünün de etkisi olabilir. Yine de bu konuların tartışılmasının yanlış olmadığını ve gerekli dahi olacağını düşünüyorum. Filmin bu hususa dokunması ve bunu Luc Besson’un sinema dili ile yapması bence ortaya biraz kopuk bir film çıkarmış. Doksan dakikada bu kadar derin bir konu izleyiciyi doyuracak bir aksiyona ve inandıracak bir bilimsel temele dayandırılamaz. Yine de filmin sonunda kafamda sorular oluşması filmin yapımcılarının da izleyicilerden almak isteyeceği bir tepki olsa gerek.

Sonuca gelirsek bu Lucy(2014).avi(!) evde cips, kola vakit geçirmelik izlenir mi?

Evet izlenir. Beklentiyi büyük tutma, küçük düşün çünkü film sana zaten büyük(!) şeyler hissettirecek. Hafif aksiyon, hafif bilimkurgu, hafif enteresan konulu 90 dakikalık bir film diyebilirim. Bir flash disk’e(?) bile sığabilir!

Düşlerden Gerçeğe Notu: 6/10

Bir Cevap Yazın