Katar hakkında bilgi edinme amacıyla internette dolaşırsanız, hemen fark edeceksiniz; Türkçe kaynak oldukça kısıtlı. Bunun bir çok sebebi var elbette. Bir kaçını şöyle sıralayabilirim:

  • Katar isminin yeni yeni duyulmaya başlanması,
  • Türkiye ile ilişkilerinin son yıllarda gelişmiş olması,
  • Katar hakkında bilgi arayan insan sayısının az oluşu,
  • Katar hakkında yazı yazmanın bir getirisinin olmaması. (Arz-talep durumu)

Bilgiye ulaşmaktaki sıkıntının yanı sıra, az miktarda bulunan bilginin, kulaktan kulağa yayılarak gerçek dışı söylemlere dönüşmesi de bir diğer problem. İşte bu yanlış anlamaların biraz olsun önüne geçebilmek için, Katar hakkında doğru sanılan ama yanlış olan 5 saptamayı sizin için sıralayacağım. Yer yer esprili, yer yer ciddi bir üslup takınacağım ki bir çırpıda okuyuverin.

#doha some kind of an utopia #westbay #sheratonpark #night

A post shared by Ufuk Yurtbil (@gurlo) on

1- Katar’ın tamamı çöldür

Tabi canım, ne sandınız? Her yer çöl, hepimiz çadırlarda yaşıyoruz. Araba yok, deveye biniyoruz. Dünya Kupası da kumda oynanacak. Metro yapıyorlar, katırlar çekecek trenleri…

Şaka bir yana, Katar, tek kara bağlantısı Suudi Arabistan olan bir yarımada. Üç tarafı denizlerle çevrili. Ülkenin Suudi Arabistan sınırı çöldür, bunu doğru kabul edebiliriz. Geri kalanının çöl olduğunu söylemek doğru değildir. Deniz seviyesinin üstünde fazla yükseltisi olmayan bir ülke Katar. Dağlar, tepeler bulunmaz. Başkent Doha, son yıllarda büyük değişim geçirdi ve modern bir şehir havasına büründü. Gelişmeye de devam ediyor. Sonuç olarak, Katar bir çöl değildir. Çöl safarisi yapmaya elverişli kısımları olan kurak bir yarımadadır.

2- On iki ay boyunca yaz mevsimi yaşanır

Mevsimler konusunda daha önce yapmış olduğum tespitimi bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Katar’da yaşıyorsanız sizin için bir yılda üç mevsim vardır; Bahar, Yaz ve Cehennem.

Yılın altı ayı minimum 10 derece ve maksimum 30 derece arasında gidip gelen bir hava vardır. Yağmur yağar, akşamları serin olur, gündüzleri güneşli ama ılıktır. Yani, gayet idealdir. Mayıs ve Eylül ayları yazdır. Sıcaktır. Gündüzleri 40-45 derecedir. Geceleri 30-35. Haziran-Temmuz ve özellikle Ağustos ayları ise tek kelimeyle cehennemdir! Gündüzleri termometreler 50-55 dereceleri gösterir. Nemden arabada silecek çalıştırırsınız, gözlükleriniz buğu yapar. Gündüzleri (Saat 11.00 ve 15.30 arası) güneşin altında çalışmayı devlet yasaklar.

Yani, yılın yarısı gayet tatminkar bir hava varken 3-4 ay kadar gerçekten sıcaktır ve nemle birleşip bunaltır. Alışmaya çalışmak beyhudedir. Kabullenmek tek çözümdür. Tüm kapalı mekanların sibirya soğuğu üfleyen klimalarla dolu oluşu “sıcak kumlardan serin sulara atlayan yazlıkçı” etkisi yapar. Alışveriş merkezleri ve sinema salonları sıcak yaz aylarında en çok vakit geçirilen mekanlardır.

Museum of islamic arts park @doha is a cool place to rest, read and write. #doha #miapark

A post shared by Ufuk Yurtbil (@gurlo) on

3- Toprağı kaşıkla kazsan petrol çıkar

Çıkmaz. Bu da en sık yapılan hatalardan birisidir. Katar’ın zenginliği petrolden gelmez. Doğal gazdan gelir. Dünyanın en büyük üçüncü doğalgaz havzasına ev sahipliği yapar. Dünyanın en büyük LNG (Liquidated Natural Gas) ihracatçısıdır.

Evet, Katar’ın petrol rezervleri de vardır ama doğalgazın yanında adı bile okunmaz.

Doğalgaz ülkenin sahip olduğu zenginliğin bir numaralı kaynağıdır. 350,000 Katarlı’nın refah içerisinde yaşamasını sağlar. Gerek ülkelerinde, gerekse de uluslararası arenada yatırımlar yapabilmesinin önünü açar.

#souqwaqif #rain #doha #qatar güzel bir akşam sonlaniyor doha’da yağmurlar altında…

A post shared by Ufuk Yurtbil (@gurlo) on

4- Katarlıların diğer Araplardan hiç farkı yoktur

Tamamen yanlış bir değerlendirme. Katarlılar’ın büyük bölümü, Amerika, İngiltere, Fransa görmüş, oralarda okumuş, bahsi geçen ülkelerin büyük şehirlerinin gösterişli semtlerinde mal-mülk sahibi olmuş, yılın bir bölümünü oralarda geçiren insanlardır. Saygılıdırlar ve şakır şakır yabancı dil konuşurlar. Arap kültürünün belirgin dokusunu korumakla birlikte, batı ile harmanlanmış, vizyon sahibi ve kendilerine özen gösteren insanlardır.

Elbette bu farklılıklarının temelinde doğalgaz gelirlerinin getirdiği maddi rahatlık vardır. Yine de, parayı boş harcamayıp kişisel gelişimlerine de aktarmış ve diğer Araplardan bu noktada bir adım öne geçmişlerdir.

5- Katar, körfez ülkelerinin boykotu nedeniyle kıtlık içerisindedir

Bu da son dönemde ortaya atılan bir başka yanlış bilgi. Evet, boykot haberleri ilk gelmeye başladığında, Carrefour’daki görevli çocukların reyona makarna yerleştirme hızı, kıtlık çıkacağı düşüncesi ile panik halinde makarna stoklamaya çalışan insanların hızına yetişememiş ve reyonlar boşalmıştı. İlk şok atlatıldıktan sonra her şey normale döndü.

Tabi ki, tek kara bağlantısını kaybetmiş, Birleşik Arap Emirlikleri’nden ve Suudi Arabistan’dan taze gıda akışının durmasıyla etkilenen Katar, alternatif kanallara yönelmiş ve bu sürede teminde gecikmeler yaşanmıştır. Yine de Katar’da yaşayan insanlar için günlük hayatın büyük oranda etkilenmeden devam ettiğini söyleyebilirim.

Özellikle biz Türkler için en sevindirici olay, Türk ürünlerinin pazardaki yerlerini kuvvetlendirmiş olmalarıdır. Yanlış anlaşılma olmasın, Türk ürünleri zaten satılıyordu. Gelişmelere istinaden, Türkiye’nin diplomatik krizin ilk anlarından itibaren gönderdiği yardımların yarattığı olumlu hava, daha sonrasında Türk ürünlerine pozitif ayrımcılığa dönüştü. İyi de oldu. Daha da artması dileğimizle…

Görebileceğiniz gibi Katar hakkında etrafta dolaşan bilgilerin bir kısmı gerçeği yansıtmıyor. Vizesiz rahatça ziyaret edebileceğiniz Katar, size değişik duygular içerisine gireceğiniz bir kaç gün yaşatacaktır. Kaliteli otelleri, farklı mutfak seçenekleri ve uluslararası standartlardaki servisi ile keyifli bir kaçamak vadediyor.

Doha ve Katar hakkında daha detaylı bir değerlendirme için bu yazıma göz atabilir, hizmete girmiş Türk Hastanesi hakkında bilgi almak için şu yazıyı okuyabilir, Doha’da açılan iki yeni alışveriş merkezi hakkındaki düşüncelerimi de buradan görebilirsiniz.

14 YORUMLAR

  1. “DOHA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER VE FAYDALI BİLGİLER” yazısının altındaki soruları takip ediyordum (2tanede ben sormuştum) ve bu yazıyı paylaştığınızı gördüm. Bir solukta okudum. Elinize sağlık. Katar hakkında bilgiye ihtiyacı olanlar için çölde vaha gibi yazılarınız var. Sağdan soldan toplanan bilgiler ile yazılan yazılar yada 1 hafta geçirip yazılan yazılar hatta sırf aktarma bölgesi diye birkaç saat dohada kalıp yazılan yazılar ile sizinkiler arasındadağlar kadar fark var. Devamını sabırsızlıkla bekliyoruz. Kolay gelsin.

    • Merhaba Hakan Bey, Teşekkür ederim destek veren sözleriniz için. Katar ile alakalı aldığım sorulardan ciddi bir bilgi arayışı olduğu sonucuna vardım. Bu doğrultuda Katar hakkında daha sık orijinal içerik paylaşmaya çalışacağım. Umarım insanlara bir faydamız dokunuyordur. Selamlar.

  2. Merhabalar yine ben :)

    Malumunuz yeni iphoneler tanıtıldı. Daha önceki sorduğum soruda dubai gibi katarda da iphoneler ucuz demiştiniz. Dubai de tavsiyeler üzerine avm lerden değil türkiyedeki “doğubank” tarzı yerden almıştım telefonu. Katarda böyle yerler varmı? Toksaillaki avmlerden mi almak gereyoe?

  3. Ufuk bey merhabalar
    Bir üstte sorduğum soruya cevap gelmedi bende dedim o kadar soru sorduk bıktırdık tabiki :)
    Şaka bir yana illaki gözden kaçtı yoğunluktan umutma olabilir lakin Bu konu benim için önemli bi hal aldığından tekrar sormak istedim.
    Katarda cep telefonu konusunda en uygun satan yer neresidir? Avm ler dışında bir yer? Hem güvenilir olup hem ucuz olan bir yer varmı acaba?

    • Merhaba Hakan Bey,

      Gözümden kaçmış sorunuz kusura bakmayın. :)

      Alışveriş merkezlerinde Carrefour’lardan, Virgin Megastore’lardan ya da Fnac’lardan alabilirsiniz cep telefonlarını. Fiyatlar aşağı yukarı aynıdır. Bu mağazaları tercih etmenizi öneriyorum.

      • Cevap için teşekkürler. Mall of qatar dayım gezmediğim yer kalamdı iphome X yok hiç birinde. Bir kaç ufak mağazada var onlarda çok yüksek istiyor kara borsa olmuş. Şuanki izlenimlerim : Dubai ile kıyaslanınca daha çok çalışmaları gerek. Bir çok yerde yol çalışması var navigasyona güvenen kaybolur yön duygunuzun iyi olması şart. Not; tarih 20 kasim 2017

  4. Ufuk bey merhaba.

    Yazılarınızı ilgi ile takip etmeye başladım. Türkiye de yaşıyorum ve Ülkemizin şuan ki ekonomik durumu sebebi ile kendime başka pazar arayışı içerisindeyim. Sizin de bahsettiğiniz üzere son zaman da iki ülke arasında ki olumlu gelişmeler bana Katar ın çok mantıklı bir adım olacağını düşünüyorum. Fakat sorun şu ki ne yapabilirim nasıl bir yatırım yapsam beni mutlu eder bir fikrim yok ve bundan dolayı sizlerin değerli bilgilerinize ihtiyacım var. Bu hususta bana yol gösterir ışık tutarsanız çok memnun olurum. İyi günler.

    • İsmail Bey,

      İlginiz için teşekkür ederim. Yatırım derken, şirket kurma anlamında mı söylüyorsunuz? Hangi sektörü düşünüyorsunuz? Biraz bilgi verebilir misiniz?

    • Merhaba Sevda Hanım, yazılarımın size yardımcı olmasına sevindim. Vakit ayırıp bunu paylaştığınız için teşekkür ederim. Umarım tatiliniz keyifli geçmiştir.

Bir Cevap Yazın