Katar’da son dönemde bir alışveriş merkezi açma furyası var. Ülkenin sadece 2.5 milyon nüfusa sahip olmasına ve talebin limitle olduğu düşünülmesine rağmen alışveriş merkezi sayısı hızla artıyor.

The Pearl Qatar
The Pearl Qatar Katar’ın en güzide mekanlarından birisi.

Doğruyu söylemek gerekirse, bu furya başlamadan önce pek fazla seçenek yoktu. West Bay’de yer alan içerisindeki Carrefour ile haftasonu alışverişlerinin bir numaralı tercihi olan City Center, Madinat Khalifa ve Gharafa bölgesinde, Expressway üzerinde yer alan Landmark, Venedik konseptli, içerisinde yer alan yapay kanalda gondol keyfi yapabildiğiniz Villagio ve onun hemen yanında yer alan ama pek tercih edilmeyen Hyatt Plaza dışında pek bir alternatifiniz yoktu.

İtalya ve Venedik Konseptli Villagio Mall
İtalya ve Venedik Konseptli Villagio Mall

Filmi hızlıca bugüne sardığınızda durumun artık öyle olmadığını görebilirsiniz. Birbiri ardına açılan büyük alışveriş merkezleri Doha’daki seçeneklerimizi arttırdı ve arttırmaya devam ediyor. Özellikle bu yıl başında hizmete giren Mall of Qatar ve Doha Festival City gibi devasa alışveriş merkezleri Doha’da yaşayanlar için cazip seçenekler oldular. Öyle ki, hem Doha Festival City hem de Mall of Qatar nispeten şehir dışında kalıyor olsalar da günün hemen her saati oldukça kalabalıklar. Gelir düzeyinin ve yaşam koşullarının şehir merkezine oranla daha yüksek olduğu The Pearl Qatar‘a girerken solda göreceğiniz Zig Zag Towers‘ın altında yer alan Lagoona Mall da yoğun ilgi gören alışveriş merkezlerinden birisi. Yakın zamanda açılan ve birbirlerine komşu olan Gulf Mall ve Ezdan Mall da pazardaki yerlerini aldılar. Ön açılış yapmış, içerisinde Tavacı Recep Usta ve Bolulu Hasan Usta şubeleri barındıran ultra lüks Avrupai bir deneyim sunan Al Hazm Mall ve öncelikle Araplara yönelik mağazalar barındırması beklenen Twar Mall da sırada bekliyorlar.

Ultra Lüks Al Hazm Mall içerisinde birer Bolulu Hasan Usta ve Tavacı Recep Usta şubeleri barındırıyor
Ultra Lüks Al Hazm Mall içerisinde birer Bolulu Hasan Usta ve Tavacı Recep Usta şubeleri barındırıyor

Görebileceğiniz gibi Doha’da alışveriş yapma sıkıntısı çekme ihtimaliniz yok. Ayrıca, Katar’daki alışveriş merkezleri sırf alışveriş amaçlı da kullanılmıyorlar. Sıcak havada evde oturmaktan bunalan kişiler için kaçış noktası görevini görüyorlar. Öyle ki, alışveriş merkezlerinin klimalı serin ortamını yürüyüş ve spor yapma amacı ile kullananlar azımsanmayacak sayıda. Ve bu hiç de mantıksız bir eylem değil.

Son iki hafta sonumu sırasıyla yeni açılan Doha Festival City ve Mall of Qatar alışveriş merkezlerinde geçirdim. Yazının devamında bu iki yeni açılan devasa alışveriş merkezini sizin için kısaca karşılaştırmak istiyorum.

Angry Birds World Doha Festival City
Doha Festival City’nin içinde Angry Birds World yer alacak. Bu yazıyı yayımladığım günlerde henüz ziyarete açılmamıştı.

Doha Festival City

Doha Festival City, expressway üzerinde yer alan İsveçli mobilya mağazası IKEA ile bitişik nizam bir alışveriş merkezi. Yüksek tavanlı ve ferah tasarımı ile gezmesi keyifli bir mekan. İçerisinde son derece modern bir sinema kompleksi var. Vox Cinemas tarafından işletilen sinema bölümü, Katar’daki en güzel sinema salonları olabilir. Muazzam bir yer yapmışlar.  4DX sinema salonuna da sahip olan kompleks, gelecekten fırlamış gibi bir mekan.

Festival City benzer ürünleri satan mağazaları alışveriş merkezinin belirli bölümlerinde toplamış. Böylece aradığınız şey bir kıyafet ise o tarzdaki mağazaların olduğu yerlerde dolaşabilirsiniz. İki katlı alışveriş merkezi oldukça uzun iki koridor ve bu ana koridorları dikine kesen ara koridorlardan oluşuyor. Gıda ihtiyaçlarınız için ünlü Fransız zinciri Monoprix’in dünyadaki en geniş süpermarket şubesinde alışveriş yapabilirsiniz. 

Festival City’nin bana göre en büyük sıkıntısı yemek bölümünün kabul edilemez derecede küçük oluşu. Özellikle birazdan bahsedeceğim Mall of Qatar ile kıyaslandığında “komik” derecede dar olan yemek seçenekleri, bu güzel alışveriş merkezine hiç yakışmıyor. Farklı hiç bir tat sunamadığı gibi hemen her alışveriş merkezinde görmeye alıştığımız yemek seçenekleri bile Festival City’de yer almıyor. Benim açımdan tam bir hayal kırıklığı. Carluccio’s, Paul, Shekaspeare and Co., Nando’s gibi uluslararası bilindik ve beğenilen lokantaların varlığı bile beni tatmin etmeye yetmedi. Sanırım benim beklentim biraz fazla, suç Festival City’de değil.

Virtuocity Doha Festival City
Doha Festival City’de açılacak olan Virtuocity gibi mekanlar E-Spor’lara ilgi duyanların hayallerini süslüyor

Yemek kısmını gözardı ederseniz Festival City modern bir alışveriş merkezinden beklediğiniz her şeyi size sunuyor. Direkt IKEA bağlantısının avantajını da kullanan yapı, tüm mağazaların açılması ile iyice tercih sebebi olacaktır. Festival City’nin içerisinde bulunan ama henüz açılmamış Angry Birds World, Snow Dunes, Virtuocity gibi eğlence bölümlerinin de açılması ile ilginin artacağını öngörebiliriz.

Mall of Qatar

Doha-Dukhan yolu üzerinde, Qatar National Convention Center‘ı geçtikten sonra, Amiri Guard’ın karşısında ve Dünya Kupası karşılaşmaları için yapımı devam eden Al Rayyan Stadyumu‘nun hemen yanında yer alan Mall of Qatar, ünlü Amerikan lokantası The Cheesecake Factory, İtalyan Eataly gibi Katar’daki ilk şubelerini açan sevilen lokantaları içerisinde barındırıyor. İki katlı yapı, dar koridorlardan ve Oasis isimli tropik orman görünümlü ve lokantalarla çevrili bir merkezden oluşuyor. Oldukça ferah ve gezmesi zevkli bir yer. Festival City gibi benzer markaların yan yana yer aldığı alışveriş merkezi gerçekten çok büyük. Novo Cinemas‘ın açtığı devasa sinema salonları da Mall of Qatar’da sizi bekliyor.

Mall of Qatar
Mall of Qatar oldukça ferah ve gezmesi keyifli bir alışveriş merkezi.

Mall of Qatar’ın benim açımdan en büyük artısı çok sayıda güzel lokantaya sahip olması. Katar’ın en çok tercih edilen restoranları dışında, keyfine düşkünlerin tercihi olan Eggspectation, P.F.Chang’s, Fat Burger, Elevation Burger, Adanalı Hasan Kolcuoğlu gibi dükkanların da şubeleri Mall of Qatar’da yer alıyor. Festival City ile kıyaslandığında arada çok fark var gerçekten.

İki alışveriş merkezi de oldukça büyük. Hafta sonu bir tam gününüzü herhangi birinde geçirmeniz işten bile değil. Yavaş yavaş piyasaya girmeye başlayan Türk tekstil mağazaları da biz Türkler için güzel bir haber. LC Waikiki ve Collezione gibi mağazalar uygun fiyatları ile rekabeti körükleyip alternatif olmaya başladılar. Sayılarının artmasını umuyoruz.

Yazıyı toparlarsam, yeni açılan iki alışveriş merkezi de oldukça modern ve ferah. Çok sayıda park yerine sahip olmaları da Villagio, Landmark ve City Center gibi dakikalarca boş yer aramak zorunda olduğunuz alışveriş merkezlerine karşı tercih sebebi olmalarını sağlıyor. Doha Festival City, açılacak Angry Birds World sonrası biraz daha ilgi çekebilir ama yemek seçeneklerini mutlaka arttırmak zorunda. Mall of Qatar sırf yemek yemek için bile gidebileceğim bir alışveriş merkezi. Festival City’deki Vox Cinemas da muhteşem kompleksi ile sinema için ilk tercihim olmayı başardı.

1 Yorum

  1. Bu yazının üzerinden geçen iki ayın sonrasında Festival City’de yeni bir food court açıldı. İçerisinde Eataly, Cheesecake Factory, Five Guys, Texas Steakhouse, Nando’s, P.F. Chang gibi yerler var. Yavaş yavaş Mall of Qatar ile yarışabilir seviyeye geliyor.

Bir Cevap Yazın