Allied - Brad Pitt ve Marion Cotilard başrolde.
Allied – Brad Pitt ve Marion Cotilard başrolde.

Allied 2016 yılında vizyona giren ve II. Dünya Savaşı’nda geçen romantizm ve macera soslu bir casusluk filmidir.

Oscar ödüllü Brad Pitt ve yine Oscar ödüllü Marion Cotillard gibi iki usta oyuncunun baş rolde olduğu filmin yönetmenlik koltuğunda ise bir diğer Oscar ödüllü Robert Zemeckis (Forest Gump, Contact, Back to the Future) karşımıza çıkıyor.

Film, Fas’taki Nazi Almanyası büyükelçisini öldürmekle görevlendirilmiş Max Vatan (Brad Pitt)’ın ve Marianne Beausejour (Marion Cotillard)’un karşılaşması ve kimliklerini deşifre etmeden suikastı gerçekleştirmeye çalışması ile başlıyor. Fas’ta geçen bu sahneler size 1942 yapımı 3 Oscar’lı Casablanca filmini anımsatacak benzerlikler taşıyor. Keyifli bir anımsa. Bu benzerlik ışığında Allied’ın Fas sahnelerinde kullanılan renk paletinin ve atmosferin son derece hoş olduğunu belirtmeliyim.

Filmin ilerleyen bölümlerinde ne gibi sürprizlerin sizi beklediğinden bahsedip keyfinizi kaçırmak istemiyorum. Ortada fena olmayan bir senaryo var. İzleyip kendi fikrinizi edinmeniz lazım. Bu noktada tek söyleyebileceğim şu; Senarist Steven Knight hoş bir ana hikaye ortaya çıkartmış ama bu hikayeyi yeterince yan hikayelerle beslemekten nedense kaçınmış.

Allied – Bradd Pitt ve Marion Cotillard filmin başrolünde demiş miydim?

Allied’ın en güçlü yanı elbette Brad Pitt’in ve Marion Cotillard’ın varlığı. Çok beğendiğim iki oyuncunun üst düzey performans gösteriyor oluşu filmin verdiği keyfi katlamış. Özellikle Marion Cotillard ilk andan itibaren karakterin duygusal çelişkilerini o kadar iyi yansıtıyor ki, sırf onun için bile bu film izlenir.

Merak uyandıran bir hikaye, başarılı oyunculuklar, Oscarlı bir yönetmen ama maalesef önümüzde “muazzam” diye tanımlayabileceğimiz bir film yok. Bir kere filmin ana hikayesinin yere daha sağlam basmasını sağlayacak yan hikayeler hep repliklerde kalmış. Hikayenin bu parçalarının seyircinin gözünde canlanmasına yardımcı olması için bir kaç küçük sahne eklense çok hoş olurdu. Zemeckis bunu neden es geçmiş bilemiyorum. Filmin ses ve müziklerinin fark yaratan detay olmayı başaramadığını görüyoruz. Robert Zemeckis’în izlemeye alışık olduğumuz yönetmenliğini devreye sokup filmi bir üst seviyeye çıkartamadığı da bir gerçek. İlk bakışta fena durmayan bu senaryo doğru malzemeler ile iyi harmanlanmadığı için sanki üzerine yeterince düşünülmeden çekilmiş bir film izlenimi uyandırıyor. Eminim ki bu film üzerine bir sene kadar daha düşünülse ve çekimlere başlansa ortaya Oscarlık bir film çıkardı. Üzülerek belirtiyorum ama filmin çekimlerinden önce üzerine yeterince beyin fırtınası yapılmamış olduğu için Allied haliyle fena olmayan bir seyirlik mertebesinde kalmaya mahkum olmuş.

Herşeye rağmen üzerinde özellikle durduğum Brad Pitt ve Marion Cotillard’ın muazzam oyunculukları için izlemenizi öneriyorum. Sıkıcı olmayan, zaman zaman sürükleyici bir film var karşımızda. Benim üzüntüm Oscarlık bir film olabilecekken potansiyelinin altında kalmış olması.

Ufuk’un Notu: 7/10

Bir Cevap Yazın