New Age dinlemeyi sever misiniz? Benim çalışırken olsun, birşey okurken olsun, sadece rahatlama amacıyla olsun dinlemeyi çok sevdiğim bir müzik türüdür. Dünya çapında bilinir bir kaç ünlü sanatçısı vardır. Enya, Kitarō ve Yanni en önde gelen isimlerdendir. İşte bu isimlerden Yanni’nin Sensuous Chill albümü ile ilgili görüşlerimi aktarmadan önce ülkemizde New Age müzik dinlemek isteyenlere hitap eden eden güzel bir radyo kanalının mevcut olduğunu belirtmek istiyorum. Çoğunuz biliyor olabilirsiniz, duymamış olanlara yer verin lütfen ayakta kalmasınlar.
Radyo Voyage uzun yıllardır 107.4 frekansında yayın yapan ve New Age müziğin ülkemizdeki amiral gemisi konumunda olan bir radyo kanalıdır. New Age şarkı çalan daha tanınır bir radyo veya tv kanalı varsa yorumlara yazın lütfen ki ben de öğrenmiş olayım. Ofis ortamında çok uygun giden new age, chill out, lounge tarzı müzikler çalıyorlar. Eğer bir restaurant işletiyor olsam çalacağım şarkıları günün her saati bizlerle buluşturuyorlar. Daha önce dinlemediyseniz mutlaka dinleyin derim. Tipine baksanız “bu adam olsa olsa Serdar Ortaç, Demet Akalın dinler” diyeceğiniz (kötüleme yok, müzik zevki kişiye özeldir) insanların arabalarında Radyo Voyage dinlediklerini görmek de hoş bir durum. Neyse, konumuza dönelim.
Bu girişten sonra Yanni’nin 29 Ocak 2016’da piyasaya sürdüğü albümü Sensuous Chill üzerine konuşmaya başlayabiliriz diye düşünüyorum. Hemen söyleyeyim, Yanni’yi severek dinlerim. 24 Mart 2013 tarihinde Doha’da Qatar National Convention Center’da verdiği konserine gitme şansım olmuştu. Harika bir konserdi. Keşke yeniden gelse de canlı olarak tekrardan dinleme ve izleme fırsatımız olsa. Yanni, sayısız ülkede verdiği konserler ile gerçekten bir dünya sanatçısı. Kremlin, Giza Pramitleri, Akropolis gibi ikonik yapıların önünde konser veren bir müzisyenden bahsediyoruz.
Şarkılarında dünyanın her kültüründen ezgiler barındıran Yanni, Sensuous Chill ile New Age’den biraz Chill-out, Lounge ve hatta melodik pop tarafına kaymayı denemiş. Hafif ortadoğu motifleri, elektronik seslerin klasik enstrümanlarla ve piyano ile hoş birleşimi neticesinde farklı bir çalışma çıkmış ortaya. Albümdeki vokallerin pop ve hatta RnB’ye çalan tınısı beni pek çekmedi açıkçası. Değişimlere açık birisi olarak denenmesine karşı değilim ama umarım Yanni bu şekilde devam etmez. Kendi klasik New Age tarzı onun en başarılı olduğu sound. Arada bu tarz denemelerin bir sakıncası yok elbette.
Sensuous Chill’in bir numaralı şarkısı Thirst For Life‘ı aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz. Görüntüler Mısır konserindeki anlardan kolaj şeklinde bir Youtube kullanıcısı tarafından derlenmiş. Siz şarkıya odaklanın. Hatta dinlerken gözünüzü kapatıp hayalgücünüzü o sakladığınız dolaptan çıkartın, üzerindeki tozları sirkeleyin ve bırakın bakalım size neler sunacak…
Artık 61 yaşına gelmiş bir müzisyen olan Yanni en olgun döneminde yeniliklere açık bir yaklaşım sergileyerek büyüklüğünü yine göstermiş. Ben Sensuous Chill’i Spotify üzerinden dinledim. Arabada, ofiste, evde bir süre daha dinlemeye ve iyice özümsemeye devam edeceğim. Bence bir şans vermeniz gereken bu albümü dinlemekten keyif alacağınızı düşünüyorum. Yanni ile tanışma açısından en doğru tercih olmayacağı da bir gerçek.
Albümü satın almak isteyenler için Amazon bağlantısı şurada, iTunes sayfası da burada.