Katar, Ramazan’ın gelişi ile birlikte farklı bir havaya büründü desem yeridir. 5 Haziran’da gökyüzünde görülen yeni ay ile birlikte girmiş olduğumuz Ramazan ayı, yüksek sıcaklık ve nem değerlerine rağmen oruç ibadetinin yerine getirildiği on bir ayın sultanı olarak anılır. Hoş, ofiste çalışan bizler için çok sıkıntılı bir durum söz konusu değil. Evden işe, işten eve geçiyoruz. Bu şekilde oruç tutmak nispeten kolay.
Sahur için sabaha karşı saat 02.30 gibi kalkıp kahvaltı tarzı birşeyler hazırlıyoruz. Ezan saat 03.10 gibi okunuyor ve oruç başlıyor. İftarı akşam 18.20’de yapıyoruz. Türkiye’den güneyde olmamızın bir avantajı erken oruç açmamız.
Katar’ın Ramazan ayına özel bir diğer güzel uygulaması da müslümanların çalışma saatlerinin kısaltılması. Kanun gereği mesai altı saat ile sınırlanıyor. Normalde benim çalıştığım ofis sabah 8 – akşam 18 çalışıyor. Ramazan ayında bu kanundan dolayı öğleden sonra saat 14.00’da çıkma hakkım bulunuyor. Oruç tutanlar için nimet gibi bir uygulama. Eve erken gidip biraz dinlenme fırsatı yakalayıp iftara hazırlanacak zaman bulabiliyorsunuz.
Yaz Çalışma Saati Uygulaması
Bugün, yani 15 Haziran itibariyle Katar’da yaz çalışma saati uygulamasının devereye girmesiyle birlikte açık alanda gündüz vakti çalışmak yasaklandı. Saat 11.30 ile 15.00 arasında tüm aktif çalışanlar kamplarına ya da evlerine çekiliyor ve dinleniyor. Sıcaklığın 60 derecelere kadar çıkabildiği Katar’da sıcaktan bayılmak sık karşılaşılan bir durum. Güneş ve sıcak çarpmasına bağlı komplikasyonlardan dolayı hayatını kaybeden insanları da duyuyoruz. Her yıl 15 Haziran’da başlayan yaz çalışma saati uygulaması 30 Auğstos’da son buluyor.
#Dinner under the Plant lights #grandhyattdoha #doha #qatar #thegrill
A photo posted by @gurlo on
Başkent Doha Ramazan ile birlikte trafikte de ciddi bir rahatlama yaşıyor. Değişen çalışma saatleri her şirketi farklı seçimler yapmaya itiyor. Firmalar çalışanları ve operasyonları için kendilerine en uygun zaman dilimini belirliyor ve bu da trafikteki araç sayısının daha lineer bir dağılım göstermesini sağlıyor. Tam bir win-win durumu.
Katarlılar Ramazan’ın ilk iki haftasını genellikle aileleri ile birlikte evlerinde geçirmeyi tercih ediyorlar. Üçüncü ve dördünce haftalarda yavaş yavaş dışarıda vakit geçirmeye başlıyorlar. Marketler olsun, alışveriş merkezleri olsun bu durumun bilincinde olduklarından açılış ve kapanış saatlerini buna göre ayarlıyorlar.
Ramazan’ı Katar’da geçirecekseniz bilmeniz gereken bir diğer önemli husus da tüm restorant ve kafelerin oruç saatleri boyunca kapalı olduğudur. Dışarıda yemek yemenin de hoş karşılanmadığını ve hatta hakkınızda şikayet olursa cezai işlem bile yapılabileceğini bilmeniz faydanıza olacaktır.
Biz Türkler Ramazan’ı birbirlerimizin evinde iftar yemeklerine katılarak ya da sevdiğimiz restorantlarda iftar yemekleri düzenleyerek geçiriyoruz genelde.
Genel olarak Katar’da ramazan sıcak havada oruç tutmanın zorluklarına rağmen keyifli geçiyor diyebilirim. Zaten orucun insanı farklı bir haleti ruhiye içine soktuğunu biliyoruz. Bir körfez ülkesinde de olsanız, bu his aynen yaşanıyor.