“Eylül 2014’te çıkmış oyunu, Ağustos 2015’te bize niye anlatıyorsun arkadaşım?” demeden, bana çürük domates fırlatmadan önce bir dinleyin lütfen. Evet oyun çıkalı bir seneye yakın zaman geçmiş olabilir ama ben ancak bitirebildim, bitirdikten sonra yazıyorum, kötü mü ediyorum? Ve hatta, ilk Fallout oyununu tekrardan oynamaya başladım. Onu da bitirince yazacağım buraya. O ayrı bir yazının konusu şimdi uzatmaya gerek yok.
Aaa Mordor’lu oyun!
Middle-earth: Shadow of Mordor (MESoM), Yüzüklerin Efendisi temalı bir açık dünya aksiyon/macera oyunu. Hangi oyunlara benziyor diye sorarsanız size Assasin’s Creed’in oynanabilirliğini alın, Batman Arkham serisinin dövüş mekaniği ve Farcry 3’ün harita yönetimi ile birleştirin, hah işte öyle birşeyler derim. Monolith’in geliştirip Warner Bros’un yayınladığı MESoM bu ağız sulandıran karışım ile yetinmemiş ve Nemesis ismi verilen bir düşman mekaniği yaratmış. Bu Nemesis sistemi o kadar beğeni topladı ki, bundan sonar bir çok oyunda bu ve buna benzer mekanikler görürsem hiç şaşırmayacağım. Nemesis sistemi, bizim gelişimimiz ve oynayışımıza bağlı olarak gerçek zamanlı bir şekilde düşman ordusunda değişiklikler yaşanması şeklinde özetlenebilir. Mesela biz haritanın bir köşesinde görev peşinde koşarken, haritanın diğer tarafında iki Orc Captain kavgaya tutuşmuş olabiliyor. Bizim gidip ilgilenmenize gerek kalmadan kendi aralarında kapışan iki Orc’un dövüşünden bir ölü ve bir yaralı çıkabiliyor. Bu durumda Orc’ların ordusundaki komuta kademesi değişiveriyor. Oldukça yaratıcı ve farklılık yaratan bir oynanabilirlik olmuş. Monolith bu güzel fikrinden dolayı alkışı hakediyor. Alkış!!
Mordor’da Büyük Temizlik
MESoM’u Playstation 4’te oynadım. En ufak bir takılma ya da sıkıntı yaşamadan keyifle oynadım. En az 50 saatlik bir oyun süresi sonunda oyunun %78’ini bitirerek ana hikayeye nokta koydum ve oyunun CD’sini kabına geri yerleştirdim. Bu saatten sonra hiç açıp çiçek böcek nesne toplayamam kimse kusura bakmasın. Evet oyunda bilimum yan görevler mevcut ve ana hikayenin yanında ilerlerken çeşitlilik ve değişiklik olsun diye onlara da odaklanabiliyoruz. Ben karışık bir oynanış ile ana hikayeye doğrudan odaklanmadan oynadım ve oyundan inanılmaz keyif aldım. Bir çok yayın organında yılın oyunu ödülünü alması şaşırtıcı değil. Middle-earth: Shadow of Mordor gerçekten çok iyi bir oyun.
Teknik özelliklere değinirsek, MESoM’un yumuşak grafiklerini oldukça beğendim. Son derece akıcı bir optimizasyon sağlanmış. Tasarıma bakarsak Mordor’un kahverengi ve gri tonlarındaki coğrafyası güzel resmedilmiş. Karakterler oldukça detaylı çizilmiş. Animasyonlar başarılı. Orc liderlerinin tipleri için bile kaç tane artist çalışmış, oyun sonunda credits kısmında 10 dakika isimlerini okuyabiliyoruz. Oyun teknik ve tasarım olarak olarak tam puanı hakediyor.
Benim oyunla ilgili tek eleştirim Assasin’s Creed oynarken de hissettiğim kontrollerin yeterince akıcı olmayışı. Batman Arkham serisi bu konuda bence rakipsiz. Karakter yağ gibi akıyor Batman’lerde. Hem MESoM hem de Assasin’s Creed oyunlarında karakteri kontrol etmek son derece zor. Bunun üzerine kötü kamera açıları ve bir iki ufak bug nedeniyle yaşadığım duvar içinde sıkışmalarla karşılaşınca oyunun bir efsane olmasını engelleyen noktaları görmüş oldum.
Oyunun Yüzüklerin Efendisi ile bağlantısını da merak edenler olabilir. Evet isminde Lord of the Rings yazmıyor çünkü oyun aslında o hikayeye doğrudan bağlı değil. Daha çok Yüzüklerin Efendisi öncesi Orta Dünya’da yaşanan yan bir hikaye gibi düşünebiliriz. Gondor’lu bir Ranger’ın intikam hikayesine yedirilmiş Yüzüklerin Efendisi referansları ile ilerliyor senaryo. Bence gayet hoş ve tadında olmuş. Biraz daha kör göze parmak Yüzüklerin Efendisi bağlantısı “entarebe!” tepkisi vermemize neden olabilirdi.
Grafikler güzel, hikaye güzel, oynanabilirlik güzel, arayüz güzel, dövüş sistemi güzel, kendini oynatan, bıktırmayan güzel bir oyun MESoM. Bitirdiğim için üzgünüm ama yetmişti artık yahu! Sırada Alien Isolation var ama onu bitirmem iki sene sürer sanırım. Neden mi? Çünkü her bir oturuşta bir saatten fazla oynayamıyorum tırsmaktan da ondan…
Videolu inceleme isteyenlere Teknoseyir incelemesi aşağıda:
Steam’den bakayım bir yahu diyenler şuraya.
Oyunun resmi sitesi şurada bir yerde.
Sen onu bunu geç, puan kaç diyenlere;
Sana puanım 8/10 panpa.