Force Awakens

Star Wars Episode VI: Return of the Jedi‘dan otuz yıl sonrasına gidiyoruz. Hafızalarımızı tazelersek, Episode VI’da Darth Vader ölmüş, imparatorluk çökmüş, Death Star parçalanmıştı. Bundan sonra neler olmuş olabileceğine dair Star Wars tarihçileri (!) teoriler üretilebilirler. Star Wars benim için bayıla bayıla izlediğim bir bilimkurgu filminden öte olmadığı için doksan saniyelik tanıtım filminden, serinin yeni filminin konusuyla alakalı pek fazla teori üretemeyeceğim. Sith’lerin ve İmparatorluğun ortadan kalkmış, evrene barışın hakim olmuş olması gerekirken otuz yıl içinde ne oldu da tekrar sıkıntılı bir döneme girildiği konusunda Star Wars evreni bilgim cevap bulmaya yetmiyor.

Star Wars Brain Storm

Star Wars Episode VII: The Force Awakens doksan saniyelik tanıtım filminde konusu hakkında bize hiç sır vermiyor. Elbette bu JJ Abrams gibi hikaye anlatımı ve seyirciyle etkileşim konusunda başarılı bulduğum bir yazar ve yönetmenin komutasındaki filmin tanıtım filmi için şaşırtıcı bir durum değil. Burada konuya bir parantez açıp JJ Abrams’ın yaratıcılık konusundaki TED konuşmasını izlemenizi öneririm. Keza kendisi boş bir insan değil.

Elinin değdiği yapımlar arasında Lost, Fringe, Cloverfield, Star Trek Into Darkness, Mission: Impossible III, Person of Interest ve Alias gibi beğenerek izlediğim projeler var. Bu da benim yeni Star Wars filmine dair oluşan beklentimi düşük tutmama izin vermiyor.

Buradan sonrasını okumadan önce yukarıdaki tanıtım filmini izlemenizi öneririm çünkü bu doksan saniyelik fragmancığı değerlendirmeye başlıyoruz.

EP VII tanıtım filmi ilk üçlemeye daha yakın bir renk paleti ile geldi. Benim en çok dikkatimi çeken detay da zaten bu oldu. Bir sadelik, bir retro hava sezdim ki, nasıl hoşuma gitti bilemezsiniz. Star Wars kronolojisinde bildiğiniz gibi Episode IVVVI daha önceki yıllarda çekilmiş, ardından yeni teknolojinin de yardımıyla daha pastle renklerde sırasıyla Episode IIIIII gelmişti ama yeni seri hiçbir zaman orijinal seri olarak anılan IV-V-VI kadar beğenilmemişti. Belli ki Episode VII: The Force Awakens ile 1983 yapımı Episode VI: Return of The Jedi havasının tekrar yakalanması hedeflenmiş ki bu da bizim tam istediğimiz şey!

JJ R2

Yeniliklere açık birisi olarak yeni ışın kılıcını beğendim. Farklı bir havası var. Dövüş sırasında nasıl kullanılırın cevabı elbette filmde verilecektir o yüzden şimdiden onun için kafamı kurcalamak istemiyorum. Işın kılıcının kristalinin bu şekilde bir ışını nasıl çıkardığını merak eden Star Wars fanları olmuş. O arkadaşları yapımcılar filmde bir sahne ile değil de, bir paneldeki bir soruya cevap verip mutlu edebilirler. O konu da sıkıntı değil. Yalnız lightsaber’ın (doğruya doğru ışın kılıcının ingilizcesi daha bir karizmatik) sesi ve ışının yayılımı daha önce görmeye alıştığımız ışınlardan biraz farklı mıydı onu tam anlayamadım. Belki Dark Side’ın yükselişi en dipten, kılıcın tekrar yapılması ihtiyacından başlamıştır ve kullandıkları teknik farklı olduğu için kılıç farklı şekilde ışın yayıyordur. Gördüğünüz gibi bu aşamada sadece teori üretebiliriz. Belki de kılıç gayet normal çalışıyor biz çok detaya takıldık.

JJ Star Wars 1

Millennium Falcon‘un görünmesi ile yükselen Star Wars ana teması ise bir filmin tüyleri diken dikme yeteneğini ufacık bir tanıtım filmi ile bile bize göstermiş oldu.

Neee! Sherlock mu gelmiş Star Wars’a?

Benedict Cumberbatch‘in The Force Awakens setini ziyaret ettiğini biliyoruz. Elbette ziyaret edebilir, buraya kadar sıkıntı yok. Hatta filmde ufak bir figüranlık yaptığı hakkında söylentiler de çıkmıştı. Olabilir, doğrudur. Peki arkadaşım bu fragmandaki dış sesin Benedict’in sesi olduğu doğru mu? Bu ne demek şimdi? Ya o “Sith de Benedict’e benzemiyor değil hani” diyenlere ne demeli? JJ kafamızı karıştırma, sabrımızı taşırma! Benedict’in Sith olduğu bir Star Wars filmi izlemek isteriz ama böyle önemli bir oyuncunun film kadrosunda olduğunu bile bile saklamak isteyeceklerini düşünmüyorum. Yani, o kadar da değil artık!

Doksan saniyelik bir tanıtım filmi için daha konuşacak çok şey olması bile Star Wars’ın hayatımızda ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu ve evrensel bilinilirliğinin hiç de azımsanmayacak seviyede olduğunu bir kez daha anlamamızı sağlıyor.

Aralık 2015’te vizyona girmesi planlanan filmin çekimleri hatırlayacağınız gibi tamamlanmıştı. Çekim sonrası (post-production) çalışmaları ise devam ediyor. Yaz aylarında bir fragman ile oluşan heyecan birikimini arttıracakları ümidini taşıyorum. Ay hadi inşallah…

May the Force be with you!

2 YORUMLAR

Bir Cevap Yazın