Bu yazıyı çok daha önce yayımlamak istiyordum ama bugüne kısmetmiş.

Türkiye ihtiyacı olan enerjinin (kinetik? potansiyel?) %70’ini dışarıdan karşılamak zorunda… Bunu ben değil, sevgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Taner Yıldız söyledi. Bir ülkenin ihtiyacı olan enerjinin tamamını kendi üretmesi çok zor bunu kabul ediyorum. Ama %70 sizce de çok vahim değil mi? Anadolu, konumu itibari ile rüzgar da alan, güneş de gören, verimli topraklara ve yeraltı kaynaklarına sahip olan bir coğrafya. Sanırım bu toprakların tam hakkını veremiyoruz.

Dünya alternatif enerji arayışına girdi. Kimse kimseden enerji almak istemiyor. Enerji pahalı birşey. Dışa bağımlılık da riskli. Ne yapmalı? Kafamızı çalıştırmalıyız. Norveç, dalgaları enerji kaynağı olarak kullanıyor biliyor muydunuz? Hani bizim ördek simitleri ile üzerinden atladığımız deniz dalgası… Petrol ve doğalgaz vb. kaynaklar elbet bir gün bitecek. Peki ya güneş bitecek mi? Dalgalar? Rüzgar?

%70 dışa bağımlılık Türkiye için utanılacak bir durumdur. Rusya doğalgazı kesse donduk. İran’da savaş çıksa herkes zatürre olacak.

Alternatif enerji gelecektir ve elbet bir gün gelecektir. Hidrojenle çalışan otomobiller geliştiriliyor. Hidrojen nerede var? Kuş kadar kimya bilgimle düşünürsem; havada ve suda… Hava bedava, beyin bedava. Gerisini de sen düşün artık…

Bir Cevap Yazın