Kredi kartları günümüzün temel ihtiyaçlarından biri olmuştur. Eskiden senet, makbuz gibi yöntemlerle taksit taksit satın aldığımız bir çok eşya ve hizmet bugün sadece kredi kartı ile edilinebilir durumdadır. Günümüzde kredi kartınız yoksa, taksitle ne televizyon alabilirsiniz ne de saç kurutma makinesi. Durum böyle olunca kredi kartı tabiri caizse ele düşmekten kurtulamamıştır.

Aslında tam olarak istenilen de budur. Kredi kartının herkesin kullanabileceği bir noktaya getirmek. Öğrenciyseniz kampüs kart ile düşük limitli bir kredi kartına sahip olabilirsiniz. Üniversite kampüsleri, ellerinde başvuru formları ile öğrenciler arasına kaynamış tonla banka mümessili ile dolmuş durumda.

Kredi kartları belirli ödeme tarihleri arasında ödenmesi gereken “borç kimliği” gibi değerlendirilmelidir. Borcunuzu ödemezseniz “banka amca” kızar ve kulağınızı çeker.

Kredi kartı doğru kullanıldığı taktirde son derece faydalıdır. Ödeme tarihlerini kaçırmaz ve vaktinde ödemelerinizi yaparsanız hiçbir sıkıntınız olmaz. Ama düzensiz bir geliriniz varsa çok dikkatli olmalısınız.

Son yıllarda gerek yasal düzenlemelerle gerekse firmaların işlerini hızlandırması açısından maaş ödemeleri bankalar üzerinden kişisel hesaplara yapılmaktadır. Bu durum bankalar için potansiyel müşteri doğurduğu gibi, insanların nakit para kullanımını düşürmüştür. Tüm para bir hesaptan başka bir hesaba geçmekte ve bu durumdan tek karlı çıkan bankalar olmaktadır. Kredi kartı ilk yayılmaya başladığı zamanlarda mağazalarda kredi kartına özel kasalar olur, kredi kartı ile ödeme yapacaklara öncelik verilirdi. Son zamanlarda gözlemlerim bunun tamamen terse döndüğü ve nakit ödeme yapacaklara özel kasalar koyulmaya başladığı şeklinde. Kredi kartı kasalarının önünde uzunca kuyruklar varken, nakit kasaları alışverişini nakit ödemek isteyen siz sevgili müşterilerini beklemekte.

Para bir güvencedir. Yaşamınızı belirli bir seviyede yaşamanızı sağlar. Ama size mutluluk vermez. Huzur hiç vermez. Verdiği iddia edenler de huzur ve mutluluğun ne olduğunu dahi bilmeyen kişilerdir.

Kredi kartı güvenilecek birşey değildir. Uzmanlar insanların en fazla 2 kredi kartı olması gerektiğini söylemektedir. Kredi kartı sayısı arttıkça insanlar kendilerinin olmayan bir parayı har vurup harman savurmaya başlarlar ve inanılmaz bir borç yükü ile karşılaşırlar. Kendi bütçenizi bilerek, harcamalarınızı ve gelirlerinizi değerlendirerek bir kredi kartı kullanım cetveli oluşturmanız faydanıza olacaktır.

Günümüzde kredi kartsız yaşamak son derece zor. Ne senle ne de sensiz… Bonus Kart’a +3 taksit.. Hımm…

Bir Cevap Yazın