Gün içinde hem Türkiye basınında hem de dünya basınında olan bitenleri takip etmeye çalışırım. Bundan böyle gözüme takılan ilginç haberleri kendi yorumlarım ile burada yazacağım.

Komşular rahatsız olunca okulda teneffüsler iptal edildi

Barlby Community Primary School, İngiltere’de bir ilkokul. Teneffüse çıkan çocuklar oyun oynarken çok ses yapınca okula yakın evi olan komşular durumu çevre koruma yetkililerine bildirmiş. Yetkililer inceleme yapmış ve okul ile evler arasında ses geçirmez duvar örülmesine karar vermiş(!). Ses hala gelmeye devam edince ev sahipleri tekrar durumu bildirmiş ve bu sefer çok ilginç bir karar alınmış; çocuklar teneffüse çıkmasın!

Teneffüsler kısaltılmış, öğle arası iptal edilmiş… Böylece çocuklar daha az bahçede oyun oynayacak ve ev sahipleri daha az sese maruz kalacaklar. Okula yakın evi olup durumdan rahatsız olmayan bir kişi de “Onlar çocuk. Oyun oynayacak, ses çıkaracak, eğitim alacak ve büyüyecekler. Bunlar hayatın parçası.” diyerek diğer ev sahiplerini eleştirmiş.

Özgürlükler, bir toplumu birlikte tutan temel değerlerden birisidir. Özgür bir şekilde hareket edebilmek çok önemli. Ev sahipleri bu yaptıkları şikayette kendilerince haklı olabilir ama kendi özgürlükleri ve rahatları için yüzlerce belki de binlerce çocuğun büyümesine, gelişmesine oyun oynamasına engel oluyorlar. Yani özgürlükler çarpışıyor. Temelde çok basit bir haber gibi görünse de aslında o kadar da basit değil. Bireysel özgürlük ile toplumsal özgürlüğün ve hukukun çarpıştığı bir haber bu… Gel de çık işin içinden… Özgürlük hukuku…

Bir Cevap Yazın