“James Cameron’ın en sevdiğin filmi hangisi?” diye sorduğunuzda kadınlar Titanic, erkekler de Terminator 2 derler. Titanic 11, T-2 de 4 Oscar heykelciğini ceplerine indirmiş yapımlardır. Nereden bakarsanız bakın dünya sinema tarihi için kalite çıtasını hep yükseltmeye çalışmıştır James Cameron.

Avatar, Cameron’un uzun yıllardır çekmek istediği ama teknolojinin biraz daha gelişmesini beklediği bir film. “George Lucas da Star Wars için bekleseydi o zaman.” dediğinizi duyar gibiyim. Eh zaten Episode 1-2-3 pek de uzak tarihte çekilmedi sanırım.

Avatar’ın bu kadar sansasyonal olmasının sebebi nokta büyük oranda teknolojiden ibaret. Evet ortada bir görsel şaheser var. AFM sinemalarında filmi Xpand 3d, Cinebonus’larda Real 3d olarak izleyebilirsiniz. Ben filmi AFM’de izledim ve gözlüklerden istediğim performansı alamadım. Bir çok yerde filmi Real 3d ile izlemenin daha iyi olduğu yazıldı, çizildi. Bu da bilinmesi gereken bir nokta.

Avatar günümüz teknolojisinin geldiği son noktayı gözümüze gözümüze sokarken, bizi tamamen fantastik bir dünyanın içinde gezdirmeyi de ihmal etmiyor. Günümüz dünyasının bir yansımasından ibaret Pandora gezegenindeki “doğayı keşfet, kaka insanlar, aşk-meşk” konulu sahneler filmin ana temasını oluşturuyor. Yani senaryo bakımından ortada pek bir cinlik yok. Titanic’te nasıl filmin sonunu başından biliyorsanız, Avatar’da da bir sonraki sahneyi tahmin etmek çok zor değil. Genel bir klişe yoğunluğu içindeki senaryonun içine serpiştirilmiş hoş detaylar var. Pandora gezegenini keşfetmek, tavşan deliğinin dibini araştırmaya benziyor. Doğanın, hayvanlarla olan bağı çok detaylı ve hoş.

Oyuncular filmin çekimleri sırasında dijital bir interaktivite çerçevesinde rollerini oynamaya çalıştıkları için oyunculuk vasatın üzerine çıkmış durumda. Yine de diyaloglardaki saçmalıklar ve anlamsızlıklar iyi bir sinema izleyicisi için sinir bozucu olabiliyor.

Sinema bir eğlence. James Cameron sinema sektörünü kendi oyun alanına çevirmenin yollarını çok iyi biliyor. Teknolojinin de imkanını kullanarak, gelecek için bize hoş işaretler veriyor. Herşeye rağmen şunu unutmamak lazım, iyi bir senaryo her zaman teknolojiyi döver…

7/10

Avatar resmi sitesi

Bir Cevap Yazın