Calvin and Hobbes, 1985 ile 1995 yılları arasında 2400’den fazla gazetede yayınlanmış çizgi bant serisidir. Calvin and Hobbes, yaratıcısı, yazarı, çizeri, boyarı, yani herşeyi olan Bill Watterson‘un aldığı karar doğrultusunda, dünyaca ünlü diğer çizgi bant serileri Charles M. Schulz‘un Snoopy‘si (Bu bant serisinin asıl ismi Peanuts ama ne hikmetse biz hep Snoopy diye biliriz) ya da Jim Davis‘in Garfield‘ı gibi çeşitli lisanslamalara uğramamış ve okul çantalarında, çay bardaklarında veya sinema salonlarında karşınıza çıkmamıştır. İsmini zikrettiğim diğer çizgi bantlarına kıyasla Calvin and Hobbes’un daha az bilinir oluşunun temelinde yatan sebep budur.

Calvin and Hobbes
Calvin and Hobbes – Bill Watterson, Calvin ve Hobbes yan yana.

Calvin and Hobbes’u Yakından Tanıyalım

Calvin, 6 yaşında haylaz bir erkek çocuğudur. Hobbes da Calvin’in peluş oyuncak kaplanıdır. Hobbes canlı değildir ama Calvin and Hobbes bantlarında Calvin onunla canlıymış gibi iletişim kurar ve biz de çizgi bantlarında insan gibi konuşup hareket edebilen Hobbes’u canlı bir kaplanmış gibi görürüz. Yalnız, ne zaman ki bant kutucuğunun içerisine Calvin dışında başka bir insan girer ve Hobbes’a bakar, o zaman Hobbes peluş oyuncağa döner. Hobbes’un Calvin’in hayatında canlı bir kaplanmış gibi yer alması, Bill Watterson’un kıvrak zekasının, çocukların hayal gücüne ilişkin hepimizin bildiği bir gerçeği, müthiş bir incelikle resmetmesinin ürünüdür. Bu durum, Calvin’e bir tutam hüzün bir tutam da sempati ile bakmamızı sağlar ve Calvin and Hobbes çizgi bantlarının temel dinamiklerinden birisini oluşturur.

Calvin and Hobbes’un yaratıcısı Bill Watterson kendisini üne kavuşturan Calvin and Hobbes öncesi bir kaç başarısız denemede bulunmuştur.  Daha sonrasındaki ise Calvin and Hobbes’u yaratmış ve kısa sürede büyük beğeni toplamayı başarmıştır. Her başarılı insanın bir kaç başarısızlık deneme sonrası hak ettiği başarıyı yakalaması tesadüf değildir ve içerisinde önemli dersler barındırır.

Azim ve çalışkanlık, BAŞARILI OLMAK İSTEYEN HERKESİN SAHİP olması gereken özelliklerdir.

Bill Watterson, 1985 yılında başladığı Calvin and Hobbes’u 1995 yılında çizmeyi bırakmıştır. O günden sonra Calvin and Hobbes’a ait yeni bir bant yayımlanmamıştır.

Yazının giriş paragrafında belirttiğim gibi, Bill Watterson’ın aldığı karar sonucu Calvin and Hobbes isimleri başka hiç bir ortamda kullanılamamıştır. Bill Watterson bu kararı ile yarattığı karakterlerin reklam malzemesi olmasını engellemiş ve gözümüzün içine sokula sokula pazarlanmaya çalışılmasının önünü kesmiştir. Bu davranışı belki kendisinin bir milyoner olmasını engellemiştir ama Calvin and Hobbes’un değerinin asla ayaklar altına alınamamasını da sağlamıştır. Kendisinin bu kararını saygıyla karşılıyorum.

Calvin and Hobbes
Calvin and Hobbes – Her akşam yatmadan önce bir bant okumak sağlığınız için faydalıdır.

Çevresinde olan biteni anlamaya çalışan ve çoğu zaman kendi hayal gücü ile gerçeküstü bir dünya yaratıp içinde kaybolup giden Calvin, Hobbes, annesi, babası, bir sevip bir nefret ettiği sınıf arkadaşı Susie Derkins bantlarda en çok karşımıza çıkan karakterlerdir.

Calvin altı yaşında bir çocuk olsa da çoğu zaman yaşından beklenmeyecek tespitlerde bulunur. Bu tespitler, felsefe temelli de olabilir. Bazı durumlarda öyle mantıklı cevaplar verir ki, dünyanın gerçeklerinin çarpıklığını yüzünüze vurur. Bizim ülkemizde çok sık kullanılan “Büyümüş de küçülmüş” tabiri Calvin için cuk diye oturur. Peki bu felsefe temelinin tutunduğu bir dal var mıdır? Elbette. Calvin’in ismi ünlü Fransız düşünürü ve Hristiyan teolojisti (ilahiyatçı) John Calvin‘e yapılan bir göndermedir. Hobbes ise, adını ünlü İngiliz siyaset felsefecisi Thomas Hobbes‘tan almıştır. Alt tarafı bir çocuk ve hayali kaplanının maceraları deyip de geçmemek gerekiyormuş, değil mi? Calvin and Hobbes’un altyapısının ne kadar derin olduğu sanırım anlaşılmıştır.

Calvin and Hobbes 50 ülkede yayınlanmıştır. Bugüne kadar yayımlanmış tüm bantların derlendiği kitapları da 45 milyondan fazla satmıştır. İlgiye ve başarıya bakar mısınız?

Calvin and Hobbes
Calvin and Hobbes – Calvin’in maceralarını okumak insana çocukluğunu hatırlatıyor. Hepimizin bir zamanlar masum birer çocuk olduğunu ne çabuk unuttuk, değil mi?

Calvin and Hobbes ile Tanışmam ve Bende Yarattıkları

Ben Calvin and Hobbes’tan bir kaç aya kadar haberdar dahi değildim. Nasıl fark etmedim, nasıl gözden kaçırdım hiç bilmiyorum. Kimbilir daha neler neler dikkatimden kaçtı.

Sağolsun, Doha’daki kaderdaşlarımdan Emre Ergin (ki hatırlarsanız kendisi Düşlerden Gerçeğe sayfalarında Doha’da gerçekleşen Dünya Bisiklet Şampiyonası’nı anlatmıştı) benim seveceğimi düşünüp okumam için kendi Calvin and Hobbes kitaplarından birini getirmiş. Bir başladım; aman Allahım süper. Tam benlik. Calvin ile ben de hayal alemine daldım gittim. Calvin and Hobbes okudukça kendi çocukluğuma ait anılar, her yetişkin gibi benim de kafamın içinde sakladığım o kilitli çekmeceden bir bir gün yüzüne çıkmaya başladılar. Her akşam 3-5 bant okumadan yatamaz oldum. Sanırım Amazon’da gördüğüm şu koleksiyonlardan birini de alacağım bu gidişle.

Calvin and Hobbes okumak ve okutmak kendinize, eşinize, sevdiklerinize, çocuklarınıza yapacağınız en hayırlı hareketlerden birisi olacaktır. Türkçe kaynak konusunda durum nedir maalesef bilmiyorum. Umarım İngilizce’niz yeterlidir ve Calvin and Hobbes’taki ince esprileri anlayabilirsiniz. Eğer İngilizce’nizin yetmeyeceğini düşünüyorsanız da çekinmeyin, alın elinize bir sözlük tek tek anlaya anlaya okuyun. O okumanın vereceği zevk bile paha biçilemez olacaktır.

 

Bir Cevap Yazın