Ted‘in haftalık bültenine üye olmak yaptığım en doğru hareketlerden birisi oldu. Her hafta bir iki tane ufuk açıcı sunum izlememi sağlıyor. Hepi topu on beş dakikalık bu videolar arasından oldukça keyifli olanlar da var, öğretici olanlar da.
Mesela bu yazıda sizinle paylaşacağım, Nagin Cox‘un aşağıdaki Ted sunumu, hem ufuk açıcı hem öğretici. Bir o kadar da motive edici.
Kendisi NASA’nın Mars’a gönderdiği uzak araçlarını yöneten ekibin bir üyesi. İşi hakkında enteresan bilgiler verirken, ufkumuzu açacak detayları bizimle paylaşıyor. İnsanlığın geleceği uzayda, orası artık kesin. Peki uzayda bizi ne gibi problemlerin beklediğini biliyor muyuz? Sunumu izleyin, ardından devam edelim. Maalesef Türkçe altyazı mevcut değil. Nadia’nın akıcı ve anlaşılır İngilizcesine bir de İngilizce altyazı eklerseniz yeterli olacaktır.
Meğer “Sol”, bir Mars günü demekmiş. Dünya’da bir gün 24 saat iken, Mars’ta 24 saat 40 dakika sürüyormuş. Bu yüzden NASA’nın Mars projelerinde çalışan bireyler her gün bir önceki güne kıyasla işe kırk dakika geç gidiyormuş. Anlayacağınız, bir süre sonra da doğal olarak Dünya’daki saat kavramı ile Mars’taki saat kavramı iç içe geçiyor ve çalışanlar için psikolojik bir savaş başlıyor. Açıkçası bu videoyu izledikten sonra NASA’nın uzay projelerinde çalışanlara karşı daha anlayışlı bir bakış açısı kazandığımı itiraf etmeliyim. Hiç kolay değil bu şekilde çalışmak. Her gün farklı saatte kalkıp, apayrı bir gün döngüsü içinde yaşamak başlı başına büyük bir stres kaynağı. Bu insanların ailelerinin düzenli bir hayat yaşamaya çalışıyor oluşlarını da unutmamak gerek. Bizim sıradan hayatlarımız bu ekip için bulunmaz birer nimet olsa gerek.
Madalyonun diğer tarafında ise, Nagin, üstteki Ted sunumu sayesinde uzaya açılmaya çalışan insan ırkının ne gibi sorunlarla karşılaşabileceğine dair kafalarımızda bir kaç soru işaretinin daha oluşmasına neden oluyor. Farkında mısınız bilmiyorum ama dün bilimkurgu olarak adlandırılan gelişmeler günümüzde ciddi ciddi tartışılır noktaya gelmiş durumda. Bugün, Mars’ta yaşam ile Dünya’da yaşamın saat farkı açısından zorluğunu sorguluyorsak, doğru yoldayız demektir.
Nagin Cox’a sizin nezdinizde bu güzel sunumu için teşekkür ediyorum. Videoda bahsi geçen The Martian filmini merak edenlere hatırlatalım; filmin incelemesini Düşlerden Gerçeğe’de incelemiştim. Bğlantı şurada. Gayet başarılı bir bilimkurgu filmidir. İzlemediyseniz kaçırmayın.