chapala cyclone

Haberiniz var mı bilmiyorum ama Arap Yarımadası’nın güneyi tarihinin en büyük kasırgası ile boğuşuyor. Yıllardır bitmek bilmeyen içsavaş ve kargaşanın içindeki Yemen, Saffir–Simpson Kasırga Rüzgar Ölçeği (SSHWS) sınıflandırmasına göre 1. Kategori bir tayfun olan Chapala’nın etkisi altına girmiş durumda.

Saatteki hızı 150km/h gibi değerlere çıkabilen Chapala hint okyanusuna kıyısı olan ülkeleri de ciddi bir şekilde etkiledi. Ayrıca Chapala, Yemen topraklarına vuran tarihin en şiddetli kasırgası olarak kaydedildi.

yemen

NASA’nın Aqua isimli uydusunun 2 Kasım’da çektiği Aden Körfezi civarındaki Chapala’nın şu fotoğrafı kasırganın gücünü gözler önüne seriyor.

Sözü NASA’nın Aqua uydusuna getirmişken bu projeden bahsetmeden geçmeyelim. 4 Mayıs 2002 tarihinde fırlatılan Aqua’nın asli görevi Dünya’daki su döngüsünü incelemek olarak belirlendi. Üzerinde bulunan 6 adet farklı algılayıcı sayesinde buzul miktarları, buharlaşma değerleri, nem oranları, bulut oluşumu gibi çok sayıda veriyi bilim adamlarının araştırmalarına sundu ve sunmaya devam ediyor. Birilerinin bu konularda kafa yorup araştırma yapıyor oluşu geleceğimiz için oldukça önemli. “El yaptı” demeyip Dünya’mız ile ilgili yapılan araştırmaları olabildiğince takip etmemiz gerekiyor.

Kurak bir sezonun ardından böylesi bir tayfun ile karşı karşıya kalan savaşın darmadağın ettiği Yemen, umarım bu doğal afeti en az zarar ile atlatır.

Bir Cevap Yazın