Atlas

Boston Dynamics size neyi çağrıştırıyor? Daha önce bu iki kelimenin yanyana gelmesinin ne anlama geldiğini duymuş muydunuz? Bilgiye ulaşmanıza biraz yardımcı olayım. Boston Dynamics 1992 yılında ABD’de kurulmuş bir robotik mühendislik şirketidir. Şirket 2013 yılının 13 Aralık tarihinde Google tarafından satın alındı. Boston Dynamics’in başına da Google’ın bir dönem Chrome ve Android’den sorumlu genel müdür yardımcısı Andy Rubin getirildi.

Boston Dynamics’in en önemli destekçisi DARPA‘dır. DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency), ABD Savunma Bakanlığı’nın Askeri AR-GE departmanı olarak da adlandırılabilir.

Big Dog

Peki bu adamlar tam olarak ne yapıyor? Aşağıda son dönemde üzerine çalıştıkları WildCat isimli robotun bir videosunu görebilirsiniz. Eğer video hoşunuza giderse Boston Dynamics’in diğer robotlarına ve çalışmalarına ait videoları da youtube hesaplarından izleyebilirsiniz.

Yazıda verdiğim bağlantıları, fotoğrafları ve videoyu incelediyseniz gözünüzün biraz korkmuş olması gerekir. Belki biz göremeyeceğiz ama bizim çocuklarımızın ya da torunlarımızın yaşamında bu robotların önemli yer tutacağını düşünüyorum. Biraz kahincilik yapıp bu robotlarla neler yapabiliriz bir bakalım;

-Askeri ya da sivil taşımacılıkta hayvan ya da insan kullanma devri kapanır. Tüm ekipman ve eşyalar bu robotlar ile taşınır.
-Banka vb. vezne işlemlerinde becerikli Atlas robotları görev alır.
-Metro vb. belirli bir güzargah takip eden ve trafikten bağımsız hareket eden toplu taşıma araçlarında batman kullanımı rafa kalkar insan hatası sıfırlanır.
-At yarışı, deve yarışı yerini robot yarışına bırakır.
-İnsanlar evde hayvan beslemek yerine robot beslemeye başlar. (Bu konuda güzel bir örnek görmek isterseniz 2013 Oscar’larında en iyi kısa animasyon ödülünü almış olan Mr. Hublot‘u izleyin derim. Bağlantı telif hakkından dolayı uçabilir, uçarsa haber verin yeni bağlantı bulayım.)
-İnsanlar ile robotlar evlenmeye başlar (Yuh!).
-Bizim yerimize günlük rutin işlerimizi yapıp, insanlığı daha faydalı (!) işlere yönlendirir. (Birisi Wall-E mi dedi?)
-Bu liste sizin hayal gücünüz ile uzar da uzar…

Google, DARPA, Boston Dynamics üçgeninin iç açıları toplamını bilebilir miyiz? Yoksa burası bir Bermuda Şeytan Üçgeni mi? Son olarak Boston Dynamics bana sürekli Fringe‘deki Massive Dynamic firmasını çağrıştırıyor. Belki dizide de ciddi bir şekilde Boston Dynamics’e gönderme vardı. Bu kanıya varmamdaki en önemli sebep Fringe’in ana hikayesinin Boston şehrinde geçiyor oluşudur.

Bir Cevap Yazın