Yasaklar

Haldun Taner, Zeki Alasya ve Metin Akpınar bu ülkenin yetiştirdiği önemli sanatçılardandır. Hele ki Haldun Taner’in bu ülkeye verdiği emek, isminin Kadıköy Sahnesi’ne verilmesinin de ötesindedir kanımca.

Bu üçlünün kurucuları arasında olduğu Devekuşu Kabere, kuruluşundan kapanışına kadarki dönemde eleştirilerini muzip bir mizah dili ile seyirciye sunan ilk kabere olmuştur. Devekuşu Kabere’ye ait detayları internette ufak bir araştırma ile bulabilirsiniz. Günümüzde bu tarz bir kaberenin yapılabilecek olması bile bana imkansız geliyor.

Size Devekuşu Kabere’den bir bölüm izletmek istiyorum. Oyunun adı Yasaklar. Parodinin ismi ise Minik Kelebek. Tam yayımlanma tarihini bulamadım. 30 senesi kesin var. Zamanının medya yasakları ile dalga geçen bir parodi. Bugün bu tarz bir oyun oynamayı bile aklınızdan geçiremezsiniz. Ülkemizin ne kadar ileri demokrasi olduğuna bir delil daha. Üzücü olan gün geçtikçe daha da demokratikleştiğimizi (!) bir türlü hissedemiyor oluşumuz. 30 yıl önce durum ne kadar farklıymış siz karar verin.

Bu arada, dans eden minik kelebek tanıdık geldi mi?

Bir Cevap Yazın