Lady Gaga‘nın yeni albümü Artpop kasım ayında tüketimimize sunulacak. Albümün çıkış parçası olan Applause’u değerlendirmeden önce bazı gerçekleri konuşmamız gerekiyor.

Lady Gaga günümüz popüler kültürü içinde gerek ortaya çıkardığı ürünleri (şarkılar, klipler, sahne şovları vb.) gerekse de tarzı ile göz önünde olan bir şarkıcı. Şarkıcı deyince yaptığı işi belirli bir kalıba koymaya çalışmıyorum. İşin bütününe bakıyorum. Lady Gaga şarkı söyleyerek kendini insanlara gösteren birisi. Yani işi bu. Elbette şarkıcılığının dışında başka misyonları da var. “Madonna’nın eskiden yaptığını bugün yapıyor”, “Yeni Madonna”, “Delirmiş”, “İğrenç”, “Çok başarılı”, “Çok farklı”… İnsanların düşünceleri bu şekilde sürüp gidiyor.

Lady Gaga’nın yeni bir şarkısı üzerine konuşacaksak konuyu çok fazla saptırmak da istemiyorum ama az biraz daha birşeyler söylemek zorundayım. Lady Gaga’nın dışında son dönem tüm popüler kültür şarkıcılarının da klip ve şovlarında gördüğümüz masonik göndermeler, paganist simgeler ve sürekli bir altmetin ile bilinç altına oynama hareketlerini izleyiciye/dinleyiciye aktarma konusunda kimse ama kimse Lady Gaga’nın eline su dökemez. Neden mi? Çünkü bunları muhteşem bir kareografi, görsel estetik ve sahne şovu ile bize öyle bir sunuyor ki ağzımız açık izleyip kalıyoruz. Diğer hiçbir şarkıcı bunu bu kadar baskın şekilde yapamıyor. Belki Madonna bu noktada farklı sayılabilirdi ama o da artık devrini tamamlıyor.

Üstteki paragrafta neden bahsettiğim hakkında en ufak bir fikri dahi olmayan sevgili okuyucuların yazının bundan sonraki kısımlarında daha çok şarkıyı ve klip/sahne performanslarını değerlendirecek olmamdan dolayı memnun olacağını düşünüyorum. Mason, muson, pagan, tavan vs. olmayacak.

Applause tek kelimeyle harika bir pop şarkısı ve klibi. Melodisi, kulağa gelen tınısı, Lady Gaga’nın başarılı yorumlaması, nefis aranje ve günümüz popüler kültür tüketicisinin aradığı herşeyi ve daha fazlasını (bknz. üstteki paragraf) barındıran video klibi ile… Gözünüz doysun daha ne istiyorsunuz? Applause hiç kuşkusuz Lady Gaga’nın en başarılı çalışmalarından birisi. Artpop’u dikkatle dinleyeceğim. Kimbilir, belki Lady Gaga sadece et giyen, kafasında kül tablası taşıyan delinin teki değildir, ha?

Applause klibi bu. O kadar çok şey söylenebilir ki bu klip hakkında. İçinde bir ben yokum desem yeridir. Her sahne, her sekans bir anlam ve mesaj içeriyor. Her birini ben anlayamadım, bilgi birikimim yetersiz bariz bir şekilde. Al tüket son kullanıcı çok sorgulama.

Amerika’da sevilen sabah programı GMA’deki (Good Morning America) Applause performansı. “The Wizard of Oz‘un ne işi var ki şimdi Allah Allah” diye kafanda birşeyler çakmaya başladıysa bu iyiye işaret. Bir sor bakalım Google amcaya ne diyecek sana The Wizard of Oz için. Basit bir film değildir belki. Allah Kuran’ı Hz. Muhammed’e göndermeye başladığında ilk “oku” demiş. Dinle, yaz, izle değil. Oku… Bunu birkaç saniye düşünelim ve yazıya devam edelim. Lady Gaga GMA performansında bizi nelerin beklediğini daha ilk saniyede çıplak sesi ile söylediği şarkı ile veriyor. Over the Rainbow. Ha ha, başımıza ne geleceğini az çok anlıyoruz… Bu arada Lady Gaga’nın çıplak sesinin son derece güzel olduğunu görüyoruz. Öyle her ipini koparan yapamaz yani bu işi. “Ay çirkin ki bu kız, üf ben de yaparım bunları” demek ile olmuyor. GMA performansı 10 numara gerçekten. Sadece şarkı dinlediğinizi ve sahne şovu izlediğinizi düşünürseniz öyle. Altmetinleri atlıyoruz. Hooop atladık.

Burada da MTV Awards performansı var. Benzer şeyler söylenebilir. Kareografi, dansçıların inanılmaz konsantrasyonu gayet başarılı. Hooop atlayalım burada da diğer detayları.

Burada da şarkımızın sözlerini okuyoruz ve şarkımızı son kez dinliyoruz. Bu adımın ardından da yahu alt tarafı şarkı işte deyip pijamalarımızı giyiyoruz ve doğru yatağa gidiyoruz. Bir günü daha size pompalanan fikirler ile dolu bir şekilde tamamlayıp, gece rüyanızda beyninizin bu size verilenleri özümsemesini sağlayabilirsiniz. iyi geceler, tatlı rüyalar…

Bir Cevap Yazın