A.R.O.G

Cem Yılmaz bu ülkenin yetiştirdiği en iyi komedyenlerden birisi. Stand-up şovlarındaki başarısının yanına yaklaşabilen henüz olmadı. Yaptığı espriler anahaberlerde haber olarak kullanılır oldu. Bu kadar başarı elde etmiş birisi yolunu hiç değiştirmeden devam edebilirken Cem Yılmaz sinemaya el attı ve başarılı projeler ortaya çıkardı. Herşey Çok Güzel Olacak, G.O.R.A., Hokkabaz ve yan rollerde karşımıza çıktığı Vizontele ve Organize İşler Türk sineması için başarılı çalışmalardı.

Cem Yılmaz’ın kendine ait bir mizah anlayışı var. İnsanlar artık Cem Yılmaz ne yapsa gülerler düşüncesi bir anda ortaya çıkmadı. Bu düşüncenin doğru ya da yanlış olduğu farklı bir konu olmasına rağmen, böyle bir düşüncenin ortaya atılıyor olması bile Cem Yılmaz’ın başarısını gözler önüne sermektedir.

Düşünceleri doğrultusunda ilerleyen Cem Yılmaz’ın son projesi A.R.O.G bir yontmataşfilmi sloganı ile salonlardaki yerini aldı. Türk sinemasının bir Recep İvedik vakası geçirmesinin ardından A.R.O.G’un nasıl olacağı büyük bir soru işaretiydi. Film vizyona girmeden başlayan aman canım dokuz milyon dolara malolmuş bu kadar büyük bütçeyle ben bile film çekerim yaklaşımı çok abes bir düşüncedir. Hollywood filmlerinde başrol oyuncularının film başına on yirmi milyon dolar ücret aldığı bir ortamda dokuz milyon dolarlık bütçe Türkiye şartlarında yüksek olmasına karşın dünya şartlarında düşük kalmaktadır. Film vizyona girmeden ortaya çıkan bu fikirler insanların filme karşı olan beklentilerini çok yükseltmiştir.

A.R.O.G kendinden önceki Cem Yılmaz projesi olan G.O.R.A’nın devamı şeklinde algılanabilir. Eski filmden birçok karakter bu filmde tekrardan kullanılmaktadır ki bunun en büyük göstergesi Cem Yılmaz’ın Arif karakteridir. Bu filmde de Cem Yılmaz çok başarılı bir oyunculuk gösterip üç ayrı karakteri canlandırmıştır. Hatta o kadar iyi bir makyaj, kostüm ve oyunculuk var ki Cem Yılmaz’ın üçüncü karakterini birçok insan anlayamamıştır bile. Filmin oyunculuk anlamında tek sırıtan ismi ilk sinema filmi tecrübesini yaşayan Nil Karaibrahimgil olmuş. İlk repliğini söyler söylemez filmde sırıttığını görebiliyorsunuz. Gayet sempatik ve güzel bir kız olmasına karşın oyunculuk konusunda kendini çok geliştirmesi gerektiği aşikar. Yan rollerde öne çıkan isim Ozan Güven olmuştur. Çok başarılı bir oyunculuk göstermiş Ozan Güven.

Filmin prodüksiyon kısmının hakkını vermek gerekiyor. Setler gerçekten büyük ve görsel açıdan hoş görünüyor. Kostüm ve Sanat Yönetimi filmde çok başarılı olmuş. Bilgisayar efektleri Hollywood standartlarına çok yakın. Göze batan bir sahne yok. Özellikle dinazorlar çok başarılı.

Filmle ilgili göze batan en büyük sorun senaryo olarak görülüyor. Futbol sahnesi Rıdvan Dilmen esprisi ile çok eğlenceli olsa da gereğinden uzun tutulmuş ve seyirci belirli bir süreden sonra sıkılmaya başlıyor. Filmin sonu çok hızlı bağlanıyor ve filmin işleniş kısmı bir çırpıda heba ediliyor.

Film Türkiye halkına yapılmış bir film olduğundan espriler de ancak bizlerin anlayabileceği espriler olmuş. Filmde sinema tarihinin ünlü filmlerine birçok gönderme yer alıyor ve bu göndermeler o filmleri izlemiş olan kişilerin gözünden kaçmazken, sinema ile pek içli dışlı olmayan kişiler için tamamen anlamsız olmaktadır. Cem Yılmaz’ın Türkiye’deki eğitim ve siyasete yönelik eleştirilerini bir komedi filminde bu kadar güzel bir şekilde anlatması çok hoş bir detay. Yönetmenlik, müzikler, sesler hepsi gayet başarılı.

Türk halkı Cem Yılmaz’ın mizah anlayışını artık biliyor. Cem Yılmaz’ı beğenmeyen birisi bu filmi de beğenmeyecektir ama Cem Yılmaz’ın stand-up’larını ya da önceki filmlerini beğenen birisinin bu filmden de keyif almaması pek de olası değil. Önümüzde belden aşağı oynayan bu kadar komedi filmi denemeleri varken içinde en ufak bir küfür bile olmayan(ki bunu Cem Yılmaz özellikle yapmış), bir iki belden aşağı espri barındıran bu filmin Türk sinemasının iyi bir çalışması olduğunu söylemeli ve bu tarz projeleri kötü örneklerden ayırıp desteklemeliyiz.

7/10

Filmin resmi sitesi: www.arogfilm.com

IMDB: A.R.O.G

Bir Cevap Yazın