Playstation VR sanal gerçekliği salonlarımıza taşıyor!
Playstation VR sanal gerçekliği salonlarımıza taşıyor!

Playstation VR (PS VR) tartışmasız bir şekilde sanal gerçeklik sisteminin insanlığın geneli için ulaşılabilir hale geldiğinin en net kanıtıdır. Henüz sanal gerçeklik (virtual reality) teknolojisi çok yeni olduğu için beklentileri yüksek tutmamak alacağınız zevki arttıracaktır. Bununla birlikte, Playstation VR’ı tecrübe etmenin çok farklı bir deneyim olduğunu ve “vauvvv!” sesleri eşliğinde eğlenceli dakikalar geçireceğinizi şimdiden söyleyebilirim.

Aslında şunu demek istiyorum: Playstation VR sayesinde, evimizin salonunda bulunan kanepede otururken kafamıza takacağımız pratik bir gözlük ile bir perili köşkün içinde hayaletlerle burun buruna gelebilir ya da deniz altına inen bir kafesin içerisinde köpek balığı saldırısından sağ kurtulmaya çalışabiliriz. Gözlüğü çıkardığımızda evdeki kanepemizde oturmaya devam edeceğimiz bir sanal yolculuktan bahsediyorum. Bundan bir sonraki aşama ışınlanma teknolojisinin bulunması olur herhalde!

Playstation VR 13 Ekim 2016 tarihinde piyasa çıktı. Türkiye’de ise 24 Ocak 2017’de raflardaki yerini aldı. Sizi bu sanal diyarlara uçurmak için bir adet Playstation 4, bir PS VR gözlüğü, Playstation Move kolları ve bir Playstation kamera almanız gerekecek. Son derece hafif bir gözlük olan PS VR kafanızda en ufak bir rahatsızlığa neden olmuyor. Gözlükten çıkan kablolar omzunuza ve kolunuza çarparak arada gıcık etse de bir süre sonra oyunun heyecanına kapılıp unutup gidiyorsunuz.

PS kamerasının gözlüklerdeki hareket algılayıcılarıyla senkronize çalışması sayesinde Playstation kamerası kafanızın hareketlerini algılıyor ve uygun görüntüyü gözlüklere aktarıyor. Siz de üç boyutlu bu görsel şölenin içinde kaybolup gidiyorsunuz. Sistem işte bu kadar kolay çalışıyor.

Tekrar ediyorum; PS VR daha önce denemediğiniz bir deneyim sunuyor. Size bunun garantisini verebilirim. PS VR’ın 1080p kalitesindeki gözlüklerinde görüntü televizyonda gördüğünüz kalitede değil ama bir süre sonra buna da alışıyorsunuz çünkü içinde olduğunuz atmosfer inanılmaz. Buna karşın, piyasadaki oyunların PS VR’ın tüm yeteneklerini sergilettikleri maalesef söylenemez. Oyun stüdyolarının bu teknolojiyi test etmeye ve farklı şekilde kullanmaya yönelik yeni fikirler üretmeleri gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde çıkan korku macera oyunu Resident Evil 7 belki de PS VR teknolojisinin şu ana kadar en iyi kullanıldığı oyun oldu ama o bile henüz istenilen seviyede değil.

Playstation VR kullanım kolaylığı ve pratikliği ile göz dolduruyor.

PS VR uzun süreli kullanımlarda mide bulantısı, baş dönmesi gibi şikayetlere sebep olabiliyor. Bu da çok doğal. Kanepede oturmuş oyun oynarken bir anda zeminin çöktüğünü ve sizin büyük bir hızla aşağı düştüğünüzü görürseniz haklı olarak beyniniz “Ben koltukta oturuyordum, şimdi gözlerden gelen bu sinyaller de neyin nesi?” der ve su kaynatır. Gayet doğal bir durum bu. Uzmanlar PS VR’ın “20 dakika oyna-20 dakika dinlen” şeklinde kullanılmasını öneriyorlar. Açıkçası bazı oyunlarda değil 20 dakika, 2 dakika bile dayanamadım ben. Bazılarında ise hiç etkilenmedim. Sanal gerçeklik gözlüklerinin her bireyde farklı etkileri olduğunu düşünüyorum. Denemeden sizi nasıl etkileyeceğini bilemezsiniz. Bazı kişiler hiç etkilenmiyor ve 1999 yapımı Matrix filminde (En sevdiğim filmlerden birisidir) Keanu Reeves’in canlandırdığı Neo karakterinin bir gecede tüm yakın dövüş sanatlarını öğrenmesi gibi saatlarce VR gözlüğü ile oyun oynayabiliyor. Kıskanılacak bir durum.

Bu teknolojinin eğlence sektörünü baştan aşağı değiştireceğini söylemek biraz iddialı bir açıklama olur ama yakın gelecekte farklı uygulama alanlarında da kullanılmaya başlanacağını öngörmek kahinlik olmayacaktır. Özellikle gayrimenkul, sağlık, sanat, eğitim ve en tabi ki eğlence sektöründe sanal gerçeklik teknolojisinin önü açık görünüyor.

Örneklersem:

  • PS VR sinema modunda beş metrelik bir sinema perdesinin önündeymiş gibi hissettirebiliyor. Sinema sektörü için bir devrim olabilir.
  • Henüz inşaat halindeki konutların bitmiş hallerini sanal gerçeklik gözlüklerini takıp gezebilir, almayı planladığınız evin içinde dolaşabilirsiniz.
  • Sanal gerçeklik gözlüğü ile vücudunuzun içinde bir gezintiye çıkabilirsiniz. Kalbinizin atışını, damarlarınızdaki kanın akışını görebilirsiniz.
  • Hiç gidemediğiniz o sanat galerisine sanal gerçeklik gözlüğü ile gidebilir ve her köşesini gezebilirsiniz.
  • Koltuğunuzdan kalkmadan gitmek istediğiniz şehrin sokaklarında dolaşabilirsiniz.

Bunlar kısacık sürede aklıma gelen uygulama örnekleri. Kimbilir girişimciler ve birim adamları sanal gerçeklik için neler düşünüyorlardır? Hayal dahi edemiyorum.

PS VR keyfini çıkarmanız için çok kabaca 4,000TL seviyesinde bir ücret ödemeniz gerekecek. Bu fiyatı Playstation 4, kontrol kolları, kamera ve VR gözlüğünden oluşan bir paket için söylüyorum. PS oyunlarının ücretleri de el yakar bildiğiniz gibi. Anlayacağınız PS VR ucuz bir tecrübe değil ama karşılığında sunduğu şey daha önce denemediğiniz bir deneyim.

Sanal gerçeklik deneyimine giriş yapmak isteyen Playstation 4 kullanıcıları bütçelerinden biraz para ayırabilirse bence PS VR’ı edinmeliler. Yok eğer canavar gibi bir bilgisayarınız varsa, o zaman sizi HTC Vive ya da Oculus Rift gibi bir tık daha üst seviye ama daha maliyetli sanal gerçeklik seçeneklerinini değerlendirmek de mantıklı olacaktır. Oralar biraz daha tuzlu ve kompleks sistemler, onu bilmiş olun. Zaten PS VR’ın rakiplerine kıyasla en büyük artısı kurulumunun ve kullanımının inanılmaz pratik oluşu.

Bizim eve gelip PS VR deneyimi yaşayan çok sayıda kişi sanal gerçekliğin sunduğu eğlenceden mest olup kendilerine bir Playstation 4 ve VR seti aldılar. Virüs hızlı yayılıyor anlayacağınız. :)

Sizlere kısaca PS VR’ı tanıtmaya çalıştığım bu yazıdan sonra, biraz kafa dağıtmak için Oyungezer dergisi için yazmış olduğum Sinan ve Pardesülü Adamın Tuhaf Hikayesi öykümü okumanızı öneriyorum. Hoşunuza gidecektir. ;)

İyi eğlenceler!

Bir Cevap Yazın