kucukedi

1. Gece yatmadan önce ertesi günün programını yapmamızın bize üç faydasını şöyle sıralayabiliriz:

a. Günün her saatini en doğru şekilde değerlendirme şansı tanıması
b. Gün içinde vaktimizi nelere harcadığımızı analiz etme imkanı vermesi
c. Yapacaklarımızı önemlerine göre öncelik sırasına koyma fırsatı sağlaması

denizveozgurluk

2. Cep telefonumuza gelen bildirimlere tek tek bakmak yerine toplu halde bakmak zamanı daha efektif kullanmamızı sağlamaz mı?

ufoweather

3. Kendimizi karşımızdaki insanın yerine koymanın önemli bir getirisi vardır. Bu yetiye sahip olanlar “ acaba onun yerinde ben olsam ne yapardım” diye düşünürler ve bu da sorunlara farklı bakış açılarından yaklaşma yeteneklerini geliştirir. Bu özelliğimizi geliştirmeye çalışmalıyız.

germany

4. Kendimize en yakın arkadaşımıza davrandığımız gibi davranmanın zamanı geldi. Ona nasıl patavatsız davranmıyorsak kendimize de o şekilde davranmalıyız. İnsanın kendini olumsuz şekilde etkilemesi çok kolaydır. Başarıya giden yolda önemli olan kendini olumlu motive etmenin yollarını bulup, kendine kötü davranmaktan vazgeçmektir. Kendimizi daha az eleştirmeli ve daha çok beğenmeli ve takdir etmeliyiz.

canta

5. İnsanın herşeyi bilmesi mümkün değildir. Bu yüzden başkalarına soru sormak ve onların tecrübelerinden yararlanmaya çalışmak güçsüz olduğumuz anlamına gelmez. Aksine, insanların fikirlerini almak, onların görüşlerine değer verdiğimizi belirtmemizi sağlar ve karşımızdaki insanla daha samimi olmamızı sağlar.

olympos

6. Karşımızdaki kişiye birşey söylemeden önce kendimize şunu sormalıyız: “Bu şekilde konuşmam adil ve doğru olur mu?” Eğer bu sorunun cevabı hayır ise, sessiz kalmak daha doğru bir tercihtir.

sato

7. Karşımızdaki kişiye söz verip onu dinlemenin güzel bir ödülü vardır. Bu şekilde yaparak olaylara farklı bakış açılarından bakıp, sorunlara hiç düşünmediğimiz açılardan yaklaşıp, onları çözmeyi öğreniriz. Bir insanın sürekli aynı şekilde davranıp farklı bir sonuç beklemesi mümkün değildir. Farklı görüşlere ne kadar açık olursak, kendimizi o kadar çok geliştirebiliriz.

kedicik

8. Vaktimizi bize hiçbir getirisi olmayan, zamanımızı çalan çöp aktivitelerde harcamayıp, bize keyif veren, hoşumuza giden ve kendimizi geliştirmemize destek olan eylemlerde değerlendirmeliyiz. Ve evet, Facebook bir çöp aktivitedir.

seaweather

9. Mark Twain’in güzel bir sözü vardır: “Her güne bir çiğ kurbağa yiyerek başlarsan gün içinde başına daha kötü birşey gelemez.” Buradan çıkaracağımız ders, günün erken saatlerinde bizim için en sıkıntılı ve en zorlu işimizi halletmeli ve kalan güne daha motive ve istekli hazırlanmalıyız. Eğer o kurbağa erkenden yenmezse bütün gün o kurbağanın suratını görmek üretkenliğimize bir katkı vermez.

life

10. Yapmamız gereken işlerimizde kendimize zaman sınırı vermemiz üretkenliğimizi arttıracaktır. Amirlerimiz “yarın sabaha bitecek” dediğinde o bitmez gibi görünen iş bitiyor mu? Evet bitiyor. Aynı şekilde, birisinin bize dikte etmesine gerek kalmadan işlerimizi kendi zaman sınırlarımız doğrultusunda bitirmeye gayret etmeliyiz. Üretkenliğimiz kesinlikle artacaktır.

kanguru

11. Okumalıyız. Okudukça daha çok okumalı ve okumak için daha fazla zaman ayırmalıyız. Okumaktan kastımız elbette elalemin Facebook profillerini karıştırmak değildir.

kurbağa

Bir Cevap Yazın