Orwell – Devlet Bizi Gözetliyor Simülatörü

0
5173

Orwell, Alman indie oyun yapımcısı Osmotic Studios‘un 2016 yılında piyasaya sürdüğü istihbarat ve bilgi toplama üzerine kurulu çıtır çerez bilgisayar oyunudur. Ama oyunun ana fikrini ve arka planını oluşturan düşüncenin daha derin temelleri olduğunu ve geleceğe ışık tuttuğunu söylemek yanlış olmayacaktır. İsminin Orwell oluşu ipucunu zaten vermiyor mu?

Aslında oyun, Orwell isimli bir bilgisayar programının basit ara yüzünden ibaret. Oyunda yönettiğimiz karakterimiz, insanlar hakkında istihbarat toplayan ve toplanan bu bilgiler ışığında suçluları ortaya çıkarmaya yarayan bir bilgisayar programının operatörü olarak atanan sıradan bir vatandaş. Yani, Orwell aslında bir Big Brother simülatörü. Biz de onun başında oturan gariban vatandaşız.

Orwell
Orwell – Oyunda devlet adına gizli dinlemeler yapıyoruz. Gerçek hayatta asla yapılmaz hâlbuki…

Şehri çevreleyen kameralar emrimize amade

Orwell’in bize verdiği özgürlükle, internet siteleri içerisinde anahtar kelimeler araştırıyor, sosyal medyada şüpheli kişilerin paylaşımlarını izliyor, yakalayacağımız ipuçlarını kullanıp bilgileri birbirleri ile karşılaştırıyor ve gerekli durumlarda şüphelilerin bilgisayarlarına, cep telefonlarına sızıp özel hayatlarını karıştırıyoruz. Bayağı bayağı, devlet adına hafiyelik, ajanlık yapıyoruz anlayacağınız. Normal bir insanın asla tanık olamayacağı karmaşada bilgi bombardımanına uğruyoruz. Bizden, Orwell’in tüm olanakları kullanarak, bir dizi şiddet olayını ve eylemi incelememiz ve ilişkili parçaları birleştirmemiz, ardından belirlediğimiz şüpheli ağından en doğru teşhisleri koyarak suçluları bulmamız isteniyor. “Dün bir, bugün iki, bir durun Allah aşkına!…” diyemiyoruz ve hemen her detayı kurcalamaya, bilgi kırıntılarına ulaşmaya çabalıyoruz.

Oldukça sade tasarlanan ara yüz ve ilgi çekici hikayesi bizi oyunun başlarında süratle içine çekiyor. Sonuçta FBI ajanı gibi bir iş yapıyoruz, değil mi? Aksiyon, eğlence, hafiyecilik gırla… Kaptırıp gidiyoruz kendimizi.

Gönderme var! Selam çakmışlar!

Orwell ismine bir daha geri dönelim. Orwell, hem oyunun hem de oyundaki izleme sistemin adı. Kasıtlı yapılan bu tercihin içerisindeki George Orwell göndermesini fark etmemek mümkün değil. George Orwell’in ünlü distopik eseri 1984‘ün fikir ışığından doğan bir oyun tasarlamış Osmotic Studios ekibi. İnsanların devlet tarafından sorgusuz sualsiz fişlendiği, izlendiği, takip edildiği bir gelecek öngörmüşler, aynı George Orwell’in kült romanı 1984’te olduğu gibi.

Aslına bakarsanız oyunun dallanıp budaklanan bir senaryosu yok. Her şey birkaç saatlik oyun süresi içerisinde derlenip toparlanıyor ve siz de konunun nereye varmakta olduğu noktasında kafanızı netleştirebiliyorsunuz. Oyunun belki de en sıkıntılı noktası, her ne kadar neyi araştırmak istediğinize siz karar veriyormuşsunuz gibi görünse de, gerçekte sıkıcılık derecesinde lineer bir oynanışa sahip olması. Yani yaşanması gereken şeyler var ve siz bunları yaşıyorsunuz. Bizim sade vatandaşın olaylara en ufak bir etkisi yok. Her şey aynen yaşanması gerektiği gibi yaşanıyor. Bu da, oyunun yarattığı atmosferi oldukça bozan bir durum yaratıyor. Belki ben gözlüklü şişkoyu katil diye yaftalayıp hapse atacaktım, niye bana bu hakkı vermiyorsunuz?

Orwell
Orwell – Arayüzümüz bu. Sosyal medya profili gibi sade ama içine girdikçe derinleşiyor.

Oyun mekaniği anlamında oldukça ilgi çekici bir oyun olduğu kesin. Tanımadığınız birilerinin hayatını incelemek, onlar hakkında bilgi toplamaya çalışmak, kendimizi Sherlock Holmes gibi hissetmemize neden oluyor. Bilinçaltlarımızdaki garip ihtiyaçlarımızı karşılıyor (Anladınız siz onu). Zaten bu his, oyunun temel dayanaklarından birisi. Daha çok araştırmak, daha çok özel hayata girmek, daha çok karıştırmak… Ah bu insanlık…

Orwell’in devam oyunu olan Orwell: Ignorance is Strength 2017 yazında duyurulmuştu. Açıkçası Orwell deneyimimden memnun kaldığımı söyleyebilirim. Büyük ihtimalle yeni çıkacak oyunu da indirimden alırım. Aslında, Steam’da istek listemde olmasına rağmen cesaret edip alamadığım bir oyundu Orwell. Humble Bundle (Henüz Humble Bundle ile tanışmadıysanız çok şey kaçırıyorsunuz demektir) sağ olsun, oyunu aylık paketlerine dahil ettiler, beni de alıp almama kararsızlığından kurtarmış oldular.

Sadede Gel

Eğer puzzle, bulmaca, simülasyon tipi, gizem ve macera içeren oyunları seviyorsanız Orwell’den keyif alabilirsiniz. 3-4 saat gibi bir sürede bitirebileceğiniz, yormayan bir fon müziği eşliğinde okumalar yapacağınız, resimlere bakacağınız, olayları ve kişileri birbirine bağlamaya çalışacağınız, dedektiflik yapabileceğiniz bir oyun olmuş Orwell. Oyunun lineer hikâye akışı belki de tüm bu artıları baltalayabilecek kadar sıkıntılı. Bununla birlikte oyunun sonu bir anda bağlanıveriyor ve siz de oyunu bir daha oynamamak üzere bilgisayarınızdan siliyorsunuz. Bu durumda yeniden oynanabilirlikten bahsedemiyoruz doğal olarak. Bir diğer sıkıntı da Türkçe dil desteğinin olmaması ve uzun okumaların İngilizcesi sıkıntılı oyuncuları bezdirme ihtimali.

1984 gibi kült bir romandan ilham alan Orwell, günümüzde gittikçe artan, devletlerin vatandaşlarını gözetlemesi ve adım adım takibe alması konusunu sorgulayan, “dünya nereye gidiyor arkadaşlar?” diye soran, keyifli bir indie oyun deneyimi. Bu vesileyle (Hangi vesile?) yapımcıları, bizleri ikinci oyunda daha özgür bırakmaya çağırıyorum. Lütfen, bu konu önemli. Atlanmasın.

Steam

Bir Cevap Yazın