Türkiye Uygarlıklar Haritası

Anadolu’nun ne kadar çok uygarlığa ev sahipliği yaptığını biliyoruz. Tam rakamı belki hiçbirimiz bilmemekle beraber, bir çok ulusun yolu Anadolu topraklarından geçmiştir. Hz. Google Efendi’ye bu konuyu sordum ve bana aşağıdaki iki wiki kaynağını gösterdi. Ufak bir bilgi edinme adına faydalı olabilirler.

Türkiye’de Kurulmuş Tarihi Devletler Listesi
Türkiye’de Kurulmuş Antik Devletler Listesi

Kaynakların doğruluğu elbette tartışılır. Sonuçta wikipedia bir çeşit sosyal medya ansiklopedisi. Tarihçiler bu konuyu tartışsın, ben sadece bilgilendirme amaçlı kullanıyorum. Konuyu bir yere getirmeye çalışacağım izninizle.

Bu topraklarda birbirlerinden tamamen farklı kültürler, uluslar, din, dil, ırk çeşitliliği içinde yaşamışlar. Günümüzde bu konu çok tartışılır olduğu için gözümüz biraz korkutuluyor ama tarihte bu durum çok daha çeşitliymiş.

Christmas House

Türkiye halkının büyük bölümü Noel’i (Christmas) kutlamaz. Biz laik bir düzene sahip olmakla beraber din çeşitliliği açısından müslümanlığın çok ağır bastığı bir toplumuz. Günlük yaşantımızda her yerde bunun izleri mevcut. Benim için Noel, babamın yurtdışı seyahatleri sonrası getirdiği Aralık ayındaki 24 günü temsilen 24 adet bölmesi olan, her gün bir bölmeyi açıp içindeki çikolatayı yediğim takvimlerden öte değildir. Bu bile Türkiye ortalaması için çok fazla Hristiyan algılanabilir, doğrudur.

Advent Calendar

Yeni yıl kutlaması olgusu da aslında kökeni yine Hristiyanlığa dayanan bir kutlamadır. 1 Ocak tarihi Miladi ya da diğer adıyla Gregoryen takvimde yılın ilk günüdür. Biz bu takvime Cumhuriyet ilanı sonrasında geçiş yaptık. Daha öncesinde İslami takvim olan Hicri takvim kullanılıyordu. Yani aslında yılbaşı kutlaması ülkemizin büyük kısmı için dini açıdan bir anlam içermiyor. Peki neden kutluyoruz? Nedenler açık aslında. Batının yoğun kültür empozesi, insanların bitmek tükenmek bilmeyen eğlence açlığı, insanın geçen zaman karşısındaki acınası çaresizliği ve sadece birlikte olmak için bir bahane olması… Ben çam ağacımızı süslemeyi, hediyeleri ayarlamayı ve yılbaşı yemeğini çok severim. Son derece basit bir insanımdır gördüğünüz gibi. (İçses: Tabi canım tabi)

Bu yılbaşında sevgili dedemi amansız kaybetmenin verdiği eksikliği de çok hissettim. 2013’ün acı bir hatırası olacak bu.

Tabi ki yılbaşının asıl eğlencesi çocukken çıkar. Hediye açma seansı çocukluk anılarımızın vazgeçilmezlerindendir.

Konuya ek olarak alışkanlıklardan da bahsetmek istiyordum ama yazı daha fazla uzamasın, başka yazıya artık.

Herkese sağlık, huzur ve mutluluk dolu bir yıl dilerim.

Bir Cevap Yazın