Sabahları uykudan uyanmak ne kadar zor değil mi? Haftaiçi 5 dakika daha uyumak için neler vermeyiz ama haftasonu olup uzun uzun uyuma hayallerimiz sabahın 7’sinde işe gidecekmiş gibi açılan gözler ile suya düşer. Aslında sabah erken kalkmalarınızı daha eğlenceli hale getirirseniz bu erken kalkmalar ve uyanmalar sizin için külfet olmaktan çıkabilir.

Morning sunrise over metro Boston reservoir

Ben zaten erken kalkan bir insanım, ister iş günü olsun ister tatil günü küçüklüğümden beri böyleyim. Sabah erken kalkıp güne erken başlamanın ayrı bir keyif olduğunu düşünüyorum. Eğer geç saatlere kadar uyumamız normal birşey olsaydı güneş erken doğmazdı. Doğanın işaretlerini de anlamak gerekiyor. Uyku mutlaka gerekli ama herşeyin fazlası zarar. Herkesin vücut saati farklı da olsa vücudunuzu bazı şeylere alıştırabilirsiniz.

Sabahları yorgun kalkıp işe yorgun gidiyor, güne yorgun başlıyorsanız uyanmanızın ardından 20 dakika sabah sporu yapmayı deneyebilirsiniz. Hem kendinizi dinç hissetmenizi sağlayacaktır hem de güne daha enerjik başlarsınız. Bu hususta kendi sabah programımı size anlatmak istiyorum. Öncelikle şu linkten uyguladığım programıma bakabilirsiniz. Ekranın sağında 7 farklı vücut bölgesini çalıştıran programları görebilirsiniz. Hareketler için herhangi özel bir ekipman gerekmiyor. (dumbell yerine 0.5lt’lik su şişelerini kullanabilirsiniz. Sopa ve havlu bulmak da zor olmasa gerek.) Zaten videolarda hareketler anlatıldığı için hata yapmak gibi bir durum da söz konusu değil. Günde 20 dakika yapılan sabah sporunun ilk etkileri 2 hafta içinde kendini gösterir ve vücudunuz sıkılaşır. Sabah spor yapmak kan dolaşımınızı da hızlandıracağı için gün boyu uyku halinde olmazsınız, yoğun bir kahveden daha sağlıklıdır.

Girl exercising outdoor in Venice Beach

Sabah sporuna başlamadan önce ufak ısınma hareketleri yapmanız da son derece faydalı olur. Ufak adımlarla olduğunuz yerde yürüyüş temposu yapabilir, boynunuzu, omuzlarınızı ve belinizi hafifçe döndürerek vücudunuzu sabah sporuna hazırlayabilirsiniz.

Sabah sporu yaparken müzik de dinlemenizi öneriyorum. İster ipod olsun ister tv olsun alçak sesle kulağınıza çalan müzik de kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Sabah sporunun ardından mutlaka iyi bir kahvaltı yapmaya çalışın. Meyve, sebze içeren klasik Türk kahvaltısı (domates, peynir, yumurta, bal, zeytin vb.) güzel olacaktır.

Sabahları spor yaptıktan sonra mutfağa gidip çayınızı koyun hafiften masanızı hazırlayın ve çay demlenene kadar duşunuzu alın. Sabah duş almak uyku sonrası dingilliğini vücudunuzdan atacağı gibi, ehzersiz sonrası terinizi atmanızı sağlar.

Erken kalkmak o kadar da kötü birşey değildir. Sabah sporu, duş ve güzel bir kahvaltı ile kendinize güzel bir gün başlangıcı hazırlayabilirsiniz. Dışarıdan enerji almaya çalışacağınıza içinizdeki enerjiyi kullanmak daha güzel değil mi?

Anlattıklarımın kendileri için hayal olduğunu düşünenlere gelsin;

Bir Cevap Yazın