Eleştirel – Iron Man

4
5654

Bugüne kadar beyazperdeye birçok çizgi roman kahramanı akın etmişti. Superman, Batman, X-Men, Spider-Man bunlardan sadece birkaçı. Bahsettiğimiz süper kahraman filmlerinin genel bir sorunu vardı. O da çizgi roman havasının filmlere tam anlamıyla aktarılamamasıydı. Marvel Comics uzun zamandır yapması gereken hamleyi yaptı ve Marvel Studios adıyla kendi stüdyosunu kurdu. Ortaya çıkan sonuç o kadar başarılı ki, insan “Daha önce neredeydiniz?” demekten kendini alamıyor. Iron Man’i, bundan sonra çekilecek Marvel Studios filmleri için bir başlangıç kabul edersek, geleceğin biz sinema izleyicileri için son derece eğlenceli geçeceğini söyleyebiliriz. Bunun en yakın örneği 13 Haziran 2008’de vizyona girecek olan The Incredible Hulk ile görücüye çıkacak. Umarım kehanetlerim gerçek olur ve Marvel bu işin de üstesinden gelir.

Iron Man her sahnesinden işçilik akan, komple bir süper kahraman filmi. Süper kahraman filmlerinin artık klasikleşen “Önce biz size kahramanımızı biraz anlatalım, aksiyona sonra bakarız” kurgusu Iron Man’de de karşımıza çıkıyor. Buna karşın kendinizi filme o kadar çok kaptırıyorsunuz ki kurguya hiç dikkat etmiyorsunuz.

Bir filmi izlerken senaryo ile ilgili eleştiri yapmak çok kolaydır. Iron Man’in senaryosu içinde gizem barındırıyor. Anlam veremediğiniz birçok soru kafanızda oluşurken, film ilerledikçe, yavaş yavaş bunlara cevap buluyorsunuz. Size de tanıdık geldi mi? Bkz: Lost

Robert Downey Jr. ismi benim için sürprizdi. Iron-Man için doğru oyuncu oluğ olmadığı konusunda şüphelerim vardı ama daha filmin ilk sahneleri ile birlikte tüm düşüncelerim değişti. Robert (Kendisi kankam olur, o yüzden ismiyle hitap ediyorum) çok başarılı bir oyunculuk sergilemiş. Karakterdeki değişimleri bize harika aktarmış. Genel olarak filmdeki oyunculuklar ortalamanın üzerinde ve başarılı. Sırıtan bir oyunculuk göze çarpmıyor.

Iron Man günümüz filmlerinde çok görmeye başladığımız sanal reklam uygulamasından nasibini alıyor. Film içinde farkında olarak ya da olmayarak birçok firma ismi ve ürünü göreceksiniz. Bu uygulamanın doğruluğu ya da yanlışlığı sinema izleyicisinin bakış açısına bağlıdır.

Iron Man, çok başarılı görsel efektleri olan, oyuncularının performansı ve yönetmenin (Jon Favreau) doğru yaklaşımı ile kaçırılmaması gereken bir film olmuş. Benim gözümde çekilmiş en iyi çizgi roman filmlerinden birisi. Hatta zirve için Batman Begins ile yarışabilir.

İyi seyirler

9/10

4 YORUMLAR

Bir Cevap Yazın