Konuyu geriden takip ediyor gibi görünebilirim ama aslında öyle değil. Konu ortaya çıktığı anda birşeyler karalamaya karar vermiştim ama sonra karar değiştirdim. Tamam tamam üşendim yazamadım. Konuya ilişkin fikirlerimin toparlanması da zaman aldı.

Suriye bir savaş uçağımızı düşürdü, evet doğru. Bunu kasıtlı mı yaptı? Öyle görünüyor. Peki ya Suriye askeri güçlerinin savunmasına ne demeli? “Türk uçağı olduğunu bilmiyorduk ve karasularımıza girmişti.” Suriye’nin her bölgesinde bir kargaşa olduğunu hepimiz biliyoruz. Uçaksavarları hatta füzeleri kim kontrol ediyor ben şu an bilemiyorum. Bildiğim birşey varsa iki Türk pilotunun kayıp olduğu. Öldüler mi kaldılar mı bilmiyoruz. Ölmedilerse kurtarılmaları Türk halkı için büyük bir kaynaşma hareketi başlatabilir.

Konuyu bizim tarafımızdan değil Suriye tarafından değerlendirelim. İç karışıklık içindeler gibi görünüyor. Halkın başkanına olan desteğini tam bilemiyoruz. Haber kanallarının yanlı mı yoksa objektif mi yayın yaptığını test edemiyoruz. Suriye’li dostlarımla yaptığım görüşmelerimde dostlarımın bir kısmı ülkede refahın hüküm sürdüğünü, bir kısmı ise ciddi karışıklı içinde olduklarını söylüyor. Neye kime inanacağımı şaşırdım. Eğer durum Libya gibi olmuş olsa her yerde bir sıkıntı başgösteriyor olurdu. Demekki durum o kadar da kötü değil. E peki haber kaynaklarında gördüğümüz o vahşi görüntüler, ölen insanlara ne demeli? Ortada bir gariplik var ama Suriye’nin içinin karışık olduğu besbelli. Çatışma ortamı var orası kesin ama çatışma nereye doğru gidiyor, kimler nasıl yönlendiriyor hiç belli değil. Libya’da bir anda büyüyen kıvılcımın nasıl büyük bir yangına dönüştüğünü gördüğüm için keskin cümleler kurmak istemiyorum. Suriye’nin bir değişime ihtiyacı var ama bu Arap Baharı denilen tiyatro ile mi yoksa ülke halkının kendi isteğiyle mi olur bilemiyorum.

Peki bizim düşen uçağımız bunun neresinde derseniz, kaza kurşunu demekten başka birşey gelmiyor. Türk Hava Kuvvetlerinin böyle bir uçuşu gerçekleştirip Suriye’den tepki gelmeyeceğini öngörmeleri mümkün değil. Uçuşun görüntüleme değil eğitim amaçlı olduğuna olan inancımı koruyorum. Mantığım da bunu söylüyor ama savaş sırasında mantıktan kim bahseder ki. Suriye’de savaş mı var? Peki ya ortadoğu ne durumda? Bilmiyorum.

Bir Cevap Yazın