Nintendo Switch, Nintendo‘nun efsanevi başkanı Satoru Iwata‘nın 11 Temmuz 2015’deki vefatı öncesi çizdiği Nintendo’nun mobil oyun pazarında daha aktif rol alma hedefinin en büyük adımı olacağa benziyor.
NX kod adı ile bir süredir üzerinde çalışılan daha sonra Switch resmi adıyla tanıtılan yeni konsol hem mobil hem de konsol oyuncularının beğenisine sunulacak. Eğer neden bahsettiğim hakkında hiçbir fikriniz yoksa aşağıdaki videodan Nintendo Switch ile tanışabilirsiniz:
Gördüğünüz gibi Switch aslında bir tablet. Düzeneğine yerleştirdiğinizde Switch’teki görüntüyü televizyona aktarabiliyorsunuz ve şarj edebiliyorsunuz. Tüm yazılım ve donanımsal parçaları tabletin içerisinde yer alıyor. Bu da el konsolunuzda maksimum oyun deneyimi yaşayabileceğiniz anlamına geliyor. Güzel bir gelişme. El konsollarına gösterilen üvey evlat muamelesinin sona ermesi gerekiyordu.
Switch’in getireceği yeniliklerden göze çarpan bir diğeri Joy-Con aparatları. Switch’in sağında ve solunda çıkartılıp takılabilir birer kulak gibi duran bu kontrol aparatları istenildiğinde tek bir Switch üzerinden iki oyuncunun oyun oynayabilmesini sağlıyor. Hoş bir detay. Switch’i televizyona bağlayıp oynamayı tercih edecek oyuncular için de “Switch Pro Controller” tasarlanmış.
Switch’in 4GB’lık bir RAM ile piyasaya sürüleceği öngörülüyor. Bu durum XBox One ve Playstation 4’ten daha zayıf bir grafik kalitesi beklememize gerektiği anlamına geliyor. Bunu sıkıntı etmemiz gerektiğini düşünmüyorum. Nintendo hiç bir zaman en iyi grafik performansını vermeyi hedeflemedi. Onların her dönemdeki tek amacı “en keyifli ve en eğlenceli” olabilmektir. Switch bu noktada doğru konumlanmış bir alet gibi görünüyor.
Switch’in ilerleyen zamanda VR desteği alacağını da bekleyebiliriz. Kişiselleştirilebilir Joy-Con’ları da şimdiden gözümde canlandırabiliyorum. Ev konforunda oturmuş keyifle oynadığımız oyunumuzu çantamıza atıp, kaldığımız yerden sahil kenarında güneşi batırırken devam edebilmek hoş bir tecrübe olacaktır.
Nintendo Switch ile ilgili bilinmeyen bir çok nokta var. Ekranın dokunmatik mi olduğu, pil ömrü, yazılımı, arayüzü, üçüncü parti stüdyo desteğinin durumu, çıkacak oyunlar gibi bilinmeyen hususların zamanla aydınlatılacağını umuyorum. 12 Ocak 207 tarihinde yapılacak lansman sunumunda bu soruların büyük bölümünün cevaplanacağını ve Nintendo Switch’in gerçek anlamda görücüye çıkacağını söyleyebiliriz.
Nintendo yine kendinden beklenen farklılık ve yaratıcılıkta bir ürün ortaya çıkarmayı başarmış. İlginç olan bu tanıtım filmi sonrasında Nintendo hisselerinin yüzde yedi oranında değer kaybetmiş olması. Pokemon Go ile roket gibi fırlayan hisseler Switch karşısında beklenmedik bir eğilim gösterdi. Ben bunu tanıtım fragmanının bir çok soruyu karşılıksız bırakmasına ve çok az bilginin paylaşılmış olmasına bağlıyorum. Switch’in teknik özellikleri paylaşıldıkça gördüğü ilginin de artacağını ve çıkış tarihi olan Mart 2017’de ciddi bir beklenti oluşturacağını öngörüyorum.
Ben Nintendo Switch’i beğendim. Eğer fiyatı makul seviyelerde olursa almayı ciddi ciddi düşünebilirim.
Nintendo Switch ile ilgili gelişmelerden sizi haberdar etmeye devam edeceğim.