Katar’da toplu taşımayı kimse kullanmaz. Evet bir otobüs sistemi var ama otobüsler sadece en düşük gelir grubundaki işçiler için var. Çoğu bomboş olan otobüsler güzel yurdumun İstanbul’undaki 500T manzaraları ile karşılaştırıldığında cehennemden cennete gelme izlenimi veriyor. Katar’daki otobüsler yeni değiller ama boş ve rahatlar. Katar’da dokuz ayı devirdim ama bir tane otobüste bile ayakta tek bir insan görmedim. O kadar dolu otobüsler (!)…

Doha Night Skyline

Akşam gazeteleri ve haberleri internetten tararken Enrique Penalosa isimli Kolombiya’nın Başkenti Bogata’nın eski belediye başkanının İstanbul ile ilgili yorumlarına denk geldim. Yorumların hepsi daha önce binlerce kez akademisyenler tarafından söylenmiş ama uygulamada İstanbul gibi bir şehir için mümkün olmayan söylemler. Bisiklet yolları, otobüslere ayrı yol, köprü sayısının trafiğe olumlu katkısının olmayacağı vb. sözler yıllardır söyleniyor. Bize daha geniş kapsamlı çözümler lazım.

Istanbul View - Levent

Mesela gecekondular. Katar’da alt gelir düzeyindeki insanlar Doha’da kalamıyorlar. Industrial Area denilen sanayi bölgesinde ya da Doha’nın dışındaki farklı şehirlerde kalmalarına müsaade ediliyor. Bu da başkentteki insan sayısını ciddi oranda azaltıyor. Belki İstanbul için bu tarz çalışmalar yapılıyordur ama yanlış yapılaşmış bir şehri kısa vadede kurtarmak da kolay bir görev değil.

Istanbul view

Metrobüs günü kurtarmak için üretilmiş bir çözümdü. Sistemin raylı yapılmamasının altında çok sayıda sebep var. Tüm çalışmalar raylı sistemin orta ve uzun vadede daha verimli olacağını söylüyordu ama karar mekanizması kısa vadeyi tercih etti. Seçimler de vardı zaten. Anladın sen onu…

Istanbul MetroBus 19

Metrobüs yerine raylı bir sistem değerlendirilmiş olsa hem kalıcı hem sürekli bir sisteme sahip olunurdu. Ama tercih edilmedi. Metrobüsü tüm şehre yaymak, yanlış bir uygulamanın daha da yaygınlaştırılması demek olacak. Metro İstanbul trafiğinin ve ulaşımının tek ve yegane çözümüdür. Başka bir çözüm aramaya gerek yok. İnsanları şehrin merkezinden olabildiğince uzakta yaşatıp, ulaşımlarını da yer altından sağladık mı İstanbul biraz nefes alır, otoyol yerine park bahçe yapacak yerimiz olur.

Bir Cevap Yazın